За любителите на салати - тема 5

  • 70 515
  • 738
  •   1
Отговори
# 690
  • Русе
  • Мнения: 5 271
Хърватска салата с прясно зеле

# 691
  • Мнения: 7 205


Настъргани червено цвекло и моркови, овкусени с лимон, сол и зехтин. И печени орехи за разкош.

# 692
  • Houston, TX
  • Мнения: 15 916
сложи и стафиди мариновани в бърбън - за да е насладата пълна.

Ние бяхме на моркови, алабаш и зеле, ама свърши преди да съм я фотнала.

# 693
  • Мнения: 7 205
Титина, следващия път ще те послушам, звучи интересно!

# 694
  • Germany
  • Мнения: 1 581




Зелена салата, рукола и чий кьофте/сурови булгурени веган кюфтенца/, идеална салата, предястие или вечеря, който както го нарече Grinning

Кюфтенцата са направени от дребно натрошен булгур, орехи, доматено пюре, пиперково пюре, зелена чушка, червена чушка, лук, домат, сол, сумак, исот, кимион, черен пипер, пресни магданоз и мента, зехтин, лимонов сок и редукция на нар. Всичко се меси продължително време, без варене, и без термична обработка, само с малко вода. Много ги обичам!

# 695
  • Мнения: 400






Зелена салата, рукола и чий кьофте/сурови булгурени веган кюфтенца/, идеална салата, предястие или вечеря, който както го нарече Grinning

Кюфтенцата са направени от дребно натрошен булгур, орехи, доматено пюре, пиперково пюре, зелена чушка, червена чушка, лук, домат, сол, сумак, исот, кимион, черен пипер, пресни магданоз и мента, зехтин, лимонов сок и редукция на нар. Всичко се меси продължително време, без варене, и без термична обработка, само с малко вода. Много ги обичам!

Колко интересно! Как се натрошава този булгур? С мелничка ли се мели? Пълнозърнест булгур ли е.. мисля, че имаше един от специален сорт, който е за консумация без готвене, този такъв ли е?

# 696
  • Мнения: 5 902
О чий кюфтенца, в Турция са много вървежни.

# 697
  • Germany
  • Мнения: 1 581
Ea_, купувам го направо. Има различна големина на булгура, за тези кюфтенца взимам от най-фино натрошения, който е специално за това. Обикновено го купувам от турските магазини, изглежда така

Но съм купувала и от Росман и ДМ, даже днес са точно с булгур от Росман, че нямах от турския. Малко по-едър е, но пак стават идеални, и са много вкусни.

По време на месенето, булгура поема течностите от зеленчуците и набъбва.
Ето едно видео за ориентир за приготвянето им, ако някой реши да опита
https://www.youtube.com/watch?v=8kD6g_WAY5o

# 698
  • Мнения: 11 473
Как се правят мариновани стафиди в бърбън? Киснат се?

На салатката с цвекло бих сложила карамелизирани орехчета!
Лелейййй довечера ще си направя!

# 699
  • Русе
  • Мнения: 1 876
Много хубави идеи давате!
Салата от зеле, моркови, червени и зелени чушки и целина с марината от сол, захар, оцет и олио. Току що направена и отлежала 24 часа


# 700
  • Мнения: 9 247
Как се правят мариновани стафиди в бърбън? Киснат се?

На салатката с цвекло бих сложила карамелизирани орехчета!
Лелейййй довечера ще си направя!

Аз винаги си имам под ръка едно шише с ром за готвене (в него обаче пускам шепа стафиди , пръчка канела или пръчка ванилия ).  Слагам го да престой на тъмно 2 седмици.
След това сипвам по 1-2 капачки, когато готвя най-вече палачинки - сладкиши.
Като изхабя рома ,купувам нов и го изсипвам в същата бутилка със стафидите и т.н. , като добавям малко нови Wink
Ако ми трябват напоени стафиди си вадя от тях. Те не са напоени, а направо пяни.

За бързо "мариноване" в бърбън - мама навремето го затопляше и заливаше стафидите да преседят 20мин. захлупени в купа докато набъбнат.

# 701
  • Houston, TX
  • Мнения: 15 916
Аз ги цепвам леко стафидите и ги заливам с бърбън. Няколко часа да се мариноват и отиват в салатата ( течността не я изливам защото алкохолът убива всички вкусове, като е суров)

# 702
  • Бостън
  • Мнения: 13 689
Аз ги цепвам леко стафидите и ги заливам с бърбън. Няколко часа да се мариноват и отиват в салатата ( течността не я изливам защото алкохолът убива всички вкусове, като е суров)
^^^ болднатото не го разбрах?
(пия първо кафе, простете ми)

Пияни стафиди правя много често по това време на годината - най-често с бял ром, ако няма - с каквото има - и ги смесвам с канела, орехи, ябълки, трохи от чаени бисквити и настъргана тиква и така завивам моето средно аритметично от тиквеник-штрудел-баклава. Много се тачи от гостите за Тенксгивинг, та ММ се научи да си крие няколко парчета преди да го сервира на масата (вих от смях като го чух за първи път, сега вече си го питам милото "скри ли си твоите парчета?"

PS Пияни стафиди вървят и в десертa за дами на диета в сезона на голямото освинване - ябълки, круши, стафиди, канела, карамфил, залети с червено вино и изпечени във фурната.

Трябва да почна да ги добавям и към салати... хммм....

Последна редакция: ср, 01 ное 2023, 17:37 от Agent Provocateur

# 703
  • Houston, TX
  • Мнения: 15 916
В смисъл не слагам алкохола, в който са киснали стафидите в салатата. Веднъж го направих и салатата цялата отиде на компоста.

Последната салата на Агент, с добавени сушени червени боровинки става убиец.

# 704
  • Стара Загора
  • Мнения: 527
Здравейте и поздравления за страхотната тема! От доста време не съм влизала тук, но вече ще съм редовна Simple Smile Та ето и от мен една салата:
Солена скумрия - горе-долу 1/3 от скумрията изчиствам, обезкостявам и нарязвам на малки късчета, една средно голяма глава лилав лук и един лимон, нарязан на тънки парченца заедно с кората. Овкусявам само със зехтин и черен пипер.
В моето семейство много често си я приготвяме. Скумрията я осоляваме вкъщи - нарязана на шайби с дебелина около 1 см нареждам в малка тавичка, поръсена с морска сол и върху парчетата също сипвам морска сол. Остявям я да престои в хладилника от 24 до 36 часа - колкото повече стои, толкова по-солена става. После изчиствам парчетата от солта, не ги мия, нареждам ги в буркан и заливам с олио, да ги покрие. Така издържа около месец в хладилник, без да си промени качествата.

Общи условия

Активация на акаунт