Рецепти за православни пости 2019 година

  • 32 342
  • 282
  •   1
Отговори
# 225
  • Благоевград
  • Мнения: 2 861
Можеш да го запечеш с подправки на силна фурна, можеш да го пасираш с малко сол и мазнина и става много вкусно пюре за гарнитура към риба.

# 226
  • Мнения: 216
Някаква идея какво да направя със сварен карфиол?

Крем супа- сварен морков, кромид, праз, броколи + карфиола.
Запечен на фурна- разделяш на розички, овалваш в подправки по желание + галета, нареждаш на хартия и запичаш във фурната.
Може да се направи някакъв сос, например домтен и да се сервира с карфиола.
Панировка може да се направи от брашно, газирана вода и малко бакпулувер. Сместа трябва да е като боза. Могат да се добавят и подправки по избор. Потапят се розичките и се пържат в растителна мазнина.
Най-лесният вариант е на салата със сол. оцет и олио/зехтин + магданоз. Може да се добави и домат, краставица или др. зеленчуци, нарязани на кубчета.

# 227
  • Мнения: X
и аз съм купила карфиол, мисля да го направя на крем супа с кокосово мляко.

Иначе за себе си съм решила по време на поста да използвам веган заместители на непостни храни възможно най-ограничено, като например соево мляко в кафето.
През деня обикновено консумирам основно ядки, плодове, зеленчуци, кисели краставички, понякога оризовка с лютеница или хумус.

# 228
  • Мнения: 38
И на мен ми се прияде салата от карфиол/варен/с олио и оцет. Утре ще си направя. Иначе днес съм на банани и фъстъчено масло и сладко от вишни за закуска. Зеленчукова супа-готов микс от била и пълнени чушки с ориз.

# 229
  • Сливен
  • Мнения: 382
Някаква идея какво да направя със сварен карфиол?

Крем супа- сварен морков, кромид, праз, броколи + карфиола.
Запечен на фурна- разделяш на розички, овалваш в подправки по желание + галета, нареждаш на хартия и запичаш във фурната.
Може да се направи някакъв сос, например домтен и да се сервира с карфиола.
Панировка може да се направи от брашно, газирана вода и малко бакпулувер. Сместа трябва да е като боза. Могат да се добавят и подправки по избор. Потапят се розичките и се пържат в растителна мазнина.
Най-лесният вариант е на салата със сол. оцет и олио/зехтин + магданоз. Може да се добави и домат, краставица или др. зеленчуци, нарязани на кубчета.

Благодаря за идеите!
За панировката - изпробвана ли е? Че от много четене я докарах до тук... (Правила съм постни палачинки с газирана вода и ми хрумна и тази идея, но вече ми беше омръзнало от проби.)

# 230
  • Мнения: 38
и аз съм купила карфиол, мисля да го направя на крем супа с кокосово мляко.

Иначе за себе си съм решила по време на поста да използвам веган заместители на непостни храни възможно най-ограничено, като например соево мляко в кафето.
През деня обикновено консумирам основно ядки, плодове, зеленчуци, кисели краставички, понякога оризовка с лютеница или хумус.
Защо не е препоръчително според Вас да се пият ядкови млека, тофу и др. веган храни?

# 231
  • София
  • Мнения: 7 876
и аз съм купила карфиол, мисля да го направя на крем супа с кокосово мляко.

Иначе за себе си съм решила по време на поста да използвам веган заместители на непостни храни възможно най-ограничено, като например соево мляко в кафето.
През деня обикновено консумирам основно ядки, плодове, зеленчуци, кисели краставички, понякога оризовка с лютеница или хумус.
Защо не е препоръчително според Вас да се пият ядкови млека, тофу и др. веган храни?
Къде прочетохте, че не е препоръчително?

# 232
  • Мнения: 216
Цитат
Благодаря за идеите!
За панировката - изпробвана ли е? Че от много четене я докарах до тук... (Правила съм постни палачинки с газирана вода и ми хрумна и тази идея, но вече ми беше омръзнало от проби.)

Да, изпробвана е, но все пак е въпрос на вкус. Няма да е както с яйце, но е вариант и то не лош.
Става като темпура, но с обикновенно брашно, ако имаш оризово-ползвай него.

# 233
  • Сливен
  • Мнения: 382
Цитат
Благодаря за идеите!
За панировката - изпробвана ли е? Че от много четене я докарах до тук... (Правила съм постни палачинки с газирана вода и ми хрумна и тази идея, но вече ми беше омръзнало от проби.)

Да, изпробвана е, но все пак е въпрос на вкус. Няма да е както с яйце, но е вариант и то не лош.
Става като темпура, но с обикновенно брашно, ако имаш оризово-ползвай него.
Получи се точно каквото търсех. Благодаря!
И понеже (въпреки доброто ми желание) никога не изпълнявам рецептите точно, се присетих, че съм правила постни палачинки и само с бакпулвер, та ме домързя да ходя до магазина за газирана вода и така ги направих. Накрая дори не ми стигна сместа, та да не отварям ново пакетче бакпулвер, само сода ръснах и пак се получи. Simple Smile Благодаря за идеята!

# 234
  • Мнения: 216
Цитат
Получи се точно каквото търсех. Благодаря!
И понеже (въпреки доброто ми желание) никога не изпълнявам рецептите точно, се присетих, че съм правила постни палачинки и само с бакпулвер, та ме домързя да ходя до магазина за газирана вода и така ги направих. Накрая дори не ми стигна сместа, та да не отварям ново пакетче бакпулвер, само сода ръснах и пак се получи. Simple Smile Благодаря за идеята!

За нищо.Smile
Радвам се, че се е получило. Приятен апетит!

# 235
  • Мнения: X
и аз съм купила карфиол, мисля да го направя на крем супа с кокосово мляко.

Иначе за себе си съм решила по време на поста да използвам веган заместители на непостни храни възможно най-ограничено, като например соево мляко в кафето.
През деня обикновено консумирам основно ядки, плодове, зеленчуци, кисели краставички, понякога оризовка с лютеница или хумус.
Защо не е препоръчително според Вас да се пият ядкови млека, тофу и др. веган храни?
Къде прочетохте, че не е препоръчително?

Ако говотим за духовната страна на поста и го обвържем с религията, сред идеите е да изпиташ лишение, да превъзогнеш това лишение и да извисиш духа си над потребностите от храна и то не толкова потребностите, колкото "сладоустието" - в такъв случай, при използване на сирена и кашкавали на растителна основна, соева кайма,  и т.н. е малко като "мамиш" - яде ти се сирене, кашкавал и месо и вместо да успееш да надмогнеш това усещане, ти си задоволяваш вкуса с нещо наподобяващо това, от което уж се отказваш Simple Smile Така си мисля аз.
Ако говорим за пречистване на тялото и физически ползи - соевите продукти не са нещо, което бих нарекла особено полезно. Освен това аз ( говоря само за себе си), предпочитам да използвам цели, интегрални храни, част от природата и бих предпочела. Но това си е мое виждане и сподлеих аз как ще се стремя да пазя постите.

За днес съм си приготвила за работа зелена салата, кремче от печена тиква, соево мляко и чия, сурови ядки и малко стафиди, които ще използвам за подслаждане на кремчето. Довечера - червен ориз варен и ще измисля с какво да го допълня Simple Smile

# 236
  • Благоевград
  • Мнения: 2 861
Дух, напълно съм съгласна с теб! Ако се търсят заместители, то по-добре да не се спазва изобщо. Да не говорим, че има хора, които идея си нямат как се спазва пост, нито се изповядват, нито взимат причастие, а го правят от суета уж за отслабване. Но това е друга тема.

Ние за вечеря имахме чушки с ориз и много зеленчуци, мъжът ми си взе за работа за днес и утре, остана ни и за довечера.
За утре обмислям да запека глава целина във фолио с гарнитура гъбен сос и картофена яхния. Ще споделя рецептата за целината, ако е сполучлива.

# 237
  • Мнения: X
Аз също нямам намерение да се изповядвам или да вземам причастие.

# 238
  • София
  • Мнения: 3 263
Някакви нови марки постни бонбони да са се появили, освен някои от трюфелите?

# 239
  • София
  • Мнения: 7 876
Ако ще се вманиачвате само в менюто си по време на постите, по-добре е да не постите. Християнските пости са всичко друго, но не и само хранителен режим. Но както и да е, това е обект на другата тема във форума, а не за тук.

Общи условия

Активация на акаунт