Мариновани патладжани в хладилник - сега им е времето!

  • 16 168
  • 115
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 10 897
Понеже обожавам патладжан, а и всичко мариновано, реших да напиша тази уникална рецепта! Влюбих се в нея! Тези патладжани стават като мозък, имаш чувството, че ядеш месо! Страхотна рецепта за жегите, препоръчвам я на всички, които могат да ядат пържен патладжан!

Необходимите продукти са:

 5-6 бр. патладжани
 10 скилидки чесън
За маринатата:
 100 мл оцет
 2 ч.ч. вода
 4 бр. карамфил
 5 бр. дафинов лист
 10 зрънца черен пипер
 3 с.л. кафява захар
 1 и 1/2 с.л. сол
 1 с.л. олио

Патладжаните се обелват. Нарязват се на филии по дължина и се изпържват до златисто.



Приготвя се маринатата. Всички продукти се смесват в тенджерка, кипват се и се охлаждат.



Скилидките чесън се обелват и нарязват на филийки. Слагат се в голяма чиния. Върху тях се слагат филиите патладжан, всяка от които предварително се потопява в маринатата. Накрая се заливат с остатъка от маринатата.



 Прибират се в хладилника. Готови са след 3-5 дни.



Ядеш и ревеш! Yum Cry Heart

Източник: lenyar.ru

# 1
  • Мнения: 8 527
Това дали може да влезе в буркани за зимата?

# 2
  • София
  • Мнения: 10 897
Може и да се затвори в буркани за зимата. Тогава нарязаният чесън се кипва заедно с маринатата.

# 3
  • Мнения: 14 654
Цитат
Ядеш и ревеш!
Аз вече рева и без да съм ги опитала.Няма да имам възможност в близко време да ги направя,но при първа възможност,веднага!

# 4
  • София
  • Мнения: 10 897
Silverstone, ако имаш нужда от съдействие - насреща съм. Няма да съжаляваш, че си ги опитала! Hug

# 5
  • Мнения: 952
Много добре изглежа.Колко време се заваряват бурканите ,ако се прави патладжана за зимнина.

# 6
  • София
  • Мнения: 10 897
Между 10 и 20 мин., в зависимост от големината на бурканите.

# 7
  • Мнения: 952
Благодаря!

# 8
  • here and now
  • Мнения: 4 278
Сега започва голямото чакане.
Вместо кафява захар(нямах), сложих мед. Надявам се да е ок.
Скрит текст:

# 9
  • Мнения: 79
Ако се слагат във буркани трябвя ли да стоят пак във хладилник от 3 до 5 дни?

# 10
  • София
  • Мнения: 10 897
*Алис*, медът не е проблем. Може би е трябвало патладжана да го пръжнеш една идея повече, за да има загар, защото след това при кисненето ще избелее. Нищо, тъкмо ще можеш да сравниш, ако приготвяш пак.

При прибирането в хладилника е добре съдът с патладжана да се покрие с фолио или да се похлупи с капак.

zai4eto87, всичко се подрежда се по същия начин в буркани и се заваряват, след което се оставят да престоят поне 1 седмица преди консумация, за да имат време да се мариноват. Хладилникът се използва, защото рецептата е за маринован патладжан за директна консумация.

# 11
  • Мнения: 2 755
Ще правя рецептата, но каква е целта на беленето?  Никога не беля патладжаните и се чудя, ако и сега не го направя, да не сбъркам. Другото, което ме вълнува е дали не е сладко с толкова захар?

Последна редакция: пн, 13 юли 2020, 18:37 от acer

# 12
  • София
  • Мнения: 10 897
acer, както вече писах крайният продукт се получава много крехък и нежен, та в този ред на мисли кората на патладжана не ми се вписва в пейзажа. Препоръчвам ти един път да изпълниш точно рецептата и след това, ако решиш да го правиш пак, да прецениш какви изменения можеш да си позволиш да направиш. Относно захарта в маринатата - солта също е много, така че се балансират.

# 13
  • here and now
  • Мнения: 4 278
Vanja77 , отдолу са по-изпържени. В йена с капак са, но ще сложа и фолио под него.
Благодаря.

# 14
  • София
  • Мнения: 10 897
*Алис*, после да пишеш за резултата!

# 15
  • Мнения: 10 509
2 бурканчета за проба, печени на грил, не пържени.

# 16
  • here and now
  • Мнения: 4 278
Фантастични са. Одобриха се и се изядоха.
Ще опитам да направя и в буркан.

# 17
  • София
  • Мнения: 10 897
*Алис*, много се радвам, че са ви харесали патладжаните. Ако направиш в буркани, се опитай да скъташ някой друг до зимата. Wink

# 18
  • в кукувиче гнездо
  • Мнения: 3 187
Супер рецепта, ще направя уикенда една доза.

# 19
  • Мнения: 548
LaughingБлагодаря за рецептата! Снощи ги отворих и поднесох на гости,останаха очаровани! Аз за себе си отчетох,че леко нагорчават. Разбира се, това е мой пропуск- знам как да махам горчивината. Следващият път!:laughing:

# 20
  • Мнения: 22 867
Vanja77, и аз да се запиша с маринованите патладжанки, не знам дали ще рева, когато ги ям, ама додето ги дочакам.....може и да зарева! Joy

# 21
  • Мнения: 12 059
Лабрекс, как ги наряза така еднакво перфектни? Адмирации!

# 22
  • Мнения: 22 867
Syros, не съм аз, само одобрих дебелината, ММ ги наряза за нула време. Преди години майка ми подари ренде Бьорнер, така и не знам кое за какво се използва от чаркаляците му, нито имам желание да се науча. Като ми трябват филийки, хващам остър нож и съм нафилийчила набързо каквото там трябва. Ама ММ хваща рендето и действа. Направо на подметки ги наряза, лява и дясна! Joy Виж как ме подсети да наобиколя хладилника! Simple Smile

Редактирам, ей, не мога да изгоня домашните, били готови за ядене! Викам им аз само опитвате,  не сега, на третия ден! Абе, какъв трети ден, кой щял да чака! Отсега ще зареват! Joy
Съвсем сериозно на първия ден са мнооого вкусни! Да видим на третия ще има ли за опитване.......

Последна редакция: пт, 24 юли 2020, 16:35 от labrex

# 23
  • Мнения: 8 527
Може би трябва да ги криеш някъде. При съсед, дето не яде патладжани Wink
На скоро ми подариха и на мен такова ренде и съм супер доволна. Почти непрекъснато е в употреба. Най-вече за равномерни шайби.

# 24
  • Мнения: 14 654
Silverstone, ако имаш нужда от съдействие - насреща съм. Няма да съжаляваш, че си ги опитала! Hug
Сигурна съм.Аз си се познавам.Yum
Цитат
Патладжаните се обелват. Нарязват се на филии по дължина
Сега предполагам е осоляването,за да падне горчилката?Сподели твоят начин.

# 25
  • Мнения: 22 867
Аз го направих за всеки случай, след като ingi написа, че се е усещала горчивина. Посолих, стояха май половин час някъде, че се заплеснах на компа, измих, подсуших и пържих.

# 26
  • Мнения: 10 509
Аз да потвърдя, че и грилнати стават прекрасни! Разбърках ги съвсем леко с олио, колкото да не стават съвсем хартиени Simple Smile
Даже си запазих малко марината, че ми дойде в повече. Ще си я ползвам другия път или ще си мушна някой друг заразват да пробвам експериментно - тиквичка, чушка гъбка - тук вече доста се отклонявам от курса, ама обичам Simple Smile

# 27
  • София
  • Мнения: 10 897
Аз моите патладжани не съм ги солила преди да ги пържа и след това не горчаха,  а и така е приготвянето по рецепта.

Labrex, ако останат до третия ден - ще са още по-вкусни!

Радвам се за всички, които са решили да приготвят патладжаните, а някои вече са ги опитали и са се уверили колко са вкусни! За чакащите - мъничко търпение!

# 28
  • Мнения: 8 527
Дали и тиквички носи така да се направят? А и да се стерилизират после за зимата?

# 29
  • Мнения: 7 290
Ваня77 ,  👏 бях пропуснала рецептата, но Лабрекс показа снимка в друга тема ...имах само 3 патладжана и спретнах половин доза на бързо - завих с фолио и отива на хладно 😘

Скрит текст:

# 30
  • Мнения: 22 867
Айде и аз: тридневен отлежал патладжан! Дочакахме го! Simple Smile Ама да си кажа, че следващия път хич няма да чакам, и на първия ден си ми беше хубав! Една нощ му стига! Не ми стига, дето го пържа не знам си колко време, ами и още три денЯ тримирене! Simple Smile

# 31
  • София
  • Мнения: 10 897
denyil , много добре изглеждат! Да пишеш след като престоят, дали са ти харесали. Hug

labrex, я гледай колко си опазила до третия ден! Smile Щом не намираш разлика, следващия път не се тормози да ги чакаш толкова време. Wink

Жар_птица, не съм опитвала с тиквички и не съм сигурна точно какво ще стане по тази рецепта. Ако някой реши да пробва, да сподели какво се е получило.

# 32
  • Мнения: 22 867

Жар_птица, не съм опитвала с тиквички и не съм сигурна точно какво ще стане по тази рецепта. Ако някой реши да пробва, да сподели какво се е получило.

Аз направих и с тиквички, ами вкусно е, става и с тях. Просто, щот съм една прибрана такава, жал ми е да хвърлям неща, дето може да се използват, та в маринатата, останала от синия домат, бухнах пържени тиквички. Супер са!

В компанията на последните три парченца син домат


и в купата с маринатата.

# 33
  • Мнения: 8 527
Значи ще се правят тестове. Само да пораснат тиквичките и патладжаните и почвам опитите и бурканите.

# 34
  • Мнения: 4 225
Ориентировъчно 5-6 патладжана можете ли да ми кажете колко килограма са?Искам да опитам  рецептата,но с 1-2-3 макс няма кой да ги яде.Ако не се харесат поне ще са по-малко и все ще свършат.Питането ми е заради марината да знам с колко да я намаля.

# 35
  • Мнения: 7 290
Morkovel99 , аз имах само три патладжана и ги направих с 1/2 доза марината.

# 36
  • Мнения: 10 509
Morkovel99 , аз имах само три патладжана и ги направих с 1/2 доза марината.
И аз така.
1/2 марината направих, 3 патладжана - стигна точно за 2 буркана снимка по-горе.
От Лидълско кисело мляко са за ориентир 😁

# 37
  • София
  • Мнения: 10 897
Labrex, и аз съм така, нищо не изхвърлям. Blush Благодаря, че сподели какъв е резултатът от тиквичките! Hug

Morkovel99, 5-6 патладжана са около 1 1/2 - 2 кг (в зависимост от големината им).

# 38
  • там където има винаги вятър
  • Мнения: 2 400
И моите патладжани, по-точно имах 2 малки и спретнах половин доза. Тук са първия ден, в кутия от сладолед Wink Снощи бяха дегустирани от ММ и одобрени на 100%. Ще се правят пак определено, но този път цяла доза. Hands Plus1

# 39
  • София
  • Мнения: 345
Благодаря за споделената рецепта
Много вкусно , ще се слага и в буркани

# 40
  • София
  • Мнения: 10 897
Много се радвам, че ви харесва патладжанът, приготвен по този начин.

Ето я и моята партида, която заминава в хладилника:

# 41
  • Мнения: 2 755
Чудесни се получиха, благодаря за рецептата!  Ще правя втора доза, но
се чудя дали би се получило да обогатя туршията,  като сложа малко нарязани камби? Как мислите, дали ще ферментират?
 Представям се комбинацията мек патладжан и хрупкави чушки, но не съм сигурна дали ще я постигна и как...

# 42
  • София
  • Мнения: 10 897
Чудесни се получиха, благодаря за рецептата!  Ще правя втора доза, но
се чудя дали би се получило да обогатя туршията,  като сложа малко нарязани камби? Как мислите, дали ще ферментират?
 Представям се комбинацията мек патладжан и хрупкави чушки, но не съм сигурна дали ще я постигна и как...

Имам друга рецепта за патладжан с чушки (печени). Със сурови не си го представям как ще стане без да се смачка патладжанът.

# 43
  • Мнения: 2
Благодаря за разкошната рецепта! И при мен се получи много, много вкусно. Другия път ще сложа по-малко чесън.

# 44
  • София
  • Мнения: 10 897
kaktus20, щом сте преценили, че с по-малко чесън ще са ви по-приятни патладжаните, разбира се, че не е фатално, ако не е сложено посоченото количество от него, за да приготвите рецептата. Да ви е сладко!

А това е моят последен патладжан:

# 45
  • София
  • Мнения: 3 034
И аз се присъединявам към направилите рецептата.СТРАХОТНА е.
Ако се прави за зимата в буркани трябва ли да престояват 3 дни в марината?Заваряват ли се бурканите?

# 46
  • София
  • Мнения: 10 897
Натуся, за в буркани няма нужда да престоява в хладилника. Заваряват се между 10 и 20 мин. в зависимост  от големината на бурканите.

# 47
  • Бургас
  • Мнения: 1 986
Много съм благодарна за рецептата. Харесаха се още след един ден  и наистина ставаха все по-вкусни. Доволна съм от този експеримент. Благодаря, момичета.

# 48
  • Мнения: 1 429
Здравейте,правя ги в момента.Имам чуденка:в чинията,в която ги вадя се отцежда доста олио,да го излея ли в купата за мариновани и на един ред ли да са патладжаните?
Така,на втория въпрос си отговорих сама-нямс как да са на един ред🙂
Ама за олиото....много олио остана,може би трябваше да ги отцеждам по-прецизно?
И на първия въпрос получих отговор,от мама,ще го споделя,може да е полезен: патладжаните поемат много олио при пържене,затова тя ми каза да не изсипвам остатъчната мазнина.
След 3 дена ще докладвам,но и сега ухае чудно .

Последна редакция: ср, 12 авг 2020, 22:26 от renidimova

# 49
  • Мнения: 14 654
Аз се наканих този уикенд да ги направя.Оцета предполагам трябва да е винен?И още един въпрос,ако направя повече и реша да сложа в буркан,дали ще ми стигне маринатата.ThinkingВ буркан водата трябва ли да ги покрие до/преди капачката?

# 50
  • София
  • Мнения: 10 897
С винен оцет се приготвят. Ако затваряш в буркани, маринатата трябва да ги покрие.

# 51
  • Мнения: 14 654
Правих много неща същият ден,но бях купила патладжани и се юрнах,както си бях поставила за цел.Не успях да се снабдя/намеря карамфил.Оказа се,че имам само ябълков оцет и не ми се ходеше в разгара на готвене за винен.Пак си стана страхотно!Мм:Екстра,екстра!Отделих за консервиране в два буркана.Същата вечер опитахме направеното.Одобрихме,но на следващият ден,накиснали се в марината,патладжаните бяха още по-вкусни.Чесънът също не толкова лют и приятно овкусен.

# 52
  • там където има винаги вятър
  • Мнения: 2 400
С винен оцет се приготвят. Ако затваряш в буркани, маринатата трябва да ги покрие.
Сега разбирам за оцета Rolling EyesВкъщи винен не купуваме. Първия път за проба направих половин доза, беше одобрен от ММ и преди 2 дни пак правих, прибрах го в кутия от сладолед и изчаква в хладилника Wink

И в същност Thinking- оцета различен, карамфил - не се харесва в къщи, чесън - не пожелаха да слагам... не точна рецепта, но пък е много вкусно Hands Plus1

# 53
  • Мнения: 178
Здравейте. Не намерих тема за патладжани затова пиша тук.Снощи хапнах туршия от птладжани в бистро Шишко.Никога досега не съм яла такава вкуснотия.Патлджаните са по малки цели и заляти с марина.Редят се в буркан с чесън и тънки резани морков и се стерилизират за 5 мин. Колкото и да беше невъзпитано разпитах за рецептата но научих само това. Белени  са. Ако някой знае моля да сподели. Успях да науча че рацаптата е за 3 кг.патладжани.Не се пържат и не се режат на кубчта или колела.Досега търсих в мрежата но никакъв успех.Моля за помощ.

# 54
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
  • Мнения: 12 008
От повече от 30 години си затварям маринован патладжан, като през годините съм обогатявала рецептата във всякакви варианти. Но аз правя парен патладжан, като съм си добавила моркови и чушки /или камби/, освен магданоза и чесъна по оригинала. Основното е попарване на зеленчуците за кратко във вряща марината /сол, захар, оцет, вода/. Следва отцеждане и охлаждане. После нареждане плътно в буркани, с магданоз и чесънче /сурови, накълцани/ между зеленчука. Долива се с олио и се стерилизира 20 минути. Изпълнението на рецептата е голяма играчка, и ако няма кой да помага по-добре да не се подхваща.
По тази причина си бях намерила при рускините далеч по-бърза за изпълнение рецепта с цели патладжани в трилитрови буркани, която не знам къде съм забутала, а днес не я откривам. Принципът обаче е същият като на най-бързата рецепта за затваряне на патладжан, която ви пускам в клипче. Уточнявам, че според мен патладжаните трябва да се набодат тук-таме с вилица преди попарването в тенджерата. За не говорещите руски ускус е оцет, като ползват 9%, а бурканът им е 1 литър. Нашите оцети са 6 %, но не бих рискувала много с увеличаване на количеството.
Или за трилитров буркан:
3 ч.л. сол
6 ч.л. захар
60 мл винен оцет
Маринатата за попарването е само вода и сол по 1 ч.л. на литър.
Ако ще слагате морковчета, трябва и да тях да ги попарите в същата марината. Попарват се малко по-дълго от патладжаните, ако ги слагате цели. Бурканите се обръщат с капачката надолу, завиват се с дебела кърпа, така че да се охлаждат бавно.


Това обаче не е туршия. За туршия, т.е. с втасване, има други рецепти.

Последна редакция: сб, 21 ное 2020, 12:19 от profi_1

# 55
  • София
  • Мнения: 6 184
Преди няколко дни направих патладжанчетата. Разбира се, станаха великолепни.
Но като ги опитах установих, че маринатата много ми напомня на една купешка туршия с гъби, която купуваме насипно от кварталния плод-зеленчук. Приготвят си я там и я продават в кутии за еднократна употреба и аз все подпитвах за рецептата, но без особен успех.
И сега - бинго!  1,00-1,200 кг печурки, нарязани и запържени до златисто, залях с описаното количество марината. Единствено добавих освен чесън и нарязан копър (защото в купешката туршия го имаше). Стана 1:1 и великолепна. В плод-зеленчука понякога я правят само с печурки, понякога само с кладница, понякога и с двете.
Любителите на гъби могат да опитат, а аз сърдечно благодаря на Ваня!

# 56
  • Мнения: 22 867
Да повдигна темичката за патладжанената вкусотия. Днес я заложих, сега три денЯ чакане........

# 57
  • София
  • Мнения: 10 897
labrex, изтичат ми очите по твоите снимки!

Май е време и аз да ги направя патладжаните. Като им дойде сезона ги хапваме в различни варианти. Но този ми стана от най-любимите! Heart Yum

# 58
  • Мнения: 22 867
Разкошни са, Vanja77, по тая рецепта, един няма да не ги е харесал, дето ги е ял. Само дето днес бяха некви мутанти огромни в магазина, ама квот - таквоз! Побраха ми се в тенджерчето! Joy

# 59
  • София
  • Мнения: 10 897
Много се радвам! Да ви е сладко! Yum

# 60
  • Мнения: 2 147
Следя ви от зимата, когато вече нямаше сезонни патладжанчета, и само преглъщам на сухо и препрочитам, за да се настървявам. Joy

Искам да ви попитам в какъв съд е подходящо да престояват в хладилника? Виждам, че labrex е използвала тенджерка, но не мога да преценя от снимката дали е някаква с покритие? Става ли да е стоманена или ще има нежелателна реакция с маринатата?

Благодаря предварително и да ви е много, много сладко! Flowers Hibiscus Ще запретна и аз ръкавите (презрамките на потника Smiley) в най-скоро време и ще ми е сладко и на мен. Heart Eyes

# 61
  • Мнения: 7 290
Конти, аз ги слагам в йенски съд с капак.

# 62
  • София
  • Мнения: 10 897
Аз ги слагам в стъклена купа.

# 63
  • Мнения: 22 867
И аз в йена обикновено, днес пък реших в тая тенджерка, емайлирана е. От игра на кока-кола ми е, може и да я има някой.
Скрит текст:
Със стъкления капак, просто тя ми попадна под ръка днес.


# 64
  • Мнения: 3 114
   Миналата есен направих такива патладжани. Голямо благодаря на Vanja77! Рецептата е чудесна и просто няма какво да й се променя и добавя. Аз я спазих съвсем точно, само карамфил не сложих. И отцедих добре, за да махна горчивината. Не знам дали е необходимо... За всеки случай.
   У нас само аз ям патладжани, затова изобщо не ги слагах в хладилника, а директно си ги консервирах в бурканчета. Грешката, която допуснах е, че не сварих чесъна с маринатата, а го наслагах суров. Слагах по малко и все пак е остър на вкус. Тя, авторката и това е написала малко по-късно, ама кой да го прочете... Но това е бял кахър. Стават перфектни и тази година ще направя по-голямо количество. Точно затова влязох в темата, да си припомня рецептата. А и да дам отзив и да благодаря на авторката Simple Smile Сега ми е останало едно бурканче и си го пазя за специален повод Simple Smile
   Питам се, дали ще е уместно да се споделят тук и други патладжанени рецепти, за любители?

# 65
  • София
  • Мнения: 10 897
Clotilde, много се радвам, че Ви е харесала рецептата и сте успели да ги консервирате за зимата успешно.

Що се отнася за споделянето на други рецепти - според мен-може, дори така ще живне малко темата.
Ако редакторите решат, може да се промени нещо в заглавието на темата.

# 66
  • Мнения: 22 867
Както се казва - отпочнахме ги! Но съм си понаправила количество, та ще има и такива, стояли цели три дни! Joy

# 67
  • София
  • Мнения: 6 184
15-на патладжана взех, уж да направя поне 2 буркана за зимата, но като ги опържих взеха да ми малеят и прецених, че всичко ще бъде изядено Joy

# 68
  • София
  • Мнения: 10 897
Е, какви ще да са тия 2 буркана, които да ги напълниш с 15 патладжана?

# 69
  • София
  • Мнения: 6 184
Имах предвид да стигнат и за моментно (след 3 дни хапване), и за още поне 2 буркана. Ама се отказах от зимнината. Напълних една йена догоре и още докато я прибирах в хладилника, ММ взе да души и да вика: "ммм колко хубаво мирише".

# 70
  • София
  • Мнения: 10 897
Разбрах те. Следващият път явно ще трябва да купиш още повече. Успех! Hug

# 71
  • София
  • Мнения: 6 184
Бе купуването лесно, ама в тая жега пърженето е предизвикателство.

# 72
  • Мнения: 14 654
Цитат
Грешката, която допуснах е, че не сварих чесъна с маринатата, а го наслагах суров
Същата история и аз.Понеже обичам много,много чесън,наблъсках огромно количество,но за моя изненада не го харесах така.

# 73
  • Мнения: 931
За първи път открих тук тази рецепта, благодаря.
Много вкусно става!

# 74
  • софия
  • Мнения: 25 519
Толкова сте убедителни, че снощи се върнахме от почивка и това е първото нещо, което правя. Запазих си да следя темата още преди месеци и все я мисля. Котлоните станаха Кербала. Олиото ми свърши, довършвах със зехтин. Сложих и затоплих чесъна с маринатата. Освен багаж и пране, сега чистя. Взех зелен патладжан. Дано наистина е толкова вкусно, колкото описвате, но вероятно ще направя отново след около 2 години, когато забравя защо мразя да пържа 🙂

# 75
  • Мнения: 14 654
Наистина е много вкусно и едва ли ще чакаш две години.Просто много ти се е събрало сега,че си се юрнала след почивката да пържиш.Чакаме отзиви.Smile

# 76
  • софия
  • Мнения: 25 519
Охххх, ами аз опитах преди малко. Много е вкусно, а още не са поели добре!
Ужасни сте ❤️
Ще пържа навън като ходим на вилата. Много мразя свинщината, която става. Възможно е и да не правя нещо добре, защото нямам добър опит с приготвяне по този начин.
Колко дебели режете филийките? Моите бяха около 1 см, но ми се струва, че може да са малко по-дебели.

# 77
  • София
  • Мнения: 3 034
Аз не ги пържа.Тигана леко намазвам с помощта на силиконова четка(при всяко обръщане).Пробвай така следващия път ако ти харесат на вкус(май ти харесаха).Не  взимай нов тиган.

# 78
  • София
  • Мнения: 10 897
Ха-ха, а пък аз сега съм на почивка и само ви чета коментарите. Радвам се, че има толкова доволни от рецептата!

# 79
  • софия
  • Мнения: 25 519
Колкото повече седят, толкова по-вкусни стават. Първия ден ми бяха леко безсолни. Явно трябва хубаво да преседят и стават идеални. Наистина е голяма вкусотия.
Това, което установих:  обелих патладжаните на лентички. Няма да го правя вече, ще ги беля изцяло. Маринатата направих с ябълков оцет. Следващия път бих сложила малко повече, съвсем малко още, ако пак ползвам него.

# 80
  • Мнения: 3 114
   И аз мразя да пържа и така съм си адаптирала почти цялото готвене, че да става без пържене. Но смея ли да променям хубавата рецепта - нещо като си е добре изпипано, не трябва да се разваля Simple Smile Все пак, тази година ще пробвам и някакво малко количество печени на скара, за експеримент. Смятам пак еднократно да направя двайсетина буркана към края на август и ще пиша после. Миналата есен направих около 12-13 средни и вече съм си ги изяла...

# 81
  • Мнения: 22 867
Сетих се, че duhi_puhi беше ги правила печени на грил.

# 82
  • София
  • Мнения: 1 163
Поздравления за рецептата. Заглавието е сгрешено.  Трябва да е "Божествени патладжани". Сега ги хапвам със сирене. Ммм. На вкус- все едно ям екзотични мариновани гъби.  Пак ще направя, пърженето не ме притеснява- за 5 мин. на двора в уок тиган от дискова брана. Чакането ме притеснява,  че хладилника ми не е с заключване:smile:.

# 83
  • Мнения: 22 867
И аз сто пъти писах, че имат ей тоз един-единствен, ама голям дефект - три денЯ чакане. Обаче, намерих му цаката, слагам по-голямо количество и ги почвам от ден първи. Остават и за ден трети, все са ми вкусни.Joy

# 84
  • Калифорния, САЩ
  • Мнения: 5 748
Ето ги и моите - не са пържени в много мазнина, както една друга съфорумка сподели само ги намазвам с мазнина и така “запечатвам” на тигана. По-хрупкави са, но с ММ са ни чудна гарнитура или мезе.

# 85
  • софия
  • Мнения: 25 519
Вчера взех поредните странни за мен патладжани. Този път са тънки и дълги. Жената каза, че били по-сладки на вкус. Идеално.
Скрит текст:
Ще ходим на вилата и ще се пържи 😂 Хрупкави патладжани не харесвам. Тиквички - да. Мисля, че някъде бях чела, че не е много полезно патладжанът да не е добре сготвен.
Първата партида беше унищожена. Дори половинът, който е силен традиционалист и не обича нови неща, хапна с кеф, че и иска пак.

Последна редакция: вт, 10 авг 2021, 05:55 от zvаnchе

# 86
  • София
  • Мнения: 3 034
И аз сто пъти писах, че имат ей тоз един-единствен, ама голям дефект - три денЯ чакане. Обаче, намерих му цаката, слагам по-голямо количество и ги почвам от ден първи. Остават и за ден трети, все са ми вкусни.Joy
Една идея ти давам.На втория ден направи още една доза,на третия още и така........И ще ти стоят по 3 дни,а и ще имаш постоянно Wink

# 87
  • Мнения: 14 654
Аз направих в събота.Става,но мин.год.,по-ми харесаха.Сега патладжаните ми бяха по-малки.Нямах време да ходя на др.място за по-големи.Нарязах ги и на по-тънки парчета и не се усеща така плътно вкуса.Следващият път няма да правя компромис.

# 88
  • Мнения: 22 867
Да, не бива съвсем тънко да са нарязани. Понеже вкъщи ММ се занимава с Бьорнера, като ми ги нацъка тая година едни люспи, да се гледам през тях. Пак си ми бяха вкусни, отидоха за нула време, но по-дебелшките са определено  по-добре! Не прекалено, като за пържен патладжан.

# 89
  • Мнения: 673
И аз ги направих. Чудни станаха. Благодаря за рецептата! Моите са тънки, но станаха добре.

# 90
  • София
  • Мнения: 1 163
Момичета,  какъв е вкуса без карамфил.  Нямаше в магазина. Чудя се, ако сложа бахар..

# 91
  • София
  • Мнения: 1 139
Аз точно бахар сложих, защото се оказа, че съм го купила, мислейки го за карамфил. 😂😂 Стана си вкусно, поне за мен.

# 92
  • София
  • Мнения: 1 163
Ами сложих едно бахарче,  не посмях повече, ще видим...

# 93
  • София
  • Мнения: 460
Не пиша в кулинарния, защото като виждам какво творят момичетата, моите манджи не се класират Grinning
Но за този патладжан специално влязох да кажа - е, фантастичен е! Само карамфил не сложих, ама е невероятно вкусно.

# 94
  • Мнения: 27 624
Някой пробвал ли е с печени патладжани? 🙂
Ако се пропусне захарта в рецептата, трябва ли да намаля количеството оцет?

# 95
  • София
  • Мнения: 10 897
Не пиша в кулинарния, защото като виждам какво творят момичетата, моите манджи не се класират Grinning
Но за този патладжан специално влязох да кажа - е, фантастичен е! Само карамфил не сложих, ама е невероятно вкусно.

Боряна, развесели ме и ме зарадва с коментара си! Да ти е сладко! И по-смело в кулинарните теми - никой не е започнал научен. Опита и умението се трупа постепенно, стига човек да има желание. Hug

# 96
  • Велико Търново
  • Мнения: 2 592
Чесъна само отдолу ли го слагате или и между парчетата патладжан?

# 97
  • Мнения: 22 867
Аз ръся и между пластовете патладжан.

# 98
  • Велико Търново
  • Мнения: 2 592
Аз ръся и между пластовете патладжан.
Благодаря, labrex. И аз така направих.
Сега идва трудната част - да минат три дни. 🤔
ММ както му се точеше и като разбра, че има технологично време до самото хапване остана много разочарован. 😁

# 99
  • София
  • Мнения: 6 184
Мда, аз ММ го издебнах един път миналата седмица, когато имаше разтоварващ ден и нищо не яде. Изпържих и затворих 4 големи буркана за зимата. На другия ден идва и ме пита къде са патладжаните. С поглед му посочих затворената зимнина и той щеше да ревне Joy А аз невинно: "Ама виж, дори да си отвориш буркан сега, той няма да се е мариновал достатъчно".

# 100
  • Мнения: 22 867
Скрит текст:
Аз ръся и между пластовете патладжан.
Благодаря, labrex. И аз така направих.
Сега идва трудната част - да минат три дни. 🤔
ММ както му се точеше и като разбра, че има технологично време до самото хапване остана много разочарован. 😁
Ами почерпи го пък човека, нищо им няма и на първия ден, пак стават. Е, да не ги почва сериозно, де, въпреки че у нас и така се получава, нека си опита, че да останат и за след третия. Simple Smile Vanja77 как пък не пусна рецепта на първия ден още да са готови, ами човек все гузен да се чувства, че хапнал и по-рано от третия! Joy

# 101
  • here and now
  • Мнения: 4 278
Този път спазих точно рецептата
Скрит текст:
Сега започва чакането.
Но пък ги направих по-тънки, та мисля 24 часа да са им достатъчни...

# 102
  • Мнения: 4 225
Тази рецепта дали ще се получи с печен патладжан,че нещо май не ми се занимава да пържа.

# 103
  • Мнения: 10 509
Тази рецепта дали ще се получи с печен патладжан,че нещо май не ми се занимава да пържа.
Аз правих с грилован, получи се добре. С печен още по-лесно Simple Smile

# 104
  • София
  • Мнения: 10 897
Тази рецепта дали ще се получи с печен патладжан,че нещо май не ми се занимава да пържа.
Аз правих с грилован, получи се добре. С печен още по-лесно Simple Smile
   

       То, че е по-лесно, по-лесно е, но вкусът е съвсем различен!

# 105
  • София
  • Мнения: 1 163
Благодаря,че ми припомнихте тази вкусотия. Наистина сега им е времето. А и ще ходя на гости, за подарък ще е идеално.

# 106
  • Мнения: 4 225
Тази рецепта дали ще се получи с печен патладжан,че нещо май не ми се занимава да пържа.
Аз правих с грилован, получи се добре. С печен още по-лесно Simple Smile
Да и аз на грил тиган щях да ги "пържа",но не ми се занимава и така нещо и затова питах.

Vanja77,аз напоследък ги правя печени на фурна патладжаните и да ти кажа честно не са с много различен вкус. Аз и чесън няма да им слагам.
Ще видим кво ще измисля и какво ще стане като започна да ги правя,че от миналата година още им се каня и така и не ги правя.

# 107
  • here and now
  • Мнения: 4 278
Опитах ги днес, чудни са.
Този път чесъна го оставих на дъното, както е по рецептата и ми харесаха повече, поне тези отгоре. Ще видя като стигна дъното как ще е.
Само се чудя каква е ролята на олиото в маринатата, като от пърженето са си достатъчно мазни, но си го сложих и него де.

# 108
  • София
  • Мнения: 3 034
Добре,че ме подсетихте за чудните патладжани.
Аз ги  пържа на почти сух тиган.Само леко намазвам с четчица олио на дъното(колкото да не без хич) и при обръщането пак мажа.

# 109
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 701
Това нещо ще го правя и аз. Мисля, че няма да има проблем да ги изпека във фурната първо, вместо да се пържат.
Аз към суров патладжан съм алергична, та гледам да не ги пипам с ръце и да не пръска сок от тях.

# 110
  • Мнения: 8 527
Това нещо ще го правя и аз. Мисля, че няма да има проблем да ги изпека във фурната първо, вместо да се пържат.
Аз към суров патладжан съм алергична, та гледам да не ги пипам с ръце и да не пръска сок от тях.
В такива случаи ползвам от тънките ръкавици на ДМ. Много са удобни. Например за рязане на прясна коприва.

Последна редакция: чт, 18 авг 2022, 20:22 от Жар_птица

# 111
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 701
А, снабдих се с една кутия ръкавици. Ама на ММ мисля да възложа начинанието, аз няма да го пипам докато е в суров вид. За всеки случай.

# 112
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 701
Нямам опция за редакция вече, в момента ги правя. И печени стават, бързо и лесно е, само се дупчат с вилица и във фурната. Пекох ги на 230 градуса 45 мин., към маринатата добавям 100мл олио, като за зимнина, чесъна също слагам в нея. Карамфил не знам от къде да купя, няма никъде около нас, слагам 3-4 зрънца бахар. Сложих малко ябълков оцет и долях с бял винен 6%, това имах.
Още не са опитани, но като станат готови, ще пиша пак.

Последна редакция: ср, 24 авг 2022, 14:04 от The Iron Lady

# 113
  • Мнения: 2 589
Току-що направих. Уф, в жегата. 6 патладжана, една част във фурна, друга гриловани.

Непосилно беше да ги пържа. Ще направя пак половин доза пържени.
Остана ми малко марината, ще я сложа към пукани чушлета.
Но за патладжана съм сигурна, че ще "плача", обожавам Grinning
Винен оцет не купувам. Имах ябълков и бял, сложих бял 80 мл, защото е 8-процентов.
Ще докладвам като престои няколко дни.

# 114
  • София
  • Мнения: 10 897
Препоръчвам ви, докато има патладжани да ги направите, както са по рецептата, да престоят в купа. Така резултатът със сигурност е много по-добър, защото престояват в повече марината най-малкото. За пърженето вече писах, че е по-добре с малко олио, отколкото да се пече. То вече си става друга рецепта. Патладжанът обича мазнина! След това вече импровизирайте. Успех!

# 115
  • София
  • Мнения: 1 163
Потвърждавам. Правих в купа, и после ги прехвърлих в буркани. И такива, които директно ги сложих в буркани. Има разлика. Трябва да си постоят свободно в маринатата.

Общи условия

Активация на акаунт