Майонеза - само с жълтъци или с цели яйца?

  • 3 031
  • 24
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 4 192
Имаме спор с мъжа ми вече няколко години - правя майонезата с пасатор с цели яйца, но според него това било грешно. Става си жълтеникава и пухкава на съотношения 1 яйце на 150мл олио. И добавки де... Според него трябвало само жълтъци да се слагат. Всеки път чувам тази забележка и днес си отнесе скандала. Та, как я правите?

# 1
  • Мнения: 568
С цяло яйце я правя аз, в същото съотношение. Всеки път ми е с отлчен резултат. Какви са аргументите на мъжът ти за да твърди, че това е погрешно? Не е ли важен крайния резултат?

# 2
  • Мнения: 7 245
С цяло яйце. Винаги става добре.

# 3
  • Мнения: 7 899
С цяло яйце, във висок съд и ако стане рядка, добавям олио. Ако стане гъста - кисело мляко. Това е, защото не знам колко олио да сложа и карам на око. Добавките сол, евентуално горчица или чесън - след като е вече готова и разбърквам още веднъж.

# 4
  • София
  • Мнения: 4 192
Доводът му е, че само с жълтък ще стане по-жълта и с "дъх" на яйце, а колкото е по-жълта, било по-истинка. Опита се да вмъкне и свекито в разговора, та затова си и отнесе скандала.
Ама аз съм длъжна да питам, може пък аз да съм в принципна грешка  Peace

# 5
  • Мнения: 3 250
Спри да правиш и готово. От магазина да си купува по-жълта. Ако намери.

# 6
  • Мнения: 568
Тц, не си. Аз пък не бих искала да ми надъхва прекалено на яйце. Сигурно става добре и само с жълтък, но и с цяло яйце, със сигурност не е погрешно.

# 7
  • Мнения: 22 867
Имаме спор с мъжа ми вече няколко години - правя майонезата с пасатор с цели яйца, но според него това било грешно. Става си жълтеникава и пухкава на съотношения 1 яйце на 150мл олио. И добавки де... Според него трябвало само жълтъци да се слагат. Всеки път чувам тази забележка и днес си отнесе скандала. Та, как я правите?

Може и да не го казваш на ТМ, но преди години, когато бях дете, ученичка, студентка и т.н., руска салата вкъщи се правеше само за Нова година. И я правеше професионален готвач, приятел на нашите, майка му даваше продуктите, а майонезата беше само от жълтъци. Тънкостта е, че има определено количество олио, което може да поеме един жълтък, в противен случай се пресича. И олиото се сипваше на тъъъничка струйка в процеса на разбиването. И биенето беше доста. Когато майка я правеше се е случвало да се пресече, тогава обливаше чиста купа с белтъците, изливаше ги, и започваше да сипва по малко от пресечената майонеза и да разбива, така се оправяше. Пак по съвет на майстор-готвача. И наистина става жълта майонеза и доста гъста, и самата руска салата ставаше някак по-жълта и в моите спомени изключително вкусна. Така че, може да се прежалиш да му направиш майонеза от жълтъци на ТМ, при добро желание, де! Simple Smile
Ама за опита да намеси свеки си е заслужил скандал, съгласна! Simple Smile

# 8
  • София
  • Мнения: 4 192
Много ясно, да си а направи, като иска само от жълтъци. Ама аз докато му я правя съм свикнала така. Явно не е грешно. А свекито беше вмъкнато точно така- че тя биела само белтъците с олио на струйка на ръка. И без това свекито няма пасатор, та много се замислям да го изхвърля за НГ да си му я бие ръчно  Peace

Последна редакция: чт, 26 дек 2019, 21:46 от chiana2003

# 9
  • Мнения: 3 134
Професионалните готвачи не готвят нищо със суров белтък, заради риска от салмонела. Тя се локализира първоначално само в белтъците и ако яйцата се съхраняват на ниска температура, не преминава в жълтъците.

# 10
  • Мнения: 722
Аз правя майонеза с 1 цяло яйце, 75 мл прясно мляко и 250 мл олио, плюс сол и лимонтозу. Ако на някой не му харесва, може да си купи от магазина, там има от гадна, по-гадна...

# 11
  • Norge
  • Мнения: 2 311
Включвам се в подкрепа на Лабрекс и то не само и единствено, защото тя ми е симпатична  Hug

А защото майонеза се прави от жълтък.
200 мл олио на 1 жълтък
И ред добавки, разбира се.
Киселинността при замерване трябва да е под 4,5 pH.

# 12
  • София
  • Мнения: 2 298
И на мене ми е по-лесно във висок съд да изтегля нагоре пасатора за майонеза с цяло яйце, но майонеза се прави с жълтък, това са и спомените ми от детските години за руската салата за Нова година.
Белтъкът съдържа т.нар. трипсин-инхибитори, подтискащи белтъчното смилане, както и блокери на биотина (вит.Н). Но понеже от това не се умира, който иска може да си я прави и от цяло яйце.

# 13
  • София
  • Мнения: 4 192
Значи общо взето е 50-50 положението.

# 14
  • София
  • Мнения: 2 298
Значи общо взето е 50-50 положението.

Не съвсем. Щеше да бъде 50:50 при еднакви ползи и/или вреди. При цяло яйце се блокират процеси в организма - усвояването на белтъците и биотина.

Общи условия

Активация на акаунт