Ще се радвам, ако ви хареса!

  • 30 765
  • 61
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 569
  Пиле с горчица и мед


  *1 пиле на порции или предпочитаните от вас пилешки части Laughing
  *1 сл.л. горчица
  *2 с.л. мед
  *2 по-големи картофа
  *2 глави лук
  *10-12 маслини(черни)
  *1-2 лъжици растителна мазнина
  *сол
  *черен пипер
  *1.ч.ч. вода или бира по желание

Пилето заедно с малко сол , черен пипер, горчицата и меда се обърква добре и се оставя за 1 час.
Картофите се измиват добре и се варят предварително без да се белят , но не до пълна готовност.
Лукът се нарязва на едри парчета- на 4 части.
Лютата чушка се нарязва на тънки диагонални ивички.
Всичко се нарежда в тавичка , добавя се още малко сол за зеленчуците , добавя се водата (или бирата), завива се с фолио и се пече в силно загрята фурна за около 45 мин.
След това Фолиото се маха и се запича за още 10-15 мин.


Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:43 от Dina767

# 31
  • Мнения: 569
  Джинджифилови кюфтенца в гриловани зеленчуци

  Рецептата и идеята взаимствах от невероятната кулинарка Йоли  bouquet

  http://yoli-www.blogspot.com/2008/09/blog-post_679.html

   Разликата е , че аз гриловах няколко вида зелечуци, нарязани на кръгчета , солени и поръсени с малко зехтин и ди използвах за  "легло"  на кюфтенцата.
Нужни са:
*1-2 глави лук
*1-2 червени чушки
*1 патладжан


Последна редакция: пт, 22 окт 2010, 00:47 от Dina767

# 32
  • Мнения: 569
  Пълнени пилешки гърди

  Продукти за 2 порции:

  *2 бр. пилешки гърди
  *1 с.л. горчица
  *50-60 гр кашкавал(сирене Едам , Ементел , Чедар)
  *1 яйце
  *2-3 с.л. галета
  *сол
  *прясно смлян черен пипер

Пилешките гърди се изтъняват с чукче- някъде около 2 мм.
Посоляват се и се поръсват със прясно смления черен пипер.
Намазват се с по 1 ч.л. горчица.
Кашкавала/сиренето се нарязват на дълги ивици и се слагат по 2-3 парченца в средата на тънката пилешката пържола.
Същото следва и с киселите краставички.
Пилешката пържола се навива на руло , завиват се навътре и краищата и се увива със здрав конец, пристяга се и се завързва.
Посолява се и отвън и се поръсва с черен пипер.
Рулцата се овалват в разбитото яйце , а след това и в галетата.
пържат се в загрято олио , но не на силен огън , като се обръщат от всички страни.

За гарнитурата- зеленчуци на пара:

*2 тиквички
*2 моркова
*1 стрък целина
Зеленчуците се обелват и по дължина на по- дебели ивици.
Готвят се на пара, посоляват се , добавя се черен пипер и малко соев сос по желание.



Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:44 от Dina767

# 33
  • Мнения: 569
  Пай с ябълки и грозде


*1 ч.ч. брашно
 *1 яйце
 *1/2 ч.ч. захар
 *100 гр масло
 *1 ч.л. сода
 *2-3 капки ванилия(1 прахче)

За плънката:

*1 голяма ябълка
*2с.л. ликьор
*2 с.л. захар
*1 ч.л. канела

От пресятото брашно , содата, яйцето,захарта, маслото(не трябва да е прекалено меко) и к. мляко се забърква меко тесто, което да не лепне по ръцете.
Оставя се във хладилника за 15-20 мин.

Разточва се тънка кора и се изрязват 2 кръга- единият с диаметър малко по- голям от този на дъното на кръглата тавичка за сладкиши, в която ще печете, а другият с диаметър колкото отвора на тавичката(може да използвате самата тавичка за да изрежете кръга)
Тавичката се намазва с олио и се набрашнява.
Поставя се тестото и се разстила внимателно и по стените.
Ябълката се нарязва на много тънки резенчета, а гроздето на половинки(изчистват се семките внимателно)
Нареждат се резенчетата ябълка в кръг като ветрило , а отгоре и половинките грозде.
Поръсва се със захарта, канелата и ликьора. Отгоре се "затваря" със вторият кръг и се пече в умерена фурна около 20 мин
.



Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:47 от Dina767

# 34
  • Мнения: 569
  Рибни кюфтенца


Продукти за 10-12 кюфтенца:

*2 по- големи филета от бала риба, хек или треска
*1 малка глава лук
*2 скилидки чесън
*1 малко парченце от пресен джинджифил- настърган
*1 яйце
*2 с.л.  галета или 1 филия хляб
*сол
*черен пипер
*няколко стръка кориандър

Филето от риба се сварява предварително в подсолена вода.
Лукът се нарязва на много ситно, чесънът и джинджифилът се настъргват.
След като е сварена рибата се намачква добре с вилица и се омесва рибената кайма от всички продукти.
Оформят се кюфтенца с големината на орех.
Oвалват се в едно разбито яйце и в галета и се пържат в сгорещено олио на не много силен огън.

Сервират се с малко изцеден лiмон. Гарнитурата може да е картофи , ориз , зеленчуци- а при мен е зеленчукова лазаня Wink




Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:48 от Dina767

# 35
  • Мнения: 569
 Малки кексчета с крем сирене и ягоди

Рецептат отново е на Танита и отново е невероятна  bouquet

http://tanitaang.blogspot.com/2009/02/blog-post_19.html

Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:49 от Dina767

# 36
  • Мнения: 569
  Запеканка с пилешко месо и картофи


*300 гр пилешки бутчета или пилешки гърди
*2 големи картофа
*50 гр масло
*4 с.л. брашно
*1 1/2 ч.ч. прясно мляко
*50 гр настърган кашкавал
*1 с.л. прясно изцеден лимонов сок
*сол
*черен пипер
*магданоз

Пилешкото месо се вари предварително в подсолена вода.
Картофите се варят отделно.
Свареното пилешко месо се обезкостява(ако е бутче) и се накъсва на парченца.
Картофите се нарязват на колелца или полумесеци.

В подходящ съд  се препича брашното до леко златист цвят.
Маслото се разтапя и към него се прибавя запеченото брашно на слаб огън , бърка се непрекъснато след това се прибавя на тънка струйка прясното мляко и се бърка до получаване на не много гъст сос.
Прибавя се лимоновия сок , солта и черен пипер на вкус.
Пилешкото месо и картофите се разделят на по 2 равни части.
В малка кръгла тавичка се нарежда 1 слой пилешко месо, върху него 1 слой картофи и след това по още 1 слой
3алива се със соса и се поръсва с настъргания кашкавал.
Пече се до зачервяване и се поръсва магданоз .
Аз добавям още сос при сервирането.
Приготвям тази запеканка в малка формичка за сладкиш с половината продукти за детето- много му се радва Wink




Последна редакция: пт, 22 окт 2010, 10:51 от Dina767

# 37
  • Мнения: 569
  Кошнички с гъби , кашкавал и бекон

   продукти за около 14-16 кошнички:

   *200 гр гъби
   *1 с.л. масло
   *50-70 гр. кашкавал
   *50-70 гр. бекон , пуешко филе или друг мек колбас
   *3-4 кори за баница
   *няколко стръка магданоз
   *сол
   *черен пипер

Гъбите се задушават предварително с маслото, сол, черен пипер и малко водичка-както са цели( може и в фурната в тавичка за около 15 мин)

Форма за мъфини се  намазва с малко олио.
Корите както са една върху друга се нарязват или накъсват внимателно първо по дължина на 2 дълги ленти и след   това на квадрати - малко по големи от формите за мъфини.
Многолистните квадрати се поставят във всяка формичка и се оформят -както са сурови корите.
Във всяка се слага по една гъбка, и от настъргания кашкавал, ситно нарязания бекон и магданоз- отстрани около гъбата.
Запичат се в умерена фурна докато корите придобият златист цвят и кашкавала леко се разтопи.


Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:51 от Dina767

# 38
  • Мнения: 569
   Запеканка с кайма и зеленчуци


   *1 голям картоф
   *1 тиквичка
   *1 малка главичка лук
   *100 гр. гъби
   *1/2 консерва царевица
   *1/2 консерва грах (или замразен)
   *1/2 консерва или 2 пресни домата
   *250 гр кайма
   *1 яйце
   *1 филия сух хляб
   *1 ч.л. куркума
   *1/2 ч.л. кимион
   *1 с.л. сусам
   *100 гр. настърган кашкавал
   *сол
   *черен пипер
    
Каймата се омесва с 1 яйце , ситно нарязания лук, намокрената филия хляб, сол , черен пипер , кимион

Разстила се на дъното на кръгла тавичка , предварително намазнена.
Гъбите се нарязват на ситно , задушават се за 5 мин с малко масло и се слагат върху каймата.
Зеленчуците се нарязват на малки кубчета(картофите и тиквичката) , добавя се царевицата и граха, куркумата, сол, джоджен-объркват се и се изсипват върху  каймата и гъбите.
Нареждат се доматите нарязани на кръгчета ,всичко се поръсва със сусама, добавя се 3/4 чаша гореща вода и се слага в силно загрята фурна за около 45 мин. Малко преди да се извади се поръсва с настъргания кашкавал и малко магданоз.

Оригиналната рецепта е на Иван Звездев , но приготвена с Тофу , вместо кайма Wink



Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:54 от Dina767

# 39
  • Мнения: 569
   Пиле с кус-кус и зеленчуци


  *1 ч.ч. кус-кус
  *400 гр. пилешко месо
  *1 голям картоф
  *1 морков
  *2 тиквички
  *1 глава лук
  *1 зелена чушка
  *1/2 консерва домати
  *1/2 ч.л. канела
  *1/2 ч.л. джинджифил
  *1 ч.л. табаско
  *пилешки бульон
  *сол

Пилето  се осолява , нарежда се в тавичка , намазва се с меда и се слага в предварително загрята фурна за около 20 мин
Лукът се запържва с малко мазнина докато омекне.
Зеленчуците се нарязват и се добавят към лука. Прибавят се подправките- сол , канела , табаско, джинджифил.
Зеленчуците се запържват така на слаб огън , при непрекъснато бъркане за 4-5 мин.Добавят се доматите нарязани на ситно и 1 ч.ч. гореща вода и се оставя да къкри на тих огън.
Запеченото пилешко месо се добавя към зеленчуците и се готви още 15-20 мин.

Кус-куса се залива се 1 ч.ч. вряла вода , в коятое разтворен о ч кубче пилешки бульон и се оставя похлупен да набъбне.
Пилето и зеленчуците се сервират върху кус-куса.


 

Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:55 от Dina767

# 40
  • Мнения: 569
  Запеканка  с тиквички и патладжани


  *1 патладжан
  *2-3 тиквички
  *1 консерва домати
  *2-3 скилидки чесън
  *1 стрък праз
  *150 гр. топено сирене
  *магданоз
  *джоджен

 Патладжана и тиквичките се нарязват на кръгчета , нареждат се върху кърпа и се посоляват.
 Доматите се нарязват на ситно ,чесънът се пресова и се добавя към доматите заедно с 1 ч.л. джоджен.
 Празът се нарязва и се задушава за 3-4 мин с  малко масло и вода.
 В кръгла тавичка намазана с олио се нарежда 1 ред тиквички. Върху тях се слага задушения праз.
 Следва 1 ред патладжани, а върху тях доматите с чесън и подправки,топеното сирене нарязано на парченца.
 Най-отгоре още 1 ред тиквички . Залива се с около 3/4 ч.ч. гореща вода- поставя се фолио и се пече в силна фурна около 30   мин  , след което се маха фолиото и се запича за още 15-20 мин.
Сервира се с кисело мляко.



Последна редакция: пт, 22 окт 2010, 01:13 от Dina767

# 41
  • Мнения: 569
Пълнено пиле с гъби и зеленчуци


1 прясно цяло пиле (около 1,5 кг)
1 с.л. зехтин
1 с.л. пресни листа мащерка

за плънката:

*1 с.л. зехтин
*100 г гъби (нарязани на ситно)
*1 печена червена чушка
*2-3 кисели краставички
*70-80 гр,. натрошен сух хляб
*2 с.л. прясно нарязан магданоз
*1 яйце
* сол
* черен пипер
*мащерка

 
Маслото се загрява в тиган и  се добавят ситно нарязаните лук, гъби и чушка -последователно.
Запържват се леко за 5 мин., докато  придобият златист цвят.
Тази плънката се поставя в подходяща купа , добавят се  натрошения хляб, магданоза и яйцето и  се разбъркват добре.
Подготвя се пилето-измива се , подсушава се и се осолява.
Пилето се  напълва с получената плънка , краката се завързват , поставя се с гърдите нягоре в подходяща тава.
Полива се  със зехтина и се  поръсва с черен пипер, мащерка и сол на вкус.
 Пече се  за около 1,5 часа - до равномерно позлатяване.


Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:56 от Dina767

# 42
  • Мнения: 569
  
   Пълнено пиле с гъби и булгур


*1 цяло пиле
*200 гр. пресни гъби по избор
*1 връзка пресен лук
*1/2 ч.ч. булгур
*2 ч.л. мед
*сол
*червен пипер

Пилето се измива и осолява отвън и отвътре.
Гъбите се нарязват на ситно, пресният лук също.
С малко мазнина се задушават гъбите за 3-4 мин, прибавя се лука и след още 2-3 мин се долива3/4 ч.ч. гореща вода и булгура. Покрива се с капак и се оставя за 7-8 мин.

Пилето се пълни с готовата плънка , зашива се отвора.
Поръсва се с малко червен пипер.
Кората на 1 лимон се настъргва , добавя се изцедения сок и 2 ч.л. мед
Пилето се намазва с тези лимонени стърготини.
В тавичката се добавя 1 ч.ч. гореща вода (може и бяло вино) , завива се с фолио и се пече около 45-60 мин.
След това се пече за още 10 мин без фолиото до златист цвят.



  





Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:58 от Dina767

# 43
  • Мнения: 569
   Сладкиш с овесени ядки и ябълки


*2 ч.ч. овесени ядки (или 1 ч.ч. овесени ядки и 1 ч.ч. овесени трици)
*1/2 кофичка кисело мляко
*1 яйце
*1-2 капки есенция- ванилия
*1ч.л. бакпулвер
*3 ябълки
*2с.л. мед
*1 кафена чашка филирани бадеми
*канела


От овесените ядки , киселото мляко към което е прибавена содата, яйцето, захарта и ванилията се замесва , мека смес -малко по гъста от колкото за кекс.
разстила се в правоъгълна или квадратна тавичка.
Ябълките се настъргват на по-едро ренде , добавя се меда, бадемите и малко канела и сместа се разстила върху "тестото".
Пече се в предварително загрята , умерена фурна за около 25-20 мин според фурната, като се слага на скаричка след като се запече леко отдолу.


Последна редакция: нд, 12 дек 2010, 00:00 от Dina767

# 44
  • Мнения: 569
   Риба на грил с тахан


 Продукти за 2 порции:

 *2 филета от бяла риба(може и замразена)
 *1 лимон
 *2 с.л. тахан
 *2-3 скилидки пресован чесън
 *сол, прясно смлян черен пипер
 *1ч.л. куркума

Филетата се осоляват , поръсват се с черен пипер , заливат се със сока на 1 лимон и леко се поръсват с малко куркима.
Слагат се на скара или тефлонов грил за около 7-8 мин. След това се обръщат. Вече запечената страна се намазва с малко пресован чесън и 1 с.л. тахан и се оставя така да се изпече и другата страна.
След като са готови върху страната намазана с тахан се пръсва ситно нарязан магданоз.

Сервира се с ориз(може да е приготвен с куркума) , задушени зеленчуци , картофено пюре
Hug

Последна редакция: нд, 12 дек 2010, 00:00 от Dina767

Общи условия

Активация на акаунт