Продукти:
1 пакет кори за баница
1 кг сурова тиква
1 ч.ч. захар
1 с.л. канела
2 ванилии
1 ч.ч. смлени орехи
100 мл разтопено масло
100 мл олио
Пудра захар за поръсване
Обелваме, почистваме и настъргваме тиквата в дълбока купа.
Към нея прибавяме 1 ч.ч. захар /ако обичате по-сладко, добавете още 1/2 ч.ч./,
смлените орехи, ванилията и канелата. Разбъркваме всичко добре.
Смесваме олиото и маслото.
Намасляваме добре тавата, в която ще печем тиквеника.
Постиламе 1 кора, намазваме я с мазнина и върху нея поставяме втора кора.
Отгоре с пръстите разпределяме равномерно от плънката /може да използвате и лъжица/.
Върху плънката поставяме нова кора, намасляваме я с мазнината, върху нея втора кора и отново плънка.
Редът е: Две кори, плънка, две кори, плънка, като между корите намасляваме. Така до изчерпване на корите или плънката.
Накрая след като плънката свърши, ни остава сок от тиквата, него не го изхвърляме.
Нарязваме наредения тиквеник на квадрати или ромбоиди и отгоре, заливаме със сока, който ни е останал, както и с останалата мазнина.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса, около 40-45 минути.
След като е готов, го оставяме да се охлади напълно и поръсваме с пудра захар.