За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 28 285
  • 753
  •   1
Отговори
# 675
  • Мнения: 4 465
Здравейте,
Ще пека цяло пиле. Искам част от бялото месо, тъй като по принцип е сухо, да го сложа в супа. Супата още не е сготвена.
Въпрос: да изпека пилето, да очупя бялото месо, и да го сложа в сурови продукти, които да станат на супа
Или
да изпека пилето, да очупя бялото месо, и да го сложа във вече сготвена супа?

(Супата ще е спанак, фиде, морков, картоф, лук).

# 676
  • под тепетата
  • Мнения: 9 436
Аз съм от абсолютните аматьори, но за да ми се овкуси бульонът, бих си сложила сурови гърдите да се варят. Ще си разфасовам пилето и ще го пека на порции.  Интересно ми е какво ще кажат профитата в темата,  които много уважавам!

# 677
  • Русе
  • Мнения: 5 261
Поддържам мнението на  bilqna_69 да се сложат сурови гърди с кост. Супата ще стане по ароматна така.
Виж португалците как правят тяхното пиле- режат на порции и пекат.

# 678
  • Мнения: 4 289
Преди заливането го препичам за малко и му слагам масло.

Преди седмица купих пресни картофи,но гледам че са позеленяли леко…стават ли за ядене или да ги хвърлям?
Другият път така ще го направя, този го развалих. Разкашка се, опитах малко стои като суров и сух, леко безвкусно.  С две думи не се получи нищо 🫢🫣

# 679
  • Sofia
  • Мнения: 21 728
Здравейте,
Ще пека цяло пиле. Искам част от бялото месо, тъй като по принцип е сухо, да го сложа в супа. Супата още не е сготвена.
Въпрос: да изпека пилето, да очупя бялото месо, и да го сложа в сурови продукти, които да станат на супа
Или
да изпека пилето, да очупя бялото месо, и да го сложа във вече сготвена супа?

(Супата ще е спанак, фиде, морков, картоф, лук).
Не си предложила такъв вариант, но да, суровото пиле да разфасоваш на порции.  За супата подправяш гърдите със сол и черен п-р и запечатваш на тиган. След това ги нарязваш или вариш в супата и след това накъсваш.  И фенера бих сложила и после отстранила - може и в тензух да го завържеш.

# 680
  • Мнения: 4 465
Не съм разфосовала сурово :/
Затова не го предложих

# 681
  • софия
  • Мнения: 25 756
Понякога, когато ми остане от печенето пиле, правя супа. Кавардисвам лук, морков, целина, пащърнак, добавям вода. Зеленчуците се варят до полуготовност, добавям картоф. Малко след това слагам домати и месото. След изключване слагам фидето и масло.
И аз никога не съм разфасовала, не знам как и или варя цялото пиле и после разкоствам, или го пека цяло.
Бульонът се овкусява от зеленчуците. Не е толкова ароматен, колкото ако е пилешки, но на нас ни харесва.

# 682
  • Sofia
  • Мнения: 21 728
Не съм разфосовала сурово :/
Затова не го предложих
Предполагах...  Значи 2рия вариант, ама поне си набави някакъв бульон. Simple Smile

# 683
  • под тепетата
  • Мнения: 9 436
Не е толкова трудно, не се плаши, Рошличката! Мен мама ме научи някога като момиче и как да проверявам магазинските дали са почистени добре.

# 684
  • In transit
  • Мнения: 11 980
Рошличка, за вкусен пилешки бульон и съответно супа само гърди не са достатъчни. Най-вкусен става, ако има мазнина пилешка или по-мазните части, като бутчета, гърди, фенер. Изпечи се това пиле цялото, ако ти остане бяло месо го използвай за салата Цезар например или за палачинки с пилешко месо, а си купи две цели бутчета, които да свариш заедно с лук, моркови, целина, 2-3 чери доматчета, сол и черен пипер, за вкусен бульон. После само вадиш зеленчуците, лука го смачкваш и връщаш в бульона, морковите нарязваш на кубчета, месото обезкостяваш и нарязваш или накъсваш. Целината я хвърляш, тя си е пуснала аромата. Добавяш фиде, малко домат, магданоз и си правиш застройка накрая от мляко и яйце. Това е най-вкусната домашна пилешка супа. Вкъщи се избиват за нея, като направя.

Последна редакция: ср, 15 май 2024, 22:24 от Mikkey

# 685
  • Русе
  • Мнения: 5 261
Ето две супи с използване на пилешки гърди. И двете стават много вкусни.
https://ipeychev9.blogspot.com/2015/07/blog-post_3.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2023/10/blog-post_64.html

# 686
  • Мнения: 39 597
За кадаифа да питам. Спомням си, че преди години и аз правих от полуготовите. Не си спомням да съм го препичала във фурната, нито да съм прочела за това на опаковката. Но си спомням, че се продаваше в някаква тъъънка пластмасова (образно казано) тавичка. Та как се пече в нея? Не е ли отровна тази пластмаса особено при загряване?

# 687
  • Sofia
  • Мнения: 26 570
Не се пече в нея 😀
Ако е такъв препечен като на снимката може само да се добави по малко масло и се залива с горещ сироп.Сигурно може и в тази пл.тавичка,но най-добре да се сложи в метална,з-то набъбва след сиропирането.
Аз все недопечени май съм взимала 🤔

# 688
  • Мнения: 4 289
И моя беше такъв препечен, но на розички само в картонена кутия. На опаковката отдолу така пишеше да се сложи на 100 градуса за не помня колко минути във фурната, а отгоре само как се прави сироп. Това ме подведе, моя не се получи определено . Много е страннен на вкус. Сиропа все едно и малко му дойде, отвътре е влажен, глетав като суров, нещо не е вкусенен изобщо. Превърна се в едно цяло 😂, а бяха 12 кръгчета май, може и тавичката малка да беше😧

# 689
  • Русе
  • Мнения: 5 261
Полуготовите никога не съм ги пекъл. Първият е донесен от Турция, вторият е купен от България. Турски, в кръгла форма, като показаната по горе. Ето резултатите. Само, при сервирането поднасям със заквасена сметана, защото е много сладко.
 

Общи условия

Активация на акаунт