За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 9-та тема

  • 46 153
  • 772
  •   1
Отговори
# 720
  • Мнения: 18 716
Сигурно за това са ставали на ферментирала някога ,старите домашни чушки са си тънки, люспести.Всъщност тях правя  така и наистина са се съсипвали дебелите купени.

# 721
  • Мнения: 18 687
За чушките в буркани - слагайте ги много добре отцедени, това обикновено решава проблема.
Лично аз тази година няма да слагам печени чушки в буркани, след това само ги мисля. Но пък ще пробвам тиквичките в буркани от предишната страница.

# 722
  • Мнения: 20 221
Невроложката изписа на мм аспирин, с думите, че това е най-полезното нещо след една възраст 😎
И аз съм чела в градинарската група, че чушките се разваляли най-вече от течността, та тази година много добре ги изцедих, пък са видим.

# 723
  • Мнения: 2 141
За да станат на ферментирала туршия чушките, трябва да са зелени, тънколюспести и с тънко месо. И задължително трябва да се цепне добре връхчето, за да влезе течност вътре. Или просто да се изтърбушат.
Като спазвам тези правила, нямам проблеми с тях. Аспирин и фиксове не ползвам. Достатъчно отрови ядем, че да ги слагаме и в домашните консерви и туршии.
Като се замисля наистина е така,една година слагах някакви тънки дълги чушки. Въпреки, че пак бяха купешки се запазиха в туршията

# 724
  • Мнения: 3 844
В туршия само със сол (бидонче) като зелето, слагам само зелени камби. Разбира се морков, зелени домати, карфиол, керевиз, може зелце.
Малеееее как ми се дояде Simple Smile
Май ще наложа някоя зелка за кисела;)
Кажете, тези краставички дето ги продават по магазините от бидон, солените, като киселото зеле ли се правят?

# 725
  • Мнения: 4 812
Това са т.н. слънчеви краставички , а тях малко по-назад ги коментирахме🙂

# 726
  • Мнения: 2 141
Аз 2 години пробвах и нещо не ми се получават тези краставички ,единият път възрастна комшийка ми дава някаква рецепта вода сол и някакво минимално количество ракия. Не помня защо се слагаше тази ракия,но изобщо не ни харесаха,  меки станаха а ние искаме да хрупат. От турските магазини купувам такива  краставички само с вода и сол,много хрупкави и стегнати  само ни идват прекалено солени, но за млечна салата са чудни. Щом са коментирани ше се върна назад да търся рецепта за тях  да се пробвам още веднъж дано ги докарам

# 727
  • Мнения: 7 856
Пробвайте с моята марината, изобщо не са меки. Писах я няколко пъти.

# 728
  • Мнения: 3 844
Това ли? С оцет?
Пейчев, благодаря!
snow_angel, една година правих краставички по тази рецепта, но не станаха а мухлясаха. Обвиних солта и оцета, но знам ли, може нещо да не се справям.
Скрит текст:
Пак пиша моята рецепта за ферментирали зеленчуци (което включва и корнишони) :
Нареждат се зеленчуците в буркани, сипва се вода, изсипва се, като се измерва колко е, за да се сметне колко ни трябва.
С какво се заливат - 17 части вода, 1 част едра морска сол и 1 част качествен винен оцет (аз  ползвам за целта само този на Велико Търново, има го в Била).
Кипва се водата със солта и оцета, заливат се с горещата бурканите до горе и се затварят.
Остават се на мястото за зимнина да ферментират. Времето зависи от температурата, но ако е по-топло, стават за можеи две седмици. При хладно може и над месец да е нужно.
Ако е мътна течността вътре, не е проблем - това е следствие на ферментацията.
Аз четох и предишният път, но малко ми е неясна. Тази саламура за какво количество заленчук или буркани е, тези части с какво се измерват - с чаши, лъжици?
Не съм дала количество, то зависи колко и какви буркани ще се ползват.
Измерване - в грамове и килограми (при водата литър е килограм, там може и в литри да си мери).
Пояснение - напълвате бурканите със зеленчуци, пълните един до върха с вода, изсипвате и я измерване. Умножават по броя на бурканите и за по-сигурно добавяте още 5%, за да е сигурно, че ще стигне маринатата. Така се намира количеството вода. Например - 0,4 литра в буркан, за 10 буркана - 4 литра, значи ни трябва 4,2 литра вода.
На 1,7 литра вода - 0,1 литър оцет и 100 гр сол.
4.2/1.7=2,47 - за да се сметнат оцета и солта.
Те в случая ще са по 247 грама.
Но пак напомням - сигурен винен оцет!

# 729
  • Мнения: 7 856
Да, оцетът е много малко и си има дива ферментация.
Маринатата се кипва и се заливат веднага бурканите до горе, солта е морска.
Затварят се бурканите, не се обръщат, просто се чака да ферментират.
Може леко да помътнее на дъното или леко да излезне течност, но е нормално при фермевтацията. Ползват се или капачки на винт, или пластмасови за омния бурканите.

# 730
  • Мнения: 9 139

И аз съм чела в градинарската група, че чушките се разваляли най-вече от течността, та тази година много добре ги изцедих, пък са видим.
За отцеждането и аз го писах назад.
В етикета на турските има натриев бензоат и ...още някакъв консервант беше

# 731
  • Мнения: 1 823
Здравейте,имам червени месести пиперки,домати и тиквички.
С какво биха се съчетали добре,за да консервирам вкусна лятна манджа за зимата?
Няма да успеем да ги използваме пресни и реших да ги вложа в зимнина.

# 732
  • Мнения: 3 844
Някой ползва ли такъв уред?

# 733
  • Мнения: 7 856
Някой да има изпитана рецепта за царска туршия без стерилизация и без аспирин и други консерванти?

# 734
  • Русе
  • Мнения: 5 260
Скрит текст:
Някой ползва ли такъв уред?


Да. Много е удобен.

Общи условия

Активация на акаунт