Подправки в саксии 2-ра тема

  • 67 269
  • 775
  •   1
Отговори
# 750
  • Мнения: 2 264
Благодаря, полезна информация! Значи ще слагам и магданоз. Другите ми семена са копър и мента, но може и един босилек да добавя.

# 751
  • Бургас
  • Мнения: 16 280
Вече поредна саксийка с босилек ми загива.....
Идея си нямам,защо не мога да го запазя...

# 752
  • София
  • Мнения: 255
Здравейте, подготвила съм и аз семена от къдрав магданоз, да ги поовлажня ли предварително... и въобще малко насоки, мин. година не ми се получи опита, а и аз обичам много...

# 753
  • Sofia
  • Мнения: 21 688
Всякакви семена (подправки) поръсвам директно от пакета в пръстта, покривам и поливам.... подържам влажно да им е.

# 754
  • Мнения: 12 998
Здравейте, подготвила съм и аз семена от къдрав магданоз, да ги поовлажня ли предварително... и въобще малко насоки, мин. година не ми се получи опита, а и аз обичам много...
Става и по двата начина. Ако се засее направо имай предвид че отнема дълго време - може и над месец да чакаш да поникне, магданозът си е така.

# 755
  • Пловдив
  • Мнения: 1 219
Време ли стана за новите подправки? Че аз имам някакви семена босилек мисля, май ще трябва да взема нови. Ще ми се и от някой магазин (Лидъл/Кауфланд) да си взема и да присадя в сандъчетата за лятото.

# 756
  • Мнения: 10 552
На какво го слагате този Розмарин?
Пропуснах да кажа, че много обичаме мента, та си купуваме готова в саксия, лесно се гледа.

# 757
  • Бургас
  • Мнения: 16 280
Коте,аз го използвам за марината за пилешко,свинско месо.
При печенето им пак слагам клонче. Силна подправка е.
Също и на печени картофи с чесън  и розмарин.

# 758
  • Мнения: 15 350
Босилека и на мен напоследък нещо не ми върви. Свеки и тя се оплаква, че нейния също не върви. И при мен като Мики, предни години растеше като луд. Жунгла, няк'ва жунгла беше. Joy Wink Що домашно песто направих. А напоследък, тцЪ.
Розмарина е капризен на захващане. Хване ли се обаче, всичко си е наред, макар, че пак не е много сигурно. На приятелка храста изсъхна. Най стария ми розмарин, най здраво се е хванал. Даже сега е нацъфтял като луд. Имам и един млад, прихванат от свеки, засега се развива добре.
Розмарин ползвам за доматени сосове за паста, за печено пиле с лимон, за картофки с масло, за марината на свинско месо/пържоли. Абе, ползвам си розмарин аз, но е силна подправка и трябва да се внимава с количеството и.

# 759
  • Мнения: 10 552
Момичета, а аз реших, че просто го гледате като вечнозелен храст, за зелено Simple Smile
С нетърпение очаквам времето да се подобри, да си насея подправки, да си заредя сандъчетата с цветя и да ми живне терасата. Сега направо скучая, макар да се каня от една седмица да насея мушкатите, може и босилек да ръсна за разсад, тъкмо март ще е готов за разсаждане.

# 760
  • In transit
  • Мнения: 11 889
Джасте, успокоих се, че не е само при мен проблема. То не е за успокоение, но поне знам, че не са виновни само семената.

Черно коте, за розмарина, освен написаното от Джаста Праста, добавям задушени яхнии със свинско/телешко и картофи, зеленчукови супи придава чудесен вкус. В соленки, хляб, питки, на фокача отгоре наръсен. Страхотен аромат има. Пресния е с по-лек вкус, особено ако се готви или пече, но сушения е с доста силен аромат и наистина трябва да се внимава.

# 761
  • Sofia
  • Мнения: 21 688
Джасте, успокоих се, че не е само при мен проблема. То не е за успокоение, но поне знам, че не са виновни само семената.  
О, и при мен е точно така.
Това съм го показвала... отпреди няколко години е - 4-5 може би, от семена отгледах и никога повече не се е случвало, а ползвах семена от него след това...

Последна редакция: ср, 26 яну 2022, 16:37 от Morena

# 762
  • Мнения: 10 552
Този босилек ми е в сърцето. Гледам го и ми говори - "Моцарела, розов домат, зехтин и аз отгоре за разкош!"

# 763
  • In transit
  • Мнения: 11 889
Супер е, Морена.

Намерих една снимка от 2016г, зимен босилек изцяло отгледан на топло (южен прозорец), от семена.

Последните три години е просто абсурд да ги докарам до този вид, на прозореца. Disappointed Relieved

А този ми е балконския, преди три години. На западен балкон с много слънце следобед и двудневно поливане. На височина беше над 60см, без саксията.


# 764
  • Мнения: 10 552
Разкошен е, от семена ли е или от купен разсад?

Общи условия

Активация на акаунт