Домакини 71/ Шантаво лято 2020

  • 42 541
  • 744
  •   1
Отговори
# 720
  • Мнения: 6 031
Стига де! Аз очаквам повече да не затварят училището.
И аз така се надявам, но медиите непрекъснато вдигат шум, в кой град в кое училище и коя детска градина има болни Sad
Всички мерки спазвам, не искам в къщи.

# 721
  • Мнения: 11 631
Джейми и тук има - връщат "балончето" за 2 седмици у дома на ДО - другите си продължават.
БоДжо е категоричен - ще затвори хотели, ресторанти, кръчми, барове, но училищата - не.

# 722
  • София
  • Мнения: 8 413
Привет, момичета от по света и у нас. Simple Smile
Чета ви, но нали не съм засегната пряко, та си трайкам. Внучетата предпочитет да са на училище. Само най-малкото чаве иска дистанционно и то, за да си дойде в България, защото при баба и деди е много хубаво.
Гледам още не сте подпочнали туршиената тема. Една дружка от КГБ ме изненада с торба чудесни камби - 6 кг. подарък. Е, запретнах ръкави и вчера, и днес се занимавам с варианти на царската трушия - с мед и без мед. Чакам маринатата да изстине и да залея бурканите. Остава ми да направя малко сурова и корнишоните.
Тези дни попълних липсите в хранителните шкафове. Всяка есен пазарувам от Метро - брашно, ориз, захар, олио, варива, макаронени изделия, консерви - лозови листа, коприва, грах, царевица, домати, печени червени чушки, лютеница. Ако не трябваше да ходя на работа, бих се зазимила и размърдване чак на пролет. Като мечките...Simple Smile
ЛЕЙДИ, гледам, останало е от съботното кафе, та ще си взема малко. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 723
  • Мнения: 11 631
Добро утро!
Много обичам миризмата на завряла марината за трушия!
Фло разменям веднага кафето!
Аз и трушия правя целогодишно, когато ни се прияде....
Обичам трушия кисело цвекло - винаги има в магазина.

# 724
  • Мнения: 39 497
Лейди, а имаш ли идея как се прави таква туршия с цвекло?

# 725
  • Мнения: 11 631
Мария на английски де що е Pickled е трушия.
1 кг цвекло, растително масло, 4-5 с.л. едра кристална морска сол
за марината: 1 с.л. зърна черен пипер, 1 с.л. семена от кориандър, 1 с.л. семена от жълта горчица, 10бр. карамфил, щипка сушени, начукани люти чушки (по избор), 2 дафинови листа, 700 мл оцет от бяло вино, плюс 3½ с.л., 100g светлокафява мека захар
/предполагам ароматите могат да се подберат по вкус/

Измийте и обелете цвеклото, натрийте всяко с по 1 супена лъжица растително масло, след което завийте поотделно във фолио. Печете на тава при 200C / 180C вентилатор / за 1 час или докато омекне. Охладете, след това нарежете на клинове.
    
марината: сложете всички подправки в суха тенджера/дафиновия лист и лютите чушлета се слагат на края/. Затоплете на слаб огън, докато започнат да миришат ароматно. Изсипете целия оцет и захар, оставете го  да къкри докато захарта се разтвори.
    
Наредете цвеклото в буркани , добавете по 1 ч. л. едра кристална морска сол към всяко, след това залейте с горещия оцет и запечатайте. Готово за ядене след 2 седмици или по-дълго, ако искате.

# 726
  • Мнения: 39 497
Мерси, Лейди. Може и да пробвам. Ние обичаме цвекло.

# 727
  • Мнения: 11 631
4,5 кг  дребно цвекло
    400г захар
    1 с. л. сол
    1 л. бял оцет
    25g цели карамфил

    Поставете цвеклото в голяма тенджера с вода, която да покрие. Оставете да заври и гответе до омекване, около 15 минути в зависимост от размера на цвеклото. Ако цвеклото е голямо, нарежете го на четвъртинки. Отцедете, като запазите 500 мл вода от цвекло, охладете и обелете.
Напълнете всеки буркан с цвекло и добавете няколко цели карамфил към всеки буркан.
    В голяма тенджера комбинирайте захарта, водата от цвекло, оцета и солта. Оставете бързо да заври. Изсипете горещата саламура върху цвеклото в бурканите и затворете капаците. Заварете 10 мин.

Фен съм и на трушията от яйца Laughing ама си ги правя в кутия и в хладилника
400 мл бял оцет
100 г захар
 2 дафинови листа
 1 с.л. зърна черен пипер
 1 с.л. семена от кориандър
 6 големи яйца
Поставете оцета, захарта, подправките, солта и 150 мл вода в малък съд и загрейте за няколко минути, докато захарта се разтвори. Оставете да се охлади напълно, докато сварите яйцата за 10мин.
Обелените яйца се заливат с охладената марината, така че да се покрият. Запечатайте и оставете на хладно и тъмно място за поне две седмици или до три месеца. След отваряне, съхранявайте в хладилника и яжте в рамките на две седмици.

Последна редакция: нд, 20 сеп 2020, 13:46 от Ladybird_

# 728
  • при късмета
  • Мнения: 24 051
Добро утро!

От сега съм на тръни, Шефа иска да се прибира сам и днес казах, че няма да го взимам.
Трябва и на доктора да звънна, че каза края на септември да се видим, да го питам точно кога.

Имам въпрос към градинарките. Искам да си гледам магданоз и копър в саксия. За магданоза знам, че ще стане, копъра обаче знам, че цвета става на големи пръчки, дали ще му стига пръстта? Ако го гледам вътре, трябва ли да се съобразявам със сезона в който ги сея? Поне докато тръгне де, следващото лято го изкарвам навън. И семена има ли някой или трябва да чакам напролет да ги пуснат?
Хубав понеделник Hug

# 729
  • Мнения: 39 497
Благодаря за кафето, Ма ко. Аз няма да мога да ти помогна за отглеждането на магданоз и копър. Всъщност има различни видове магданоз и копър. Може от това да тръгнеш.

# 730
  • при късмета
  • Мнения: 24 051
Направо ме изненада. Не знаех, че има различни видове.

# 731
  • Мнения: 39 497
Тази година ще разбереш за домашно по Човекът и природата. Трябваше да записваме кога се засажда, на какви температури вирее, и т.н. Та, оказа се, че има различни видове с различно време (отбелязано в месеци) на засаждане.

# 732
  • при късмета
  • Мнения: 24 051
Ха ха, тъкмо Шефа ще е готов с проекта. Ще прегледам учебника. Иначе за домашни рядко му помагам, поне за сега

# 733
  • София
  • Мнения: 9 876
Ма ко, семена мога да ти дам малко, вчера събирах.
Ти може да не го оставяш да става висок.
Но наистина не знам вътре по кое време се гледа.

# 734
  • при късмета
  • Мнения: 24 051
Вале, супер, тъкмо си ми наблизо. Те доколкото знам не се местят след като покълнат семената и се засява направо там където ще си расте. Мисля си, че като е в саксия и не мръзне ще си тръгнат и няма значение кога ги сееш. Ще пробвам. А и учебника ще погледна и ще видя дали има някакво определено време. Когато ти е удобно и намериш време ще се видим, не е спешно Hug
Отивам най-после за последната доза корнишони, че да сложа краставичките, които отлагам 2 седмици.
И до лидл трябва да ходя за цигари, че малко неща взимам от там, а  тези стикита Шефа не се отказва да ги събира

Общи условия

Активация на акаунт