Лидл 135 - Свежо януарско начало на новото 20 ;)

  • 113 842
  • 2 175
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 9 576
Уредът за пара е супер. Да, пластмасови са тавичките.

аз затова моят уред го хвърлих някъде. сега ако много ми се прище нещо на пара /но не ми се/ имам метална приставка за тенджера. като цяло не ме кефи готвенето на пара, обаче.

# 76
  • София
  • Мнения: 1 408
Замислих се защо Лидл са много горди от факта, че колбасите им са без механично отделено месо ? Някой знае ли защо това е толкова страхотно? Blush

Набързо и накратко:

Скрит текст:
Механично отделеното (обезкостено) месо (МОМ - наричано още "прат" или "баадер") е продукт, получен при отделяне на остатъчната част от месото от костите или труповете на животните, като се използват механични средства, при което нормалната структура на мускулните влакна се унищожава или се променя по начин, по който месото не може да се сравни с обикновеното месо.

Използваните методологии за получаване на МОМ се различават помежду си, което води до продукти, които са много различни по отношение на визуалните и микроскопските аспекти и качествените им характеристики.

„Без механично отделено месо“ се превърна в надпис, даващ висок гарант за качеството на мръвките. Хората приеха липсата на МОМ (механично отделено месо) за благодат в храненето, но пропуснаха да разберат какво представлява механичното отделяне и защо е добре да не се използва при хранителните продукти от месен произход.

 

Какво представлява механичното отделяне на месото? Най общо след транжирането на скелета на животното, по костите остават меса и жилки, които могат да бъдат използвани за храна. Под налягане тези меса и жили се отделят от същинската кост. Това налягане обаче е толкова високо, че разрушава самата структура на месото, а в състава му в този случай влизат много жили и костни стени, които са бедни на нутриенти и протеин – основните хранителни качества на месото. Поради разрушената структура на мръвката, тя вече не съдържа полезните мускулни влакна и протеинови връзки – т.е. не носи почти никакви позитиви за тялото.

 

Кои са двата вида механично отделено месо? Месото, отделяно от машини бива два вида – под високо налягане и под ниско налягане. Тъй като отделянето под високо налягане буквално превръща месната молекула в микроскопски пастет, е прието то да се използва само при приготвяне на храни за домашни любимци. Това не означава, че няма да попаднете на така придобития продукт в някой колбас например. При механичното отделяне при по-ниско налягане под микроскоп могат да бъдат открити парчета от мускулни влакна. Повечето меки салами се правят от механично отделено месо, затова гледайки любимите на народа Хамбурски, Телешки и Камчия, можете да придобиете представа как изглеждат на практика механично отделените меса.

 

Всички кренвирши са с механично отделено месо. Ще ви споделим още една истина – МОМ Е САМО ПИЛЕШКО И СВИНСКО. Съществува европейска забрана за производство на МОМ от едър и дребен рогат добитък. Затова и кренвиршите са само пилешки и свински. Те се правят с абсолютните остатъци от транжирането на животното. 88% от МОМ в България идва от пилета, а 12% от прасета.
Лабрекс, благодаря че сподели тук тази информация, полезна ми е и си я съхраних да ми е удобна за четене отново.

Последна редакция: пт, 03 яну 2020, 13:26 от B.U 2

# 77
  • софия
  • Мнения: 25 657
Пфууу, защо ли ми трябваше да чета това. Не, че не го знаех, но като го прочетеш пак и ти седи пред очите е доста гадно.

# 78
  • Мадрид / София
  • Мнения: 6 031
Да помрънкам, купих преди време една тапа за бутилки за вино и днес опитах да я сложа на бутилката. Е ми никаква работа не върши и замина в кофата. Беше от една промоция с неща свързани с виното, като тапи, тирбушони и такива неща.
Аз имам тапа за бутилка за вино, метална, не помня от къде е. Върши идеална работа! Отгоре има едно копче, което се натиска при поставяне върху бутилката и захваща. Да не би неправилно да си я поставила? 🤔

Аз благодаря на Тета за мнението за една луканка и горнооряховски суджук. 🌹 Децата са ги харесали.
И да дам отзив за "Бански чомлек" от книгата на Манчев и Шишков - вкъщи се одобри, но вместо джолан ползвах плешка с кожа от едно преждевременно заклано прасе. Simple Smile
Благодаря за съвета.
Борих се с тази тапа, натисках и стисках и нищо. Никаква сила няма да се прилепи към гърлото на бутилката. Ще пробвам пак, докато все още е в къщи.

# 79
  • до едно тепе
  • Мнения: 6 623
Благодаря.Ще отида да видя за тези бонбони тип Мерси и ще видя да взема 2 кутии,ако трябва.

На Слав за именния ден вземах от тях. В зелените няма с кафе. И сините мисля стават. По 16 бонбона са вътре. Аз 3 кутии зелени взех-17 деца са в класа, но ги събират със съседния на занималня и общо взето трябваха около 35-36 бонбона. Върна 5-6. Почерпил си приятелите по 2-3 пъти.😂😂
Да се оплача от кашкавала на Блудино зрял минимум 30 дни. 400гр опаковката, с черен етикет отпред. Производство на Йотови мисля беше. Купуваме го от доста време и се харесва вкъщи. Последния път купих на 30дек. Мек и се маже по ножа. Мъка е да го реже човек. Явно не са го чакали да зрее 30 дена тоя път. Ще трябва да си търсим друг😳

Последна редакция: пт, 03 яну 2020, 13:18 от pospalancho

# 80
  • Мнения: 27 709
Хубав е уредът за готвене на пара, но изисква място за съхранение/на плота. Т.е. не бих го взела само заради бебе, ако и за друго няма да го ползвам. За разлика от тенджера с приставка за пара, загрява почти веднага, самоизключва се след настроеното време, на трите етажа побира повече продукти (ако се налага). Храната става вкусна, но с уговорката, че аз месо и риба (т.е. по-мазни храни) приготвям по друг начин.

# 81
  • Мнения: 7 298
Някой нещо търси ли ? След 10 мин. хуквам към магазина...

# 82
  • София
  • Мнения: 18 744
Аз си взех от дънките,уж скини супер,ми пак ми се бръчкат и сами широки на коленете.Явно аз съм дефектна.

# 83
  • Мнения: 802
Месо за малко бебе (дете) е добре да Не се приготвя на пара, а да се вари.

# 84
  • Варна
  • Мнения: 4 109
Кой пита за шкаф над пералня? Във Варна, на Дружба има. И други неща стоят, които търсите или така ми се стори назад.

# 85
  • Мнения: 4 841
Месо за малко бебе (дете) е добре да Не се приготвя на пара, а да се вари.

Аз ползвах за бебе и приготвях зеленчуците там. Месото го сварявах и правех на малки еднократни дози и съхранявах така във фризера. Както е замръзнало го слагах при зеленчуците и после пюрирах. След като си свърши работата уреда го подарих.

# 86
  • Пловдив
  • Мнения: 198
Привет и щастлива и успешна Нова година на всички!

Аз вчера гледах предложенията за следващата седмица в мобилното приложение, там има джегингс, кожени са едните, на 17,99 лв., така на пръв поглед ми се видяха хубави, днес взех брошурата да ги видя на по-голяма картинка Grinning, ама ги няма там - странно, за първи път ми се случва Rolling Eyes

# 87
  • Пеликания
  • Мнения: 2 493
За шкафа за пералня пише, че е подходящ до 60см широчина, а моята пералня е точно толкова, реално толкова ли е широк шкафа, че е ако е така няма смисъл да го вземам. А пък не искам да го вземам да го сглобявам и ако не пасне да ходя да го връщам.

# 88
  • Мнения: 1 469
Ние вчера го взехме и мъж ми го сглоби.
Нашата пералня също е 60 см и е добре, днес пуснах и една пералня вече с шкафа над нея.
Остават около 2 см от всяка страна.

# 89
  • Мнения: 7 640
labrex, B. U. 2, благодаря за инфото, имах обща престава.
Оставам с впечатление, че методът МОМ важи за остатъци и е важно за колбасите. Другите меса като за пържоли едва ли така ги свалят от кокала.

Общи условия

Активация на акаунт