Витамин D всъщност е стероиден хормон, който повлиява над 700 гена в човешкия организъм и е изключително важен за здравето. Той подпомага способността на организма да се бори с инфекции и хронично възпаление, произвежда над 200 антимикробни пептида, сред които е кателицидин - естествен широкоспектърен антибиотик. Тялото се нуждае от витамин D3, за да усвои калция за растежа и заздравяването на костите, за здрави зъби, за нормалната функция на мускулите и за силата на имунната система.
Витамин D и слънцето
Слънцето е един от най-добрите източници на витамин D за човешкото тяло. Няколко фактора обаче влияят върху това колко витамин D може да произведем, чрез излагане на слънце - като време на деня, географско местоположение, сезон, цвят на кожата и употребата на слънцезащитни продукти.
През пролетта и лятото по-лесно си набавяме витамин D от слънцето, защото нивата на UV-светлина са високи. Само няколко минути, прекарани на слънце в средата на деня, обикновено са достатъчни.
През студентите месеци в нашите географски ширини обаче често и възрастни, и деца (най-вече бебетата) страдат от дефицит на витамин D3.
Прием на Витамин D с храната
Набавянето на Витамин D с храна е по-трудно, но не и невъзможно.
Витамин D2 (ергокалциферол) се среща се в храни от растителен произход, предимно в гъби, отглеждани под UV светлина. D3 (холекалциферол) обаче можем да набавим с храни от животински произход и се синтезира в тялото при излагане на слънчева светлина. Хората, които консумират повече витамин D3 с храната имат значително по-високи шансове да повишат ефективно нивата на витамин D от тези, които приемат само витамин D2. Ето защо вегетарианците са по-застрашени от дефицит на Витамин D и защо в добавките като DETRICAL 400 се съдържа именно тази по-ефективна форма на витамина.
С най-високо съдържание на усвоимата форма на витамин D са мазните риби, като сьомга, тон, скумрия, херинга, червеното месо, черния дроб, жълтъка, гъбите, кравето масло и млечните продукти - прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал. Добрата новина за веганите е, че витаминът се съдържа и в тофуто, соята и авокадото, но те по-трудно могат да си набавят значителни количества от храната.
Дефицит на витамин D
Над 75% от населението в България страда от липса на витамин D през зимата, като 21,3% са с дефицит, а 54,5% с недостатъчност. Сред факторите за тази негативна статистика са затвореният начин на живот, наднорменото тегло и замърсяването на въздуха. Някои хора имат намалена способност да произвеждат витамин D, като възрастните хора, тези с по-тъмна кожа, хора със затлъстяване, бъбречно или чернодробно заболяване. Недостигът на витамин D може да доведе до косопад, чупливост на зъбите, ноктите и податливост на вирусни инфекции, а при децата - до забавено развитие.
Витамин D през зимата
Със застудяването на времето се задава и сезонът на вирусите и е време да помислим за укрепване на имунната си система. Витамин D е ключов фактор за имунитета, а дефицитът му се свързва с развитие на остри респираторни инфекции, включително от COVID-19.
С храната можем да си набавим около 10% от витамина, през топлите месеци - около 90%, чрез излагане на слънцето, но само добавките като DETRICAL 400, могат да гарантират 100% от дневната препоръчителна доза на витамин D през есента и зимата.
Включете се в играта и спечелете!
Смятате ли, че набавяте на организма си достатъчно витамин D чрез здравословен и пълноценен начин на живот? Как се храните през зимните месеци и прекарвате ли достатъчно време на открито или сред природата?
На 15.12.2023 г. петима от вас ще спечелят комплект DETRICAL - капки и таблетки.
Моля, запознайте се с Общите условия на играта ТУК.