Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 6

  • 53 686
  • 809
  •   1
Отговори
# 735
  • Мнения: 14 972
Момичета, чета ви от три месеца, откакто имам Тефал. Голям мерак, голямо чудо, но съм все по - разочарована, колкото и да опитвам.
Ето сега един пример от преди малко- правя пача с две крачета и едно уШо. Ми на високата степен, пълната програма под налягане. Не стига, че докато загря мина половин час, после си изкара 30-те минути. Вътре всичко е за повторно пускане.
С тенджера под налягане за един час ми стават тези бъркочи. Свисти, мирише, да. Но поне си предвиждам времето.
Иначе, голям ентусиазъм. Опитвам всички програми. Има предимства тази тенджера, но още не мога да и се зарадвам.
Бобът ми става добре / виждам, че сте го коментирали/. Но пак на два пъти - под налягане и после програма супа. Май само за него съм доволна, и от зеленчуците на пара, млякото с ориз.
Та ако някой има идея защо толкова време ми отнема да сваря тези пачи / поръчано ми е, не ги правя често/, да сподели.
Весело посрещане на Новата година !

# 736
  • Мнения: 12 129
Таис, току що стана моята пача, за точно  30 мин. /другия път метни и една пържола Wink/. На уредът му трябва време за да вдигне налагане,  няма как иначе.  За мен предимството на тенджерата, че не стоя да й бая. Не извира, не кипи. Времето много не ме касае. За руската салата сварих картофа за 5 минути. Разгледай различни рецепти.  Може би биха били по - подходящи такива, при които всичко слагаш и затваряш. Дай си време и опити.

# 737
  • Мнения: 3 166
Ами аз това няколко пъти го пиша, че в обикновената тенджера под налягане ястията стават по-бързо /особено ако си с индукционен или друг мощен котлон/ и са по-вкусни /защото сосовете се редуцират и сгъстяват/. Единственото предимство на кукърите под налягане е, че не излиза пара и не мирише, обаче ако накрая пуснеш налягането през  клапана - пак си се осмърдява порядъчно. Ако  пък решиш да чакаш налягането да падне само - времето за готвене се удължава с още половин час. Въобще, който е ползвал хубава тенджера под налягане, не е особено впечатлен от кукърите. И на нея няма какво да ѝ се "бае", и нито извира, нито кипи. Предварителното задаване на времето лично за мен не е кой знае какво преимущество, защото си имам кухнески таймер и съм свикнала да си го настройвам като готвя, за да не забравя нещо.

# 738
  • Мнения: 496
За да вдигне налягане по-бързо може да си помогнете като водата, която слагате е топла.

# 739
  • Мнения: 14 972
Четох ги тези трикове.
По-скоро ме е яд, че тези крачета са пак за варене. Ето , на Сирос са станали , а моите са каменни, егати. От Лидл са, ако има някакво значение.
Права е и GG_BG, аз имам индукция, досега да съм забравила тази пача. В случая остана за утре цялата дандания. Наистина не мирише, безшумно е. Безспорни предимства. Зеленчуците стават на пара за миг.
Продължавам да и търся предимствата, не се отказвам. Blush
Аз най-вече я исках, за да мога да зареждам и да си тръгвам на работа и когато се прибера, да е готово.

# 740
  • Мнения: 12 129
Таис, пусни ги за още 30 минути. Аз купувам уши и крака от местен производител. Освен да ти пратя Grinning

# 741
  • Мнения: 14 972
Таис, пусни ги за още 30 минути. Аз купувам уши и крака от местен производител. Освен да ти пратя Grinning
Хо-хо, мерси много. Ще ми пратиш, но ще ми стане навик Blush.
То е ясно, че ще повторя, после ще чакам да изстине, ще обезкостявам Tired Face После масло, мляко , оххх.
 Другия път ще действам конвенционално специално с ушаците - в добрата стара тенджера и толкоз.
Явно не им е силата на МК в това налягане за разни подобни тежки изпълнения. И с едни свински сърца брах същите ядове.
Да ви е сладко, момичета !
Хубава вечер и до догодина . Flowers Hibiscus

# 742
  • Мнения: 12 129
Пача с масло и мляко? Драсни рецептата, моля те, когато имаш възможност.
Весел празник! Flowers Hibiscus

# 743
  • Мнения: 14 972
Като шкембето я правя , нищо сложно.
Добавям прясно мляко, масло и червен пипер, докато е топла.
После с чесън с оцет.

ПП - от теб разбрах и за една мръвчица към ушаците, може би ще пробвам при второто варене утре

# 744
  • Мнения: 12 129
Благодаря!

# 745
  • Paris, France
  • Мнения: 14 272
tays, В кукър с налягане времето за сваряване е по-дълго отколкото в тенджера под налягане, защото налягането е по-ниско. Зная си този факт и предвиждам двойно + половин час да падне налягането.

GG BG,  две тенджери под налягане бастиса съквартирантката ми, защото не беше сипала достатъчно вода. Майка ползува индукционен котлон, но само за да вдигне налягане, а през това време включва един обикновен, защото индукционни ту се включва, ту се изключва и налягането леко пада и се качва и като падне почва да излиза доста пара  От кукъра излиза пара само като изкарва въздуха преди да се затвори клапата и след края на програмата и дотогава може да се готви на затворен прозорец, а с тенджера под налягане не е така и непрекъснато си излиза пара и миризма. А и трябва да си там за да регулира котлона след вдигане на налягането, а това кукърите го правят сами. Някои модели (моят например) могат да се програмират да изкарват сами парата след края на програмата или да не я изкарват.  

Лятото готвя дългите за варене манджи само в кукър, че иначе кухничката ми става на сауна, дори на отворен прозорец, нищо, че е северна. Там мога и да си изпека нещо  малко  без да включвам фурната.

Ако в кукър не сложиш достатъчно вода или продуктите я попият той спира и пищи, а котлонът няма как да го спреш и тенджерата загаря. В тенджера под налягане не мога да изпеча хляб или кекс. Тенджерата под налягане не прави хубав ориз или макарони,които да останат без вода накрая и да са готови за сервиране.

Уши и крака ми стават за 1 час максимално налягане + 30мин да падне налягането и 15 мин да се вдигне. В тенджерата под налягане стават за 15 мин да се вдигне, още 40 мин максимално налягане и 10 мин да падне. На газов котлон готвя.

Когато се готвят големи парчета месо, не е добре налягането да се вдига и сваля бързо, защото вътрешността не може да се сготви. Голям,говежди език слагам за 2 часа. Първо 30мин налягане и да падне само и още 15 мин налягане и пак да падне само. Тази техника ми я показа професионален готвач. Става като от слоу.

Шкембе чорба не мога да сготвя в тенджера, защото децата я мразят и не търпят миризмата. Режа предварително шкембето, сурово, та като се свари направо да слагам млякото и да не се вмирисва кухнята на шкембе докато изстива, всичкото това на отворен прозорец, разбира се.

Досега, вече 9 години, в кукъра нищо не съм изгорила, а в тенджерата под налягане редовно ми затварят нещата 😻🥳🤩😎😇, като готвя в нея 2 пъти годишно.

За мене кукърът заменя успешно тенджера под налягане със същия размер, но тенджерата под налягане не ми заменя кукъра. Моята е 8 литрова и в нея готвя само разни плешки и бутове, които не побирам в 5 литрова кукър  Другото е огромни количества манджоляк за много гости или когато правя много неща наведнъж.

Кукърът мога да го програмирам да почне след половин час и така да имам идеален басмати или жасминов ориз след около 50-60 минути. 30 минути киснене в студена вода, 10 да вдигне налягане и още 5-10 да се сготви. Програмите за ориз са на ниско налягане. Същото с варен език или ребра на пара. Слагам всичко и програмирам да почне след 30 или 60 минути и до 3-4 часа не го мисля и не се занимавам с него. Това е възможно с програмируеми котлони, но котлоните ми са газови и не става.

Ако трябва да избирам между тенджера под налягане и кукъра с налягане, избирам кукъра без да се замисля.

# 746
  • Мнения: 28 994
И аз, от както имам кукърИ дадох тенджерата под налягане на майка ми!
Нямам и обикновени тенджери, всичко подарих. Котлон включвам само за тиган!

# 747
  • някъде там......
  • Мнения: 477
Някой има ли впечатления от https://www.storeollasgm.com/es/modelo-h-deluxe/234-olla-gm-h-de … zal-de-horno.html Има ли поддръжка в България?

# 748
  • Paris, France
  • Мнения: 14 272
Някой има ли впечатления от https://www.storeollasgm.com/es/modelo-h-deluxe/234-olla-gm-h-de … zal-de-horno.html Има ли поддръжка в България?

Много добър и многофункционален уред, с възможност за закупуване на иноксова купа допълнително и капак за печене. Купата е добра и влиза в миялна. Във Франция, където живея имат добър сервиз, а за България съм пас.

Дамите, които я имат и имат и новия Instant pot с иноксовата купа с дръжките и капака писаха, че предпочитат IP, но не са недоволни и от Cecotec Olla GM H deluxe.

# 749
  • Мнения: 496
Аз съм с  OLLA.Най-напред бях с G модела, сега съм с H модела. Изключително доволна съм и от двата модела. Н Де лукса има вградена везна, това е разликата с обикновения  Н, на който му е важен грамажа. Майка ми е с F  модела, също без забележки. Когато поръчвах комплектите, добавях и халогенния капак, който за мен е много важен. За двама+1 е много добре. За по-голямо семейство, може би по-голям литраж би свършил работа. Изключително готвя на него, забравила съм фурна и котлони, удобство голямо. За съпорт съм насреща.До сега не ми се е налагало да ползвам сервиз. Уредите си работят, поръчвани са от Испания.

Общи условия

Активация на акаунт