Какъв, къде и по колко или с други думи - да поговорим за бакшишите

  • 4 594
  • 83
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 5 139
Темата е провокирана от разговор на тема фризьорски салони, но е интересно да дискутираме - оставяте ли бакшиши, къде и по колко? Склонни ли сте да оставите до стотинка, ако не сте доволни от услугата, или винаги давате нещо отгоре, пък било то и стотинки?

П.П.: Последната подобна тема, която намерих, е от 2011 г., така че си позволявам да пусна нова.

# 1
  • София
  • Мнения: 3 840
Да, оставям, в таксита, фризьорски салони, ресторанти, барове. За други не се сещам.

# 2
  • София
  • Мнения: 5 139
И аз оставям навсякъде и, признавам си, правя го дори и да не съм напълно доволна от услугата. Особено в заведение сърце не ми дава да си поискам до стотинката.
Точно няколко пъти съм нарушавала този принцип и е било, защото са ме изкарали вече извън всякакви нерви.

# 3
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 260
Оставям, ако съм доволна. Ако се натъкна на арогантно, непрофесионално и нагло отношение- не.

# 4
  • Мнения: 31 719
В заведение само оставам.
Във фризьорски салон много рядко. Но се е случвало.
Плащам си цената за определена услуга. Ако е 10 лв, давам 10.
Какво сега. Да дам 20 и 10 бакшиш ли.
То по тая логика трябва ли и в магазина на касиерката да оставя бакшиш?
Или на Чез, Топло, Софийска? Все услуги.
Даже често във фризьорските съм недоволна.
И в таксита оставям. Ама там често няма нужда да оставям, те просто не връщат.

# 5
  • Мнения: 2 515
Зависи.
В повечето случаи - да, оставям. Спомням си последния път, когато НЕ оставих. Бяхме в ресторант в Македония, сметката беше в денари, а искахме да платим в левове (което е възможно и сме правили многократно). Сервитьорът сам си закръгли особено добре сметката, смятайки на ум, а бях готова да оставя още (все пак ми беше вкусно и обслужването беше качествено). Той си взе бакшиша, ама щеше да е по-голям, ако не се тарикати така.
Във фризьорски салони не оставям, цените и без това са високи. Всъщност всичко е относително. Ако знам повече подробности за човека, който ме обслужва...Дали е под наем, например. Моят фризьор не плаща такъв, данъци не плаща и една подстрижка му е 100% печалба. Не му оставям, защото и без друго взима скъпо.
В кварталния магазин оставям. Малко, но от сърце.

# 6
  • Мнения: 306
Оставям в ресторанти, кафета. На фризьор не оставям. На последната почивка обиколихме доста места. Където ни хареса много сме оставяли и по 3-4 лева от всеки от компанията. На последния ресторант, в който обядвахме, бях разочарована и оставих около левче. Чакахме час за една пърленка, а основните бяха сервирани 30 минути по-рано. Обяснението на сервитьорката беше, че във вип залата имали много важни гости и кухнята работела за тях... Поне беше искрена, но не получи висок бакшиш.

# 7
  • Мнения: 119
Оставям, когато ми свършат бъзро и възпитано дадена услуга, когато ме обслужат качествено. Колко зависи от сметката... но, много лошо впечатление ми прави напоследък масово ме закръглят отгоре. Онзи ден куриерът на Спиди - сметката ми е 23,30... питам колко и той директно си поиска 24 лв... в таксито 9 лв сметка, казват ми 10...това някаква нова мода ли е или аз напоследък попадам на нагляри. Такъв тип поведение директно ме отказва да ползвам услугите на фирмата. Бакшишът е начинът да кажа още веднъж "Благодаря", не е нещо, което задължително трябва да дам според мен. Имало е и кофти моменти в бюджета, всичко до стотинка разчертано...

# 8
  • Мнения: 19 883
Зависи. Оставям, ако усетя сърцати и готини хора. Иначе на киселяци, мазници, натегачи и заспи – не.
Ето днес оставих бакшиш само 13 стотинки в мястото, където работя с лаптопа, защото ме издразниха – гледа ме все едно съм му съсипала живота. А аз съм отишла просто да хапна.
Така е и с фризьори, ако твърде ми се натяга – също не оставям бакшиш. Не понасям мазни баници, които само плямпат и нищо съществено не вършат всъщност.

# 9
  • Мнения: 31 719
Зависи.
В повечето случаи - да, оставям. Спомням си последния път, когато НЕ оставих. Бяхме в ресторант в Македония, сметката беше в денари, а искахме да платим в левове (което е възможно и сме правили многократно). Сервитьорът сам си закръгли особено добре сметката, смятайки на ум, а бях готова да оставя още (все пак ми беше вкусно и обслужването беше качествено). Той си взе бакшиша, ама щеше да е по-голям, ако не се тарикати така.
Във фризьорски салони не оставям, цените и без това са високи. Всъщност всичко е относително. Ако знам повече подробности за човека, който ме обслужва...Дали е под наем, например. Моят фризьор не плаща такъв, данъци не плаща и една подстрижка му е 100% печалба. Не му оставям, защото и без друго взима скъпо.
В кварталния магазин оставям. Малко, но от сърце.

В един ресторант бях с приятелки. Сервитьорката страшно намусена. Остави това, но и се заяждаше.
Аз съм търпелива, но така ме издразни, че платих в стотинки, а поне 60-70 бяха в жълти и бакшиш от мен не видя.

# 10
  • Мнения: 2 515
Елора, хубаво, че си ги имала на момента. „Оправила” си ѝ настроението още повече.

# 11
  • Down south
  • Мнения: 7 681
Аз не съм добър пример, но все пак ще се включа. Посещавайки България, оставям бакшиши почти навсякъде.
Навик.
Мащехата ми се сърди, когато сме заедно и все повтаря "недей" Close

# 12
  • Мнения: 4 518
Аз оставям само когато съм доволна.
Спомням си в един ресторант преди години ме ядосаха яко, а аз тогава бях сервитьорка и подхождах с много разбиране. 5мин търсих 1ст. За да ѝ я оставя за бакшиш. Много ме ядоса, рядко нагла беше.

# 13
  • Мнения: 276
Винаги оставям. Ако съм доволна - минимум 10%, ако не съм - по-малко от 5% дори.Говоря за заведения и фризьорски салони. В магазините не си вземам жълтите стотинки(ако това се брои за бакшиш Thinking  ).Таксита не ползвам от много години.  Оставям, може би защото в студентските си години и аз съм била сервитьорка и знам какво е да чакаш на бакшиш. А между другото съм била на заведения в чужбина, където бакшишът ти е включен в сметката. Щеш не щеш го плащаш. Тук у нас все още е признак на добра воля  Wink

Последна редакция: пн, 20 яну 2020, 21:40 от mena805

# 14
  • Мнения: 7 276
Давам на фризьор, в заведения, ако съм доволна. На козметичката също. В Египет на персонала на ръка, на ол инклузив в другите страни пускам в кутиите.

# 15
  • Мнения: 4 009
Давам само на заведение. Таксиджиите си закръглят самички, част от сервитьорите също. Не давам в магазини или фризьорски салони. А, оставям и на куриера, който ми е донесъл храна.
Често си събирам всичко от рестото в заведение, защото последно време все по-рядко се натъквам на адекватни сервитьори.

Понякога се изнервям повече от необходимото и казвам на някой шеф на смяна, че сервитьорите им си закръглят сумите и не връщат точно, при условие, че не са им го казали изрично. Без проблем си оставям и стотинките и левчето за сметка от кафе и вода, но си е нагло да си ги припише сам, без да съм му дала никакъв намек, че ще му ги оставя въобще. Имала съм случаи и по 5-10 лева са си закръгляли. Сметка 72, връща 20 лева от 100...

# 16
  • Мнения: 10 815
Оставям в заведения, ако съм доволна.
Често в барове и дискотеки, редовната реплика на сервитьорката е "ей, сега ще ти върна", изчезва някъде и повече не се връща... Един път така една си закръгли цели 10 лв...
Ясно, че не работят за заплата само, но и аз не съм си намерила парите на улицата... И то, най-вече, наглите сервитьори, най-се натягат за бакшиши. Много ме дразнят.
Имам приятел, който никога не оставя, дори и 5 стотинки. Казва, че си има цена в менюто и си я плаща. Ако не им харесва, да си намерят друга работа.
Имам неприятното чувство, че вече навсякъде чакат бакшиш.
И в друга тема съм писала, че предишната ми лична лекарка чакаше и тя бакшиш... милата. Винаги си закръгля до 3 лв таксата, а понякога и на 5 лв, все няма да ми върне... така 8 години... Последно и в спешното лекарят нямаше ми да ми върне от 10 лв и стои и чака да му кажа, айде от мен да мине.. накрая рязко намери ресто... много обидно и тегаво ми стана..

# 17
  • Другата България
  • Мнения: 37 316
Оставям според зависи.
На шофьорите в таксито само ако ми кажат точно това, което показва брояча /не, че не го виждам, но да речем ако пише 2,30 и той ми каже 2,30-ще му оставя повече. Ако ми каже 3, ще му дам 2,30/. Мразя тарикатите на дребно.
В заведение почти винаги, когато съм доволна задължително, когато съм много доволна и повече отколкото е необходимо. Но когато имам борсук срещу себе си и стотинките съм търсила, за да оставя точно.
На фризьорки, маникюристки, козметички не оставям, достатъчно им оставям каквото си струва, и то редовно, особено на фризьорката и козметичката, че да трябва и бакш. Клиентка съм на едни и същи от над 20 години, та и кътните зъби си знаем.
На куриери само ако са дошли навреме и са коректни, тоест, почти винаги, не съм имала проблеми с куриери въпреки негативната нагласа към тях. Но повечето пратки са ми от офис, че ми е до офиса, така че по-рядко се случва.
На разносвачите на пица и храна за в къщи задължително, те почти винаги са деца, на възрастта на сина ми и по-млади момчета, като знам колко им плащат за това, което вършат, а децата се стараят, на тях най-много давам. Веднъж бях поръчала семейна пица, и съм в банята. Дошло момчето, взела я майка ми, да речем сметката била 20, 40 лв., майка ми дала 50, момчето нямало да върне и взело само 20, казало ѝ да даде толкова и си тръгнало. Толкова мъчно ми стана, на другия ден лично отидох в пицарията, проучих кой е бил разносвача, намерих го и му оставих...колкото трябва. Ей на такива хора с кеф давам.
На ОПЛ и оставям 3 лв., но и редовно по мое желание и нося бонбони, цвете за някой празник, и дребни подаръчета. Но тя е изключително свястна, професионалист, на цялото семейство ни е, не отказва направления, изследвания, дори тя ни праща и подсеща, въобще много съм доволна от нея. На други не, когато съм с направление само таксата плащам, и преди бях чела, че хора с направление оставяли и по 50 лева, за мен това е безумно.

# 18
  • Мнения: 12 790
Аз оставям в ресторант 10%, ако съм доволна, иначе нищо. Таксита ползвам само от една фирма, винаги съм доволна и им оставям доста. На фризьор - не, моят фризьор сам си определя високите цени и си е направил сметка.
В магазин, на куриер и прочие си взимам и жълтите стотинки.

# 19
  • Мнения: 3 915
Оставям винаги, но когато определено не съм доволна и положението е било много зле съм оставяла и точно, до стотинка. В магазин си взимам рестото.

# 20
  • Мнения: X
Оставям по правилото-10 % от сметката.Ако съм доволна.
Ако не съм, дори съм заявявала, че си чакам рестото до стотинка, ако нямам точни пари.
Последно, в събота бяхме на кафе и пазар с мъжа ми, пихме кафе, сметката беше 8,15 .Дадох 10 лв, момичето ми върна 2 лв.Е, как да не й оставиш бакшиш...оставих й двата лева .

# 21
  • София/Севлиево
  • Мнения: 11 017
В заведения,в които ходя често и съм доволна от обслужването,оставям 10-20%.Понякога и в такси,ако съм доволна.В кварталния магазин се разплащам с карта,там няма как да оставя,въпреки че едната продавачка обожава синът ми и постоянно му прави някакви подаръци.Но все някак ще и се реванширам.

# 22
  • Мнения: 19 014
В заведения някак съм свикнала да оставям, но в други случаи понякога ми се е искало и съм се чудила как да не е прекалено натрапливо, в стил "наплюнчена банкнота на челото на музиканта", да не би да им се види твърде малко. Примерно на фризьор подстригването е 17 лева, но парите се плащат не на фризьорката, а на жена на касата. На жената на касата сигурно трябва да ги дам/да оставя рестото, като кажа, че е за фризьорката.

На куриер, като съм доволна оставям рестото до 1-2 лева, обаче често поръчвам с предплащане и редовният куриер си знае и направо доставя на който в момента види по двора. Преди се обаждаше, но след като счупих един телефон, спрях да го нося по двора, и си го оставям вътре, съответно не виждам позвъняванията веднага. Затова спира колата и ако види мен или мъжа ми по двора, доставя веднага, ако не види никой, тогава звъни. Аз обикновено съм заета с бебето или с животните и разтоварва сам и вътре в двора, а често са тежки неща - кашони с консерви и бентонит, което е извън задълженията му. Обикновено не съм подготвена с пари в себе си, а ми е супер неудобно да му кажа да чака, за да отида вътре и да си взема портмонето,че да му дам 1-2 лева. Предишния път се подготвих, защото бях вътре, като звънна, и като излязох да си взема пратката, му дадох "за кафе". Сигурно така ще процедирам и занапред

# 23
  • София
  • Мнения: 1 255
Давам в заведения, но само ако съм доволна от обслужването или ходя често в заведението. Иначе - няма шанс. Давам на куриер. Има някои много мили, които дори ми вкарват пратките в коридора, въпреки, че не им е разрешено и не е необходимо. На козметик и фризьор не оставям бакшиш.

# 24
  • Мнения: 9 361
В заведения, в които бакшишът е указан в менюто и включен в сметката, не оставям допълнително, те сами са се оценили. В другите - винаги, освен ако много не са ме ядосали. Общо взето съм доволна и оставям винаги.

# 25
  • Мнения: 276
Deni-meni , знаете ли как разбрах за това? Един път се зачетох в сметката в един ресторант в Рим. И тогава разбрах, че в доста заведения има такава практика. А ние какво правихме преди това- плащаме сметката и оставяме пак бакшиш без да знаем, че те вече са си го прихванали. Ама и те са хитри като лисици - мълчат и си траят - ако мине номерът хаха. Оттогава вече детайлно чета сметките, без значение в коя държава съм хаха.

Последна редакция: вт, 21 яну 2020, 13:42 от mena805

# 26
  • София
  • Мнения: 5 139
На куриера, който носи пратките до офиса, и аз оставям, но обикновено е закръгляне до точната сума. Ако съм предплатила обаче, някак ме е срам да му бутна левче в ръката...
Не оставям във фризьорския салон, защото, както казах в темата за салоните, не ми дават по никакъв начин да им дам допълнителни пари. Освен това смятам, че там са си преценили колко им струва трудът. По същата причина не оставям и на маникюристката.
С големи колебания съм за момчетата по бензиностанциите, които мият стъклата. Баща ми винаги им дава по нещо в ръцете, но мен ужасно ме е срам (като с куриера)...

# 27
  • Мнения: 7 276
А, това го бях забравила. Винаги давам на работещите в бензиностанцията, абсолютно винаги.

# 28
  • Мнения: 9 361
mena805,
 И аз за първи път разбрах за тази практика в Италия, но я прочетох в менюто, където беше упоменато най-отдолу на всяко страница. В скъп ресторант не съм била, беше семеен. В София също в меню на заведение беше написано, че в сметката влиза и 10% бакшиш. Колко обаче получават от това сервитьорите, не знам.

# 29
  • Мнения: 2 749
Оставям в заведенията, защото знам, че разчитат на това. На фризьор, маникюрист и т.н. не, те сами са си определили цената. На такси обикновено да, стига да не е с помпа, тогава направо слизам. Но снощи например оставих само стотинки в пицария, чаках половин час за сметка, а бях с малката и е ясно, че хапваме на бързо, не сме дошли да засядаме.

# 30
  • Мнения: 9 531
я кажете как оставяте, когато плащате с карта на касата и няма обозначено място за бакшиши. някак неудобно ми е дам някаква сума на ръка...то не че много ходим по заведения, де.

# 31
  • Мнения: 9 361
Ако е на сервитьор, плащам на терминала и давам на ръка на сервитьора. Ако е на каса, напр. семеен ресторант, може да дадеш на касиера, той често е и управител и собственик, пак на ръка. Там бакшишът се разпределя по равно между всички. В скъп ресторант е абсурд да те изпратят да плащаш на каса.

# 32
  • Мнения: X
За услуга винаги оставям бакшиш. Уважавам хората, които си изкарват парите с ръце.
При търговци обикновено се пазаря.
Ако не съм доволен правя забележка.
Гледам да не съм максималист, но кесемджийската работа ме побърква.

# 33
  • Пловдив
  • Мнения: 14 427
Само в заведение за хранене, защото там твърдо е прието. Другаде - не. В такси понякога закръглям със стотинки до цял лев.
Много неприятни са ми всякакви такива обичаи, при които уж не се изисква, ама се очаква да оставиш едни нерегламентирани пари. Нито е определено кога, колко, какви - уж по преценка, по желание, уж не знам кво, ама се очаква, иначе може следващия път и да не те обслужат толкова старателно, колкото оня, дето дава бакшиш. Недомлъвки мразя, нерегламентирани, неясни правила мразя. Твърдо предпочитам да ми кажат колко дължа, ясно и определено.
Може би някой би казал, че човек с нормален социален усет, нали, ще прецени кога следва да оставя и кога - не. Да, бе, да.

Категорично НЕ давам на едно място, където предполагам, че се очаква - в бензиностанция при наливане на бензин, когато ми мият стъклата. Не че колата ми е чиста и няма нужда от миене, просто не съм поръчвала подобна услуга - сори, ама е неприятен тарикатлък, който не заслужава поощряване, това, да поставят хората така пред свършен факт. (Точно така, свидят ми се два лева и затова. Sunglasses) Не ще и дума, че се чувствам неудобно, но не съм открила бензиностанция, където това не се прави, пък бензинът за колата ми трябва.

Последна редакция: вт, 21 яну 2020, 15:51 от Магдена

# 34
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 13 210
писна ми да оставям бакшиши.  при цена  ..,99 стотинки винаги закръгляват на лев/а. Smiley
чакам плащащият за работата ми (работодателя) да ми даде бакшиш ама... нъцки. 

# 35
  • София
  • Мнения: 3 840
Бях много изненадана да разбера, че в Щатите на сервитьорите не плащат дори минималната заплата, а много под нея и се чака само на бакшиш. И това е напълно законно.

# 36
  • София
  • Мнения: 1 595
И аз май само на сервитьори оставям бакшиш. Около 10% от сметката, както е прието, а ако не съм доволна особено от обслужването, може и по-малко - до някакво удобно закръгляне например. В единични случаи съм била толкова подразнена от лошо обслужване, че съм си прибирала рестото до стотинка, но наистина много рядко съм стигала дотам - обикновено, ако съм недоволна, оставям бакшип, но просто не ходя повече в заведението.
В такси закръглям сметката с някакви стотинки, но големи бакшиши не оставям. Имат си тарифа все пак, и в нея е включена немалка печалба. На фризьор, козметик и т.н. никога дори не ми е хрумнало да оставям бакшиш - гледам на тях като на фрийленсъри, които са определили разумна цена за труда си; така мисля и за такситата.
Бакшиш заслужават тези, които работят за една заплата (често - обидно ниска) и не печелят директно от надценка - сервитьор, пиколо, барман...

# 37
  • Асеновград
  • Мнения: 1 371
Четох ви в темата за фризьорските услуги, и ето вече има тема за бакшишите! Хаха, аз не оставям никъде освен на сервитьорите по заведенията, другаде не! Жената коментирала преди мен е права според мен и аз съм на това мнение! А аз дори работя в салон за красота! Но и на мен мноооого рядко някой да ми остави бакшиш и то лев два при услуга от 25-30-40 лв. Един два пъти се е случвало да ми оставят по 5 че веднъж и 10 лв но тогава останах след работно време и жената беше щедра.

# 38
  • София
  • Мнения: 5 139
Моята баба все ми повтаря мантрата - аз не съм стисната и никога да не се събирам със стиснат мъж.
Само че в някои случаи ми се струва странно даването на бакшиш и се чудя как и дали въобще...
При маникюристката оставям горе-долу стандартните за София пари (а и винаги съм с абсолютно едноцветен лак, без никакви шарки, картинки, камъчета и прочее), сумата за услугата е кръгла. Хем ми е неудобно да й тикна още 5-10 лева в ръцете, хем и не смятам, че е необходимо. Салонът й е неин, работи само за себе си. Нямам нищо против дори да вдигне малко цените, само и само да не се чудя как да дам 5 лева допълнително и да не изглежда нелепо.
А за момчетата на бензиностанциите - признавам си, просто не знам как да им дам парите деликатно и почти незабелязано. Страдам от някакви скрупули в тази насока...
В заведение иначе спазвам принципа с 10%, а и рядко попадам на истински лошо обслужване. Има гафове, но част от тях са от незнание или липса на опит, простено им е.

# 39
  • Мнения: 3 915
Бях много изненадана да разбера, че в Щатите на сервитьорите не плащат дори минималната заплата, а много под нея и се чака само на бакшиш. И това е напълно законно.


В голяма част от щатите обаче бакшишът е регламентиран и ти го пише на касовия бон като %. Работила съм във фирми за студентски бригади докато бях студентка - клиентите ни, които отиваха да работят такава работа изкарваха най-много, много от тях не търсеха и втора работа. Всички се бутаха за сървъри, но малко от тях взимаха.

# 40
  • Мнения: 6 993
Оставям на сервитьори - ако съм доволна, закръглям до 10 лв (на 43 примерно - 50). Ако не съм доволна - до лев Grinning
На фризьорката не - и без това ми е скъпо, добре че ходя веднъж - два пъти годишно.
По хотели оставяме за камериерките, мъжът ми държи, понеже е бил камериер в Щатите и му било приятно, когато хората му оставяли.
На таксита - закръглям до лев по принцип, но обикновено те си ги взимат. В Пловдив ми връщат до стотинка и там ми е много странно.

# 41
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Малко в страни, но се сетих да попитам. Когато пращате децата си до магазина за дребни неща (хляб, мляко), оставяте ли рестото за тях? Не говоря за едри суми, а например сметка 4.60 и 40-те ст. ресто да са за тях?

# 42
  • Мнения: 276
Да, оставям им ги. Това е материалният стимул да отидат Smile . Иначе се започва едно '' Ох, защо аз?! ''Smile...

# 43
  • Мнения: 27
Оставям навсякъде, където съм доволна от услугата Simple Smile

# 44
  • Мнения: 332
Относно фризьорските салони или козметичните, всяка една от тях си е направила много добре сметката колко да взема , разбира се за да останат и за нея. Оставяла съм за грим, но после съжалих. Само по бярове и ресторанти, работила съм  такова и знам че е голяма радост някой да ти остави нещо. И то не 20 50 ст. Бакшиш си. Е 5 лв и нагоре. Но всеки според възможностите се решава да остави или да не остави. Но ние сме грубияни българите за жалост , и сме много капризни като клиенти говоря

# 45
  • Мнения: 7 276
Моите наблюдения са, че българите оставят бакшиш, щедри сме. В Германия често наблюдавам, че в ресторантите рестото се прибира до цент.

# 46
  • Мнения: 2 220
Оставям, най-често на заведение, на куриери и на доставчици на храна. В салони-не, дотатъчно скъпо плащах за услугите. На мен на работа са ми оставяли много пъти(работех в офис на куриерска фирма преди да родя), но там е горе-долу постоянна клиентела и сме изградили някакви приятелски отношения. Никога не бих загръглила нагоре по своя преценка, винаги съм връщала до стотинка. Имах един клиент, на всяко идване оставяше поне по 5 лв., много пъти ми е ставало неудобно.

# 47
  • Мнения: 7 922
Оставих бакшиш на мъжа, който изчисти прозорците вкъщи. И на масажистката, която ми ремонтира рамото.
В заведенията оставям почти винаги, защото знам какво е да работиш в заведение - години наред работех и учех. Ако не оставя, значи много не ми е харесало обслужването.
В ресторант мъжът ми плаща с карта и отделно от това оставяме банкнота в малката папка, в която ни носят сметката.
В сервиза, където поддържат колите ни, всяка година по Коледа се дава хубава сума за почерпка.
В магазин или аптека избягвам да вземам дребните стотинки, защото са им много ценни.

# 48
  • Мнения: 19 485
И аз оставях дребните стотинки досега, до момента, в който за три стотинки ме направиха луда и търсех като ненормална в портмонето. Оттогава - всичко до стотинка си го прибирам, да имам за следващия път да им давам трите стотинки....

# 49
  • Down south
  • Мнения: 7 681
Бях много изненадана да разбера, че в Щатите на сервитьорите не плащат дори минималната заплата, а много под нея и се чака само на бакшиш. И това е напълно законно.


Напълно реално и законно.
15% до 25% и отгоре на сметката, зависи от това, колко си доволен.
Доставки на храна, козметични процедури, почистване, таксита или друг вид такъв превоз, "работи"  с бакшиш.
За пощенски доставки не се оставя бакшиш,  доставките се оставят пред вратите или при големи жилищни сгради, в специални помещения.
Никога бакшиш при здравно обслужване.

# 50
  • Мнения: 19 014
Има и фризьори, които са на твърда заплата в по-големи фризьорски салони. Не са си сами шефове. За услуга от 15-40 лева четох, че явно малко се вижда бакшиш от 2 лева. На тази сума това са доста проценти май.

На мен ми се е случвало да не ми търсят 1-2-5 стотинки, като нямат да ми върнат, закръгляли са ми на по-малкото. Конкретно за хранителен магазин се сещам. На следващия път съм оставяла повече.

Като цяло, ми се иска да оставям бакшиш, когато получа обслужване, надхвърлящо задължителното.

# 51
  • Мнения: 135
Напоследък оставям бакшиш само когато взимам такси, много рядко по ресторанти и то само ако е нещо изключително като обслужване... Най много съм оставял 20 лева при сметка около 200, но ресторанта беше изискан...

# 52
  • Мнения: 1 034
Оставям по принуда, където не могат да ми върнат, или от неудобство,защото другите оставят. За мен принципа е щом има определени цени за дадена стока/услуга, защо трябва да оставям. Все пак това им е работата на хората.

# 53
  • Пловдив
  • Мнения: 691
Оставям бакшиш винаги в кафенета и заведения за хранене, освен ако персоналът не е навъсен и не се държи все едно съм дошла да му преча. В такситата закръглям само, рядко оставям бакшиш. На куриери и доставчици на храна обикновено оставям 1-2 лева. В салони за красота оставям точно.

# 54
  • Мнения: 427
Като студентка съм работила в замедения и до ден днешен ми е кофти да не оставя бакшиш. Навремето имаше ресторанти без надник или почти никакъв надник, т.е. разчиташ само на бакшиши. Виж на фризьор оставям рядко. Предостатъчно скъпи са им услугите. Но ако съм много доволна оставям.

# 55
  • Мнения: 2 998
Оставям в заведения 10%, понякога и малко повече. В таксита и на куриери закръглям. На доставчици на храна оставям 1лв - 1,50лв. На последните нямам идея колко трябва да се дава и прието ли е от повечето хора.

# 56
  • Пловдив
  • Мнения: 14 427
Не знам дали е прието, аз не оставям. Въщност рядко поръчвам храна за вкъщи. На тези разносвачи и на куриерите закръглям със стотинки (било 2-3, или 20-30-50), но не им оставям отгоре.

# 57
  • Мнения: 8 818
На фризьорите как точно давате бакшиша?
-на мен най-много ми харесва, да си кажете довиждане и на излизане, при касата,  когато има по едно място надписано с името на фризьора и там пускаш,  да кажем, че обслужващият касата само вижда колко.
Фризьорите ви имат ли работно облекло, навремето мисля, че са им слагали в джоба на престилката. На мен ми харесва фризьорите да са еднакво облечени, в по-големите салони и да някакъв надпис с имената  им. Докато седя и гледам какво работят  и останалите фризьори и ако ме впечатли някой, после мога да ида при него. Затова, да му знам името, ще ми е много полезно.

# 58
  • София
  • Мнения: 5 139
На фризьорите как точно давате бакшиша?
-на мен най-много ми харесва, да си кажете довиждане и на излизане, при касата,  когато има по едно място надписано с името на фризьора и там пускаш,  да кажем, че обслужващият касата само вижда колко.
Фризьорите ви имат ли работно облекло, навремето мисля, че са им слагали в джоба на престилката. На мен ми харесва фризьорите да са еднакво облечени, в по-големите салони и да някакъв надпис с имената  им. Докато седя и гледам какво работят  и останалите фризьори и ако ме впечатли някой, после мога да ида при него. Затова, да му знам името, ще ми е много полезно.

Аз ходя в един доста изгъзен салон в центъра на София и там всички се водят много артистични (те са си де), та не са с еднакво облекло. И, както казах, не им давам бакшиш (а и плащам сериозна, по моите критерии, сума)...
В заведение, ако съм много доволна, оставям повече от 10%. Иначе си ги смятам да са точно около 10 на сто. Има една пицария, в която сме много редовни, знаем си и кътните зъби с персонала и ако е пълно, все пак успяват да ни уредят маса - там закръглям повече нагоре, например ако е 32 лева сметката, оставяме 40.

# 59
  • Мнения: 840
да ве светна че и закръглянето пак е бакшиш!!!

# 60
  • Мнения: 2 515
А бакшиш ли е закръглянето от 39.80 на 40.00? Това за мен не е бакшиш, макар че е отгоре.

# 61
  • Мнения: 19 485
Не знам какво е, обаче ако аз дължа 40 и имам само 39,80 няма да стане сделката. Обратното обаче е  едва ли не задължително.

# 62
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 13 210
абе на мен моб.оператор си търси едната стотинка (...,01 лв.) от дължимата сума , та аз да им оставям гИвеч ли ??? Smiley

# 63
  • Пловдив
  • Мнения: 14 427
А бакшиш ли е закръглянето от 39.80 на 40.00? Това за мен не е бакшиш, макар че е отгоре.
Бакшиш е всъщност, да, но от онези, които обиждат и двете страни, особено получаващата. Wink
Нали имаше един виц - "не съм правила секс за пари - пет лева пари ли са".

Днес чакам да дойде един куриер с дрехи от сайт, на когото трябва да му дам 50,97 лв. и мисля да му дам 51. Sunglasses

# 64
  • Мнения: 11 916
Оставям в заведение, като размерът зависи от много фактори,основно- ако съм доволна.Много често се налага да повтарям няколко пъти изискванията, като например,да ми донесат питието/ безалкохолно или бира/ заедно с храната. Но не, носят го предварително- тогава и бакшиш може да няма. Никога не се ръководя от правило за проценти, оставям  колкото преценя,може и повече ,може и по-малко.

       На пазар, особено от баби и дядовци от които, редовно купувам  зеленчуци- оставям стотинки. В кварталния магазин- също.

       В такси- закръглям.

      От години,да не кажа от десетилетия, ползвам услугите на едни и същи фризьор,козметичка, маникюристка.Понякога оставям1-2лв "за кафе".Както на руски думата бакшиш е "чаевые",т.е."Колкото за чай" , така и бакшишът не следва да е много голям. Но и те често ми правят "подаръци", пр.не са ми вземали пари за оформяне на вежди напр.

Всеки сам си преценява, но за мен маникюристка, фризьор и козметик влагат повечетруд отколкото сервитьор,затова ми е странно че за заведение едва ли не е задължително,а за салон-неприемливо.Освен това дали ще си поръчам кафе или специалитета на заведението,трудът на сервитьора е еднакъв, защо ,ако точно 10 % се оставя трябва в двата случая да се плаща различен бакшиш?

Ако много съм доволна от жената, която помага за домакинството унас или ако е някакъв празник, оставям и около10 лв отгоре.
    Мъжът ми оставя в хотелите при напускане.

# 65
  • Другата България
  • Мнения: 37 316
Скрит текст:
Оставям в заведение, като размерът зависи от много фактори,основно- ако съм доволна.Много често се налага да повтарям няколко пъти изискванията, като например,да ми донесат питието/ безалкохолно или бира/ заедно с храната. Но не, носят го предварително- тогава и бакшиш може да няма. Никога не се ръководя от правило за проценти, оставям  колкото преценя,може и повече ,може и по-малко.

       На пазар, особено от баби и дядовци от които, редовно купувам  зеленчуци- оставям стотинки. В кварталния магазин- също.

       В такси- закръглям.

      От години,да не кажа от десетилетия, ползвам услугите на едни и същи фризьор,козметичка, маникюристка.Понякога оставям1-2лв "за кафе".Както на руски думата бакшиш е "чаевые",т.е."Колкото за чай" , така и бакшишът не следва да е много голям. Но и те често ми правят "подаръци", пр.не са ми вземали пари за оформяне на вежди напр.
Всеки сам си преценява, но за мен маникюристка, фризьор и козметик влагат повечетруд отколкото сервитьор,затова ми е странно че за заведение едва ли не е задължително,а за салон-неприемливо.Освен това дали ще си поръчам кафе или специалитета на заведението,трудът на сервитьора е еднакъв, защо ,ако точно 10 % се оставя трябва в двата случая да се плаща различен бакшиш?

Скрит текст:
Ако много съм доволна от жената, която помага за домакинството унас или ако е някакъв празник, оставям и около10 лв отгоре.
    Мъжът ми оставя в хотелите при напускане.
Поне за мен фризьорка, козметичка и маникюристка са си сложили достатъчно надценка на услугите, за да им давам и аз отгоре. Ако не работят сами за себе си, то салона го е направил. Докато сервитьора разчита на бакшишите, самата му заплата не е от най-високите. Същото е и с разносвачите на пица и храна за в къщи, аз вече писах за това. На тях оставям най-много, защото им плащат смешни пари, определено.
10% не оставям на сервитьор, ако изобщо оставям то е по преценка на обслужване, отношение, без значение колко е сметката. Може да изпия кафе за два лева примерно и да оставя пет, но може и да вечерям за 50 и да си оставя точно 50.

# 66
  • Мнения: 5 268
При нас също 10% а нормално, а от 15% нагоре, ако си особено доволен или в някое място на познати хора. Фризьор - да, но не 10%, защото купувам и продукти. Такси - горе долу 10% . Доставка - едно-две евро, за по-големи неща - пет. Монтьори и техници - по пет или десет евро, зависи какъв е бил проблемът и колко време (казваме му пари за един по-свестен бургер, защото не им предлагам храна у нас). На пощальона на края на годината десет евро, а той пък ни подарява календар; коминочистач също. За музика - прието е в студенстки заведения, където и изпълнителите са студенти.

Не обичам да давам пари в пощата, ужасно скъпа е и ме дразнят със скапаните си изисквания - ужасно са много, вече и стикер не мога да залепя на плика, ако не искам да ми таксуват повече. Постоянно ми взимат по 19,99 евро за някакви средни пакети до България, три-четири илограма примерно. Никога няма да оставя там! На културни мероприятия също не оставям (изключвам студентски таква в частен дом и непопулярно заведение).

# 67
  • Мнения: 6 555
Как се оставя башкиш в заведение, когато искаш да платиш с карта?
Примерно: сметката е 38 лв., искаме да оставим 40 лв. Как ще стане?
Чукват ми бележка за 40 лв. или ги разделят някак софтуерно за 38 лв. + 2 лв.?

# 68
  • Мнения: 2 220
Плащаш с карта и останалото го оставяш в калъфчето за сметката.

# 69
  • Мнения: 5 268
Примерно: сметката е 38 лв., искаме да оставим 40 лв. Как ще стане?
При нас може сам да набереш сумата преди да натиснеш "ок". Тоест натискам 40,- и "ок". Не съм питала келнерите обаче как им ги дават после, явно има начин.

# 70
  • София
  • Мнения: 3 840
Някои казват, че може само точната сума да се плати с карта в заведение и не може да я променяш. Затова някои дават бакшиша в брой, а основната сума с карта.

# 71
  • Down south
  • Мнения: 7 681
Как се оставя башкиш в заведение, когато искаш да платиш с карта?
Примерно: сметката е 38 лв., искаме да оставим 40 лв. Как ще стане?
Чукват ми бележка за 40 лв. или ги разделят някак софтуерно за 38 лв. + 2 лв.?
Разгледайте касовата бележка, може би има ред с tip, тук е така, на него се добавя сумата за бакшиш. Да кажем сметката е  40, добавя се 8 или 10
Сумата е 48, подпис и картата бива таксуввана тази сума.

# 72
  • Мнения: 2 998
Разгледайте касовата бележка, може би има ред с tip,
В България го няма това, за съжаление.

# 73
  • Пловдив
  • Мнения: 691
Често плащаме с карта, оставяме в брой бакшиша Simple Smile

# 74
  • Мнения: 1 200
Примерно: сметката е 38 лв., искаме да оставим 40 лв. Как ще стане?
При нас може сам да набереш сумата преди да натиснеш "ок". Тоест натискам 40,- и "ок". Не съм питала келнерите обаче как им ги дават после, явно има начин.

В края на смяната "дърпат" един отчет от касовия апарат,  от кеш оборота си задържат (директно в Кеш) колкото им пише на отчета  "Tip"/ Бакшиш. Без значение, дали е бил бакшиш към сметка платена кеш или с КК, те си го задържат в брой,,отчита се само останалата част от сумата.
В Германия това. В България навремето не беше възможно, сигурно вече и там става, те и немците масово не ползваха карти допреди 8-10 години, че и до ден днешен много народ няма.

# 75
  • София
  • Мнения: 5 139
Когато плащам с карта, оставям допълнително в папката. Малко се мръщят на стотинки, като под стотинки разбирайте металните лев или два, но при сметка от 15 лева за бира и едни картофки просто не виждам причина да оставя повече от 3 лева...

# 76
  • Down south
  • Мнения: 7 681
Често плащаме с карта, оставяме в брой бакшиша Simple Smile
Също вариант.
Общо взето  начини има, стига човек да иска да остави.

# 77
  • Мнения: 3 727
Оставям почти навсякъде, където ползвам услуги и съм доволна. Още не съм срещнала някой, който да се противи на пари. За татуировката си с кеф закръглих с 20% процента отгоре. Веднъж бяхме семейно на ресторант, обслужването беше кошмар, но храната вкусна, така че платих точно до стотинка, влязох в кухнята и благодарих на готвачите с 10 лева, придружени с кратко обяснение.  Мисля, че обяснението им достави повече удоволствие от парите.😁

# 78
  • Мнения: 3 589
Аз имам въпрос за бакшиша при пиколото в хотел.
Това ми е много неясен момент.
Колко е нормално да се даде в България в 5 звезден хотел?
Колко в Европа при 4-5 звезди?
Колко извън Европа /при по-скъпи държави и хотели/?
Има ли някаква зависимост от цената на настаняването за ориентир или  някакъв общ стандарт за услугата да ти извози куфарите до стаята?

# 79
  • Мнения: 3 727
Звездите са без значение, услугата си е една и съща. 10 е добре, на 5 също се радват. Евро или лева, съответно.

# 80
  • Мнения: 1 493
Аз оставям бакшиш само при бързо и любезно обслужване. Абсурд е да оставя такъв на намусено девойче, с дъвка в устата и отказ да донесе менюто, защото всичко имали! А когато й поисках прясно изцеден сок от кактус, ми тегли майната! Така че моето мнение е да се дава бакшиш, когато те обслужват любезно в магазина, в заведение, във фризьорски салон!

# 81
  • Мнения: 2 220
Лейди, това в ресторанта с готвачите много ми хареса Simple Smile

# 82
  • Мнения: 2
Аз оставям в ресторанти по 10%. Не оставям в скъпи салони, защото там цените така и така са си високи. Веднъж в един квартален нов салон ми съобщиха 17 лева за подстригване и сешоар и ми се видя толкова малко, че оставих 22лв. Мисля, че салоните, които работят със среден клас продукти и ти обявяват примерно 50 лева за маникюр с гел лак не заслужават бакшиш.

# 83
  • София
  • Мнения: 3 840
Това с гел лака е дразнещо. В началото започнаха със CND Shellac и Gelish, и формираха цена на базата на тези марки. Впоследствие масово започнаха да работят с евтините заместители, но цената на услугата остана същата.

Общи условия

Активация на акаунт