Ежедневен план за бързо готвене, почистване и организиране на дома?

  • 21 134
  • 290
  •   1
Отговори
# 150
  • Мнения: 1 115
Ааа, спестява - ходиш веднъж да ги избираш и купиш (а и са по-вкусни и  евтини, защото са в сезон), веднъж миеш нож, дъска, изхвърляш и чистиш след себе си,  а и като влезеш в ритъм става наистина по-бързо самото рязане  Grinning
аз правя заготовки заради успокоението, че винаги мога да сготвя нещо набързо вкъщи - вадя замразени грах, моркови и лук и буквално след 15 минути има нещо за ядене. Така че по-скоро ми е по-лесно да отделя дори и същото време, обаче накуп в неделя, когато всички сме отпочинали, отколкото всяка вечер, когато сме гладни и изнервени.

# 151
  • Пловдив
  • Мнения: 40 841
Аз и за замразените лук и морков, напр.се чудя...колки ли време ти отмема да настържеш един морков...а цяла година има какви ли не пресни зеленчуци. Сега, ако имаш количество домашни, да...

# 152
  • Мнения: 2 352
По- скоро спестява време при самото готвене. Ако се прибираш от работа в 18 часа, до 19 да имаш прясно сготвено ястие без да се занимаваш много.

# 153
  • На остров
  • Мнения: 13 498
Много интресни мнения !
Спазвам правилото никога да не ставам с празни ръце, по път за кухнята или друга стая гледам да взема нещо ако има и да го направя на място.
Живеем в голяма къща и не е толкова идеално колкото по филмите и соцаиланите медии, но е прилично.
Не мога да си обясня от къде идва прах постоянно но е факт. Имаме играчки в определени кътове но не са само в детската стая.
Ползвам, перланя, съдомиялна, прахосмукачка робот и централна прахосмукачка, сушилната я ползвам само за определени неща.
Изненадах се колко хора тук я ползват за всичко.
Харесвам килими, пердета, възглавници и одеала(сгънати) по диваните и не ми пречат те на почистването.
Старая се кухнята и банята да са винаги ок.
Обичам да готвя и нищо около готвенето не ми тежи, не ползвам тип заготовки.
Имам обаче едно много слабо място сгъване на изпрани дрехи. Придобила съм лошият навик да ги трупам на плота върху пералнята и сушилнята и все отлагам да ги сгъна и прибера.

Обмислям покупка на парочистачка споделете хубави марки от които сте доволни.
Някой спомена робот за прозорци ефективен ли е наистина ?

# 154
  • София
  • Мнения: 6 083
КОгато ходех на работа в офиса (сега работя от вкъщи) цяла седмица перях и трупах изсъхналите дерхи на една оргомна купчина и я сгъвах през уикенда). Сега нищо, че съм си вкъщи и имам повече време, пак трупам. Моят трик е, че карам децата да си сгъват техните. Изтръпвам колко грозно и ужасно ги сгъват и как ги мята в гардероба, но стискам зъби и си трая. Simple Smile

# 155
  • На остров
  • Мнения: 13 498
Донякъде проблема при мен е, че обичам всичко да е сгъанто по определен начин и това, че си седят в пералното помещение и не са ми пред очите нон стоп, но това не е извинение.
Пoнякога гледам Мари Кондо да се вдъхновявам на тема подреждане и сортиране Simple Smile

# 156
  • София
  • Мнения: 6 083
Аз също сгъвам всичко по точно определен начин. Преди мама идваше да ми помага с децата и като ми сгънеше дрехите, после ходех да ги разгъвам и сгъвам наново. Но искам да си науча децата да го правят сами. А моите дрехи са ми пред очите по цял ден, дразнят ме и още как, ама пусти мързел. Simple Smile

# 157
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 459
Аз имам два коша за изпрани дрехи, един в спалнята и един в детската. Сгъвам и гладя като се понапълнят, иначе изобщо не им обръщам внимание.

# 158
  • Мнения: 13 122
Някои от заготовките не спестяват много време наистина, просто човек ги подготвя когато не е зает, а ги ползва когато няма време и/или е изморен.
Други обаче си спестяват доста, примерно тая идея със замразяване на сос Болонезе. Не знам как го правите за да е набързо, на мен ми отнема доста време на котлона всеки път.
Или пък предварително приготвен повече бульон и замразен с месото - е това ако кажете че не спестява време, не знам. Нямам предвид специално отделено време за тези неща, а просто приготвени в по-голямо количество и част от него скъсява някое следващо готвене. Или пък докато се готви нещо друго и пак не отнемат допълнително време. Случвало ми се е да купя патешки шийки, много обичам супа от тях. Да, ама не съм преценила количеството и реално има достатъчно за два пъти. Варят се наведнъж и се прибират, обезкостени. Ами чудесна работа си ми вършат, те иначе искат по-дълго варене от пилешкото и такава супа само през уикенда мога да направя, никакъв шанс през седмицата.
Или неща дето да накълцам нещо на два пъти би ми отнело повече време с почистването и пазаруването всеки път, отколкото един път двойно количество. Те заготовките и поначало спестяват време от пазаруване, де. В хладилника може да нямам нещо напазарувано, но ако имам 1-2 заготовки във фризера е лесно, не е нужно да пазаруване на момента и да търча след работа, за да имам вечеря. А при мен и обядът за работа е приготвен вкъщи, режимът ми на хранене не позволява да забърша нещо от най-близката пицания или баничарница, така че дори да спася вечерята с омлет или нещо от сорта, това не ми решава и обяда, трябва си да имам какво да приготвя.
Останалите неща са ми което когато имам време, обикновено повечето от чистенето остава за уикенда понеже предимно се прибирам от работа в 8:30 вечерта, това ако не съм отишла да пазарувам на прибиране... Ясно е че не остава време и за домакинстване. За храната обаче няма как, все пак се яде всеки ден, така че основно там са ми усилията за планиране и улеснения.

# 159
  • MI
  • Мнения: 11 859
Заготовки от зеленчуци не правя, освен ако не ми са останали зеленчуци които иначе трябва да изхвърля. Честно казано, не ми отнема кой знае колко време да нарежа лук, целина и морков например... Като правя т.нар. сос Болонезе, т.ею рагу, правя повече и слагам в буркани във фризера. Същото за други изискващи дълго време и подлежащи на замразяване сосове и храни. Но това не да заготовки, а готови за консумация храни.

# 160
  • Мнения: 13 199
При мен се оказа, че заготовките ми спестяват доста време. Съдя по нещата, които в повече успявам да направя като се прибера от работа. Не мия белачка всеки ден, съдове, в които беля, робот, плота и др. Наведнъж правя количество и почти месец не се занимавам да стържа и беля.
Всичко, което се вари го правя в тенджера под налягане. Имам две, които са постоянно в употреба. Става много бързо. Не се сещам да има нещо, което да трябва да варя повече от 40 минути. Супите стават за 17.
Не пържа нищо и спестявам време от търкане на опръскано Wink.

# 161
  • Пловдив
  • Мнения: 40 841
Супа в херметик...? Не би ми дошло на ум, а го ползвам Simple Smile

# 162
  • Мнения: X
За крем супи е идеален. 5 минути след завирането имаш готова супа.

# 163
  • Мнения: 13 199
Всички супи стават. Слагам всичко без фидето, 17 минути на котлона, той сам се изключва. Като отворя капака добавям фидето и пускам още за 1-2 минути, като е готово добавям пресни подправки. Открих нудлите - ако ползвам тях няма нужда да заварявам отново, пускам ги във врялата супа и оставям да поомекнат.
В тенджерите готвя всичко, което не е за печене - сармите например стават мозък.

# 164
  • Мнения: 2 267
Това тенджера под налягане, а не мултикукър, нали?

Общи условия

Активация на акаунт