За блата:
4 яйца (белтъците са отделени от жълтъците)
115 гр. черен шоколад, разтопен и охладен
1 ч.л. нескафе, разтворена в 2 с.л. топла вода
За плънката:
2 1/2 dl течна сметана
Фурната се загрява на 180 градуса. Една голяма тава (от онези, които се продават с печките) се застиля с хартия за печене и се намазва с олио. Жълтъците се разбиват добре. В тях се изсипват разтопения шоколад и кафето. Белтъците се бият на пяна, след което се гребва малка част от сместа и се изсипва в шоколадовата смес. Така постепенно се прибавят всички жълтъци. Сместа се разтиля върху хартията и се пече ок. 20 минути (до готовност). След като се извади от фурната, блатът се покрива с мокра кърпа и се оставя да преседи така минимум 8 часа.
След 8 часа или на другия ден сметаната се разбива. За да се навие на руло се прави следното: отрязва се нова хартия, колкото тавата, върху която се слага блатът. След това той се намазва с разбитата сметана и се навива на руло, като се започва от късия край.
*Ако блатът е дебел и има опасност да се счупи, може спокойно да се среже на две и да се сервира като торта с два блата и крем по средата.
*За разкош: може да се добави и 140 гр. черен шоколад към сметаната за крем, но тогава приготовлението е следното: след като се извади блатът от фурната и се завие, на котлона се затопля сметаната до кипвана, след което към нея се прибавя натрошения шоколад, за да се разтопи. Тази смес се оставя в хладилника за минимум 8 часа или за другия ден. Когато дойде време за намазване на крема, той се вади от хладилника и се разбива с миксер на гъст крем.