st. Dobri
режеш лук, чушка (най-добре суха), морковче, слагаш ги в каймата, подправяш с червен и черен пипер и чубрица (аз предпочитам мащерка), баба слагаше и яйце, аз пропускам. ориз преценяваш колко да сложиш. с повече оризче е по-реахаво и лично на мен - по-вкусно. но и с повече кайма не е за изхвърляне
забъркваш всичко заедно и завиваш в зелевите листа. нареждаш в тенджерата сипваш повече вода (1:3 ориз към вода + още две вода) и слагаш на котлона.
аз ползвам тенджера под налягане и слагам +2 чаши вода, но ако е в обикновена може би ще трябва повече.
когато станат готови може да застроиш с яйце и мляко.
друг вариант е вече готови да сложиш във фурната да се запекат.
да замиришат на печенко
Dorchester
Бър, аз имам два хака за зелеви сарми.
1. Половината кайма запържвам, половината оставям напълно сурова. Запържвам отделно и лука, след като почервенее слагам ориза за кратко и накрая червен пипер да се запържи. Смесвам с опържената кайма и оставям да се охлажда. Чак след това омесвам със суровата кайма. Така много лесно се оформят сарми, не се разпилява плънката, но си има вкус на пържено.
2. Самата кайма се състои от мляно месо и извадена от червото сурова наденица (заради подправките в купешките наденици) в съоношение 1:1
Освен тези два хака, които са си лично моя измишльотина, важат и други общоприети неща. Каймата да има обилно количество мазнина. Ако не - добавяш сланина или гърди, кълцани. Варенето да е дълго, на бавен огън. Затискаш с тежест да не плуват сармичките във водата. Дафинов лист между редовете. Отдолу постилаш със зелев лист, отгоре завиваш също. Ако зелето е солено, вариш с вода. Ако не е от солените - вариш в зелева чорба. Добавяш олио във водата ако видиш, че не се покрива на повърхността с мазнина. Май толкова се сещам.
Birdflower
Бър, аз не задушавам.
Омесвам каймата с ориза, слагам само черен и червен пипер, малко доматено пюре и кимион, мазнина (ако имаш мас, супер). Завивам малки сармички, стисвам всяка и я мятам в тенЖурата, предварително застелена с няколко листа. Наливам вода, още малко оливие сипвам, захлупвам с чиния и варя. Първо на силен огън, като заври на слаб да къкрят поне час. От време на време проверявам и доливам вода, ако е нужно, разджурквам цялата тенджера да не загорят безценните сармички. Класически нашенски сармички.
Хората слагат в плънката морковки, лук, праз, ние си караме по този начин.
марулета
Аз предварително задушавам всичко - първо лук и моркови.Най-обичам кромид и праз, после ориза да се изцъкли и после каймата да се омеша. Подправки не слагам, освен сол, ние не ядем ,а дафинов лист аз не обичам. И завивам и готвя в тава с капак, С водя , да ги покрие. После ги ядем с кис мляко, мама им прави един сос,много обичам, ама моите не.