Моите рецепти събрани отвсякъде

  • 4 341
  • 113
  •   1
Отговори
# 75
  • зад кестените
  • Мнения: 798
Фунийките на Василена Николинска
с медено тесто и крем


Тесто за фунийките

4 яйца
1 кафена чаша олио
1кафена чаша захар
1/2кафена чаша мед
3 ванилии

200 мл. кисело мляко
1 чаена лъжичка сода за хляб
1 бакпулвер( 10гр)
брашно( около 5,1/2 чаени чаши ) до получаване на нелепнещо тесто, подходящо за разточване

-Приготвяне на фунийките

В голяма купа за месене слагам яйцата, захарта , меда,ванилиите,махлеба и разбърквам с лъжица , докато се смесят.
Добавям киселото мляко с предварително разбърканата сода за хляб в него, която е шупнала, захарта трябва да се разтвори .
Прибавям олиото при непрекъснато разбъркване Накрая добавям на части брашното, (като първо слагам 4 суп. л брашно смесени с бакпулвера) , разбърквам с лъжицата и когато стане трудно за бъркане , премесвам  с ръка до получаване на тесто, подходящо за разточване.Разточвам правоъгълна кора с дебелина 0,5 см  и нарязвам на тънки ленти. Всяка лента навивам около метални фунийки, които предварително съм намазала с малко мазнина като застъпвам  при навиването крайчетата.Подреждам върху тава застлана с хартия за печене, пека в предварително загрята на 170 градуса фурна 10-12 мн.
Фунийките лесно се махат от формите, като по изтинат и леко се завъртат настрани

за крема

1 л. прясно мляко
4 бр. яйца
7 с.л. захар
7 с.л. брашно
3 ванилии
70 гр.масло

приготвяне

800мл. мляко със захарта се слагат на котлона, останало мляко с яйцата и брашното се разбиват. При врящото мляко се добавя сместа при непрекъснато бъркане. Крема е готов, когато клопне няколко пъти, добавям маслото и ванилията. Крема го пълня в шприц, всяка фунийка намазвам с малко мед по отвора ѝ , потапям намазаната част в кокосови стърготини  и пълня с крема с помоща на пош.

Последна редакция: чт, 24 фев 2022, 19:48 от цурето66

# 76
  • зад кестените
  • Мнения: 798
Деятелинки(изрязани с формичка)

1 яйце
500 г масло
100 г пудра захар
4 ванилии
10 г бакпулвер
1/2 ч.л. без връх амонячна сода
50 г коняк
400 гр филмирани бадеми
1 кг брашно
пудра захар за овалване премесена с 2 ванилии

Към леко разтопеното масло прибавяме яйцето, захарта, ванилията и разбиваме добре, прибавяме коняка, бакпулвера и амонячната сода, изгасена с малко лимонов сок или оцет и накрая бадемите. Прибавяме и брашното, като тестото трябва да е ронливо. Разточваме кора и изрязваме курабийки, печем на 170 С до леко бежов цвят. В голям съд поставяме пудрата захар с ванилията, овалваме още горещите курабийки една по една в захарта за секунда и ги нареждаме на поднос

# 77
  • зад кестените
  • Мнения: 798
Госпожини бисквитки


* 2 яйца
* 200 мл. олио
* 200 мл. прясно мляко
* 1 амонячна сода-10 гр.
* 1 ч.л сода бикарбонат
* 300 гр. захар
Сладко по избор

Брашно колкото поеме за меко тесто. В  купа са пресява брашното и се оформя кладенче.В
друга купа се разбиват  млякото, с добавената сода амонячна и бикарбонат.Изсипват се в кладенчето, в същата купа от млякото се разбиват  яйцата, захарта и олиото и също се добавят към кладенчето. Отначало започвате да бъркате  с лъжица а после продължавате с ръце, като, ако се наложи добавяте брашно. Замесва се меко тесто.Разделя се на топки.От всяка топка на набрашнена повърхност се разточва кора, дебела 5 мм. Която трябва да навиете на руло, което да нарежете на филийки, дебели  1 см. тестото се намазва  със сладкото, поръсват се портокаловите корички, ако ползвате сливово сладко или конфитюр, може да поръсите и орехи.Навивате кората на руло и на рязвате на филийки, които нареждате в тава, покрита с пекарска хартия.Пекат се в умерена предварително загрята фурна до порозовяване.

# 78
  • зад кестените
  • Мнения: 798
Бишкотите на Пенка Чолчева


Бишкоти. Продукти: 1 винена чаша пудра захар, 2 яйца, масло колкото яйце, 1 чаена лъжичка амонячна сода, брашно, колкото поеме за умерено твърдо тесто. Разбиваме добре маслото със захарта, прибавяме яйцата, в които предварително сме разтворили содата, разбиваме още 5–10 минути, след което постепенно прибавяме брашното и замесваме умерено твърдо тесто. Късаме от тестото топки колкото яйце, разточваме кора с дебелина като кората на юфка, изрязваме бисквитки с правоъгълна или бишкотена форма и ги печем в силна фурна, като внимаваме да останат съвсем бледорозови.

Последна редакция: чт, 24 фев 2022, 20:46 от цурето66

# 79
  • зад кестените
  • Мнения: 798
Таралежчета.
На Пенка Чолчева

 Вземаме 280 г краве масло и го разбъркваме много добре със 150 г захар, прибавяме последователно 3 жълтъка един след друг, ½ лъжичка амонячна сода, кората на 1 лимон или 2–3 праха ванилия, с върха на ножа сол и 500 г брашно. От изброените продукти замесваме тесто, което разточваме на 1 см дебела кора. Изрязваме формички, които потопяваме от горната страна с белтък, после в нарязани орехи или бадеми. Печем ги в умерена фурна. Като изстинат, слепваме ги две по две откъм гладките страни с шоколаден, маслен крем или някакъв мармелад и овалваме в пудра захар.

# 80
  • зад кестените
  • Мнения: 798
Охлювчета с мармелад.
 
На Пенка Чолчева

Вземаме 3 кафени чашки пудра захар, 2 кафени чашки прясно мляко, 2 чашки краве масло, 2 яйца, 2 лъжички амонячна и ½ лъжичка сода бикарбонат, които разтваряме в млякото, и брашно, колкото поеме. От изброените продукти замесваме маслено тесто, от което късаме питки и точим на кора с дебелина като за юфка. Мажем кората с мармелад, чийто аромат сме подсилили с ванилия и ром или коняк, поръсваме със счукани орехи и увиваме кората на руло, което навиваме 2–3 пъти и изрязваме кората. Приготвените рула нарязваме напречно на 1–1½ см. Получаваме охлювчета, които нареждаме в намазана тава с разреза нагоре. Нареждаме рядко, за да не залепнат, и печем в силна фурна.

# 81
  • зад кестените
  • Мнения: 798
Праскови на Пенка Чолчева

Вземаме 3 яйца, 1 чаша захар, 1 чаша кисело мляко, 1½ лъжичка амонячна сода, 1 чаша мазнина (масло или олио), брашно колкото поеме. Бием яйцата със захарта десетина минути, прибавяме мазнината и 1 чаша брашно, като продължаваме да бием. Разтваряме содата в киселото мляко. Изсипваме при горната смес и отново разбиваме добре, след което оставяме сместа да почива 1–1½ часа. Прибавяме след това толкова брашно, че да получим умерено твърдо тесто, от което късаме парченца колкото орех, овалваме топчета, слагаме на разстояние в намазана с масло тава и печем в умерена фурна до бледорозово. Като поизстинат, издълбаваме всяко откъм гладката страна, пълним с ароматизиран мармелад и съединяваме две по две. В една чиния разтваряме в студена вода червена безвредна боя, в друга жълта. В жълтата боя потапяме набързо целите праскови, след което в червената боя потапяме само едната половина. Още влажни, овалваме ги в кристална захар. Добре е да ги приготвим 1–2 дни преди поднасяне. Прасковите са ефектни и потопени само в чиста вода и кристална захар.

 

357. Сусамени гевречета. Вземаме ¼ кг прясна свинска мас или масло, ¼ кг пудра захар, 4 яйца, 1 чаена лъжичка амонячна сода, сока на ½ лимон, 2 праха ванилия и 150 г сусам. Леко разтопената мас разбиваме добре със захарта; прибавяме цели яйцата, отделно добре разбити, и амонячната сода с лимоновия сок, разбиваме всичко добре, накрая прибавяме толкова брашно, че да получим тесто като за баница. Разточваме кора с дебелина 1 см и изрязваме гевречета с помощта на водна и ликьорена чаша. Получените гевречета потапяме в прясно мляко, овалваме ги в сусам а и печем в силна фурна. Сусамените гевречета се запазват за дълго.

# 82
  • зад кестените
  • Мнения: 798
Спортни бисквити на Пенка Чолчева

Разбиваме добре 5 яйца с 1 чаена чаша захар, прибавяме една равна супена лъжица амонячна сода, разбиваме наново и оставяме сместта да почива 2 часа. Прибавяме след това 1 по-голяма кафена или винена чашка краве масло и брашно, колкото поеме, за да получим умерено твърдо тесто. Разделяме тестото на 4–5 части, разточваме всяка част на кора с дебелината на кора за юфка и изрязваме с формички. Нареждаме бисквитите в намазана тава, цялата повърхност отгоре надупчваме леко с вилица и печем в умерена фурна до бледорозово

# 83
  • зад кестените
  • Мнения: 798
Соленки на Пенка Чолчева

В една купа слагаме 1 кафена чашка олио, топено масло или мас, 1 кафена чашка прясно мляко, 1 яйце, 1 супена лъжица амонячна сода и сол на вкус. Прибавяме брашно и замесваме умерено твърдо тесто, което оставяме да почива 2 часа. Точим тестото на кора, дебела ½ см, мажем я с разбито яйце, ръсим с ким или едра сол, режем на пръчици и печем в намазана тава на умерен огън.

Последна редакция: чт, 24 фев 2022, 20:59 от цурето66

# 84
  • зад кестените
  • Мнения: 798
Соленки на Пенка Чолчева
Настъргваме ¼ кг сирене, прибавяме 1 чаша мас или масло, разбиваме го със сиренето, след което прибавяме 1 чаша прясно мляко, в което разтваряме 1 чаена лъжичка амонячна сода, 1 яйце и брашно, колкото поеме, за да замесим умерено твърдо тесто. Оставяме тестото да почива една нощ. На другия ден късаме от тестото топки, които точим на питки с дебелина на чаени чинийки, режем лентички, които увиваме спираловидно, мажем ги с разбито яйце, поръсваме с ким или едра сол и печем до причервяване

Последна редакция: чт, 24 фев 2022, 20:59 от цурето66

# 85
  • зад кестените
  • Мнения: 798
Соленки на Пенка Чолчева
Продукти: ¼ кг прясно масло, 1 цяло яйце и 1 жълтък, 7 супени лъжици прясно мляко, 1 супена лъжица захар, 1 супена лъжица амонячна сода, 1½ лъжичка сол и около ½ кг брашно.

Разбиваме добре маслото, прибавяме последователно цялото яйце и жълтъка, захарта, солта, амонячната сода, разтворена в леко затопленото мляко, и накрая — брашното. Трябва да получим умерено твърдо тесто, което да се точи. Разделяме го на 2 или 3 топки, които точим на дебелина на ½ см. Нарязваме ги на дълги тънки пръчици, които мажем с яйце и печем до причервяване. По желание можем да навием пръчиците спираловидно и да ги поръсим с ким.

# 86
  • зад кестените
  • Мнения: 798
Солени пръчици.
От Пенка Чолчева

Замесваме умерено твърдо тесто с 1 кафена чашка прясно мляко, 1 кафена чашка масло или олио, 1 чаена лъжичка оцет, 2 лъжички амонячна сода и брашно, колкото поеме. Разделяме тестото на 3–4 питки, всяка точим на кора, ½ см дебела, от която изрязваме пръчици, дълги 8–10 см и широки 1½ см. Нареждаме ги в намазана с масло тавичка, намазваме ги с разбито яйце и поръсваме с ким или сол. Печем соленките в умерено силна фурна до леко причервяване.

# 87
  • зад кестените
  • Мнения: 798
Баница с кисело мляко   
От Пенка Чолчева
(за електрическата тенджера). Продукти: ½ кг точени кори, 1 чаша натрошено сирене, 1 водна чаша мазнина, 1 чаша кисело мляко, 2–3 яйца, ¼ лъжичка амонячна сода или сода бикарбонат.

Стриваме на ситно сиренето, прибавяме яйцата, млякото, содата и разбъркваме добре сместа. Намазваме тенджерата или тавичката с мазнина и нареждаме корите, като на всеки 2 кори ръсим по малко мазнина и от сиренената смес. Поливаме баницата с останалата мазнина, похлупваме тенджерата и печем около ¾ час. Баницата може да се направи и в открита малка тавичка.

# 88
  • зад кестените
  • Мнения: 798
Гевречета

3 яйца за тестото и 1 за намазването на гевречетата, 3/4 ч. ч. пудра захар, 1/2 ч. ч. кисело мляко, в което е разтворена 1 ч. л. амонячна сода, 1/2 ч. ч. олио, 2 праха ванилия, маково семе и брашно, колкото е необходимо за замесването на по-твърдо тесто

Всички продукти се смесват и се разбъркват добре. От така полученото тесто се правят рулца, набрашняват се и се оформят като гевречета, след което се подреждат в тава, намазват се с разбитото яйце, поръсват се с маково семе и се пекат в умерено силна фурна.

# 89
  • зад кестените
  • Мнения: 798
Трайни меденки

5 с. л. мед, 1 ч. ч. пудра захар, 1 ч. ч. смлени орехови ядки, 1 ч. л. амонячна сода, 1/2 ч. л. сода бикарбонат, 5 счукани карамфилчета, 1 ч. л. канела и необходимото количество брашно.
Всички продукти се смесват, като брашното се прибавя постепенно до получаването на гладко и пухкаво тесто. От него се правят малки топчета, които се изпичат в намазнена тава в предварително загрята на 200 градуса фурна. Меденките може да изтраят няколко дни.

Общи условия

Активация на акаунт