Подправки в саксии 2-ра тема

  • 67 285
  • 775
  •   1
Отговори
# 345
  • Италия
  • Мнения: 490
Мента е. Семенцата купих от специализиран магазин, а и аромата на листата им го доказва. В Италия съм, ако това има значение Simple Smile Допълвам се, ето снимка на листенцата отблизо:

Последна редакция: нд, 29 мар 2020, 13:57 от mirena2000

# 346
  • In transit
  • Мнения: 11 894
Явно е някаква разновидност. Моята изобщо не прилича на тази. Но щом мирише, няма проблем. Simple Smile

# 347
  • Италия
  • Мнения: 490
Аз затова уточних, че не съм в България - разновидности има много. Въпросът е, дали да пикирам или направо да разсявам в саксии, но как - няколко стръкчета заедно или? Thinking

# 348
  • In transit
  • Мнения: 11 894
Според мен го остави така. Само ако намериш някаква тор за билки, да го подсилиш малко. На открито ли го държиш? Ако не, го вади по-малко като е топло, да не е толкова хилав.

# 349
  • Италия
  • Мнения: 490
Имам течна тор, универсална - за цъфтящи и зарзават. Ползвам я от години, растенията пощуряват от нея Heart Eyes Биволска кръв се казва и разбрах, че я няма в България... Днес извадих саксията за малко навън, но тази вечер ще я прибера - и тук през нощта е още студено.
Благодаря, Mikkey Hug

# 350
  • In transit
  • Мнения: 11 894
Не е точно подправка, но някой с опит в отглеждането на маслина да каже това цвят ли е?

Дървото е малко още, около 60-70см, 3-4 годишно трябва да е.

# 351
# 352
  • In transit
  • Мнения: 11 894
Бре, красота. Мерси Виви! Ако тръгнат и маслини ще падна направо. Grinning

# 353
  • Италия
  • Мнения: 490
Mikkey, цвят е, да. Сега им е периода. После лятото връзват и есента - ноември се събират плодовете.

# 354
  • In transit
  • Мнения: 11 894
Mirena2000, благодаря ти. Ще е забавно да завърже маслини. Ще ме зарадва много.

# 355
  • Италия
  • Мнения: 490
Ще, ще. Но не ги яжте в суров вид, че са ужасно горчиви. Има технология на приготвяне после, за да стават за консумация Hug

# 356
  • Мнения: 15 350
Мда, сурови не се хапват. Държат се в подсолена вода, като се "претакат"/съда в който се държат всеки ден се разклаща и обръща, ама ще ви излъжа колко дни така. Май 20 дни беше по спомен. Трябва да питам свеки, тя знае. След като "узреят" може да стоят в саламурата или да се сложат в зехтин/олио в което да се добавят билки по желание, обикновено риган се слага, може и чесънче. Може да се направят и леки разречета на маслинките за по бързо и по добро осоляване и овкусяване. Grinning

# 357
  • Мнения: 10 552
При мен ментата се събуди, само че съм я преполяла и сега я мисля да не вземе да изгние...
Босилек също гледам в саксии, а в една дълбока кофа бях насяла копър миналата година. Страхотен стана и беше нападнат от листни въшки, за да го очистя трябваше да го пръскам, като го напръскам съответно не може да се ползва и взех, че го изкорених да си освободя съда. Гледала съм и люти чушлета, екстра станаха и доста родиха, ама тях пък не ги обрах даже, така си стоят червени на стръковете. Така ми харесват да ги гледам. Лятото ми харесваше защото бяха буйни зелени и саксиите пълни със зеленина, затова тази година може пак да сложа семки. Сяла съм и магданоз, но той пък хич не вървеше - хем хилав, хем въшлив. Тук в темата съм виждала много хубав магданоз, босилек също, значи все пак става в саксия.

# 358
  • Мнения: 15 350
"хем хилав, хем въшлив"
Joy
Черно коте, разсмя ме сутрин рано. Hug

Иначе, да, магданоз става в саксия. Моя взе да се подава вече, май по дълбоко съм засяла семенцата. И босилека и копъра взеха да се показват, да видим как ще тръгнат. Иначе най добре ми вървят целината, джоджена и босилека. Розмарина го поокастрихме, че взе да съхне, трябва да го преместим в по голям съд. Иначе и той добре се движи като цяло.

# 359
  • Мнения: 2 433
розмарина саксийно купен ли е, или от семка? Нещо мъчих със семе миналата година - не покъла даже. Купих от кауфланд в саксия - изсъхна.. не вирее под моя грижа.
Аз купих мини оранжерията от лидъл, че ММ само мрънкаше, че съм накичила кофички от кисело мляко по всички прозорци Grinning посяла съм босилек, магданоз,чери домати, лют пипер и саксийна ягода за гъдел. От вчера босилека и чери доматите са се показали, та се сетих за темата Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт