НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 142

  • 47 382
  • 771
  •   1
Отговори
# 60
  • През девет планини в десета...
  • Мнения: 1 285
По въпроса за тоалетната при мен много добре работи в сутрешното кафе една лъжица кокосово масло.

# 61
  • Мнения: 4 614
Не знам с каква цел си тук (кг, заболяване или просто така), но млечните също така са инсулиногенни по принцип. Само казвам. И другото - помня те от темата за косопада (надявам се да си го овладяла), но не се лишавай зорлем от белтъчини. В крайна сметка, от мазнини коса не никне. Wink
Благодаря ти за подробните обяснения, ще се придържам към това смятане. Косопада, да чукна на дърво, го овладях след 5 годишен ад, а никога не съм се лишавала от протеини. Здравословни проблеми също нямам /поне според изследванията, които съм правила/. Искам да сваля още някой килограм, затова минах на този вид хранене, а и казват, че човек се чувствал по-добре....
Всички млечни, които купувам, чета етикетите и гледам въглехидратите да са под 3 гр., тогава купувам /сега колко са вярни, това е друга тема/. То не само на млечните де, на всичко чета етикетите.

tania6, съгласна съм с
Да не говоря, че майонеза , топено сирене и шунка за мен са индустриални храни, ако са купени.
То честно казано и пилешкото месо не знам колко е месо, нали навсякъде тръбят как го блъскат с хормони, но аз няма откъде да взимам домашно отглеждано месо и купувам само от магазина. С най-добри чувства го казвам, моля да не го приемаш лично. Kissing Smiling Eyes

По въпроса за тоалетната при мен много добре работи в сутрешното кафе една лъжица кокосово масло.
Ей, още утре ще пробвам, а дано и при мен има ефект. Благодаря!

# 62
  • Мнения: 7 264
Твърде много са ти млечните, на всяко хранене. Иначе, какво толкова си засмятала, тук няма какво толкова да се смята, ти да видиш в Зоната какво е... Grinning аз карам на усет. Месото като си е с мазнинката, рибата като е по-мазничка, в салатата като сложа зехтин, като прибавя маслини или авокадо, яйцата с масло, пилето с кожата... какво да му смятам толкова.
Аз авокадото го ям в салата. Овкусено със сол и оцет/лимон си е много вкусно.

# 63
  • Мнения: 4 614
Тая Зона и аз не мога да я разбера, попаднах случайно на някаква група във ФБ и ми се взе акъла. Но и не искам да я разбирам де, не искам да се храня по нея. Докато сметна кое, какво, що и съм умрЕла от глад.
Иначе ще те послушам да ги намаля малко млечните, риба обаче не ям. Това ми е най-противната храна.

# 64
  • През девет планини в десета...
  • Мнения: 1 285
sharpy като те чета все едно аз съм писала. И аз залитам по млечните тъй като месо почти не ям от години и ми е по трудно. Но разбрах че от много млечни се алергезира организма и сега ги понамалих и засилих месото. Сигурно сте го коментирали сто пъти, но съм отскоро на този режим и ми е любопитно лично вие правите ли изследване на холестерола. Не се ли покачва при тази диета

# 65
  • В полите на Пирин планина
  • Мнения: 20 442
Не се покачва. Това е остарял мит. Освен това общият холестерол е просто симптом за някакъв възпалителен процес в организма и то не особено точен. На първа страница на темата има и за холестерола и какво трябва да се изследва и гледа.
Но не правете изследване, докато отслабвате, защото може да излязат нереално повишени резултати.
Холестеролът се повишава най-вече от въглехидрати.

# 66
  • През девет планини в десета...
  • Мнения: 1 285
Lady Brinne благодаря за отговора, много интересно за холестерола и въглехидратите. Сега ще прочета инфото от първа страница.

# 67
  • Мнения: 4 614
По повод холестерола, аз съвсем скоро изследвах лош холестерол по съвсем друга причина /никога в живота си не бях го изследвала, и ми излезе 2, което било супер. Това е след 2,5 месеца на това хранене, ако има значение, тъй като преди това не знам колко е бил.

# 68
  • Мнения: 2 275
И за холестерола съм писала моята история, която е: минах на "здравословно " пълнозърнесто хранене по лекарски съвет и заради холестерол " близо до горната граница ". След 6 месеца холестерола двоен, триглицериди тройни , КЗ към 7, килограми плюс 7  и други екстри. Трябваха ми 3 години да се оправят нещата. Сега вече е добре, но пък махнаха горната граница на холестерола.
За пилешкото месо (не, не се засягам, аз съм просто късметлийка с държавата) няма хормони, това го обясняваше едно момиче от Англия и това и е специалност. За сметка на това има антибиотици. Просто трябва да се гледа информацията на опаковката. Вече два дни купувам пилешко, което не е обичайното ми фермерско ( заради цените и липса на свинско). Пише " без антибиотици " и свободни. От дребен производител, пишеше му името. Беше хубаво на вкус.
Най-евтиното е съмнително, а най-скъпото не си заслужава парите. Гледайте там по средата и вкуса. За мен съм решила, че ако нямам финанси ще купувам по-евтино месо и яйца, но няма да ям зърнени/бобови и подобни.
Риба и аз ненавиждам.
А с извара за вечеря имам много неприятен опит и след това разбрах, че е силно инсулиногенна. Да не се чудите като гледате възрастни бедни жени, които почти не ядат и са дебели. Това е резултат от съвети " лека вечеря като извара или кисело мляко ", а и са евтини.

# 69
  • Мнения: 4 614
Аз пилешко взимам най-често от Лидл, тъй като имат тарелки с обезкостени бутчета и ми спестяват чистенето. Има и цели пиУета, само филе /което аз не ям, много ми е сухо/. И свинско от там взимам като се замисля.

# 70
  • София
  • Мнения: 17 900
Мисля да направя 2 дни яйчен фаст. Ще докладвам. Жалко, чв не обичам особено яйца и ще трябва да мисля креативни варианти да ми понесат само яйца цял ден. Взех си крема сирене и твърдо. И една бучка масло. И 10 яйца, забравих Joy
Да видим какво ще ми дойде на ум.

Последна редакция: пт, 29 апр 2022, 23:11 от The Catcher in the Rye

# 71
  • Мнения: 13 542
Здравейте и от мен, отскоро чета тази тема, тъй като от 2-3 месеца и аз минах на този режим.
Имам някои въпроси, надявам се като "вещи в занаята" да ми помогнете.
Първо - как точно си набавяте най-много мазнини в храненията? Дайте пример за едно хранене какво ви съдържа. Питам, защото аз като седна да обядвам например, все ми се струва, че мазнините не са ми най-голям процент.
Пример: 1 пилешка пържола от бут, парче кашкавал /около 100 грама/ и малко салатка/краставици и домати/. Ама в това "ястие" мазнините не са най-много, а нали това е целта. За да ги увелича, слагам лъжица майонеза например и овкусявам салатата със зехтин, но пак ми се струва, че не достигам целта за най-много мазнини.

Второ - имам проблем с ходенето до WC. Ходя по принцип всяка сутрин, обаче количеството е.... /ох, ама как обяснявам Relaxed/ Та "изхождам" две кози дардонки , което въобще не ме устройва и не ми олеква. На фона на това, което съм изяла предния ден, изобщо не е ок. Дайте някакви съвети, идеи.
Трето - по колко вода пиете? Аз пия по принцип по около 1,5-2 литра на ден, обаче последните дни ми се струва, че и вода задържам, подуто ми е едно такова и постоянно ми бълбука корема на вода.
Ще се радвам да ме насочите...
Нещо мазничко сутринта - или мазнина в кафето както са ти казали, или направо хапни примерно към чаена лъжичка краве масло "дюс" преди кафе и прочие. Сега да не тръгнеш да  го мериш до грам де, изяж там парченце колкото ти е кеф ама не просто да си близнеш да го опиташ. На повечето хора им помага.
Имай предвид и че като ядеш по-малък обем въглехидрати, после на "изхода" имаш доста по-малък обем отпадъчен материал и може и донякъде само да ти се струва че има проблем. Но пък щом не ти е комфортно така, явно не е и съвсем наред всичко. От кашкавал специално съм срещала да се оплакват че пречи на тая работа, та може и да има нещо, а при теб явно присъства често.
Така по диагонала както гледах - колко зеленчуци ядеш че предимно краставица видях май? То само вода, дори и фибри няма колкото повечето зеленчуци, нормално е да няма много остатък накрая. На някои хора им е добре и без много фибри в диетата, но за други не работи точно така, та може да пробваш и друг зеленчук да вкараш, хем и по-разнообразно че омръзва. Имам предвид фибри дето си ги има в храната, не съм фен на лъжици с хуск и тем подобни самоцелно в порцията храна. Хуск признавам само за паниране, че прави хубава коричка.
Ферментирали храни също са вариант, макар че по нашите ширини ги броим по-скоро за зимна храна - туршии и кисело зеле и прочие. Хем стават повече варианти за гарнитура на мръвката.

И на мен ми звучат много тия шунки, майонеза и кашкавал, а топеното "сирене" колко неща са му се случили откакто е било сирене... Прекалено преработени са ми тия храни повечето, поне на мен не ми харесва като видя по американски канали и сайтове тяхното "кето" дето е пълно с такива храни, с подсладители и салами и незнамсикакво. То вярно че спрямо масовото хранене там това си е направо цвете пак, ама... хич не е оптимално. Кашкавалът пък да е на еднакво количество с месото - поне на мен не ми звучи добре.
За вдигане на мазнините ако това търсиш, има и по-прилични начини от майонеза с рапично олио.
Авокадо, ако обичаш такова. Аз така и не можах да го харесам но май повечето хора си го ядат с кеф. Маслини си слагам в салатата почти винаги, те са си вкусни и също мазнички но не се усещат така.
Пилешкото филе или друго месо дето ти е сухо - ами метни го в тигана, пък му метни и сметана - бързо, лесно, вкусно Grinning Не че нещо пречи и на по-сочно месце да сложиш де.
Всички тия неща от моя си гледна точка ги пиша, не твърдя че са еднакви за всички. Ще си го нагодиш режима по твоя вкус и нужди, ти си съвсем в началото още и всички експерименти са пред теб.

# 72
  • Мнения: 15 356
Мисля да направя 2 дни яйчен фаст. Ще докладвам. Жалко, чв не обичам особено яйца и ще трябва да мисля креативни варианти да ми понесат само яйца цял ден. Взех си крема сирене и твърдо. И една бучка масло. И 10 яйца, забравих Joy
Да видим какво ще ми дойде на ум.
Яж както най-лесно ти вървят.Аз направих пет дни и още пет можех да изкарам.Правих си омлети с яйца и вода,става по-пухкав .Примерно три яйца и три супени лъжици вода или на око .Успех!

# 73
  • София
  • Мнения: 17 900
Аз за пухкавина ги смесвам със сметана и после с мощен milk frother разбивам хубаво, да вкарам въздух. Отгоре слагам малко сирене и чери домати плюс маслинки. Правя си го като пицичка. Само така го понасям. Но сега няма да се впускам в такива.

Не съм наясно с рапичното масло, но майонезата на Хелман е с такова, аз само нея ям. Просто ми е най- вкусна.

# 74
  • Мнения: 2 275
Това от коя майонеза е? На етажерка или в хладилник? В Германия не съм виждала майонеза в хладилник, но във Франция има. И тъй като е там пак с трайност 1-2 месеца може да си направите извода има ли , колко и какви са яйцата. Май навсякъде са яйца на прах.
Вие си знаете, де. Аз откакто гледах един репортаж за храните и много се впечатлих от реплика " ей тази прах е с вкус и мирис на масло, защото формулата е като на маслото" внимавам много, дори клоня към маниачество. Като добавите репортажите за рибата в Норвегия, доматите расли в тръби и как се прави пухкав индустриален хляб и да не се чудите, че ям само базови храни.
В темата с рецепти май имаше идеи за майонеза или заместители.
От руски магазин съм купувала за Нова Година хубава майонеза със 70% зехтин, но въпроса с яйцата си остава. Не, че ако има истински яйца е по-сигурно, дори напротив. За един път в годината го преживявам.
Ох, отивам пак на "лов" за свинско. Такава липса никога не съм виждала тук. Ударете по един палец, моля.

Общи условия

Активация на акаунт