Казват че свинския грип от 2009 е започнал от Мексико, но дали не е пренесен с импорт на свине от САЩ в Мексико.
Вирусни фрагменти от птичи грип са идентифицирани в проби от мляко, взети от рафтовете на хранителни магазини в Съединените щати, находка, която не предполага непременно заплаха за човешкото здраве, но показва, че вирусът на птичия грип е по-разпространен сред млекодайните стада , отколкото се смяташе досега.
https://www.washingtonpost.com/health/2024/04/23/bird-flu-virus-milk/ и архив за четене https://archive.ph/94SiE#selection-1879.0-1967.244
Наличието на генетични фрагменти от вируса в млякото не е неочаквано. Пастьоризацията обикновено работи за инактивиране на патогени, каза Дженифър Нуцо, директор на Пандемичния център към Училището по обществено здраве на университета Браун. Обикновено не премахва генетичен материал, каза Нуцо, но обикновено прави патогените неспособни да причинят вреда на хората.
По-голямото безпокойство обаче „е, че се проявява в много повече проби, което означава, че инфекцията е по-широко разпространена в млечните стада, отколкото предполагахме“, каза служител на общественото здравеопазване, който говори при условие за анонимност, за да сподели информация, която все още не е станала публично достояние.
В изявление от четири страници FDA каза, че някои от събраните проби са "показали наличието" на вируса на птичи грип въз основа на тестове, които откриват вирусни частици, но не разграничават дали са активни или мъртви. Намирането на вирус „не означава, че пробата съдържа непокътнат, инфекциозен патоген“, се казва в изявлението на агенцията.
Провеждат се допълнителни лабораторни тестове за отглеждане на вируса в клетки и в оплодени яйцеклетки, като последното е „златен стандарт“ за чувствително откриване на активен инфекциозен вирус, каза FDA. „Важно е, че е необходимо допълнително изследване, за да се определи дали непокътнатият патоген все още присъства и дали остава инфекциозен, което определя дали има някакъв риск от заболяване, свързано с консумацията на продукта“, се казва в изявлението на FDA.
Представители на FDA казаха, че резултатите се очакват през следващите няколко дни до седмици.
„Към днешна дата не сме видели нищо, което да промени оценката ни, че търговското предлагане на мляко е безопасно“, се казва в изявлението на агенцията.
Длъжностни лица и експерти нямаха допълнителни подробности за броя на пробите от мляко, които са били положителни за частици от птичи грип или откъде произхождат пробите.
Въпреки че този щам на птичия грип циркулира повече от 20 години, неговият скок при кравите е повод за сериозно безпокойство, изненадвайки дори дългогодишни наблюдатели на вируса. Повече от две дузини стада добитък в най -малко осем щата са заразени с птичи грип от 25 март насам, което наложи разследвания от федерални и щатски служители.
В продължение на седмици ключови федерални агенции изразиха увереност в безопасността на търговското предлагане на мляко, включително пастьоризираните продукти, продавани в магазините за хранителни стоки. FDA изтъкна данни, показващи, че пастьоризацията инактивира други вируси и посочи проучвания, които показват, че процесът на пастьоризация на яйца - който се извършва при по-ниска температура от тази, която се използва за мляко - дезактивира високопатогенната инфлуенца по птиците.
Международната асоциация на млечните храни, която представлява индустрията за производство и маркетинг на млечни продукти в страната, заяви, че вирусните фрагменти не са „нищо повече от доказателство, че вирусът е мъртъв“.
„Млякото и млечните продукти, произведени и преработени в Съединените щати, са сред най-безопасните в света“, пише говорителят Мат Херик в имейл, добавяйки, че „вирусните фрагменти са просто показателни за това, че пастьоризацията върши работата си ефективно и защитава нашите търговски доставки на мляко. ”
През последните седмици много експерти изразиха увереност, че процесът на пастьоризация гарантира, че няма заплаха за безопасността на доставките на мляко в нацията, но казаха, че федералното правителство все пак трябва да извърши тестове, за да потвърди, че случаят е такъв.
Грипът е „сравнително слаб вирус“, което означава, че „сравнително лесно се инактивира“, каза Ричард Дж. Уеби, вирусолог в Детската изследователска болница St Jude. „Но това е нещо, което трябва да се тества.“
През последните седмици беше докладван един случай на птичи грип при земеделски работник в Тексас , което е едва вторият случай на птичи грип при хора в Съединените щати.
Досега вирусът не е придобил способността да се разпространява ефективно сред хората.
Но тъй като е в състояние да прескача от животно на животно, се увеличават перспективите то да мутира, за да причини продължително предаване от човек на човек – развитие, което може да подхранва пандемия.
Щатските здравни служители са тествали 23 души с грипоподобни симптоми, но само работникът в млекопреработвателния завод в Тексас е дал положителен тест по време на настоящата епидемия. Текущото наблюдение на посещенията в спешните отделения и тестовете за грип в регионите, където е открит птичи грип, не е отбелязало необичайни тенденции в грипоподобни заболявания или възпаление на очите, единственият симптом, изпитван от работника в млекопреработката, според служители в Центровете за контрол на заболяванията и Prevention, които казват, че рискът за широката общественост от птичи грип остава нисък.
Липсата на повече случаи при хора е добър знак, казват здравните власти.
Ключът към овладяването на огнището е в стадата добитък. Изследването на кравите е доброволно. Протоколите на Министерството на земеделието на САЩ ограничават тестването до крави със специфични симптоми и ограничават броя на тестовете на ферма.
И така какво разбираме (към момента) - наличието на вирусна РНК означава, че кравата е имала H5N1 - това НЕ означава, че млякото е инфекциозно. Проблемът е, че това означава, че H5N1 се разпространява широко сред млекодайните крави и както пише един от учените „проблемът тук е липса на прозрачност, колко време отне геномите да бъдат освободени, липса на тестване на асимптоматични говеда...... Всичко това намалява "увереността".” или „USDA/CDC все още не обръщат внимание на това, което авторът на The Great Influenza Джон Бари нарича *фундаментален урок* от пандемията от 1918 г.: „Онези с власт трябва да запазят доверието на обществото. Начинът да направите това е да не изкривявате нищо, да поставите най-доброто лице на нищо, да не се опитвате да манипулирате никого."”
Нека да припомним болестта „луда крава” и как след като започва разпространението й „британското правителство настоява(през 1990г.), че болестта не представлява заплаха за хората. Ранен консултативен комитет заявява, че говедата биха били „домакин в задънена улица“. Тогавашният държавен секретар по въпросите на околната среда, храните и селските райони , Джон Гъмър , се появява по телевизията, насърчавайки дъщеря си да яде телешки бургер, и обяви британското говеждо за „напълно безопасно“. Домашните котки започват да умират от вторични продукти от говеждо месо в храната за домашни любимци. Пет вида антилопи умират в британските зоологически градини от невродегенеративни заболявания- енцефалопатии, които са били хранени с търговска храна за добитък. След всичко това британското правителство продължава категорично да настоява, че британското говеждо месо е напълно безопасно и болестта не е заплаха за хората.”
Не казвам, че случаят е такъв, но шикалкавенето на USDA е налице.
Ето още една интересна статия „Учените казват, че USDA споделя твърде малко данни твърде бавно за грипа H5N1” https://edition.cnn.com/2024/04/23/health/h5n1-usda-gisaid-genet … uences/index.html "Изследователи, които искат да проследят еволюцията и разпространението на H5N1, казват, че публикуваната информация - необработени данни на сървър в САЩ - не е много полезна и е всичко друго, но не и прозрачна. Те също така казват, че публикуването на информация от правителството за огнището, което беше потвърдено при говеда преди почти месец, е болезнено бавно."
Между другото „будни граждани и учени” забелязаха че CDC, добави инструкции за готвене на говеждо месо на 10 април 2024 г. към страницата за птичия грип HPAI. Също така бяха добавени и следните инструкции ''Яденето на сурово или недостатъчно сготвено птиче или говеждо месо може да ви разболее. Освен това хората не трябва да ядат или пият сурово мляко или продукти, направени със сурово мляко.” https://www.cdc.gov/flu/avianflu/prevention.htm#Preparing-food
Говеждото и млечните продукти никога не са били на страницата до избухването на епидемията от птичи грип при млечни крави в САЩ. Защо CDC добавя инструкции за готвене на говеждо месо когато се предполага, че месодайните говеда не са заразени. Ясно е че някои млекодайни отиват в кланицата, но месодайните.
„USDA потвърждава, че предаването от крава на крава е фактор за разпространението на птичи грип” https://www.agweb.com/news/livestock/dairy/new-usda-confirms-cow … -avian-flu-spread
„Министерството на земеделието на САЩ заяви тази седмица, че предаването от крава на крава е фактор за разпространението на птичия грип в млечните стада, но все още не знае как точно се разпространява вирусът.”
Първо казаха, че трябва да е доилното оборудване (известно още като фомити), което причинява предаване между кравите, а сега признават, че кравите могат да заразят други крави.
„Длъжностни лица съобщиха миналия месец, че птичият грип засяга предимно по-възрастните крави, въпреки че допълнителни данни сега показват, че по-младите говеда са били засегнати, каза USDA.“
Звучи ли ви познато от една друга пандемия? Дори използват едни и същи редове отново и отново.
Време ли е за „разболява и убива само старите крави с диабет и придружаващи заболявания” или „ще засегне само крави с наднормено тегло”, както и „младите обаче не го разпространяват!”. Интересно кога ще дойде „имунната система на кравите беше потисната след зимно блокиране на закрито и имат имунитетен дълг”.