Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 56

  • 25 929
  • 764
  •   1
Отговори
# 705
  • София
  • Мнения: 943
Аз в моята лютеница захар не слагам. Септември месец - аз тогава правя - има много сладки домати. Не виждам смисъл допълнително да я подслаждам. Пък и народа си я хапва и не се оплаква да му киселее Simple Smile. Слагам домати, чушки, патладжан, морков, лук, чесън, сол, кимион.
За зелето май е рано още. Аз съм решила тази година да опитам да си направя. Последните една-две години взимам от пазара - е не става. Явно му "помагат" с нещо да втаса и не е традиционния вкус на киселото зеле.
Иначе съм почитател на така наречената селска туршия - естествено ферментирали зеленчуци в солена саламура.
Правя си по няколко пъти през зимата в един голям 5 литров буркан. Единственият и кусур на тази туршийка, е че понамирисва на пръц Wink, като всяко ферментирало зеле.
Но сега докато има корнишончета си ферментирам краставички.

Последна редакция: нд, 23 окт 2022, 09:01 от magina

# 706
  • Мнения: 13 423
И майка ми като прави не мисля че слага захар в лютеница и подобни. Или дори и да има някаква, тя ще е в символични количества, не бих си я слагала на сърце. Не изяждате по едно кило лютеница на сядане, че примерно лъжица захар в него да ви бърка, нали? Тя и в киселите краставички слага някакво малко количество в маринатата, ако не се лъжа. Ама предпочитам от нейните да ям вместо от магазина, те също не са ми за прехранване.
И в двете неща захарта е в такова количество че дето само за алергени бих го направила на въпрос, а не за нормална съставка/подправка. Също като в горчица, помня че беше повдигнато и това в темата че имала захар... е колко горчица ще изяде човек?

# 707
  • Мнения: 2 972
Баба затваряше в буркани печени чушки точно за такава салата. Печени, небелени, слагаше им по спомен стрит аспирин с малко сол за консервант. Върти ми се нещо и за оцет, ама може и да бъркам с туршиите.

# 708
  • Мнения: 32 276
Лютеницата в Била няма подсладител. Чела съм съдържанието. Ако трябва пак ще видя.
То и се усеща. Яла съм обикновена лютеница и после от тази на Била. Огромна разлика.
Е, да има картофи.

# 709
  • Мнения: 4 609
Мама слага захар в лютеницата, такава е рецептата - стара Бачковска рецепта от прабаба. Е, слага се примерно половин килограм захар на зарзават 10 -12 килограма, като се разпредели не е като да ядеш сладко от ягоди Grin
По-добре да си хапна от нейната, когато ми се прииска. Преди като не бях на режим и ядях всичко, съм изяждала по 7 филии хляб, намазани с лютеница. Едно от любимите неща ми беше и започнех ли, не можех дза се спра.
Тази от Била ще я потърся да я тествам.

# 710
  • София
  • Мнения: 943
Дерони имат лютеница без картофено пюре - Велика. Има я във вариант с добавена захар и без. По-скъпа е от другите им лютеници.

Къде изчезна Азара?

# 711
  • София
  • Мнения: 1 122
От миналата година майка ми не слага захар в домашната лютеница по мое настояване. Пак е добра, тя казва, че едно време доматите са били по-кисели и затова вероятно се е налагало да се добавя захар. Сегашните са по-сладки и според мен няма огромна промяна във вкуса без захар, ако се направи. Дъщеря ми също я обича и ходи да помага в правенето й Yum
За разни ферментирали туршии също я моля да ми направи такива без захар.

Вчера обяда:
Скрит текст:
И един ябълков сладкиш. Не правя особено често сладкиши, но имах повече яйца и домашни ябълки, а и време, та реших да ги оползотворя Blush: 2 ябълки, шепа орехи, 2 с.л. кокосово брашно, 2 с.л. какао, 1ч.л. бакпуловер, 5 яйца, 3 с.л. разтопено кокосово масло, всичко се обърква и се пече на 180 град. за 20 мин. Сладостта на моя сладкиш идва от ябълките, в оригиналната рецепта се добавя някакъв подсладител - еритритол, кленов сироп или друг (сухите съставки се разбъркват в разтопеното масло, иначе ще станат на бучки), ето оттук.

Скрит текст:

Последна редакция: нд, 23 окт 2022, 21:43 от BFF_

# 712
  • Мнения: 32 276
И никакъв подсладител или захар. Браво.
Правя скрийншот и крада.

# 713
  • София
  • Мнения: 630
ММ ми купи преди време лютеница "без захар", оказа се в нея има картофено пюре. Аз отказах да я ям, на него също не му хареса на вкус. Накрая я изхвърлихме. Тази есен си направих домашна, без захар. Всички много я харесват и никой не забелязва, че е без захар. Сега съм на тема ябълки - родиха се много тази година, но не са пръскани никога и има и червиви. Падат от дървото, а ми е жал да ги хвърлям. Та ги чистя и правя ябълково пюре - само ябълки и малко вода. Много се харесва на всички. То си е сладко от самите ябълки, та аз не ям от него. Мисълта ми е, че много неща са чудесни и без допълнително добавена захар, .

# 714
  • Мнения: 948
Не го разбирам това със слагането на захар в лютеницата. Нашите от край време я правят без, бабите също така правеха - патладжан, печени червени чушки и домати. Става гъста и изобщо не е кисела. Приятели на нашите слагат захар, уж малко, ама се усеща, пък и ми вдига кз.

# 715
  • Мнения: 32 276
Картофите ги преживявам. Виж захарта е по-лоша.
Пък и в купешките е един тон захар.
Преди режима не ми изглеждаше сладка.
Но  като си промених мисленето, режима, вкуса - един ден опитах от на майка ми лютеницата. Лютеница, която преди харесвах. Егати и гадостта. Викам и то един тон захар. Майка ми вика, че няма такова нещо.
Преценете сами как хората свикват със захарта и не им прави впечатление.
Днес обърках кафето и пийнат от на майка ми.
Пфу, гадост.
А като се сетя че го пиех с 4 лъжици захар.

# 716
  • Мнения: 5 939
ММ ми купи преди време лютеница "без захар", оказа се в нея има картофено пюре. Аз отказах да я ям, на него също не му хареса на вкус. Накрая я изхвърлихме. Тази есен си направих домашна, без захар. Всички много я харесват и никой не забелязва, че е без захар. Сега съм на тема ябълки - родиха се много тази година, но не са пръскани никога и има и червиви. Падат от дървото, а ми е жал да ги хвърлям. Та ги чистя и правя ябълково пюре - само ябълки и малко вода. Много се харесва на всички. То си е сладко от самите ябълки, та аз не ям от него. Мисълта ми е, че много неща са чудесни и без допълнително добавена захар, .

Ние правим домашен ябълков оцет. Страхотен мек вкус има.

# 717
  • София
  • Мнения: 943
Ние правим домашен ябълков оцет. Страхотен мек вкус има.
Кажи как го правиш. Решила съм тази година да си направя. Има ли значение какви са ябълките?

# 718
  • Мнения: 5 939
Преди години произволно избрах рецепта от нета. Ако не искате да ползвате захар за ферментацията, ябълките трябва да са по-сладки. Не беля, само измивам, режа на парчета и махам семки/дръжки и изггнило/натъртено.
http://vsekimojedagotvi.com/5768/domashen-yabalkov-ocet-lesna-re … a-za-nachinaesti/

# 719
  • Мнения: 4 661
Ето още един ябълков оцет от време оно Grin

Общи условия

Активация на акаунт