Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 5

  • 129 151
  • 906
  •   1
Отговори
# 690
  • Мнения: 3 610
През нета спокойно може да се купи Пюрекс без проблем.Даже често има промоции.

# 691
  • София
  • Мнения: 8 282
Бека инокс грил-тиган - ОК е
http://shop.gamaelit.bg/product/tiganskara-chef-265h265sm-7xljruv#ad-image-0


Бека тиган за палачинки с някакво незалепващо покритие - още ми стои, уж не е лек, дебело дъно, но според мен има някакво изкривяване. Може би скоро няма да го имам.
http://shop.gamaelit.bg/product/tigan-za-palachinki-energy-s-nez … fdhfzp#ad-image-0

# 692
  • Мнения: 7 856
Бека инокс грил-тиган - ОК е
http://shop.gamaelit.bg/product/tiganskara-chef-265h265sm-7xljruv#ad-image-0


Бека тиган за палачинки с някакво незалепващо покритие - още ми стои, уж не е лек, дебело дъно, но според мен има някакво изкривяване. Може би скоро няма да го имам.
http://shop.gamaelit.bg/product/tigan-za-palachinki-energy-s-nez … fdhfzp#ad-image-0
Дано не сте финансово обвързани с тази фирма!
Защото и аз преди доста време се уредих с точно такъв грил тиган, но той може на максималната степен на керамиката само да свари някакво месо, не коментирам как след това се чисти - мисия невъзможна с никакви препарати.
За разлика от чугунения грил тиган на Лава, където всичко става идеално, много вкусно, два пъти по-бързо и съответно много по-евтино (на 4 от 6 степени на котлона).
Ако някой много държи на елитен тиган от неръждавейка, да пиши на лично. Ще може да го получи на цена от 50 лв, което е под 50%от стойността му, а е използван само месец-два.

# 693
  • София
  • Мнения: 8 282
Недоволна, и как стигнахте до заключението в първото си  изречение или четенето с разбиране в описанието при втория тиган Ви е убегнало (т.е. опюването) ?! И когато успея да докарам палачинките в инокс, този ще полети към кофата, а няма да го предлам дори да подарък.

Не знам що за котлон ползвате, но досега не съм успяла нищо са сваря. Месо, кюфтета, зеленчуци редовно правя. Ако искам да е на чертички е Беката, ако не Zepter. Вторият го предпочитам (a и с тези не съм финансово обвързана, което съм плащала, е амазонско), но само защото е по малък (размер и къса дръжка) и по-лесно се вмества в миялната.
Мият се и двата без проблем, поливам с вода докато са още върху котлона, залепналото пада и после в миялната. Ако не съм доволна от миялната - препарат (Zepter) и повтарям миялната.
На вещи не робувам, трябва да се поддържат лесно.
Чугун имам, но не се доверих на турската Лава. След миялната се наложи  "възстановяване". Е, не благодаря.
Определено не ми допадна уханието от фурната и едва ли ще е често ползван - сач (LODGE)
Ами не съм впечатлена засега от чугуна, предпочитам стъклото и инокса (а във вкуса на скарата не виждам разлика с инокса).

# 694
  • Мнения: leet
Аз мия турските си лава и не турския си Пайреkс в сьдомиялната ( лавата я ползвам от 4 или 5 години) и нямам никакьв роблем с емайла или чугина на двете марки

# 695
  • Мнения: 6 292
Стоманени тенджери на WMF без проблем мия редовно в миялната, тави или емайлирани или стъклени Pyrex ползвам. Вторите издържат и на големи Т амплитуди без проблем. Има и тенджери на Pyrex бели стъклени, които са безвредни и миеш също в миялна, но не си писала дали трябва да стават за индукция... Прибори имам на Amefa и BASF. Когато купувам стомана винаги гледам да са проба 18/10.

Не ми трябват за  индукция,а за стоманените съдове каква трбява да е стоманата,гледам че на всяка марка различна ползват,коя е най-безвредната,че ще готвя и за малко дете в тях,знам че няма как да живея безвредно,но поне да сведа до минимум вредните неща.Сега видях в каталога на Метро промоция на Века,някой с мнение за тях ,хубави ли са?
Стоманата на всичко гледам да е 18/10 тя е по-издържлива. Стоманата е безвреден материал, но се окислява ако оставите доматена манджа например и затова е добре да се преместват манджите. За целта си ползвам огнеупорни съдове с капаци или стъклени купи със силиконов капак. Емайлиран чугун става и за готвене и за съхранение после, но не е добре после да се слага директно от хладилник на котлон да топлиш, за разлика от витрокерамиката на Пирекс. Та или вземи Пирекс щом нямаш индукционен котлон или стомана на Силит, WMF. За ориентир гледай и тежината на тенджерите, защото има  много леки като от тънък тенекиен лист, гледай и дъната. Моите са многослойни и дебели, но евтините се гънат и деформират дори от чукване. За тави за печене може да гледаш и Луминарк, аз имам от серията Дивали. Пускат хубави промоции в Кауфланд и Фантастико.

Последна редакция: пт, 17 яну 2020, 15:46 от drago_2008

# 696
  • Варна
  • Мнения: 373
Недоволна, и как стигнахте до заключението в първото си  изречение или четенето с разбиране в описанието при втория тиган Ви е убегнало (т.е. опюването) ?! И когато успея да докарам палачинките в инокс, този ще полети към кофата, а няма да го предлам дори да подарък.

Не знам що за котлон ползвате, но досега не съм успяла нищо са сваря. Месо, кюфтета, зеленчуци редовно правя. Ако искам да е на чертички е Беката, ако не Zepter. Вторият го предпочитам (a и с тези не съм финансово обвързана, което съм плащала, е амазонско), но само защото е по малък (размер и къса дръжка) и по-лесно се вмества в миялната.
Мият се и двата без проблем, поливам с вода докато са още върху котлона, залепналото пада и после в миялната. Ако не съм доволна от миялната - препарат (Zepter) и повтарям миялната.
На вещи не робувам, трябва да се поддържат лесно.
Чугун имам, но не се доверих на турската Лава. След миялната се наложи  "възстановяване". Е, не благодаря.
Определено не ми допадна уханието от фурната и едва ли ще е често ползван - сач (LODGE)
Ами не съм впечатлена засега от чугуна, предпочитам стъклото и инокса (а във вкуса на скарата не виждам разлика с инокса).
Lodge не се мият в миялна! Те нямат емайлово покритие, само омаслени са. Затова не трябва да се оставят мокри, а винаги е нужно да се подсушават и омасляват, след използване. Чугуните Lava държат на миялна, единствено може да избледнее цвета на емайла, с времето, от препаратите в миялната.

# 697
  • София
  • Мнения: 1 487
Аз взех тази тенджера, когато беше 29 евро - https://www.amazon.de/gp/product/B07DX95HC4/ref=ppx_yo_dt_b_asin … ie=UTF8&psc=1. Ползвам си я, но и аз не съм очарована от чугуна, защото си тежи, а като пека примерно пиле в нея, в сравнение с гювеча, става по-като сварено. В гювеч си става сочно и с препечена кожа. Иначе мих в миялна, нищо й няма. Красиви са, но все се притеснявам да не нараня плота или да не я изпусна, а да я местя пълна от котлон във фурна, си е хамалогия.

# 698
  • Мнения: 3 610
Аз взех тази тенджера, когато беше 29 евро - https://www.amazon.de/gp/product/B07DX95HC4/ref=ppx_yo_dt_b_asin … ie=UTF8&psc=1. Ползвам си я, но и аз не съм очарована от чугуна, защото си тежи, а като пека примерно пиле в нея, в сравнение с гювеча, става по-като сварено. В гювеч си става сочно и с препечена кожа. Иначе мих в миялна, нищо й няма. Красиви са, но все се притеснявам да не нараня плота или да не я изпусна, а да я местя пълна от котлон във фурна, си е хамалогия.
Е защо да става като варено пилето при печене, капака не го ли махате?

# 699
  • Мнения: 1 740
За разлика от чугунения грил тиган на Лава, където всичко става идеално, много вкусно, два пъти по-бързо и съответно много по-евтино (на 4 от 6 степени на котлона).

И аз се сдобих с него преди Коледа от промоциите на "Кауфланд". Супер доволни сме Simple Smile. Правили сме досега 2 пъти риба, пилешки пържолки, свински каренца Simple Smile.

# 700
  • Мнения: 9 184
снощи пекох патка  с лук/портокали/боровинки   уникална е такава тенджара , направо не знам как съм живяла толкова години без нея моята я купих от Еником
в пъти ми е по сочно и изпечено месото в нея
и в плик и в гювеч и под алуминиево фолио в тава не става така както в Чугунена емайлирана тенджара ...а какъв хяб изпича за 20 мин.ммм
[/url]

абе супер корички стават,
ето

# 701
  • Мнения: 3 610
А хляба в нея ли втасва?
А как се мие след това от снимката?

# 702
  • Мнения: 9 184
Накисвам я с препарат /медикс сребърния/ и вода до горе захлупвам с капака и я оставям да "преспи".
На другия ден с  гъбката и е свежа като нова!



Не ! Хляба си го втасвам върху  хартия за печене и във пластмасова купа в найлон...около 1 -1/2-2 ч.
тенджарата я вкарвам във фурната и я включвам - празна с капака и оставям да достигне температура 220(около половин час ). Дигам от купата тестото, както си е върху хартията за печене и го слагам в тенджарата,  пека захлупена около 30 мин. и вадя готов опечен с твърди хрупкави корички хляб !

ето

# 703
  • Мнения: 3 610
Изглежда като за звезда Мишлен.

# 704
  • София
  • Мнения: 229
Да, за сега в  емайлирката чугунка става несравним хляб. Имам една единствена от Лидъл. Правя и манджи. Супер е! Не ме притеснява тежестта.

Общи условия

Активация на акаунт