КОЛЕДА 2023/2024

  • 93 183
  • 1 159
  •   1
Отговори
# 1 110
  • Мнения: 3 451
Значи, много ми е разляха, някои се слепиха, понеже не прецених разстоянието.  13 мин пекох и двете тави. Да много мекички и след като изстинаха също. Докато пекох първата тава,останалата смес пъхнах в хладилника с надежда да се оправи тестото, но нямаше  резултат. ММ ми много ги хареса, на мен ми бяха много сладки, та понеже съм начинаеща за следващия път колко най-много мога да намаля захарта?
Аз всеки път я намалявам от оригиналната рецепта и още може Simple Smile
Тази, която съм поствала, е с намалена спрямо оригинала захар и с двойно количество шоколадови калети - в оригинала бяха 150 гр, но ми се видяха малко.
Снощи правих и пак намалих бялата захар - сложих 50 гр вместо 100 и оставих 150 гр кафява захар.
Сладостта зависи и от самата захар - не всяка подслажда еднакво. Според мен Захира е много сладка и носи на намаляване, даже можеше и хич да не я сложа (точно такава изразходвам последен пакет и повече няма да взема) и да оставя само кафявата, си мисля сега или евентуално да намаля бялата на 50 гр и кафявата на 130 гр - ти може да си пробваш с различно количество, като постепенно намаляваш, но гледай да се запазва превес на кафявата захар.   
Разливат се бисквитите, да, така и трябва да стане, просто от опита идва преценката колко разстояние да се оставя между топчетата - колкото по-меко и лепкаво е тестото, толкова повече трябва да е разстоянието, започва да се добива усет.
Не трябва да се охлаждат преди печене. Остават сравнително плоски, леко се надигат и във височина. Все пак колко ще се разлеят и колко ще се надигнат зависи и от конкретното брашно - аз също спазвам дозата, но не всеки път гъстотата на тестото е еднаква и това зависи точно от хигроскопичността на брашното, което ползвам в момента и от маслото (то също не е еднакво). Затова последните 20-30 до 50 гр брашно ги добавям накрая, когато усетя консистенцията, че да не стане пък твърдо тестото.

# 1 111
  • Русе
  • Мнения: 1 850
Често има въпроси, колко издържат някои от заготовките на коледни сладки, затова реших да ви покажа едни меденки, направени около средата на декември и слепени преди дни.

# 1 112
  • Сливен
  • Мнения: 205
Видът им е чудесен, но аз се чудя може ли да се консумират след толкова време, тъй като имат яйце /освен ако не са били във фризер/

# 1 113
  • Русе
  • Мнения: 1 850
Абсолютно непроменени са на вкус. Съхранявани са на студено, но не във фризер. Оставям всяка година 20-30 броя за по-късно, не е за първи път. Снощи слепях орехчета с чепупки от преди Коледа. Не искам да агитирам никого за нищо, просто споделих.

# 1 114
  • Мнения: 3 279
Може ли рецепта за орехчетата.Имам формички черупка,не преса и не съм ги правила от години.

# 1 115
  • Русе
  • Мнения: 1 850
Мими, никога не съм пекла черупките. Майка ми се занимава, а аз ги получавам наготово за слепване. Мога да попитам за рецептата, ако искаш.




# 1 116
  • Бургас
  • Мнения: 16 315
Лелеее,умирам си да опитам орехчета!😍
Изглеждат божествено!

# 1 117
  • Мнения: 1 216
Аз имам рецепта за преса за орехови черупки. Ако на някой ще  му върши работа ще я пусна идните дни.

# 1 118
  • Мнения: 3 451
Аз имам рецепта за преса за орехови черупки. Ако на някой ще  му върши работа ще я пусна идните дни.
Абе, рецепта ще даваш, не можеш ли направо да разпратиш орехчета Simple Smile ?
Сега сериозно, проявявам интерес, че моята стара се изгуби. Благодаря предварително!

# 1 119
  • Мнения: 6 840
Може да се организира една разменна борса Simple Smile Поне догодина по време на денемврийското печене на сладки Simple Smile

# 1 120
  • Deutschland/HE
  • Мнения: 5 450
Има една група във фейсбук, където продава форма за орехчета, дават и рецепти. Имах голямо желание да си купя, но те не стават за индукционен котлон Sad

# 1 121
  • In transit
  • Мнения: 11 906
Има една група във фейсбук, където продава форма за орехчета, дават и рецепти. Имах голямо желание да си купя, но те не стават за индукционен котлон Sad
Директно на котлона ли се слага пресата? Може да си вземеш плоча за индукция, от този тип.

Ако някой ще праща орехчета и аз се нареждам на опашката. Grinning

# 1 122
  • Deutschland/HE
  • Мнения: 5 450
Да, такава плоча би трябвало да свърши работа.

# 1 123
  • Мнения: 1 521
Има една група във фейсбук, където продава форма за орехчета, дават и рецепти. Имах голямо желание да си купя, но те не стават за индукционен котлон Sad
Директно на керамичния стават ли тези преси? Имахме преди години, но тогава котлоните бяха от обикновените с плочите. Сигурно 2-3 пъти сме правили орехчета, но споменът е за нещо много вкусно. С кеф бих правила пак за детето, ние не трябва да ядем Simple Smile

# 1 124
  • под тепетата
  • Мнения: 9 364
В Пловдив се продават по магазинчетата такива сладки. Ще взема да ги опитам. Имам си такова любимо магазинче и с продавача ( млад човек) е много приятно да се общува. В смисъл, че знае всяка сладка или соленка с какво е, съобразява се с моите изисквания.
 Относно трайността на коледните сладки нямам притеснения. Последно преди седмица измъкнах от скривалището последните, за да допълня буркана, който стои на масата. Не са мръднали, съхранени на хладно и далече от лакоми очи Stuck Out Tongue Winking Eye

Общи условия

Активация на акаунт