Aila, това, което си източила от доматите, не е чиста вода, а съдържа много полезни неща и придава лека киселина. Заслужава си да се загуви повече време и похарчи енергия, за да се изпари, а не да се изхвърли.
За сушенето на доматите - най-лесно се сушат консервните сортове, които имат по-малко водно съдържание. В дехидратор сочен салатен домат ще се суши повече от денонощие. Като трябва периодично да се разменят тавичките, защото долните съхнат по-бързо.
Важно е за какво ще ги сушиш. Аз правя мариновани сушени домати, като не ги суша до край. За целта фурна с вентилатор е по-подходяща. Върху тава хартия за печене, върху нея доматите на половинки или четвъртинки, поръсени с едро смяна морска сол от мелничката (изтегля водата) и поръсени с гръцки (бял) риган. Фурната на 80 - 90° за доста часове. От време на време отварям вратата, за да се махне парата. Като се сбръчкат и свият наполовина, без да са добре изсушени, ги натъпквам в буркан, като между тях слагам босилек и тънки филийки от скилидки чесън. Залива със зехтин и в хладилника. Дори може да се замрази буркан и късно пролетта да се яде. Тънка филийка от франзела с маринованио доматче и моцарела - класика.