Какво повече НЯМА да купя - 16

  • 88 400
  • 735
  •   1
Отговори
# 690
  • Мнения: 2 058
Аз твърдя, че точно сиришните ензими придават киселеещия вкус на сиренето. И да, има сирена без сиришни ензими. Тяхната цена отива към 15-16лв./кг. Такива са Ведраре, Верея, на Маджаров някои от сирената.

 

# 691
  • Варна
  • Мнения: 25 280
Темата е какво НЯМА да купя, но понеже и аз имах голям проблем със сиренето, нито едно напоследък не ми харесваше и се разваляше за отрицателно време да кажа, че потребителки тук ми препоръчаха Елена в метална кутия - ами супер е. Стои отворено в саламурата и не се разваля, не си променя вкуса, все толкова хубаво е, както когато го отворих. Единствено е една идея по-солено, но това се преживява. Заредила съм още една кутия.

# 692
  • Мнения: 10 642
Аз твърдя, че точно сиришните ензими придават киселеещия вкус на сиренето. И да, има сирена без сиришни ензими. Тяхната цена отива към 15-16лв./кг. Такива са Ведраре, Верея, на Маджаров някои от сирената.

 

А какво е закваска? Grinning Аз мисля, че е същото. Май и калциев дихлорид му викаха. Ето, тия от Хармоника дори обясняват защо добавят калциев дихлорид. https://harmonica.bg/ufaqs/zashho-dobavyame-kaltsiev-dihlorid-v-sireneto/

# 693
  • Мнения: 9 558
не е едно и също закваска и калциев дихлорид. за закваските можеш да видиш на страницата на елби. не е по темата, но сирене им е мммммм.
ако се прекали с калциевия дихлорид хруска сиренето.
на хармоника не вярвам, ама хич.

# 694
  • пак там
  • Мнения: 2 885
А маята за сирене какво е?

# 695
  • София
  • Мнения: 30 187
При сирената нещата са до състав, но и до вкус. Аз през годините смених n на брой сирена (да не казвам бройка).

Скрит текст:
Тертер- развалиха го. Беше твърдо, добро на сол, а сега е меко, трошливо.
Маджаров- развалиха го на вкус, солено ми е, прекалено мазно.
Елена (в пластмасови кутии, кръгли пити, продаваше се само във фирмените им магазини)- еми, беше страхотно докато ...... не го пуснаха в Кауфланд и тръгна надолу качеството.
Ведраре- много добро, но много солено за моя вкус.
Deluxe (от Лидл, но вече го няма)- наистина беше хубаво т.е. твърдо, добро на сол, средно мазно, абе супер, но го спряха.
Pilos в метална кутия (Лидл)- не струва изобщо.
Железница- много сухо за моя вкус
Ливади (Лидл)- определено не е моето сирене, мазно и безсолно.
Sofra- безсолно ми е и прекалено мазно.
Лакрима- имаше вкус на тебешир (купих само един път и то малка кутия).

Сега съм на "Добротица" (бялата кутия) докато и него не го прецакат. Да видим докога ще държат добро качество.

# 696
  • Мнения: 10 642
А маята за сирене какво е?
Хах! Мая = закваска? Grinning

# 697
  • пак там
  • Мнения: 2 885
Не обичате да четете?

Мая е равно на сирищен ензим.

# 698
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
  • Мнения: 3 680
Не обичате да четете?

Мая е равно на сирищен ензим.
Скрит текст:
Мая = Сирищен ензим = Сирище = Мая за сирене...
Калциевият двухлорид е, за да се стегне тази пресечена течност, която е подсиреното мляко.

# 699
  • София
  • Мнения: 6 102
ЕлБи няма калциев двухлорид. Мляко, сол, закваска, мая за сирене - толкоз.

# 700
  • Мнения: 96
За Верея в кутията какво мислите,пише че е зряло

# 701
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
  • Мнения: 3 680
ЕлБи няма калциев двухлорид. Мляко, сол, закваска, мая за сирене - толкоз.
Пак е оф-топик, но...
Скрит текст:
Баба ми едно време прaвеше сирене у дома.
Млякото е сурово - но не съм 100% убедена;
трябва да е топло, завиваше го в едни овчи кожи;
добавяше така нареченото сирище - като шишенцата, които днес продават по магазините; и разбъркваше.
Така стоеше поне 24 часа. И пак го бъркаше. Като се пресече и стане на зрънца, го изсипваше в дървен съд, с тензух, да се изцеди. Така стои също ден-два. Капака на дървеният съд го затискаше с тежки камъни. Като се изцеди хубаво ставаше т.нар. прясносоло сирене. То е много нежно, със силен млечен вкус... Леко киселее.
Това меко сирене го нарязваше и подреждаше в съдове, с много морска сол между бучките. Стои така поне месец. Казваше баба, че солта го стяга.
Беше уникално яко сирене, но много солено. Винаги го измивахме и киснехме във вода поне половин ден, че да става за ядене.
Това сирене не се разваляше. Днешните сирена хващат един розовинкав налеп - мисля, че е някакъв вид гъбичка, който го прави меко и мажещо се.
На баба сиренето само изсъхваше, ако го оставиш да стои твърде дълго става на камъче. И се рендосваше лесно, без да се маже. Беше и плътно като структура, макар че имаше шупли отвътре.
Извинявайте, че се отплеснах...
Исках да кажа, че калциевият двухлорид е алтернатива на многото сол, с цел стягане на продукта.

# 702
  • Мнения: 9 558
ЕлБи няма калциев двухлорид. Мляко, сол, закваска, мая за сирене - толкоз.

не пише на опаковката, факт. както и на още няколко. не съм сигурна, че няма обаче.

# 703
  • Мнения: 10 073
Киселото мляко "Добротица", на което много залагах и си мислех, че е единственото
непрецакано, днес ме разочарова. Отворена кофичка от десетина дни в хладилника и
все едно днес съм го купила. Какви стабилизатори са му добавяли, че да остане
без  промяна на вкус и вид толкова време? Иначе е едно от най-вкусните, които съм опитвала,
но днес се ядосах на резултата.

# 704
  • Мнения: 4 303
Бор чвор за ден суроватката или течността, която се отделила след отсипването на малко количество от него, в кофичката се желира.

Общи условия

Активация на акаунт