Спестяване на пари

  • 128 233
  • 2 245
  •   1
Отговори
# 2 190
  • София
  • Мнения: 19 262
Истина е, че в момента месото излиза нй-евтино. Контрафиле - 7 лв. във Фантастико, вярно, че е по-специфично готвенето му, но чисто месо, няма жилки и сланина. И пастърма да си направиш от него, дори при 1/3 загуба, пак ще се върже 11 - 12 лв./кг
Но май има някакви трикове за вкарване на вода в суровото месо. Точно как - нямам информация, но съм чувала.
Като е постно, почти винаги има сирене или кашкавал, а знаете техните цени какви са.

# 2 191
  • Мнения: 975
Абе, ние баш постно си хапваме един-два пъти в седмицата. Без децата, де. Аз мога безкрайно време да съм веган, но дебелея от това, а мъжът ми (който ппц е доста слаб) отслабва. Иначе при нас точно сирена, кашкавали много оскъпяват, но те трябва да са качествени, няма как. Месото също трябва да е качествено, де.
Знам, че звучи леко екстремно, но когто готвим постно си е баш постно. Не е ежедневно, но веднъж-два пъти в седмицата си дава все пак някакво отражение. Ориз със зеленчуци -- дори супер качествен ориз ти е някъде 4 евро за кг, малко зеленчуци вътре, малко зехтин, подправки и ти е готово храненето. Може ризото, някакви варени/печени картофи.
Мъжът ми прави мн вкусна супа, която се състои само от оранжевата леща, басмати ориз и корен от целина. 
Бобът и нашата си леща пък излизат най-евтино, цял казан може за без пари да се сготви, а са много вкусни.

Другото, от което веднага дърпаме надолу е да спра готови закуски на децата, те мн обичат бутерпрецели, кашкавалки някакви, но дефакто и най-качествените био мио овесени ядки излизат по-евтино от тия прецели, или пък сандвичи с най-скъпия и хубав хляб.
Третото, за което най-мн ме боли, са мойте смудита, латета, мачи,  и прочее безсмислена, но любима, консумация, която като спра, също сме мн евра надолу. Аз не консумирам алкохол и не пуша и тия чудесии са ми единствената радост в живота, но верно са скъпи.
Ест, тия неща не ги ограничаваме постоянно, а само периодично Simple Smile)

Последното, което, обаче, не върви да се ограничава мн мн, са семейните забавления. Всеки уикенд с децата сме на какво ли не. Ако искаме мегаспестовно, сме повече из горите и планините. Но сега както няма сняг, си трябват алтернативи  и това ми бърка плановете. Но например, може един ден задължително на природа, а втория ден нещо по-така цивилизовано. Но това още не съм го въвела.

# 2 192
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Цуцко, наистина звучи месото да е доста евтино. Лесно се вкарва вода в месо, в някои случаи е желан ефект, примерно при някои шунки. Аз самата съм инжектирала месо с марината, става по-сочно, отколкото ако само кисне в нея.

МарияХрис, по отношение на закуските, голяма част могат да се правят и вкъщи - кифлички, козунак, хлебчета... Даже съм си купила натрон (NaHCO₃) за бретцели, но все не стигам дотам... Латета стават спокойно на машината за кафе и не са по-лоши от някое в заведение, смутитата не са евтини, но и те стават добре на блендера. Точно това не консумираме вкъщи, но съм правила. Също и фрешове на робота, вкл. от твърди плодове, макар че и това е рядко вкъщи.

-----------------------------------

При себе си виждам възможност да намаля количествата запаси, както и да се спра с подправките, че имам за 2 живота Grin. Оказа се, че имам 2 пакета червена леща (вече 1) и 3 нахут, защото съм забравила и съм докупила още. Но понеже разликите са в този диапазон и няма да има съществена финансов импакт, а ми е по-удобно логистично да купя по 2-3, май ще си остане така. За подправките си мълча. Grin

Започнах и "финансовото приключване" на 2022, засега изглежда разходите ни да са по-ниски общо спрямо 2021. Очертава се да сме дали повече пари за почивки и стоене в България, затова пък тукашните ни разходи са малко паднали. Доволна съм от резултата и вървим по план в това отношение.

# 2 193
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 232
Както и във всяка друга тема, минахме през хвалбите и завършихме на трапезата Satisfied Според мен в момента свинското е доста евтино, особено като сметнеш че дава повече калории от единица тегло и спокойно може да се включи в едно доста пестеливо меню. А и зеленчука е по-полезен суров, което вече излиза по-скъпо от месото като се калкулират и калориите които дава една салата. Да си сготвиш боб вече излиза по-скъпо отколкото да хвърлиш едни пържоли на скарата, пък ако и хабиш олио да го пържиш, олеле Open Mouth

# 2 194
  • Мнения: 14 659
Аз пък се родих с варените боб, леща и нахут тук. Един буркан ми е около 70 цента( вече, доскоро беше 50), с два буркана имам 2 хранения за четирима ни. 400 г чисто е продуктът. Изобщо не ми излизат сметките да варя 2-3 часа боб, остави, че нямам никакво време за това.
Абсолютно.Тук,че е по-скъп бобът,пак не ми се занимава с киснене и варене,а го хапва само един човек вкъщи.
Колко е по-евтино при вас....припад.Тук на промоция буркан същото количество е 2,19-2,30лв.В момента в ''билла'' е 1,99лв. чудо невиждано.Иначе нормална цена 3,20-3,40лв.Open Mouth Ама да не се пуля,ще видим колко още ще поскъпва.

# 2 195
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 404
Вчера се случи двамата с ММ заедно да влезем в Лидл. Напоследък не се беше случвало да пазаруваме заедно. Той има лош навик да взема първото, попаднало му пред очите. Онзи ден беше взел мандарини по 2,2 килограма!!!, а аз от пазара ги вземам за по евро. Та вчера като му казах кое с колко е скочило и кое къде го има по- евтино, имах чувството, че на бегом излезе от магазина Simple Smile Simple Smile Едни замразени мексикански и азиатски миксове харесваме, че те са скочили и те двойно. Докато до миналата година перото "храна" ми беше най- малкото в бюджета, от март насам това изобщо не е така Sad

# 2 196
  • Мнения: 975
Аз пък си взех от Реве каталог с намаленията. Ами има големи намаления на плодове и зеленчуци - ябълки, целина, мандарини и тн. Все полезни храни. И месо има някакво намалено, ама аз с месото купувам само 2 вида и тия не ми харесват.
Боба го правя доста по-евтино от другите ми манджи. В боба слагам само боб и малко картофи/моркови/доматен сос за цяла цистерна. Как ще излиза скъпо? В хижи и общи столове винаги има боб чорба, а не телешко контрафиле с гъби Wink
При нас пък доста са се вдигнали разходите за режийните. Искат ни голяма сума за изравняване. И здравните осигуровки са вдигнали, гадовете. Абе текат си парите, мамицата им.

Последна редакция: ср, 11 яну 2023, 14:05 от MariyaHris

# 2 197
  • Great Britain
  • Мнения: 2 208
Боб накисвам, оставям го цяла нощ, около 12 часа да кисне.На другия ден за около 45 минути имам сварен боб, плюс,  изхвърлена първа вода от завирането му. Става чуесен, много вкусен.Сервирам с люти чушлета задължително. Най-лесното ядене за приготвяне ми е. Цена : излиза ми около £2 за четири солидни порции .Включвам и тока в калкулацията. Моя труд, който съм положила за приготвянето му не влиза в тази цена. По друг начин са устроени тези взаимоотношения при мен. Начина ми харесва и напълно ме устройва.

# 2 198
  • Мнения: 3 363
Боб накисвам, оставям го цяла нощ, около 12 часа да кисне.На другия ден за около 45 минути имам сварен боб, плюс,  изхвърлена първа вода от завирането му. Става чуесен, много вкусен.Сервирам с люти чушлета задължително. Най-лесното ядене за приготвяне ми е. Цена : излиза ми около £2 за четири солидни порции .Включвам и тока в калкулацията. Моя труд, който съм положила за приготвянето му не влиза в тази цена. По друг начин са устроени тези взаимоотношения при мен. Начина ми харесва и напълно ме устройва.

Аз не ям бобови, за съжаление. Имам непоносимост. Иначе идеята е чудесна, защото са богати на протеини и чудесно заместват месото и се препоръчват като източник на протеини в диетата.

# 2 199
  • Мнения: 12 998
Имам приятелка която редовно замразява така порции сварени боб, нахут, че май и леща. Твърди че са си също толкова добри и винаги вари в голяма тенджера, никога само колкото трябва в момента. Аз ги готвя рядко и не съм пробвала, но не вярвам да не е както казва.
Освен че е улеснение, спестеното време си казва думата също. На днешно време всеки е зает и често това колко свободно време има пряко определя дали ще похарчи повече или по-малко. Ако имам време нещо да си го направя сама, няма да го купя готово и съответно по-скъпо. Ако времето не ми дава избор, тогава въпросът не стои между двете. Независимо дали храна сготвена вкъщи или купена готово или пък нещо друго. За мен си е спестяване, ако и да не се вижда веднага изразено в пари.

# 2 200
  • Мнения: 14 659
Цитат
И здравните осигуровки са вдигнали, гадовете. Абе текат си парите, мамицата им.
Къде е това?Аз чух оплаквания от повишение на здравните в Германия и Нидерландия.Вторите доста се оплакват предвид,че в големите градове нямали места за ЛЛ и се чака в листата.

# 2 201
  • Мнения: 267
Втора година майчинство съм и пестенето е мираж. Тази година сме решили да пестим от храна, местим се на село в къща с 2 декара двор, мисля да си отглеждам и зеленчуците и месото. Писна ми да купувам чушки, домати, краставици с вкус на неузряла ябълка. Цени високи, качество 0. Та освен храна се надявам и сметките да паднат, не се лишаваме, но пък и неможем да пестим...

# 2 202
  • Мнения: 6 025
Тази година сме решили да пестим от храна, местим се на село в къща с 2 декара двор, мисля да си отглеждам и зеленчуците и месото.
Успех! Имате ли опит в това? Понякога нещата изглеждат лесни, но реално не е така.

# 2 203
  • Пловдив
  • Мнения: 5 024
Кое не е лесно? Да боднеш десетина корена домати, краставици и малко пипер ли?
Не е кой знае колко работата по тях, все пак са количество за едно домакинство. Но пък удовлетворението от произведените домашни и вкусни зеленчуци е огромно!
За животните съм съгласна, че е по-трудно. Може би, най-лесно би било да се гледат кокошки.

# 2 204
  • Мнения: 6 025
Не коментирам качеството. От опит в отглеждането на всички зеленчуци за моето семейството. Ако отглеждането е само бодване мога да гледам не 600 кв двор, а десет пъти повече.

Общи условия

Активация на акаунт