За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 28 118
  • 736
  •   1
Отговори
# 690
  • Sofia
  • Мнения: 21 728
... Също така мисля  да направя пиперки с кайма и ориз, може ли да ми дадете някаква лесна рецепта. Много се притеснявам оризът ми да не остане суров.
Мони, за чушките...  аз пълня чшките със суров ориз (само леко запържен), но пък имам достатъчно вода при варенето на чушките, защото я ползвам после за сос и за 25-30 мин. ми е готов оризът.
Може и след като запържиш ориза, да добавиш една чаша вода и да я поеме, след това да пълниш чушките и готвиш пак 25мин.
Рецепта (силно казано, но...) - запържвам лук, след това и ориза за кратко, подправям със сол и п-р, малко червен п-р, понякога слагам и малко чубрица, изключвам огъня и добавям каймата и размесвам всичко добре, добавям магданоз и пълня чушките. Наливам в тенджерата повече от 3 части вода спрямо ориза заради соса. Ако не правиш сос, ползвай  ориз към вода - 1:3.5.

Здравейте, искам да направя т.нар. енергийни барчета, но не знам в какви съотношения да ползвам съставките.
Виж в нета за "флапджак рецепта" и си избери някоя.

Последна редакция: вт, 21 юли 2020, 19:48 от Morena

# 691
  • Мнения: 263
Много ти благодаря за изчерпателния отговор!
А какъв сос правиш, може ли да кажеш? И какви пиперки вземаш?

... Също така мисля  да направя пиперки с кайма и ориз, може ли да ми дадете някаква лесна рецепта. Много се притеснявам оризът ми да не остане суров.
Мони, за чушките...  аз пълня чшките със суров ориз (само леко запържен), но пък имам достатъчно вода при варенето на чушките, защото я ползвам после за сос и за 25-30 мин. ми е готов оризът.
Може и след като запържиш ориза, да добавиш една чаша вода и да я поеме, след това да пълниш чушките и готвиш пак 25мин.
Рецепта (силно казано, но...) - запържвам лук, след това и ориза за кратко, подправям със сол и п-р, малко червен п-р, понякога слагам и малко чубрица, изключвам огъня и добавям каймата и размесвам всичко добре, добавям магданоз и пълня чушките. Наливам в тенджерата повече от 3 части вода спрямо ориза заради соса. Ако не правиш сос, ползвай  ориз към вода - 1:3.5.

Здравейте, искам да направя т.нар. енергийни барчета, но не знам в какви съотношения да ползвам съставките.
Виж в нета за "флапджак рецепта" и си избери някоя.

# 692
  • София
  • Мнения: 3 061
Мони, за да не ми остане ориза суров в тавата наливам (до средата на чушките) вода,тавата покривам с фолио и пека около 50 мин.-1ч. ,зависи колко са големи чушките.След това махам фолиото и запичам.Ако водата няма да се плзва за сос може и по-малко да се налее.Когато подготвям сместа съотношение вода/ориз 1/1.

# 693
  • Sofia
  • Мнения: 21 728
Чушки взимам каквито дойде, които ми харесат в магазина - най-важно е да са прави.
За соса - разбърквам яйце, малко брашно (според колко гъст искам да е сосът и какво количество е) и кисело мляко. От готовите чушки отсипвам бульона в друг съд, слагам на огъня и темперирам застройката и я сипвам в бульона - разбърквам и оставям да поври 3-5 мин. на тих огън. И готово.

Скрит текст:

# 694
  • Мнения: 10 447
Аз правя пълнените чушки, като запържвам леко лука и ориза, наливам 1:1 вода. Когато ориза дръпне водата, смесвам с каймата, обърквам хубаво с ръце. В тавата, в която пека чушките слагам нарязани домати (хубаво да покрият дъното), размесвам ги с 1-2 лъжици брашно, олио, сол и малко захар. Отгоре нареждам чушките и пека 1 час. Става прекрасен доматен сос, а доматите пускат достатъчно вода, за да не остане сух ориза.
Когато пълних чушки за пръв път, налях вода в тавата, чушките също пуснаха и през цялото време стоях с черпак до печката, за да не прелее тавата (доста дълбока беше). Оттогава имам едно наум с водата.

# 695
  • Мнения: 522
Здравейте, дайте идеи за торта- да е по възможност без захар , с повече плодове сезонни , може да има отгоре ядки , но не много, може да има в топинга есенции ароматни , малко да разсее липсата на захар , мерси

# 696
  • Мнения: 2 266
Преди няколко поста питах как бих могла да съхраня вишни от вишновка.Но никой не ми отговори.Сега пак си задавам въпроса.

# 697
  • Мнения: 22 867
Преди няколко поста питах как бих могла да съхраня вишни от вишновка.Но никой не ми отговори.Сега пак си задавам въпроса.

Ето тук една идея. Иначе аз правя не вишновка, а така нареченото боле, тути-фрути и....още май имаше. Различни плодове в ром, но те си стоят в алкохола и се използват заедно с него.

# 698
  • Мнения: 2 266
Благодаря,Labrex.Да,болето и аз го правя,но тази година реших да правя и вишновка.

# 699
  • Мнения: 2 826
Някой варил ли е царевица в микровълнова фурна? Опитах се да намеря с търсачката, но нещо не се справих и затова моля, ако някой е правил такава да сподели.

# 700
  • Мнения: 22 867
Някой варил ли е царевица в микровълнова фурна? Опитах се да намеря с търсачката, но нещо не се справих и затова моля, ако някой е правил такава да сподели.

Варих и стана, но не помня подробности. Все ми се струва, че в лидълската тема някой писа и аз го направих. Ето тук споделят момичетата.

# 701
  • Мнения: 1 114
Аз не я варя във вода. Слагам я с листата за 5 минути. Времето зависи от силата на микровълновата и броя царевици

# 702
  • Мнения: 22 867
Всъщност, да, "варене" по инерция използваме, не се слага във вода.

# 703
  • Мнения: 3 801
Аз правих веднъж царевица в микровълнова и не ми хареса. По спомен около 10-Тина минути, на максимална степен.
Предпочитам варената в тенджера, заедно с част от косата и листата, има съвсем друг аромат и вкус.

# 704
  • Мнения: 39 612
За царевица ползвам тенджера под налягане.

Общи условия

Активация на акаунт