Готварската книга на Плам пламти! Котел бълбукай! Адска смес мехури пукай!

  • 3 421
  • 115
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 12 222
За зелевите сърми

st. Dobri

режеш лук, чушка (най-добре суха), морковче, слагаш ги в каймата, подправяш с червен и черен пипер и чубрица (аз предпочитам мащерка), баба слагаше и яйце, аз пропускам. ориз преценяваш колко да сложиш. с повече оризче е по-реахаво и лично на мен - по-вкусно. но и с повече кайма не е за изхвърляне Wink
забъркваш всичко заедно и завиваш в зелевите листа. нареждаш в тенджерата сипваш повече вода (1:3 ориз към вода + още две вода) и слагаш на котлона.

аз ползвам тенджера под налягане и слагам +2 чаши вода, но ако е в обикновена може би ще трябва повече.
когато станат готови може да застроиш с яйце и мляко.
друг вариант е вече готови да сложиш във фурната да се запекат.
Simple Smile да замиришат на печенко Simple Smile

Dorchester

Бър, аз имам два хака за зелеви сарми.

1. Половината кайма запържвам, половината оставям напълно сурова. Запържвам отделно и лука, след като почервенее слагам ориза за кратко и накрая червен пипер да се запържи. Смесвам с опържената кайма и оставям да се охлажда. Чак след това омесвам със суровата кайма. Така много лесно се оформят сарми, не се разпилява плънката, но си има вкус на пържено.

2. Самата кайма се състои от мляно месо и извадена от червото сурова наденица (заради подправките в купешките наденици) в съоношение 1:1

Освен тези два хака, които са си лично моя измишльотина, важат и други общоприети неща. Каймата да има обилно количество мазнина. Ако не - добавяш сланина или гърди, кълцани. Варенето да е дълго, на бавен огън. Затискаш с тежест да не плуват сармичките във водата. Дафинов лист между редовете. Отдолу постилаш със зелев лист, отгоре завиваш също. Ако зелето е солено, вариш с вода. Ако не е от солените - вариш в зелева чорба. Добавяш олио във водата ако видиш, че не се покрива на повърхността с мазнина. Май толкова се сещам.

Birdflower

Бър, аз не задушавам.
Омесвам каймата с ориза, слагам само черен и червен пипер, малко доматено пюре и кимион, мазнина (ако имаш мас, супер). Завивам малки сармички, стисвам всяка и я мятам в тенЖурата, предварително застелена с няколко листа. Наливам вода, още малко оливие сипвам, захлупвам с чиния и варя. Първо на силен огън, като заври на слаб да къкрят поне час. От време на време проверявам и доливам вода, ако е нужно, разджурквам цялата тенджера да не загорят безценните сармички. Класически нашенски сармички.
Хората слагат в плънката морковки, лук, праз, ние си караме по този начин.

марулета

Аз предварително задушавам всичко - първо лук и моркови.Най-обичам кромид и праз, после ориза да се изцъкли и после каймата да се омеша. Подправки не слагам, освен сол, ние не ядем ,а дафинов лист аз не обичам. И завивам и готвя в тава с капак, С водя , да ги покрие. После ги ядем с кис мляко, мама им прави един сос,много обичам, ама моите не.

Последна редакция: пн, 15 яну 2024, 14:50 от Clo - Camille

# 91
  • Мнения: 12 222
Портокалов кекс с маслини трохи, благодарение на Mößbauer-Effekt



От мен добавих кълцани бадеми.

# 92
  • Мнения: 12 222
Мариновани пилешки крилца на тиган от Марулета

Крилцата станаха супер!
На дъното на по-дълбок тиган /хубаво е да е с капак/, слагате малко мазнина и мед, по цялото дъно. Слагате крилцата, те се пържат и глазират. Когато си сменят цвета, обръщате. След две минути наливате половин кенче бира. Аз сложих на око и захлупвате с капака. След като поизври бирата , слагате соев сос, червен пипер, черен, сол и още малко бира/останалата от кенчето/. Оставяте без капак и след малко са готови. Изваждате от тигана и се чудите как да го измиете, заради полепналия по дъното мед.

# 93
  • Мнения: 12 222
Зелева супа и картофена пита от Pandachina

Тили, ти ли не пита за зелевата супа? Варя я аз . Слагам много праз и малко ориз. Преди варене задушавам праза и зелето.

И за картофената пита да кажа.  Като запеканка е. Чудна стана. В крайна сметка преработих рецептата по мой вкус. Сварих картофи и ги намачках с дупчената джиджавка. И сирене намачках. Сложих 6 яйца на около 1.5 кг. картофи . Сол не добавих, защото сиренето беше е много солено.  Ръснах млян черен пипер и сминдух. Запекох за около 20 минути на 180 гр. Отгоре наръсих кашкавал и върнах във фурната докато се разтопи.

Картофите сварих с кукъра. На мен ли ми се струва, или вкусът им наистина е различен когато са варени в кукър, а не на котлон? По-вкусни ми се видяха. Но може и от сорта да е.

Последна редакция: нд, 21 яну 2024, 08:36 от Clo - Camille

# 94
  • Мнения: 12 222
Мекици

Ули
Аз мекици не съм правила от не помня колко години, но преди това съм правила тези и ставаха винаги супер.
Минусът им е, че трябва от вечерта да ги забъркаш
https://www.tanitaang.com/2007/12/blog-post_10.html?m=1

марулета
Най-бързо правя мекици с тесто за содена питка. Винаги ми се получават.
2 кг брашно, но не отива цялото. Правя кладенче, слагам едно яйце, малко захар, олио 2-3 с.л. и една с.л. оцет. Отделно 1 ч.л. сода в едно кисело мляко. Като шупне сипвам в кладенчето при другите неща и полека бъркам с лъжица, като придърпвам от брашното. Като спре да е гадно лепкаво, меся с ръце, като си добавям брашно. Оставям да си почине, то няма да втаса много. /приятелка, майстор в месенето го слага в хладилник/. После режа на малки топки, разстилам с точилката, не много и режа като на ромбчета.

# 95
  • Мнения: 12 222
Кекс от Dorchester

Казва се "кексът на баба Савка", т.е. на моята прабаба, която ми беше най-най-любимата, кротка и обичлива бабичка.

Включваме фурната на пълна мощност да загрява и през това време започваме сместа.
4 малки или 3 големи яйца + 1,5 ч.ч. бяла кристална захар се разбъркват с бъркалка в дълбока купа. Добавят се в купата 2,5 ч.ч. бяло брашно. В чаената чаша се слага кисело мляко почти догоре и в него 1 ч.л. с връх хлебна сода. Разбрква се да шупне и се излива в купата и то. След това пак в тая чаша мерим 3/4 ч.ч. олио. С бутилката олио поливаме в кексовата форма и разнасяме по стените обилно. Ако има излишък във формата - може да се излее в тестото. Бъркаме за втори път с бъркалката, докато всичко се омеси добре. Няма нужда да се стараем захарта да се разтвори (това е за мен най-големият плюс на тоя кекс).

Когато е разбъркано добре, отливаме 1/3 от сместа в друг, по-малък съд. На тази 1/3 слагаме 1 с.л. с връх какао и разбъркваме до пълното поемане на какаото. В другите 2/3 (бялата смес) се слага 1 прахче ванилия (или 2, ако искаме по-силен ванилов аромат).
Следва изсипване в намазнената форма. Първо половината бяла смес, след това кафявата, след това другата половина от бялата.
Слага се във фурната и в този момент тя трябва да се намали до по-малка мощност, за да достигне 180°С.
Печенето е около 20 мин. Но то си зависи от фурната и дълбочината на съда, така че може да варира до 30-35 минути.

Изваждам продуктите отделно:
3-4 яйца
1,5 ч.ч. захар
2,5 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. хлебна сода
3/4 ч.ч. олио
1 с.л. какао
1-2 прахчета ванилия.

# 96
  • Мнения: 12 222
Фокача/чабата от mystic woman
Ето...
https://www.facebook.com/reel/550350993824810?s=yWDuG2&fs=e
С нея правя и хлебчета, и фокача...става топ! Simple Smile Даже не слагам всеки път точните пропорции и пак става. Цаката е във втасването и дърпането/месене.

# 97
  • Мнения: 12 222
Кодрит Кадир от Азалия

Цитирам от група във фейса по рецепта на Галина Петрова
Кодрит Кадир
/Арабски сладкиш/

Обичам го много този уред
Instant pot Duo Crisp+air fryer.
Първи опит получи се 🙂

Продукти:

За карамела:
7 с.л. захар

За крема:
200гр. Захар
5 яйца
800 мл. Мляко
2 Ванилии

За блата:
100 гр. Захар
1 яйце
100 мл. Прясно мляко
100мл. Олио
2 ч.л какао
100 гр. Брашно
1 бакпулвер

Приготвяне:
В форма за кекс / може и друга/ Карамела се прави директно в формата. Обливат се стените, изстива.

Прави се блата: Бият се яйцето и захарта, прибавя се млякото, олиото, какаото, брашното с бакпулвера.
Сместа не е гъста.

За крема: Бият се яйцата и захарта, но не до твърдо. Добавят се млякото и ванилията
Излива се крема  в формата с карамела. След това слагаме, внимателно, без да опира стените, без разклащане и разбъркване, сместа за блата.
Ако правим в форма за кекс слагаме около дупката фолио, а после завиваме цялата тавичка с фолио. Целта е да не влиза вода, докато е под налягане.

Наливаме 300 мл. Вода в основната купа слагаме формата за кекс/ тавичка на слинга го слагаме. Ако нямате слинг слагате мултифункционалната решетка и отгоре формата и тогава слагаме фолиото.
Включваме на ниско налягане 10 минути. След изтичане на времето изчакваме налягането да спадне 10 мин. но то спада преди изтичането, ако не спадне изпускате ръчно.

До тук може да се направи във всички мултикукъри. Може да се яде и така, но аз лично го запекох, смених капака с запичащият капак и пекох на Bake 180 гр. за 9 минути.
Извадих го, изстина и го прибрах в хладилника, за минимум 6 часа.
След това с дървено шишче минах по стените и обърнах на поднос.

За сравнение с фурната.

В голяма тава се слага формата с карамела в тавата се налива студена вода, до средата на формата за кекс. Внимателно се налива сместа с крема, после, сместа за блата, по описания по горе начин. Пече се на 180 градуса за 55 минути не повече.

Ами това е instant pot в него всичко става винаги, бързо и лесно. Първи опит, сполучлив, но следващият път ще излея водата от основната купа, като запичам.

Аз пекох 20 мин със запичащия капак, защото ми беше сурово по средата, но моята форма не е с дупка и това май има значение, защото тестото се събра по средата

# 98
  • Мнения: 12 222
Печено пиле, пълнено с хляб от марулета

 РЕЦЕПТАТА -1 пиле, 4-5 филии хляб, малко прясно мляко, масло колкото две кибр. кутиики. Разтопяваме маслото, накъсваме на ситно хляба, заливаме го с маслото, добавяме млякото. Малко чесън, сол, подправки, каквито обичате за пиле. Да се напои хубаво хляба, пълните пилето /ако е нужно, леко изстискване хляба/. Печете пилето-може в плик, с морковчета, може в тавата, само с водичка, може както искате. Бон апети!

Последна редакция: сб, 03 фев 2024, 20:01 от Clo - Camille

# 99
  • Мнения: 12 222
Идеи за парти хапки, аранжировки и въобще подбрани идеи за градинско парти

𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮
Само като идея:


Вдясно се зареждат клипове с подобно съдържание. А иначе търсех резултати на испански Simple Smile , защото те си падат по тоя тип хранене - мезета, хапки, пинчо...

wild poppy

Тези съм правила и са много успешни:

Кошнички от хляб със сьомга и крема-сирене:

https://cookingtiki.com/2013/12/%d0%ba%d0%be%d1%88%d0%bd%d0%b8%d … 0%bc%d0%b3%d0%b0/

Кулички от хляб - тези май ти ги бях давала заради пълнежа скоро, ама пак ги пускам:

http://trydiani.blogspot.com/2009/02/blog-post_25.html?m=1

Кашкавалени топчета:

https://jivotsuveti.com/novogodishna-noshh/kashkavaleni-topcheta … h-ot-maslini.html


Фурми с бекон и козе сирене:

https://www.bonapeti.bg/recepti/furmi-s-bekon-i-koze-sirene/

Пълнени гъби - няма да давам рецепта, защото вариациите са безброй.

# 100
  • Мнения: 12 222
Пиле с лимони от бъръльо-бъръльо

Омазвам пилето със сол, черен пипер и розмарин. Слагаме го в намаслена тавичка и го пълня с един нарязан на едро лимон, отгоре подреждам лимони на кръгчета. Пека на 170 градуса с малко бяло вино до готовност. Може да се намаже и с масло.
За печенето
Най-напред захлупено, после без похлупак, за да хване коричка. Обичаме да гризкаме печените лимони.

# 101
  • Мнения: 12 222
Кюфтенца в бял сос от Clo

Аз съм ви казвала, че съм мързелива домакиня. Та от Лидл взимам една тарелка готови навъртяни Цариградски кюфтенца и ги пускам да се сварят хубаво в ок. 2 литра подсолена вода, в която прибавям смлян черен пипер и супена лъжица собственоръчно изсушена целина (листа и глава, за тази подправка не се доверявам на готови купешки смеси). Оставям да се охлади бульона, вадя кюфтенцата и соса го правя като за пиле фрикасе. С четири пълни с връх лъжици брашно, разтворени в студена вода. За да не стане на зрънца соса, прецеждам през цедка, преди да сипя в тенджерата. След като заври и се сгъсти до желаната консистенция (непрекъснато се бърка), го свалям от котлона и продължавам да бъркам, докато поизстине. Предварително съм подготвила жълтък от яйце, с добавени две супени лъжици пресен сок от лимон и пак с непрекъснато бъркане го прибавям към соса, като внимавам да не се пресече яйцето. Заливам кюфтенцата, разпределени по чиниите.

# 102
  • Мнения: 12 222
Ябълков сладкиш във форма за мъфини от wind and fog

Много е лесен. Настъргват се на ренде 3 ябълки, към тях добавяме 1 чаша захар, 1 яйце, 1 ванилена захар, 1 ч.л. канела(аз слагам повече, че я обичаме), 1 ч.л. сода бикарбонат(шупвам я в лъжица кисело мляко, но може и директно в сместа), 100 мл олио,  2 чаши брашно. Като допълнителни глезотийки може да се добавят шепа-две орехи, локум, тахан халва(всичко това заедно или само, което искате или обичате). Пече се в загрята фурна на 180 градуса. В Косорито 25 минути на 160 градуса.

# 103
  • Мнения: 12 222
Мъфинки с овесени ядки и банан от mystic woman

 Мъфинки с овес.ядки и банан Simple Smile

Сложих 50гр. трици и 100 фини ядки и по 1 замразена вишна.

https://www.facebook.com/share/r/yAJoE3tMpVXb284B/

# 104
  • Мнения: 12 222
Салата със сельодка от АРТЕМИС

Значи, базовите елементи в рецептата са стандартни за руски и немски салати за водка (Добри Simple Smile) - варени картофи и маринована сельодка. После слагам сол, ако има нужда, зехтин и ябълков оцет. Добавят се зелен лук, кисели краставички, нарязани зелени маслини с бадем, малко ябълков сок и кубчета зелена ябълка. Зелении по вкус - магданоз или копъл. Маслините задължително с бадеми.

Общи условия

Активация на акаунт