🍽️ MasterChef България 🍽️ - сезон 8, тема 2

  • 27 276
  • 738
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 575
Знам, но за мен това е 'ляб, не питка.
Изобщо не се натискам за постни чудесии. И не виждам защо трябва да ги правя. Цяла година мухаме к' во ли не и оп за Бъдни вечер постно. Спрях с тия фалшиви простотии. Не са за мен. Лицемерни глупости.

Разсмя ме🤣 Моята майка разсъждава точно като теб и ме е научила и мен така🙃
Веднъж ми разказа случка с нейна наборка, която уж обича да върти вкуснотии и често успява доста добре💪
Дъщеря й минала един ден покрай нас и се отбила, майка ми си правела палачинки в 16ч, почерпила я. След някой и друг ден, наборката се обадила на майка ми “Кажи какви палачинки си правила онзи ден, щерка ми си изяла пръстите у вас!” 👍
Майка ми “Как ги правя ли? Брашно, прясно мляко…”, наборката “Ти слагаш мляко?! 😳Аз само с водичка!”🙈 Майка ми продължава : “…сол, сода, две яйца….”, наборката :” Аууу, слагаш и яйца?!!”🤣🤣🤣
Егати палачинките ако са без мляко и яйца, още се смеем в къщи като се сетим🙈🤣
Даже и по-зле от разликата между питка и ‘ляб🙈🤣🙈

# 61
  • Варна
  • Мнения: 717
Моля, простете този мой изблик, но не случайно имаме израз ,, никой не е по-голям от хляба''.Да направиш хляб не е само с рецепти, указания, мерки, съвети...Усет трябва, обич и търпение...Опитвайте, не изхвърляйте, ...О, колко е лесно  с НЕТ-а, но  ...

# 62
  • софия
  • Мнения: 25 675
Благодаря за предложенията!
Рецепти от интернет прегледах доста, но по снимките не видях колко всъщност са пухкави и затова попитах за нещо изпитано.
Благодаря за видеото - там се вижда пухкавината.
А количеството сода еднакво ли е с количеството бакпулвер - за тези, които са ползвали? За яйцето, киселото мляко, олиото и немесенето разбрах.
Количеството е в рецептата. Няма правило едното да е равно на другото. Има съотношения кое на какво количество брашно/продукти дава най-добър резултат.
Тук темата твърде много избяга. Има отделна тема за бързи готварски въпроси, в която момичетата дават практични и полезни съвети.

# 63
  • Мнения: 15 379
Веселяшка, Hands Plus1 Grinning.
Скрит текст:
По повод разказаното от теб - баба ми правеше крем нишестето.. с вода. И аз хабер нямах, че се прави с прясно мляко и в училище като споделяха, че у тях има вкусно кремче, аз на всички разправях, че хич не го обичам тоз нишестян крем.
И един ден се събираме в една приятелка и тя черпи с крем, който майка и направила и аз - ау, оу, много вкусен, как го е направила майка ти, а тя - ми това е обикновен крем с нишесте и.. прясно мляко. Joy
И като се прибрах у нас се "скарах" на баба - викам повече да не си посмяла да кепазиш нишестето с вода, че всички в училище ми се смяха как припадам по нишестето с мляко, мислейки го за върха на кулинарията, а уж не го обичам.
И те така за беднотията в която е израснала баба ми и нишестето и с вода. Така е била научена, защото е живяла в такова време.
Та, времената се менят и не виждам защо да правя нещо с минимум продукти, което няма да ми хареса и да ям, като мога да го направя с правилните продукти и да стане вкусно и ядливо. Grinning Пп Като няма, няма да правя, но като има, защо да не го направя как си требе.

# 64
  • Мнения: 575
Джасте, абсолютно си права, подкрепям с две ръце🙌
Наборката на майка ми готви вкусно, но това с палачинките не го разбрахме, защото не е от недоимък🤔
Подхванахме темата тук заради страхотните питки на червените, които им донесоха победата💪 Направо ми идеше да се пресегна през екрана и да си взема една-две😋 Не мисля, че бяха постни…😅

# 65
  • София
  • Мнения: 15 486
Веселяшка, Hands Plus1 Grinning.
Скрит текст:
По повод разказаното от теб - баба ми правеше крем нишестето.. с вода. И аз хабер нямах, че се прави с прясно мляко и в училище като споделяха, че у тях има вкусно кремче, аз на всички разправях, че хич не го обичам тоз нишестян крем.
И един ден се събираме в една приятелка и тя черпи с крем, който майка и направила и аз - ау, оу, много вкусен, как го е направила майка ти, а тя - ми това е обикновен крем с нишесте и.. прясно мляко. Joy
И като се прибрах у нас се "скарах" на баба - викам повече да не си посмяла да кепазиш нишестето с вода, че всички в училище ми се смяха как припадам по нишестето с мляко, мислейки го за върха на кулинарията, а уж не го обичам.
И те така за беднотията в която е израснала баба ми и нишестето и с вода. Така е била научена, защото е живяла в такова време.
Та, времената се менят и не виждам защо да правя нещо с минимум продукти, което няма да ми хареса и да ям, като мога да го направя с правилните продукти и да стане вкусно и ядливо. Grinning Пп Като няма, няма да правя, но като има, защо да не го направя как си требе.
Имам наблюдения, че и досега много хора правят бисквитените торти с нишесте с вода.

# 66
  • пустинята Гоби
  • Мнения: 7 396
Аз лично харесвам и палачинки с вода, майка ми прави всякакви в зависимост от наличностите и са супер. Майсторът е важен, не продуктите.

# 67
  • Мнения: 15 379
Смея да твърдя, че и продуктите имат голяма роля. Wink Винаги си личи, когато се ползват качествени продукти.

# 68
  • Варна
  • Мнения: 18 023
Аз лично харесвам и палачинки с вода, майка ми прави всякакви в зависимост от наличностите и са супер. Майсторът е важен, не продуктите.
В палачинките е важна плънката и консистенцията, дали са с мляко не е от особено значение.

# 69
  • пустинята Гоби
  • Мнения: 7 396
Абсолютно съм съгласна за качествените продукти, но тук говорим за палачинки. И с мляко, и с вода стават супер, ако ги прави който трябва. Аз винаги ги правя с мляко, ама често не съм доволна.

# 70
  • Мнения: 15 379
Аз ги правя с равни количества вода и прясно мляко и малко олио в сместа. Стават супер. Тънички и еластични. Grinning
Скрит текст:







А тия са диетичните ми - с брашно от овесени ядки и брашно от овесени трици:





# 71
  • Мнения: 575
Точно еднаквите дози вода и прясно мляко + малко олио в сместа е и тайния трик на майка ми за вкусни палачинки - стават ефирни и божествено вкусни❤

# 72
  • Мнения: 1 454
С вода и брашно с гъстотата на боза баба ми правеше катми, но не на тиган, а на сач. Продаваха ги по пазарите. На огън на двора. Намазаните катми с масло или олио ги гарнирахме с домашно сладко , вкусът на детството.

# 73
  • USA
  • Мнения: 7 354
Прабаба ми правеше така катми на сач и на огъня в селската къща.С мас и домашно сладко.
Била съм на 7-8г.Още ги помня,и вкуса в устата помня.Много мил и любим спомен.

На последният епизод съм,нивото е толкова елементарно,че го гледам,само защото го започнах и за фон,докато готвя вечер.
Всичко ми е безразлично вече.
Махнаха чичо Митко,а оставиха онова недоразумение Тоби,която остърга тигана с изгорените яйца.Потрес.

# 74
  • Мнения: 3 762
Шеф Таралежков: Като малък готвех с гипс и... чубрица
https://www.youtube.com/watch?v=h_747UbXe3s&list=PLhdRyM3vDCH1E8 … iG4iqukud&index=1

Общи условия

Активация на акаунт