Ежедневен план за бързо готвене, почистване и организиране на дома?

  • 21 142
  • 290
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 2 352
Аз всичко слагам е съдомиялната, включително гювеча(даже по- добре си измива), тавата от фурната, ако има нещо загоряло го изтъргвам с лъжица и пак там. Единствено не слагам купата от хлебопекарната, защото на упътването така пише. На долния рафт има достатъчно място за големи тави и тенджери. Горния използвам за по- малки купи и чаши.

# 61
  • Мнения: 13 200
Лук, моркови, глава целина, магданоз, каквото има се настъргват или нарязват в робота, смесват се със сол (вече на око слагам, но някъде около 1 к.ч. сол на кг. лук, моркови и целина) и се пълнят в буркани с капак. Имам такава https://www.alo.bg/5760526 и напоследък в нея правя, че ми е много удобна. Издържат доста, заради солта, самите продукти изглеждат свежи, само не бива да се соли допълнително яденето. По 1-2 лъжици слагам на ядене, директно задушавам или варя.Ако има повече моркови и се задушат, прибавени накрая на готвенето в супите - стават жълто-оранжеви, много красиво.

# 62
  • Велико Търново
  • Мнения: 7 715
И тенджерата ти е много красива и хитрината звучи лесно и чудесно! Благодаря

# 63
  • София
  • Мнения: 2 298
Повечето неща вече са ги казали:
1. Уредите за почистване - прахосмукачката робот всеки ден, че се събира прах по килимите и косми от котката, моп робот след нея пак всеки ден за паркета  и теракота. Парочистачката за под веднъж на две седмици. Детето като беше малко нямах, но сега и прозорците и огледалата вече се мият с робот. Други повърхности - баня, плочки в кухня, периодично с парочистачка.
2. Съдомиална - всичко пъхаме в нея, без чугунените ми тенджери и тиган, пералнята със сушилня ми спестява простиране и прибиране от простор. И двете се пускат вечер за през нощта;
3. Уреди за готвене - мултикукър, еърфрайър, фурна и котлон. Ползвам според случая, но не готвя ежедневно сложни ястия, които изискват висене над уредите, освен през почивен ден. Вечер преди лягане зареждам във фурната или мултикукъра с отложен старт ястия за бавно готвене, да е готово сутринта, за да си вземем за работата за обяд,  и за детето като се прибере от училище. Вечер се готвят бързи неща на фурна, котлон, или еърфрайъра, от заготовки.
4. Уреди помощници в кухнята - чопър, пасатор, планетарен миксер робот с множество приставки за какво ли не, и разни други отделни електрически уреди -  за мъфини, понички, тостер за сандвичи, за американски палачинки, машина за сладолед ... Детето като беше малко хляба правехме в хлебопекарна, но сега робота меси и втасвам и пека във фурната в каквито форми ми трябват - питки за бургери, багети, хляб.
5. За готвенето си спестявам време като ползвам заготовки. Пазаруваме от три онлайн магазина, плодове и зеленчуци от пазара до нас и месо поръчваме от една родопска ферма, която доставя в София. Част от заготовките във фризера - кюфтета, малки кюфтенца като в Икеа, кюфтенца с ориз за бял сос,  мариновани пържоли, сварено пилешко и пуешко за фрикасе, полуизпечени на еърфрайъра мариновани парченца месо, разни хапки панирани - моцарела, топено сирене, кашкавал, пилешки а ла KFC и като магнъгетс на Макдоналдс, шницели, замразена пица, но всичко правено от мене с подбрани продукти. И докато вечер еърфрайъра ги запича за 10-тина минути, на котлона се правят бързи сосчета и се спретва салата или друга гарнитура. И някои ястия в големи стъклени кутии, приготвени, които се вадят от фризера и мятат във фурната за запичане - канелони, лазаня, баница ... Напоследък заради вечния глад на тинейджърката започнах да замразявам и нещо за закуски - пържени филийки, които на ерфрайъра после за 5 мин. стават като току-що направени, мъфини, палачинки, бисквитена торта, чийзкейк, домашни бисквити. Някои неща слагам и в буркани - домашен пастет, заготовка за миш маш, мусака без заливка, готови сосове за паста и др. И третият ми метод е сушенето - в сезона на зеленчуците суша домати, чушки (за пълнене и за червен пипер), тиквички, броколи, карфиол, патладжани, зелени подправки, праз лук. Другите ги суша по всяко време - моркови, гъби, лук, целина, пащърнак. Държа в големи херметически затварящи се стъклени буркани и вакуумирани в пликове. Оказа се, че могат да се дехитратират и сготвени продукти. Сварен ориз се дехидратира и после залят с гореща вода за 5-6 минути е готова гарнитура или с дехидратирани сварени зеленчуци и зеленчуково ризото е готово. Сварена паста с доматен сос също. Сварени и дехидратирани зеленчуци за 10 минути са готова крем супа, картофено пюре също.
Така с обработени и готови продукти вечерята не ми отнема повече от 10 тина минути работа, и слагането на продуктите за готвене през нощта за обяд на следващия ден също толкова. Да, приготвянето на заготовките изисква време, но го правя когато съм свободна и обработката на големи количества изисква по-малко време, отколкото ако го правя 10 пъти например с количества за по едно готвене.
За дрехите всеки си ги прибира.

Последна редакция: нд, 14 юни 2020, 19:53 от nati_nat

# 64
  • Мнения: X
Последният пост ме подсети, че когато правя сос Болонезе, винаги правя двойна доза. Половината или замразявам, или запечатвам в буркани на винт и после използвам сед седмица-две или за спагети, или за чили кон карне. И понеже и боб варя винаги двойно на нужното количество, като бързам, вадя от фризера замразен сварен боб и замразен сос Болонезе, смесвам и, след 10 минути на котлона, имам вечеря.

# 65
  • София
  • Мнения: 4 397
Лук, моркови, глава целина, магданоз, каквото има се настъргват или нарязват в робота, смесват се със сол (вече на око слагам, но някъде около 1 к.ч. сол на кг. лук, моркови и целина) и се пълнят в буркани с капак.

Една приятелка го прави това лятото при майка си . Но те правят около 10/15 кг. , /защото са голяма фамилия /, след това затравят по буркани и ги кипват и така до другото лято, на мен ми е давала да пробвам, но ние сол вкъщи не ядем и ни идва доста солено, не съм се замисляла да сложа по малко сол , ама не знам дали ще изкара по дълго време.
п.п. Те добавят още  зелена и червена чушка .

П.П. Иначе за бъркотията вкъщи, ако всичко е подредено много бързо ми се получават нещата,  , но в момента съм в период на хвърляне и на чудене дали ми трябява дадено нещо, и всичко трупам посредата на хола и го мисиля и като ме хванат братята и немога да го измисля  ,  хвърлям наред .
Вижда му се края , скоро ще е Simple Smile))

Та панаира е пълен , а отделно с това правя и основно почистване

Последна редакция: нд, 14 юни 2020, 21:59 от kimbolina

# 66
  • София
  • Мнения: 3 470
При нас в момента е местене от един апартамент в друг и малко ни се размести ритъма. И двамата сме си вкъщи, но гледаме като цяло да поддържаме някакви навици. Сутрин се оправя леглото след ставане, после се закусва и ММ започва да работи. Аз съм в болнични в момента и подхващам домакинска работа. Всеки ден прахосмукачка, защото мнооого мразя да намирам трохички, паднала коса по пода и т.н. Гледам ако има прах и го забърсвам. Банята се чисти през 2-3 дена с препарати, пералнята се пуска със сушилня като се съберат достатъчно дрехи и после директно в гардероба, съдомиялната се пуска също през 2-3 дена, защото с повечето свободно време гледам след всяко хранене да мия чинии, чаши, прибори. Ако си готвим нещо по-специално и има повече тигани, тенджери тогава е неин ред. Засега се справяме доста бързо, макс 30-40мин на ден ми отнема. Чакаме да се появи малък човек и тогава ще видим как ще върви този ритъм. Но и ние имаме минимално рафтове с всякакви джунджурии по тях.
За храната - винаги имаме замразени меса в хладилника и пресни плодове/зеленчуци. Готвим бързи и лесни рецепти, освен като не ме удари музата и се развихря с нещо ново.
Не сме най най-излъсканата къща, но е подредено и приятно. Определено има какво още да се желае де.

# 67
  • Мнения: X
1. Всичко отива в съдомиялната, най - любимия ми уред евър. Всяка вечер я пускам, единствено кристални чаши за вино мия на ръка, забравила съм вече какво е да мия, въобще не ми липсва да търкам мазни тигани и тави. 😁
2. Сушилня - мразя да простирам, лесно и удобно е с нея.
3. Не гладя, многооо рядко някоя риза или рокля, която го изисква.
4. Не държа сувенири и други прахосъбирачки, почиствам с мокри кърпи праха по мебелите бързо.
5. Всичко ми е прибрано и сортирано. Мразя да е разхвърлено. Има си кошове за играчки, кутии за пъзели, лего, малки кутийки за фулмастери и боички и т.н.
6. Обичам мултитаскинга, т.е да правя много неща едновременно.
Например днес докато се пекат филийки с  яйце и сирене на парти грила, сложих едно месце да се опържи, на другия котлон направих една бърза зеленчукова крем супа, а във фурната тиквички. През това време заредих миялната. Всичко за 30 мин общо.
Обичам да използвам 2-3 котлона едновременно и фурна.
Рядко правя пипкави неща. Гледам по бързата процедура. Да кажем месо с картофи или ориз във фурната, мусаката не я задушавам, а директно всичко в тавата.
7. Обожавам да хвърлям, подарявам стари и ненужни вещи, също и нови, които не се използват.

# 68
  • Мнения: 13 200
Една приятелка го прави това лятото при майка си . Но те правят около 10/15 кг. , /защото са голяма фамилия /, след това затравят по буркани и ги кипват и така до другото лято, на мен ми е давала да пробвам, но ние сол вкъщи не ядем и ни идва доста солено, не съм се замисляла да сложа по малко сол , ама не знам дали ще изкара по дълго време.
п.п. Те добавят още  зелена и червена чушка .
Ако го кипнеш става със съвсем друг вкус. Като варено, а това си запазва съвсем свеж вид. Чушки и аз слагам като има, но издържа седмица по-малко с тях. Повече от месец не съм го държала, защото свършва. Не препоръчвам да се опитва, то си е солено и за готвене.

Често като взема кайма си правя топчета за супа, които замразявам, за да има винаги, че децата много обичат супа топчета.

# 69
  • Мнения: 41
Момичета, много ме мотивира тази тема! Току що изчистих Simple Smile) Чета ви подробно, макар да не съм изчела всичко, но се включвам да спомена, че и аз много мразя килими. Но за съжаление сме с паркет, който трябва да се пази от баткото. Бебето и то понякога пишка на фонтан при преобуване, но сме постлали около масата за преобличане, за да пазим пустия паркет. Ако зависеше от мен, цялата къща щеше да е с плочки, защото са много по-лесни за поддържане.
Относно малките деца, не знам дали те цапат повече от големите, но със сигурност правят големи зулуми. Баткото боядисва телевизора, стените, къса тапети и тн. Общуваме, обясняваме, но винаги му хрумва нещо ново и разрушително.

Относно баня и тоалетна там най-много се гордея със себе си, защото са винаги чисти и ги мием всеки ден.  Банята пък я мия цялата при взимане на душ, докато си чакам с маските и тн я поливам с препарат и после с душа си я плакна и нея и себе си и после, ако има нужда, забърсвам. Не ползвам агресивни препарати в самата баня.
На мъжа си много разчитам, но той прави всичко много бавно и церемониално и от там се нервирам. Докато той свърши нещата, ще изпукаме всички. Делегирала съм нещата, които той прави бързо и добре, всичко друго го оставям и той да прави част от времето, а аз също се включвам.
Мисля да въведа брутални правила на почистване на кухнята веднага след готвене (за себе си и ММ), бърсане на плотове и тн. и се надявам това да помогне. Другото е всяка вечер прибиране на пустите играчки/рисунки/дрънкулки/чудесии и прочее. Ако тези две неща ги правим, ще сме много по-напред. Палатка имаме, но нямаме пространство да я опънем. имаме едно голямо помещение за спане/хранене/обитаване и една стая, която ни е фитнес и работна. Там деца не се допускат, а в другото голямо детско-възрастно помещение е страшната какафония с кошарки, легълца/играчки/масички със столчета, столчета за хранене и тн.
Този конкретен апартамент ми е от родителите и навремето беше много красив, те вечно си канеха гости и винаги се поддържаше хубаво, светло и чисто, не знам как! Но и аз и сестра ми много сме си чистили и поддържали, явно от там недолюбвам да чистя.
Все още се чудя между робот и акумулаторната прахосмукачка на Тарталета.

# 70
  • Мнения: X
И аз от тук се научих кайма на топчета да замразявам за бърза супа.

# 71
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 468
Боб, леща и нахут съм забравила какво е да варя. Бурканът ми струва около 50 цента, два буркана са ми за две яденета. Задушавам лук, морков и чушка, добавям двата буркана, десетина минути повира, подправките и готово. Родила съм се с тези варива. Веднъж седмично задължително готвя това.

# 72
  • София
  • Мнения: 38 652
Капели, организирайте се и направете детска стая. Детските неща отиват в детската стая. Не се допускат детски неща в хола. Добра идея беше прибирането с панер.
Говоря от личен опит и ние сме само с две стаи и две деца.
Телевизорите са вдигнати високо. Единият е на стойка на стената. Стойката струва 30 лв и се монтира за 30 мин.

Последна редакция: пн, 15 юни 2020, 10:55 от Rockstar

# 73
  • София
  • Мнения: 13 460
Подкрепям Рок за детската стаи. Вкъщи направихме размествания с годините и отделихме децата в техни стаи. Игри и играчки допускаме извън стаите, когато ще играе цялото семейство. През останалото време не. Същото важи за дрехи, козметика сега. И ние спазваме правилото и извън спалнята нямаме мои и на съпруга ми вещи.
Между робота и акумулаторната - аз избрах робота, защото не участвам в чистенето с него. Simple Smile

# 74
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 708
Аз имам дом. помощница, която идва за чистене и гладене веднъж седмично. Още веднъж аз правя поддържащио чистене, за повече нямам сили. Предстои да купя роботчета за сухо и мокро чистене, че имам две кучета и си трябва.
За готвене - имам много уреди, които ми улесняват живота. Правя предимно бързи неща и гледам да не се застоявам в кухнята.

Общи условия

Активация на акаунт