Машина за хляб - 68 тема

  • 25 555
  • 483
  •   1
Отговори
# 465
  • Велико Търново
  • Мнения: 2 584
Аз веднъж докато се меси тестото за хляба забелязах, че е редичко, което доста ме учуди. Но веднага се сетих, че може би при претегляне брашното явно не съм натиснала добре бутона за махане на тарата на купата.

# 466
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 13 210
а може и брашното да е по-влажно Smiley
следете си консистенцията на тестото за да сте доволни.

# 467
  • София
  • Мнения: 346
Моля за помощ! Дълги години ползвах хлебопекарна Филипс и всичко ми се получаваше чудесно- различни видове хляб, козунаци, но се счупи. Купих си Мюлер с една бъркалка и сега се боря с нея. Преди козунаците, реших да пробвам първо с основен хляб. По рецепта от книжката за 1 кг хляб се слага 340 мл вода и 490 г брашно. Видя ми се малко брашното, защото в старата пекарна за толкова вода брашното беше 560, ама реших да спазя инструкцията и сега се върти една безформена топка, която се маже по стените. И сега се чудя дали да оставя нещата така и може  би накрая ще се получи хляб, или да си добавя брашно, защото може да са объркали рецептата?

# 468
  • Мнения: 12 796
Малко е това брашно наистина, а и какво да се обърка на нещо дето вече е объркано? Аз бих добавила брашно и пуснала програмата отначало, ако вече е понапреднала с месенето, за да го измеси добре.
Нещо са омотали като са подготвяли упътването за печат, няма как това брашно да е за 1кг хляб. По-скоро поне 600 грама, ако не и малко отгоре. Рецептите не са за една или друга марка машина, ползвай си тези които на теб ти допадат и си ги изпробвала, за съответния грамаж хляб.

# 469
  • София
  • Мнения: 346
Така и направих! Много благодаря! Друго е някой да те потупа по рамото и да ти каже- Действай смело, какво пък толкова може да се обърка!:blush:

# 470
  • Мнения: 12 796
Е, ти щом си правила и преди такова нещо, имаш представа какви са количествата примерно за 1кг хляб, както и тестото ти как трябва да изглежда. Те машините колко да са различни, едно и също вършат всичките.

# 471
  • София
  • Мнения: 2 920
За амнайс'ти път - грамажите, които са написани по машината са за общото количество на продуктите. За да пресметнете приблизително теглото на готовия хляб, трябва да умножите вложеното в рецептата количество брашно по 1.5. Сметката е най-точна за основен бял хляб. При импровизациите се получават и разлики. 1 килограм готов хляб се получава от около 650 грама брашно.

П.П. За стартово количество от 500 грама брашно, аз сипвам 300мл вода, което е около 60 % от теглото на брашното. Установих с течение на времето, че такова съотношение обикновено действа безотказно почти през цялата година и много рядко се налага нещо да се пипа/добавя. Сменил съм 7-8 хлебопекарни та имам поглед върху нещата.

Последна редакция: сб, 06 апр 2024, 16:21 от Mунчо

# 472
  • Мнения: 7 276
Аз и със старата машина и с новата спазвам грамада до грам, откъде да знам, че имало друго правило. Проблем имах само като се счупи старата, иначе правя супер хляб и козунак.

# 473
  • Мнения: 12 796
Въпросът беше че дамата е работила с едни грамажи, сега пак иска 1кг да направи но в книжката на новата машина писали различни. И тя се е повела по тях, въпреки че знае като е правила преди това какви количества трябват.
Машината няма как да го промени това, брашното и водата са си все същите. Та, ако си има човек изпробвана рецепта която харесва, си кара с нея. Не е нужно тая рецепта да идва от книжката на която и да е хлебопекарна, а само да е подходящо общото количество за машината.

# 474
  • София
  • Мнения: 16 038
От 1 г. имам хб Мюлер с 1 бъркалка, много съм доволна.
Преди това у нас не се одобри лидълската и я върнах.
Малко хляб хапваме и съм си намерила рецепта - 2 мерителни чашки брашно, 210 мл  течност и другите неща. Пека на прогр. - хляб за сандвичи, коричката е мека и не се рони при рязане.  А за нас с ММ това е важно.
Най-много ми харесва  тесто със същото съотношение брашно, течност. Пече се във фурната. Брашното ми е от Лидл - тип 650. И само с типово съм пробвала пак същото съотношение.

# 475
  • Мнения: 12 796
Грубо така на око и при теб е същото съотношение - мерителната ти чаша предполагам че е до 250мл, една такава е грубо 150 грама бяло брашно, но зависи как я пълниш, може и малко повече да е. 150 е ако я пълниш доста "рехаво", непресято но и не да го тъпчеш в чашата. Мааалко по-плътно да напълниш и съотношението ти става същото като на Мунчо. Прав е, че то няма как да е с много различно, за да се замеси нормално тесто в машината.

# 476
  • София
  • Мнения: 16 038
И друго - въпреки съотношенията винаги първите 5 - 10 мин. наблюдавам, досипвам нещо ако има нужда. Със силиконова лъжичка помагам цялото брашно да се избута до течността и да няма налепи по стените.
Само веднъж ползвах отложен старт за да видя как става.
И така беше сполучливо.

# 477
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 13 210
Моля за помощ! Дълги години ползвах хлебопекарна Филипс и всичко ми се получаваше чудесно- различни видове хляб, козунаци, но се счупи. Купих си Мюлер с една бъркалка и сега се боря с нея. Преди козунаците, реших да пробвам първо с основен хляб. По рецепта от книжката за 1 кг хляб се слага 340 мл вода и 490 г брашно. Видя ми се малко брашното, защото в старата пекарна за толкова вода брашното беше 560, ама реших да спазя инструкцията и сега се върти една безформена топка, която се маже по стените. И сега се чудя дали да оставя нещата така и може  би накрая ще се получи хляб, или да си добавя брашно, защото може да са объркали рецептата?
обикновено така се получава когато не си "говорите" с тестото. Smiley
то ви казва какво му трябва, но вие си държите на рецептите.

# 478
  • Мнения: 16
Здравейте всички, може ли малко помощ от два часа ровя в темите и не мога да намеря рецептата мислех че е в 47-ма тема но не намерих. Една дама беше качила прекрасни снимки на козунаците си с шоколад и т.н мисля че имаше снимка с яйца козунак икона и свещичка. За първи път ще правя козунак в машина пробно преди великден и исках изпитана рецепта за козунак на конци мисля да сложа и стафиди и портокалови парченца и малко щоколад. Дамата беше казала че е ползвала програма месене  пъти а после е пекла във фурна. Мерси предварително

Последна редакция: сб, 20 апр 2024, 12:29 от Simona Georgieva 711757

# 479
  • Мнения: 140
Здравейте всички, може ли малко помощ от два часа ровя в темите и не мога да намеря рецептата мислех че е в 47-ма тема но не намерих. Една дама беше качила прекрасни снимки на козунаците си с шоколад и т.н мисля че имаше снимка с яйца козунак икона и свещичка. За първи път ще правя козунак в машина пробно преди великден и исках изпитана рецепта за козунак на конци мисля да сложа и стафиди и портокалови парченца и малко щоколад. Дамата беше казала че е ползвала програма месене  пъти а после е пекла във фурна. Мерси предварително

Симона, това е темата за козунаците, а на първа страница има хиляди рецепти. Дали на ръка, или в машина, в общи линии няма значение. Аз си правя стартер на съответната рецепта, и после всичко в машината, на програма тесто, с Финлукс съм. Стават много добре. Избери си рецепта и опитай Simple Smile успех
https://www.bg-mamma.com/?topic=1643747.105

Общи условия

Активация на акаунт