Хайде на бъзака!

  • 5 834
  • 41
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • София
  • Мнения: 10 919
Здравейте! Започнахте ли да берете бъзак? Гледам, че вече има узрели плодове за приготвяне на сироп.

# 1
  • Мнения: 1 430
Аз направих 5 три литрови буркана- ред бъз ред захар. Горе долу по 1,5-2 кг захар на буркан ми отиде. Минаха около двайсетина дни, през които го бърках. Оня ден реших да прецеждам и наливам в бутилки, ми то се вкиснало. Имаше горчив вкус. Изхвърлих го, сега ще пробвам пак. Рано ли го обрах, уж зрънцата бяха черни, малко захар ли им беше... Ще пробвам да суша сега.

# 2
  • Мнения: 1 325
Аз за първи път сложих да ферментира за сироп. По случайност си купих от една баба, че цял ден я гледах срещу работата ми и ми стана жал, дори не знаех какво купувам. Аз го наложих с мед и по неин съвет няма да го бъркам до 20-ти ден. След това всеки ден с дървена лъжица и така до 35-40 ден ще го прецедя. Дано се получи.
Вие коснумирали ли сте преди и как ви се е отразил?

# 3
  • Мнения: 1 430
Аз съм правила и преди години, пак така ред бъзак, ред захар, горе долу 1 към 1. Не си спомням бъркаше ли се, обаче сега захарта най- отгоре не се беше разтворила и затова реших да бъркам. Ама преди нямах проблем, не се вкисна. Какво се обърка сега не знам.

Иначе консумирахме с ММ по 1 лъжичка сутрин. Съхранявах го в хладилника, след като го бях прецедила.

Иначе трябва да се внимава, защото зелените зрънца били отровни. Внимателно го чистих. Свалях зрънцата с вилица, лесно е. Иначе и цапа доста.

# 4
  • Стара Загора
  • Мнения: 1 279
На картинката се вижда черен бъз, за който знам, че не става за сироп.
Ние правим сироп от бъз с белите цветове на бъза.
40 големи съзцветия се заливат 4л вода, престояват на хладно24ч.Прецежда се през марля и се смесва с4кг захар и 4п лимонтузу.Бърка се ,докато се разтвори.Налива се в бутилки и се прибира на хладно.

# 5
  • София
  • Мнения: 10 919
То, че е лесно - лесно е, но е бавно и си е занимавка, а и се оцветяваш целия. Използват се само напълно узрелите зърна на плода. Оронват се внимателно с вилица и се подреждат в големи буркани на пластове със захар като се завършва с по-дебел слой захар. Накрая, върху буркана се слага марля сгъната на няколко пласта и се захваща с ластик. Държи се на тъмно (или поне непряка слънчева свтлина) и хладно място около 40 дни. Ако все още има неразтворена захар се разбърква с дървена или пластмасова лъжица. Следва прецеждането на сиропа през марля. Аз го правя в бутилки от зехтин, защото са тъмни и от дебело стъкло. Не ги препълвам! Прибирам ги на тъмно и студено, а когато отворим някоя за консумация се прибира в хладилника.

Пие се сутрин на гладно по 1 с.л. 10 минути преди ядене.

На картинката се вижда черен бъз, за който знам, че не става за сироп.
Ние правим сироп от бъз с белите цветове на бъза.
40 големи съзцветия се заливат 4л вода, престояват на хладно24ч.Прецежда се през марля и се смесва с4кг захар и 4п лимонтузу.Бърка се ,докато се разтвори.Налива се в бутилки и се прибира на хладно.

Мария, разбира се, че става за сироп и аз именно това, което се вижда на снимката имам предвид.

Последна редакция: чт, 29 авг 2019, 09:29 от Vanja77

# 6
  • Мнения: 25 695
Черен бъз (Sambucus nigra), или свирчовина, е дървовиден вид бъз с черни плодове.




Бъзак (Sambucus ebulus), или тревист бъз (още бъзе, бъзовляк, бъзуняк, ниско бъзе), е тревисто многогодишно растение.



Много се бъркат двете, затова пускам снимки за ориентация.

# 7
  • Мнения: 39 452
Миме, рано си го сложила.
Сега му е времето.

# 8
  • София
  • Мнения: 10 919
Да не е сложила от първия вид? Той узрява по-рано.

# 9
  • Пловдив
  • Мнения: 580
Ние (аз, майка ми, свекърва ми - която от нас има достъп през август) го правим от бъзак. По-разпространен е при нас, а може би и по принцип, не знам. Ред плод, ред захар - с еднакви дебелини. Завършва с дебел слой захар, даже ако се стопи по време на престоя, допълвам. Марля отгоре, да диша и стои 40 дена. Не знам трябва ли или не на слънце - миналата година ми беше на западната тераса, но тя е остъклена и следобед пускаме пердета. Дефакто не е на пряка слънчева светлина, но пък става много топло. След това прецеждам, даже не през марля (с марля/тензух става мазало), а през обикновена голяма цедка и после държа в хладилник. Стори ми се миналата година леко ферментирал, но в хладилника му се оправи вкуса.
На нас давам по 1 с.л., на децата - по 1ч.л. сутрин на гладно.

# 10
  • Мнения: 1 430
Явно съм го сложила рано. Ще пробваме пак.

От втория вид сложих, не дървовидния, при нас тази година зрее на етапи, в момента също има доста зелени зрънца, както и презрели.

Моят го държах на една маса до прозореца, има спусната вертикална щора, ама все пак и слънцето пече целия следобед. Ама и преди го държах там.

# 11
  • Мнения: 805
А кое се прави на ред плод, ред захар- бъз или бъзак?

# 12
  • Мнения: 1 430
Fiona1, бъзака.

# 13
  • Най-красивата страна
  • Мнения: 12 300
Много трябва да се внимава,защото зелените зрънца са отровни.

Правя и от трите вида-бял бъз,черен бъз и бъзак.
По същия начин-ред бъз,ред захар.
Сиропът от белия бъз го консумираме веднага след като е готов.
Тази година сипах една част във формичка за лед и после прибрах кубчетата във фризера.Мисля да ги ползвам,като правя домашна лимонада.

Черният бъз го брахме,докато бяхме на планина.Ходих с две жени от местните.Те гледат да не берат край пътя.

# 14
  • Мнения: 648
Последно не разбрах има ли значение дали ще бера бъз или бъзак? И на колко малки деца може да се дава , че ми казаха , че бил токсичен, ако не е разреден в точните пропорции! Препоръчаха ми да си купя от аптеката! Преди са ми правили , а сега искам аз да си направя , ама ме е страх защото не съм наясно какво точно да бера и как да го почистя!:(

# 15
  • Пловдив
  • Мнения: 580
Няма значение. Аз бера бъзак, защото до него имам достъп Simple Smile. Важното е да са добре узрели зрънцата - да не са зелени или започнали да узряват, а да са черни и леко меки.
За децата на каква възраст да са, не знам, аз на малката започнах от 7 г. да й давам, но просто преди това не съм правила. 1ч.л. сутрин директно от буркана. Тя се мръщи, защото е като сладко направо, толкова гъсто, а и вкусът много не й допада, ама къде ще ходи...

Спокойно, миналата година аз и с децата брах - справиха се. Wink

# 16
  • София
  • Мнения: 10 919
Последно не разбрах има ли значение дали ще бера бъз или бъзак? И на колко малки деца може да се дава , че ми казаха , че бил токсичен, ако не е разреден в точните пропорции! Препоръчаха ми да си купя от аптеката! Преди са ми правили , а сега искам аз да си направя , ама ме е страх защото не съм наясно какво точно да бера и как да го почистя!:(

Бъзакът е много по-ефикасен и лекува повече болести, укрепва имунната система и най-вече влияе благоприятно при лечението на тумори. То, ако ще береш, вече няма как да е от другия бъз, защото вече е свършил. Що се отнася до аптеката - там масово продават сироп от дървовидния бъз, така че, ако решиш да купуваш, разучи предварително.

Ето как изглежда до тук:





# 17
  • Мнения: 648
Мнооооооого ви благодаряяя! Моето момче е малко на 1година и половина  и ще се разходя покрай града през почивните дни пък да си набера! Така искам да си приготвям всичко сама , ама ме е страх да не объркам нещо и после да съжелявам цял живот!
Ето този гледам от аптеката

Последна редакция: чт, 29 авг 2019, 15:33 от ianita93k

# 18
  • Пловдив
  • Мнения: 580
Само внимавай да са добре узрели. Другото ще стане! Wink

Чудно ми е какъв вкус ще има това нещо без захар... Честно казано нямам голямо доверие на тези от аптеките (този може и да е хубав, де, не знам, не съм пробвала). Прилича ми като да си купиш клеева тинктура от аптека или да си я приготвиш сам - едното няма нищо, ама нищо общо с другото.

# 19
  • Мнения: 67
А аз с едно чудене , с какво би могла да се замени захарта (ако може), защото нали по принцип я смятат за вредна. ?

# 20
  • Мнения: 39 452
С нищо.

# 21
  • Мнения: 1 325
Аз го направих с мед. Четох в нета някакви блогове. Не знам дали ще се получи. За първи път съм сложила.

# 22
  • Пловдив
  • Мнения: 580
Захарта е консервант. Не виждам с какво би могло да се замени и сиропът да изтрае няколко месеца например. Мисля, че и с мед не става, но пък може и да може. Бях питала за нещо друго - не ставаше с мед, захар си трябваше. Ама за какво беше, не помня.

# 23
  • Пловдив
  • Мнения: 1 029
И аз направих вчера за първи път.И сега съм в чуденка- да бъркам или Не?

# 24
  • Пловдив
  • Мнения: 580
Аз май не бърках. Само досипвах захар отгоре да има като капак ако се стопи съвсем.

# 25
  • Houston, TX
  • Мнения: 15 838
Ние пием и сушени зърна. Всяка сутрон на гладно 20 зърна от бъзак.
Имам и сок ( ред бъзак, ед бъз), но никой не иска да го пие.
А от сцветовете на бъз правя лимонада ( винаги имам в хладилника). Последно вместо захар слагам сок от листа на смокини

# 26
  • Русе
  • Мнения: 11 922
сок от листа на смокини
как приготвяш този сок.

# 27
  • Houston, TX
  • Мнения: 15 838
Листа от смокиня, захар ( не използвам мед, защото при високата температура полезните вещества изчезват)  и вода.

# 28
  • Мнения: 1 078
Аз правих и по двата начина - със захар и с мед. Имайте предвид, че получения сироп има много дълъг срок на годност и ако остане за следващата година не го изхвърляйте. Може спокойно да съхранявате в хладилник 3 години. Веднага щом наложа плода и захарта (меда) в бурканите, прибирам в хладилника и не разбъркам изобщо докато не стане готов. Така стоят с плодовете, не прецеждам. Този с меда като чели ферментира повече, но в последствие се оправя. Мислех, че се е развалил, но нищо му няма. Все пак на когото не му се рискува да не слага мед.
Ето и един начин да прилъжете децата да приемат сиропа без да се мръщят: 1 ч.л. сироп в прясно изцеден сок от портокал. Simple Smile  Също така е вкусно с кисело мляко.

# 29
  • София
  • Мнения: 10 324
При нас още има плодове дървовиден бъз, ще се огледам и за бъзак, дано да намеря. За първа година ще слагам  Laughing

# 30
  • Мнения: 204
А аз с едно чудене , с какво би могла да се замени захарта (ако може), защото нали по принцип я смятат за вредна. ?
Със стевия не може ли?

# 31
  • Мнения: 1 430
Втори опит.

# 32
  • Мнения: 648
Моите хора ме наплашиха, че съм щяла да объркам и да ги изпонатровя! И аз се отказах !

# 33
  • София
  • Мнения: 10 919
Кое ще объркаш? Да не би да има двойник? Толкова години го правим и нищо не ни е станало. Само не трябва да допускаш да има недоузрели зрънца, те са опасни.

# 34
  • След завоя в дясно
  • Мнения: 1 351
Някой правил ли е вино от бъзак?

# 35
  • Мнения: 1 430
За вино само от бъзак не знам, но докато го берях срещнах един дядо, който също береше и се заговорихме. Каза, че го добавя при гроздето за вино. Първо оцветявало виното в приятно тъмен цвят, освен това не вдигал кръвно като пиел виното благодарение на бъзака  Simple Smile

# 36
  • Мнения: 99
Може ли да се пие сиропа от жени опитващи да забременеят и бременни?

# 37
  • София
  • Мнения: 10 324
Моите хора ме наплашиха, че съм щяла да объркам и да ги изпонатровя! И аз се отказах !

Същото е вкъщи, скъпия и детето в един глас гракнаха, че ще ги натровя  Joy Joy Joy

# 38
  • Мнения: 10
Не съм си правила никога сироп от бъз или бъзак, с което не се гордея, но не живея в България и само мъкна от родината разни наши илачи... Ползвам купешки български сироп и ви уверявам, че откакто го започнах, няма шмрък, ких и бух. Наистина повишава много имунитета.

# 39
  • Варна
  • Мнения: 71
Здравейте, набрах си около 2 кг бъзак, искам да попитам трябва ли да го мия и суша, преди да го сложа в бурканите,
къде да държа бурканите - някъде пише на слънце, на тъмно и хладно, и бърка ли се или не за тези 40 дни?
Благодаря и хубав ден на всички!

# 40
  • Пловдив
  • Мнения: 580
Моят седи в един трилитров буркан на терасата покрит с марля. Не го бъркам.
Някои бъркат.
Не знам кое е по-правилното.

# 41
  • София
  • Мнения: 10 919
Здравейте, набрах си около 2 кг бъзак, искам да попитам трябва ли да го мия и суша, преди да го сложа в бурканите,
къде да държа бурканите - някъде пише на слънце, на тъмно и хладно, и бърка ли се или не за тези 40 дни?
Благодаря и хубав ден на всички!


Ако се мие, трябва да се слага в бурканите добре подсушен. Държим го на северния остъклен балкон и не го бъркаме.

Общи условия

Активация на акаунт