с медено тесто и крем
Тесто за фунийките
4 яйца
1 кафена чаша олио
1кафена чаша захар
1/2кафена чаша мед
3 ванилии
200 мл. кисело мляко
1 чаена лъжичка сода за хляб
1 бакпулвер( 10гр)
брашно( около 5,1/2 чаени чаши ) до получаване на нелепнещо тесто, подходящо за разточване
-Приготвяне на фунийките
В голяма купа за месене слагам яйцата, захарта , меда,ванилиите,махлеба и разбърквам с лъжица , докато се смесят.
Добавям киселото мляко с предварително разбърканата сода за хляб в него, която е шупнала, захарта трябва да се разтвори .
Прибавям олиото при непрекъснато разбъркване Накрая добавям на части брашното, (като първо слагам 4 суп. л брашно смесени с бакпулвера) , разбърквам с лъжицата и когато стане трудно за бъркане , премесвам с ръка до получаване на тесто, подходящо за разточване.Разточвам правоъгълна кора с дебелина 0,5 см и нарязвам на тънки ленти. Всяка лента навивам около метални фунийки, които предварително съм намазала с малко мазнина като застъпвам при навиването крайчетата.Подреждам върху тава застлана с хартия за печене, пека в предварително загрята на 170 градуса фурна 10-12 мн.
Фунийките лесно се махат от формите, като по изтинат и леко се завъртат настрани
за крема
1 л. прясно мляко
4 бр. яйца
7 с.л. захар
7 с.л. брашно
3 ванилии
70 гр.масло
приготвяне
800мл. мляко със захарта се слагат на котлона, останало мляко с яйцата и брашното се разбиват. При врящото мляко се добавя сместа при непрекъснато бъркане. Крема е готов, когато клопне няколко пъти, добавям маслото и ванилията. Крема го пълня в шприц, всяка фунийка намазвам с малко мед по отвора ѝ , потапям намазаната част в кокосови стърготини и пълня с крема с помоща на пош.