Да се ОПЛАЧЕМ и да поспортуваме ... през ноември

  • 86 066
  • 2 812
  •   1
Отговори
# 555
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 39 129
моят гардероП не е капсулен, а антибиотичен. Wink нали знаете размера на капсулките на антибиотиците? ей такъв е. два панталона, два потника (сега май са топове Wink, три блузи с дълъг ръкав.
за "зимните" дни имам два пуловера и яке.
за църкви и джамии - два шала, а за приеми - две рокли с две сака.

Последна редакция: нд, 06 ное 2022, 15:36 от st. Dobri

# 556
  • Sofia
  • Мнения: 1 692
Много изхвърлям аз, обичам да разчиствам и не само дрехи и обувки. Много ме хваща яд последните години на консуматорството ми. Абсолютно излишно ми се струва, целият харчалък искам да го събирам и  влагам в пътувания примерно. А последно време и ужасно много ме мързи да извадя всичко и да го подредя по чувалите.

# 557
  • sf
  • Мнения: 10 197
Малии, какъв сън му дръпнах 😆
Какво е капсулен гардероб? Мога и гугъл да питам, ама искам от вас да чуя. 😆

# 558
  • Мнения: 10 912
Добри, ако вдигнеш времето няма ли да стане?

# 559
  • Мнения: 2 265
Добри, по-високи градуси? Аз пека/пържа на около 200.
Примерно рибни пръчици 15 минути, въпреки че и за 13 са готови.

# 560
  • Sofia
  • Мнения: 1 692
Донси, няколко основни артикула - панталон, дънки, пола/и + блузи/сака/пуловери, с които да правиш различни комбинации. На теория - дрехи в класически дизайн и лесно съчетаващи се цветове. Идеята е бързо да може да се комбинират, да изглежда добре и дава възможност да се заложи на качеството, а не на количеството.
Огладнях като ви чета.

# 561
  • Мнения: 2 265
Тематичен поздрав за опашката, която си имаме.

# 562
  • sf
  • Мнения: 10 197
Ясно. Значи отдавна имам такъв. Аз нося 2-3 дънки, и 5-6 блузи с къс или дълъг ръкав, съответно и кецове в различни цветове. 😆

# 563
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 319
Ясно, значи имам няколко капсулни гардероба, това ще се води ли аптечен гардероб? Satisfied Последно изхвърлях дълго неносени боти, но тези дни тука някъде като тръгна разговор за боти и сега ми се пазарува пак същия модел, много е изкушаващо с тези интернет магазини. Напоследък дори в реалния магазин обясняват как онлайн имат още повече неща, ама аз опичам да пипна, да огъна, да видя шев, че много карат напряко през просото вече.

# 564
  • Мнения: 12 210
Не знам каква беше закачката с балкона, докато спях, сега видях, че профилът на Уиш е деактивиран. Това означава ли, че съвсем скоро ще виждаме публикациите ѝ от "Анонимен"?

# 565
  • Мнения: 2 816
Сирос, ето я рецептата. Една членка на група в клюкарника я сподели. Има още няколко рецепти с такова "солено накисване". Запазих си ги и ще пробвам, да видим дали ще ми хареса. Цяло пиле звучи много апетитно, но двамата с тийна ще се измъчим докато го изядем.
Скрит текст:
печено пиле, мариновано според експертния съвет на господин Койнов, много благодаря 🙂 тази рецепта е вариант на неговата, но без частта с готвенето под налягане; пилето само се пече в Instant Pot със запичащ капак.
време за готвене - от час и половина нагоре, в зависимост от размера на пилето.
допълнително време - 8 до 24 часа за мариноване, аз мариновах 20 часа.
направих и ориз, още се боря с този ориз 😃 този път даже и на мен ми хареса, хич не обичам ориз. но добре стана, на отделни зрънца и с минимална оризешка миризма, ще кажа и за него.
и така, печеното пиле:
нужните продукти:
1 цяло пиле, моето беше 1650 гр.
половин лимон
1 с.л. соев сос
2 с.л. зехтин
1 с.л. сос от нар (или 2 с.л. портокалов сок)
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. сух чесън на прах.
за маринатата -
1 л. филтрирана вода, 60 гр. сол без йод, 30 гр. захар (2 с.л. с връх) + 3 филийки лимон.
начин на приготвяне:
разтворете солта и захарта във водата за мариноване в купа с подходящ размер, изрежете мастната жлеза от трътката на пилето <- за да не ви мирише на жлеза от трътка после цялото пиле, клъцнете ноктите от краищата на крилцата и потопете пилето в маринатата.
похлупете купата и я дръжте в хладилника от 8 до 24 часа. през последните 2 часа от мариноването извадете купата на кухненската маса и добавете в нея 3 филийки лимон.
когато мариноването е завършено извадете пилето от маринатата, изцедете го и го избършете добре отвън и отвътре.
разбъркайте в купичка съставките за мазане: соев сос, зехтин, черен пипер, лимонов сок, чесън и сос от нар.
намажете с четка пилето от всички страни и отвътре също.
пъхнете вътре в пилето 2 филийки лимон и го пригответе за печене: изкълчете му крилцата и ги подмушнете, да се приберат както бяха, когато го купихте от магазина, и завържете краищата на краката му с дебел памучен конец.
намажете кошницата за пържене отвътре с четка с олио и поставете пилето легнало с гърдите надолу в нея.
мацнете го още веднъж със сместа за мазане, сложете го в Instant Pot и настройте на програма Roast, температура 148 градуса, за 1 час.
след 1 час извадете кошницата с пилето, похлупете я с чиния и я обърнете. така ще извадите пилето най-лесно, за да го обърнете да се изпече и от другата страна.
изсипете изтеклото от печенето до момента в купичката с остатъците от сместа за мазане, върнете кошницата в уреда и намажете пилето с това, което се е получило в купичката със смес за мазане.
настройте уреда на програма Roast, температура 145 градуса и печете още от 30 мин. до 1 час, в зависимост от големината на пилето.
моето беше готово след 45 минути печене откъм гърдите - температурата в сърцевината им беше точно 80 градуса - колкото ни трябва.
можем да пресметнем горе-долу така: 1200 гр. пиле - печене от втората страна 30 мин, 1300 гр. 32 мин., 1400 гр. - 35 мин., 1500 гр - 38 мин., 1600 гр. - 42 мин. и т.н.
докато печете пилето от втората страна, можете, ако искате, да го мажете със сместа от купичката за мазане още няколко пъти, това ще го направи такова красиво и още по-сочно, отколкото ако не го мажете:)
получи се наистина, ама наистина много сочно и вкусно печено пиле!
даже още по-сочно от купешките пилета на грил, на които кой знае какви и колко фосфати им инжектират, за да бъдат така сочни. нашето с вас пиле обаче е чисто откъм такива неща 🙂
отново много благодаря на господин Койнов за професионалния съвет за мариноването, вече само така ще пека пиле, ура 😃
кожицата му остана съвсем непокътната, не се нацепи никъде, стана крехка и хрупкава, месото - сочно и вкусно, отделящо се само от костите... абсолютното пиле стана Simple Smile)
оризът: сагата продължава 😃
след като извадих кошницата с пилето и я поставих в чиния на масата - прецених, че мазнината и другите изтекли от пилето работи на дъното на основния съд ще ми бъдат точно, за да сготвя в тях ориз.
оризът го накиснах предварително във вода с температура 60 градуса, това научих от един арменски майстор на пилаф:) - накиснах ориза веднага след като сложих пилето да се пече от другата страна, значи е киснал 45 мин., да речем.
запържих на ситно нарязан лук и малко черен пипер в остатъците в основния съд, добавих изцедения и изплакнат, и пак изцеден ориз, и го поразбърках, пържих го 1-2 мин. докато стана прозрачен.
добавих му вода в съотношение 1 част ориз : 1.75 части вода, опитах го на сол и добавих още малко сол.
изсипах ориза в малък съд за готвене и изплакнах основния съд на инстант пот.
сложих вътре мултифункционалната решетка и 1 чаша топла вода, и поставих съда с ориза върху решетката. настроих Instant Pot на програма Pressure (Hi) за време 4 мин. и след края на програмата оставих налягането да спадне естествено. тъй като готвих само с 1 чаша вода на дъното, налягането се освободи естествено докрай само за 12 мин.
извадих съда с ориза, излях водата от основния съд, и запекох пак върху решетката съда с ориза на програма Bake и при температура 180 градуса за 10 мин.
след края на програмата извадих съда с ориза да си почине за 5 минути на стайна температура и след това разпухнах зрънцата с една вилица, направила съм ви и грозно филмче:)

# 566
  • Мнения: 1 916
Така. Мноу ме навихне на някъф такъф уред извънземен значи, ма ше искам точни марки, модели, линкове, щото аз с тез неща съм на Вие... Искам да готвя супи, яхнии и неща на фурна дето се правят. Вие стеее Smiley

# 567
  • Мнения: 2 265
Чакай черният петък, не бързаш толкова Simple Smile

# 568
  • Мнения: 6 312
Колко пари ти се дават? Задължително да ги запича?Щото може например пиле с ориз,под налягане,и без да е запечено.

# 569
  • Мнения: 10 912
Абсолютно, откакто имам инстант пот, пиле с ориз не съм запичала Simple Smile значи едно 4+ години. ММ, на когото е любимото ядене, беше много скептичен, ама си хапва и хич не се оплаква Grinning

Мързелче, слушай Ренко, определи си бюджета първо.

Общи условия

Активация на акаунт