Рецепти за Airfryer фритюрник PHILIPS HD9220/20 BLK - втора тема

  • 95 715
  • 766
  •   1
Отговори
# 735
  • Мнения: 2 836
Пробвайте да изкисвате и подсушавате картофите преди пържене. За домашни особено е много важно.

# 736
  • Мнения: 493
Една зеленчукова фритата, много любима на децата:
картоф,        кашкавал,                 
морков,       пресен чесън
броколи,      3 яйца,
варена царевица на зърна,
масло,          сол.

Нарязаният морков и броколите на малки розички се задушават в масло, накрая се прибавя царевицата. Посолява се. Кошницата се застила с хартия за печене (да стърчи 3-4 см отстрани, за да не се разлеят яйцата) и плътно се нареждат парчета картоф, нарязан на дебели кръгчета. Намазва се с малко мазнина и се пече 15мин на 180 градуса. Задушените зеленчуци се разстилат равномерно върху картофите. Трите яйца се разбъркват, добавя им се малко пресен чесън на кръгчета и сол. Изсипват се върху зеленчуците и се пече още 10-ина мин. Наръсва се с кашкавал и се пече до златиста коричка. Хващайки ръбовете на хартията, фритатата се изважда от кошницата и се слага върху чиния. С друга чиния се захлупва и се обръща. Хартията за печене внимателно се отстранява и отново се обръща, за да остане кашкавалът отгоре.

# 737
  • Мнения: 386
Днес купих ейр фрайер, не е като този , за кйто е темата даже не е Филипс, но не успях да намеря обща тема Sad
Та въпросите са:
1. Трябва ли да се включи без храна първия път да работи? Не видях такова нещо в книжката към него, но го пишеше в коментарите от потребители от сайта от който го поръчах.
2. Защо картофите трябва да са подсушени преди да се сложат (гледам коментари даже, че трябвало да са и безсолни)? Просто е опасно ли или по друга причина. Всъщност даже не си представям как може картофи да се подсушат...
3. Това беше полезно:


И нещо от мен - Домашно KFC


Но все пак да попитам може ли пилешки пръчици да се правят - филе, оваляно в яйце, галета и корнфлейкс?

3. Наденички и неща от кайма на програмата за месо ли се готвят?

# 738
  • Мнения: 2 836
Не си спомням да съм го включвала празен първия път.

Картофите първо се изкисват във вода, после се подсушават на кухненска хартия. Няма нищо опасно 😂 Просто разкарвате нишестето така.

Пилешки пръчици всякакви може да правите. Всичкото месо правя на макс, 180-190 градуса.

# 739
  • Мнения: X
Аз винаги го включвам празен за пет минути. Такива са инструкциите и даже има програма Heet.

# 740
  • Мнения: 2 836
Аз винаги го включвам празен за пет минути. Такива са инструкциите и даже има програма Heet.

Аз също го включвам празен за малко да загрее, преди да правя нещо. Тук въпросът беше друг.

# 741
  • Мнения: 13 028
Едното е за да си стигне температурата а не тепърва да загрява когато храната е вече вътре. Правя го и аз, особено за месо, че по-бързо се запича отвън и се запечатва.
Другото е за нов уред - обикновено препоръчват да се загрее празен преди да се готви в него, за да изгорят евентуални остатъци от смазки и прочие, ако има такива. То ясно че съдът се измива ама може да има такива неща и по други части.

Картофи вкъщи има много рядко, но действително за да станат като пържени трябва да се подсушат. Дали ще е с кърпа, кухненска хартия, дали в кошницата първо да ги обдуха "дюс" да поизсъхнат и чак тогава се омасляват. Обикновено ме мързи да подсушавам, отцеждам колкото мога и мятам на програмата за зеленчуци, при мен е 16 или 17 минути да беше, на 160 градуса. През нея тръскам там 1-2 пъти или колкото се сетя, накрая са полусготвени и добре изсушени отвън. След това вече изваждам в купа и раздрусвам хубаво с малко мазнина и връщам във фраера. От там вече на поне 180 градуса или повече, с разтръскване през няколко минути. Общото време - според количеството и сорта на картофите, като заприличат на изпържени са готови. При мен това е което дава резултат най-близък до пържени. Ако направо ги омасля и ги готвя, после са като печени или задушени.
Е, ако сложа само малко на дъното на кошницата може и по по-кратка процедура да станат. Обаче нямам нерви за едната гарнитура, кошницата си я пълня почти до максимума. Ако трябва картофите да са ми на няколко пъти и да отнемат по-дълго от основното, няма да се ядат картофи у дома от никого Grinning Те и така отиват към половин час, аз за толкова бих опекла пилешки бутчета...

# 742
  • Мнения: 386
Благодаря за отговорите.
Ето това е моят еърфрайер: https://www.emag.bg/fritjurnik-s-goresht-vyzduh-star-light-airfr … 0bl/pd/DHD79YMBM/
На снимките от потребители се вижда как е постовяна хартия за печене под някои продукти. Това защо се прави? В книжката с инструкциите не пише нищо за хартия ... Може ли и без?

Също така беше изрично да не се приготвят и претоплят течности. А може да се прави торта (нали е с течна консистенция?). Също и месото нали си пуска сос и течности?

# 743
  • Мнения: 14 115
Здравейте, дами. Ползвам фраер на Филипс от пет години, но взе да сдава багажа и съвсем скоро ще ме напусне окончателно. Гледам, че в Емаг има намаление и харесах един, но е тип мини фурна, а не като класически фритюрник. Някой с такъв модел да сподели впечатления?

https://www.emag.bg/fritjurnik-s-goresht-vyzduh-heinner-crystal- … -28764_5167_54356

# 744
  • Мнения: 7 856
Доста имаме фурничка, но други модели. За мене са за предпочитане пред стандартен фрайер - имат много повече възможности. Но конкретният от Емаг няма две от приставките - въртящата се кошница и въртящата си стойка за шишчета.
Фурничките имат и функция на дехидрататор - слушат плодове, зеленчуци и гъби.
По-добре да се вземе уред с всички приставки.

# 745
  • Мнения: 2 836
Не е същото това, особено ако правите картофи във фрайера. Тук всичко си е съвсем печено, като във фурна.

# 746
  • Мнения: 14 115
А този дали е по-добър?
https://www.emag.bg/fritjurnik-bez-maznina-xxl-star-light-airfry … -28764_5167_54356

Картофи правя само от замразените, а те стават еднакви и на фурна и във фраера. С пресни нещо не ми се получава.

# 747
  • Мнения: 7 856
Не е същото това, особено ако правите картофи във фрайера. Тук всичко си е съвсем печено, като във фурна.
Категорично не съм съгласна от собствен опит. Няма нищо общо между фурната и фурничката фрайер. Имах преди обикновен фрайер, няма разлика във вкуса на храната с тази от фурничката. Принципът им на работа е един и същ, разликата е в размера и формата.
Вторият няма приставка за шишчета, ако се интересувате от нея.

# 748
  • Мнения: X
Приставки за шишета има и за обикновени фрайъри. Аз имам такива, също и поставка. Никога не съм ги използвала.

# 749
  • Мнения: 9 202
Взимай фурната ..няма да сбъркаш картофите стават и пресни и полуфабрикатни сипваш във  въртящия се цилиндър 25мин. на таймера и си гледаш кефа !
Уникални стават а не като онези с чекмеджетата ..полуварени/полупечени и без вид на пържени има си трик.

Общи условия

Активация на акаунт