Откриване на детски център

  • 2 291
  • 54
  •   1
Отговори
  • Мнения: 58
Здравейте!
Живея в малък областен град със съпруга си и детето ни на 6г. Вече може би повече от 2г ми се върти идеята за отваряне на детски център. И естествено с минаване на времето идеята ми назрява, вместо да се изпарява.
Градът ни определено има нужда. Представям си го не нещо огромно, със стандартните за такова място ястия, но направено с много вкус, уютно ще е. Ще ми трябва банков кредит,определено. По-скоро страховете ми идват от абсолютното ми невежество в темата бизнес. Ценообразуване, персонал-като брой и заплати и всичко свързано с това. Искам да е успешно. Ходила съм в консултантска фирма за разискване на европрограми, но в случая не знам към какъв специалист да се обърна. Краченето ни към еврозоната не ми носи особено спокойствие относно предстоящия кредит.
Всъщност не знам какво очаквам да прочета в отговорите ви...може би съвет, напътствие, дори и да ме откажете от това, стига да поддържаме нормалния тон.
Съпругът ми ме подкрепя напълно с довода, че сега сме в активните си години за риск, за нещо напред, но познанията му в сектора са колкото моите и за това просто търся повече мнения. Благодаря ви предварително Simple Smile))

# 1
  • Мнения: X
И аз съм в областен град. В крайния панелен квартал, където живея има един детски център. Всяка вечер има рожденни дни, уикендите също. Не знам колко време напред трябва да се резервира. Идеята е добра, в днешно време всичко празнуват рожденни дни по центрове и аниматори се ангажират.Пълно е.

# 2
  • Мнения: 58
От там дойде и моето желание, в нашия град са 2 и да се вредиш за празненство си е чудо. Но това са все пак 2 дни в седмицата. Аз си го представям и на обяд като се вземе кухнята или е студено, да се изпие кафе, вечер след работа в топлите месеци да се дойде за бира например..да има градина и просто да е приятно. Но не знам към какво да се придържам, за да бъде наистина успешно.

# 3
  • Мнения: 1 574
Не искам да ви прозвучи демотивиращо,но без никакъв опит и с кредит няма да се получат нещата.
Единият вариант е първо да започнете работа в такъв център, за да придобиете поне малко поглед върху работата. Вторият, да си намерите съдружник с опит, а най-добре и двете.
За кредита трябва да имате впредвид, че дори да потръгне бизнеса в началото няма да можете да го изплащате от него. Защото има един период на разработване, в който приходите са по-малко от разходите, а никой не може да каже колко ще продължи той.

# 4
  • Мнения: 58
Не искам да ви прозвучи демотивиращо,но без никакъв опит и с кредит няма да се получат нещата.
Единият вариант е първо да започнете работа в такъв център, за да придобиете поне малко поглед върху работата. Вторият, да си намерите съдружник с опит, а най-добре и двете.
За кредита трябва да имате впредвид, че дори да потръгне бизнеса в началото няма да можете да го изплащате от него. Защото има един период на разработване, в който приходите са по-малко от разходите, а никой не може да каже колко ще продължи той.

Може би имам нужда от такива коментари, за да погледна реално над нещата. Иначе така или иначе смятах, че поне да 3-4м напред трябва да са "готови" парите за разходи. Благодаря

# 5
  • Пловдив
  • Мнения: 1 860
Добре е като идея.особено пък за град, в който няма такъв. Една позната наскоро направи такъв център - сладкарница. Помещението е под наем около 300 кв.м. общо заедно със склад и санитарен възел, самото място за игра и тържества е около 180 кв.м. Инвестицията й излезе около 40 хиляди лева, като половината от тях са семейни спестявания, а другите кредит. Само че преди да направи центъра имаше магазин за подаръци, освен това тя и мъжа й много ги бива в ръцете, направиха си сами няколко тематични декора като за начало. Сега освен нея има още една служителка, торти, част и други сладки й доставят от един много хубав сладкарски цех в съседен град. Не знам всички подробности, но има доста клиенти откакто го отвори, то няма и къде другаде да се организират такива тържества в това градче.
Ако сериозно сте решили можете да проучите колко струват такива рождени дни в близките населени места около вас където има такива центрове. Да разберете колко деца на възраст от 0 до 12 години има във вашият град. Какви са нагласите на родителите им (примерно ваши близки и приятели) колко да похарчат за детски рожден ден (примерно 200-300 или 500 лева.) Проучете от къде може да зареждате безалкохолни, кафе, колко струват разрешителните за такъв вид заведения. Къде има подходящи помещения във вашия град ( задължително трябва да имат отопление и охлаждане, да са на партерно ниво, а ако има и двор към тях още по-добре, също удобен достъп, паркиране в близост) .
Вземате една тетрадка и си записвате всичко.
В бюрата по труда също има хора, които могат да ви насочат, даже май имаше някаква програма за стартиране на собствен бизнес и дават някаква сума безвъзмездно (4-5 хил.лв.).

# 6
  • София
  • Мнения: 38 598
Да кажа по въпроса с храната. Може би е по-добре първоначално да си уредите другия бизнес и да поръчвате кетъринг. Тъй като приготвянето и съхранението на храна изискват специални разрешения и т.н.

# 7
  • Мнения: 767
Изцяло с банков кредит ли смятате да стартирате? Имайте предвид, че много преди приходите да покрият разходите, ще сте на минус. Разходите ви стартират веднага със създаване на фирми, наеми, част от персонала ще е ангажиран преди още самото отваряне на обекта. Без риск нищо хубаво не се е случило. Но има едно но…, което във вашия случай е много сериозен фактор  - липсата на знания. Има още два центъра в града, те ще са ви пряка конкуренция и е много важно да заинтригувате клиентите по-добре от тях. Трябва ви човек, който разбира от инвестиции. Не е трудно да го намерите, въпросът е, че като разбере, че нямате икономически знания може много лесно да ви лъже. Според мен, преди да се впуснете се подгответе. Дали ще успеете зависи на първо място от знанията ви. За всяка нова инвестиция се учи с години буквално, така си минимизирате риска. От опит ви го казвам. Страхът винаги ще го има, всеки изпитва страх в някаква степен да не се объркат тежко нещата, той не трябва да е пречка. Но знанията са неоходими. Ще управлявате пари и хора едновременно. Трябва да имате и план 2, 3, 4 даже. Играят пари взети назаем от банката. Отделно всеки закон си има своите законни вратички и използването им води до увеличение на приходите, законно имам предвид. Аз съм за това да посъберете знания и някакви пари личен капитал и тогава да пробвате. Имам приятели, които отвориха заведение - мечта им беше, заедно. От ходенето по кръчми и работата в тях се амбицираха и искаха да имат такъв бизнес. Те самите работиха също. Влязоха със собствени средства, спестявания  и загубиха всичко. Не казвам, че правилното е да се откажете, не. Това е вашата мечта и трябва да се опитате да я сбъднете. Но се подгответе преди това, защото не е никак приятно да загубите десетки хиляди, които да се чудите кск да връщате после. Ситуацията от икономическа може да се превърне и в друга - да стигнете дотам да започнете да се обвинявате. Също е от изключително значение поведението ви когато започне да идва печалбата. Тук също много се провалят. Видите ли парите трябва да мислите за инвестирането им, не веднага да се харчат за материалните ви мечти. Това е по-късно. Като ви потръгне парите ги връщате в бизнеса, отначало почти всички. Продължавате да живеете по стария начин,      не се успокоявате от успеха. Защото той все още е в рамките на краткосрочния успех, целта ви трябва да е дългосрочен успех, до момента в който парите ще започнат да работят за вас, не вие за тях. Искам да кажа/ дай боже да напреднете, пожелавам ви го от сърце/, че колкото и да сте доволни от парите, които ви носи центърът те са само една кошница с яйца. Трябват ви още кошници, ако изпуснете тази и счупите всички яйца. Т.е учите, действате тук и като се стабилизирате започвате пак да четете сериозно за друг тип инвестиции и част от парите пак ги рискувате вече за новото. Успех!

# 8
  • Мнения: 58
Rumi11111 откъде бих могла да черпя правилни знания, за да бъда уверена в уменията си..поне да предполагам какво ме очаква и съответно как да се справя?

# 9
  • София
  • Мнения: 38 598
От работа на подобно място. Желателно на каса или като счетоводител.

# 10
  • Мнения: 767
Икономическа литература трябва да си осигурите. Започнете да я четете все едно за развлечение. Тя принципно е интересна. Но не от тази модерната от сорта “ Как да забогатеем бързо”. Вижте в интернет университетската програма на икономическите специалности.  И много внимавайте с банките, договорът го четете много прецизно няколко пъти, преди да го подпишете.

# 11
  • Мнения: X
От там дойде и моето желание, в нашия град са 2 и да се вредиш за празненство си е чудо. Но това са все пак 2 дни в седмицата. Аз си го представям и на обяд като се вземе кухнята или е студено, да се изпие кафе, вечер след работа в топлите месеци да се дойде за бира например..да има градина и просто да е приятно. Но не знам към какво да се придържам, за да бъде наистина успешно.
Не са 2 дена. Всяка вечер има парти през седмицата и уикендите.
Кредита ме притеснява,иначе ако имах кеш щях да започна да се занимавам с това. Има печалба, но се пригответе една година да мизерувате-докато ви научат хората. Винаги има хляб в тези забавления. Не знам и как стоят нещата с почасовите занимални, но и там има много потенциал. В майчинските групи всяка втора пита къде да си остави детето, за да отиде на фризьор, маникюр.
Много са вече семействата с по 1,2 деца и 0 помощ от баби,та не могат да мръднат.
Трябва да сте комбина, кетъринг, торти пълно обслужване. На българина му скок а стандарта в последно време (въпреки че не си признава), та обича да се глези и само да отиде някъде наготово, да не се занимава. Дори на селото, на което живях(големичко) предлагаха детски рожден и дни в заведенията - украса, храна.
 Сега не е приятно да сте работеща майка с 2 деца и куп задължения и да гласите 3 дена рожден и дни,софри,както и не е приятно да отидете в някой център и да Ви кажат-ааа това не предлагаме, онова не предлагаме. Просто съвременните майки искат да си платят и всичко от до да е организирано.Има пари много и освен това развързват кесията, защото повечето случаи се избиват парите.
 Много питат и по групите за кръщенето-фотографи, торти, ресторанти. Голяма разправия е, колкото повече неща предлагате по-добре е.

Последна редакция: пн, 08 яну 2024, 15:24 от Анонимен

# 12
  • Melmak
  • Мнения: 3 097
Според мен има хляб в това. Вижте г/д колко деца има в ареала. Не знам колко ви е голям града, де. Иначе винаги има риск. Няма как без риск да стане. Потърсете информация за euribor. Има връзка с еврозоната и кредитът, който ще теглите.

# 13
  • Мнения: 58
Благодаря ви. То е ясно, че риск ще има, имах нужда просто от реална гледна точка в какво отношение са все пак успеха и провала приблизително..и явно провала е много, много по-вероятен в моя случай

# 14
  • Мнения: 1 574
Провала винаги е вероятен в тези неща, но това не е причина човек да се отказва.
В коя сфера сте сега, там няма ли възможност за частен бизнес?

# 15
  • София
  • Мнения: 38 598
От друга страна, това е лесен бизнес, който не изисква особена инвестиция от типа на машини или склад. Намираш помещение, може и обзаведено, малко мебели, един хладилник, тонколони, касов апарат и готово!
Първоначално почни с малко персонал и много реклама.

# 16
  • Melmak
  • Мнения: 3 097
Според мен темата не бива да те отказва, а да те насочи да планираш добре и да си готова за трудности.

# 17
  • Мнения: 58
Провала винаги е вероятен в тези неща, но това не е причина човек да се отказва.
В коя сфера сте сега, там няма ли възможност за частен бизнес?

Работя в администрацията на производствен завод.
И мисля за това, не защото искам да имам категорично свой бизнес, а защото виждам възможност, която наистина може да се разгърне в един много добър вариант. Просто наистина имаме нужда от поне още едно такова заведение, но ще чакам друг съгражданин да го направи. Simple Smile)


Според мен темата не бива да те отказва, а да те насочи да планираш добре и да си готова за трудности.
Именно, трудно бих планирала, внимавала и тн, когато наистина не знам какво да правя. Да, представям си го идеално: топло, слънчево, чисто, вкусна храна, добро обслужване, мило отношение, но нямам идея как се постига, а и не виждам много варианти да се науча преди да преминат "младите ми, активни" години:))

# 18
  • Melmak
  • Мнения: 3 097
Защо така се отказахте? Само заради тази тема ли?

# 19
  • София
  • Мнения: 38 598
Ами започни работа на такова място.
И пак повтарям - откажи се от идеята за приготвяне на храна, поне първоначално.

# 20
  • Мнения: 58
Защо така се отказахте? Само заради тази тема ли?
Защото страха ми и преди това беше в повече, а сега вече съм сигурна, че не съм готова.
Ами започни работа на такова място.
И пак повтарям - откажи се от идеята за приготвяне на храна, поне първоначално.
Не съм съгласна с дете на 6г да се прибирам в 23-00ч и да, според мен е друго, ако си е мое и тя е там, когато пожелае. Simple Smile В никакъв случай това, което е в главатъ ми, няма да се получи без кухня, макар и елементарна, не гурме.

# 21
  • София
  • Мнения: 38 598
Ами кухня означава оборудване на кухнята, готвач и непрекъснати проверки, тъй като ще храните деца.

# 22
  • Мнения: 1 574
Може да си потърсите друго семейство/човек за съдружници между познатите ви, някои с някакъв опит с частен бизнес, дори да не е точно с детски център, ресторанти, нещо друго.
Така може да намерите вариант и да не си напускате редовните работи, и за разходите съответно също ще ви е по-лесно, както и ще получите по-голяма мрежа от лични контакти,което е изключително важно в началото.
Също ще си спестите и главоболията с наети служители, които в такива микробизнесчета много рядко виждат мотивация да работят добре.

# 23
  • Мнения: 58
Ами кухня означава оборудване на кухнята, готвач и непрекъснати проверки, тъй като ще храните деца.
Помещенията, които гледам са затворени ресторанти, т.е. инсталирането на детски кът ще е голямата инвестиция.

Може да си потърсите друго семейство/човек за съдружници между познатите ви, някои с някакъв опит с частен бизнес, дори да не е точно с детски център, ресторанти, нещо друго.
Обмислях го това, но с тези, които си имаме доверие, не ми се рискуват личните отношения. Твърде близки сме, а със сигурност ще се стигне до напрежение. Останалите, по-далечни, не ми се ще да разчитам и споделям идеята си, обмисляна вече твърде дълго.

# 24
  • Мнения: 1 257
Има ли някаква възможност да се обърнете към вече съществуващ ресторант или сладкарница със собствено производство, с предложение за съвместен проект. Да използвате тяхното име, разрешително, касови апарати, счетоводство и кухня, просто като още един техен обект. Разбира се, срещу известно заплащане и съобразяване с политиката на фирмата-майка. Ползите са много, най-вече по отношение на това, че ще си спестите досадната административна част и ще получите много неща наготово. Недостатъци също има, разбира се, но винаги е по-лесно да имаш ракета-носител и да минеш по широкия път, отколкото сам да откриваш топлата вода и да проправяш пъртини. Проучете кои ресторантьори или собственици на сладкарници имат малки деца - освен като възможност за разширяване, хубаво е да ги привлечете и с личен елемент Simple Smile

# 25
  • Мнения: 1 300
Ей така да приготвяш храна не става, защото това подлежи на специолни регулации, но можеш да ползваш външни фирми и пак добре, ще печелиш.
Познавам хора в малък град, който имаха такъв  бизнес, вървеше повече от добре, но за да не затвориш след година, както при тях, трябва доста четене, бизнес план, разчети. Повече български бизнесмени, като почнеш от фризьорски салони, кафенета....си мислят, че е много уютно, но всъщност не е, защото и за това трябва профисионалист, а не обзавеждане и оборудване по аматьорски. Не стой само с идеята, гледай видеа, рови сайтове, виж кой какво предлага. Направи си една тетрадка, раздели на различи категории, услуги, храна, цени, видове партита, игри.....и всяко нещо, което ти е направило впечатление го вписвай в тази категория, така с времето ще се натрупа материал.  Лятото в градината на един ресторант присъствах, на детско парти за рожден ден, дойде фирма занимаваща се с такъв тип услуги,  забавляваше децата, ами доста посредствено с помощни материали от "Джъмбо", музика от телефона и отегчаващи игри. Гледам предавания по ТЛС ТВ, в едното отива професионалист и им помага да работят според стандартите, какво се предлага, като храна, цени, нещо, като "Кошмари в кухнята",
 и другото същото, но за хотели. Често ме изумява, как собственици на големи бизнеси за милиони, въобще не виждат проблемите и не могат да си обяснят, защо нямат клиенти.  И разликата, като дойде професионалист и се работи професионално.

# 26
  • Мнения: 58
Ей така да приготвяш храна не става, защото това подлежи на специолни регулации, но можеш да ползваш външни фирми и пак добре, ще печелиш.
Познавам хора в малък град, който имаха такъв  бизнес, вървеше повече от добре, но за да не затвориш след година, както при тях, трябва доста четене, бизнес план, разчети....
Съгласна съм..но професионалист се става с успехите и провалите, не само с четене МАЙ, не съм сигурна. Но смятам, че докато не се докоснеш до безброй различни ситуации и не се справиш или провалиш, няма как да станеш т нар професионалист.
Познатите Ви защо затвориха, след като им е вървяло повече от добре?

# 27
  • Мнения: 1 300
Имах предвид да се допита и да търси професионалисти, който да я съветват, за да работи професионално, визирах, като пример уютния интериор, едно е да го направи някой който, професионално се занимава с това, друго е сам да обзавеждаш и т.н. Да четеш, да се информираш и да ползваш консултанти, за мен е правилният път. Моите познати затвориха, защото имаха раздори помежду си, започнаха на шега, хаотично и напрежението ескалира, работа имаха много, защото конкуренцията е никаква.  Но е факт, услугата е търсена, стига да го искаш, да си отдаден и да го правиш качествено.

# 28
  • Melmak
  • Мнения: 3 097
Белушани, говориш много романтично. Според мен в идеята ти има много хляб, със сигурност и ти имаш много да учиш по темата с бизнеса и в това няма лошо.

Много бизнеси стартират от нулата, буквално на кухненската маса, както се казва. Нямам предвид за храна, а като цяло, имаш ли идея, винаги можеш да пробваш с нещо по-малко мащабно в началото.

Рокстар има много резон в думите си, защото ще храниш деца, има изисквания на властите за помещение, разрешение и тн. Родителите ми са били цял живот в хранителния бизнес, баща ми в производство като собственик на цехче. Изискванията са огромни и понякога смазващи за малкия бизнес, но това е храна и така трябва да бъде.

За това мисли в насока да започнеш с нещо по-малко и да надграждаш. Примерно мястото, обзавеждането, анимацията, украсата. А храната не мисли все още, потърси провайдъри.

Преди година бяхме на моминско парти в ресторант. Бяхме говорили да си вкараме тортата, защото беше специално декорирана за моминско парти. Бях я поръчала от сладкарница. От ресторанта искаха сертификат за произход, който се издава от сладкарницата. И са прави, защото ако има проблем, кой поема отговорността.

# 29
  • Мнения: 58
hechiera_ много ти благодаря за коментара, подейства ми добре наистина.
Нямах представа, че изискванията за заведение и заведение с детски кът са различни, т к  и в двете се хранят деца по принцип. А имайки предвид какви подобия съществуват...ще прочета наредбите определено.
За този кредит все по-често си мисля, че има хора с по 100-200 хиляди лв кредит за жилище, а аз се притеснявам за 50-60к, когато се очаква все пак възвръщане. Имаме земя и имоти, но никак не съм съгласна да се продадат за идеята ми.
Мисля го много време, сигурно ще го мисля още доста, но не знам как това мислене и ровене ще ме подготви по някакъв начин, когато тока или иначе не се сблъсквам със ситуации.

# 30
  • Melmak
  • Мнения: 3 097
Виж, ситуации ще има винаги. Кисели клиенти, недоволни майки или такива, които се пазарят за цената и искат да им направиш празника за 5 лв ако може.

Това са минусите, с които ще се сблъскваш ежедневно.
Родителите ми години наред управляваха такъв бизнес (насочен в производство на бързооборотна храна)с големи разходи при грешки на персонала. Бизнесът беше успешен дълги години, после затвориха, защото големите риби ги погълнаха. В крайна сметка баща ми успя да постигне много и беше доволен от това, което направи през най-ползотворните си години. Ако беше седял на заплата, нямаше да имаме много неща, които сме имали в годините, а той нямаше да е удовлетворен.

Но аз като дете на такива родители ще ти кажа колко пъти уикендите не съм била с баща си. Баща ми ставаше в 4:00 сутринта и си лягаше със Сънчо. Нямаше събота, неделя, отпуска и работното време беше докато има работа. А като си собственик ако някой не дойде на работа, защото е несериозник, просто влизаш на негово място и работиш ти, плюс твоята си работа, която теб чака.

Разбира се, това не бива да те отказва. Казвам го това, защото аз самата се чувствам добре да работя на заплата и да си гася лаптопа в 18:00, да си ползвам 25 дни отпуск годишно и да знам, че събота и неделя ако ще офиса да гори- не е мой проблема!

Не казвам, че да имаш бизнес е лошо, напротив - прекрасно е! Но като всяко нещо имаш плюсове и минуси, а аз имах чувство, че бизнесът на нашите е първото им дете, което никога не пораства и винаги и постоянно има нужди, на които те се отзовават веднага.
Предполагам, че при теб ще е по-малък мащаба и с една идея ще е по-леко положението, защото в един момент бизнесът на баща ми се разви доста, имаше големи клиенти и много сериозни очаквания и отговорности.

Аз вярвам, че в твоята идея има много потенциал. Съветвам те да си направиш екселска таблица с бюджета. Също така и да помислиш как да стартираш с нещо по-малко и после да надграждаш с храна и тн.

Мисли дали можеш да ипотекираш някакъв имот, защото чак продажба ми се вижда крайно. Ако теглиш заем, ще го върнеш, а и ще си по-мотивирана да работиш.

# 31
  • Мнения: 58
Това е едно от всички неща, които ме притесняват. Времето с детето ми..колкото и да идва на мястото, кой ще му помага с домашните, кой ще му готви нещо домашно и кога. Обмисляме вариант за второ дете някога си. Дали се намира такъв персонал, който да можеш да оставиш сам за една вечер в седмицата, например? Кога се ходи на почивка? И т.н.
А относно нещо малко, което да надграждам, смятам че ако не "грабна" хората в началото, трудно ще ги впечатля по-късно.
Обмислям и работилници за по-големи деца, тематични партита и т.н. За това и казвам, че в главата ми е идеално, но възможностите ми...колко всъщност са те, заедно с ентусиазма и издръжливостта ми, не зная.

# 32
  • Бургас
  • Мнения: 6 068
Не се ходи на почивка. И да се разболееш не може, да вземеш болничен.
Поне докато не потръгне.
Приготви се да мине поне половин година, преди да потръгне.
И персонал сам можеш да оставиш, ама трябва да си сигурна, че ще работи така, както би работила ти.
Частният бизнес изисква много голяма отдаденост.
50-60 хиляди няма да ти стигнат. Минималната заплата вече е 933 лв., а ти трябва да наемеш поне трима души, за да осигуряваш непрекъснат цикъл на работа. Нощният труд се заплаща допълнително. Това са ти поне 5000 на месец само за заплати и осигуровки. Колко струва едно парти - 300 лева. Трябва да имаш поне по едно на ден, от първия ден, в който започнеш, за да покриеш само заплатите. А тока?  Цените на промишления ток са убийствени и съвсем не ми е чудно, че ресторантите, които гледаш, са затворени. Едва са успявали да си платят тока.
Разрешителни, лицензи, счетоводител, текущи други разходи... И нерви - тоз днес не дошъл на работа, другият бил болен, майка си иска парите, щото детото се разболяло, на друго парти пък паднали и си ударили главите...
И само с четене не става, а ти не си готова да чиракуваш в подобен бизнес поне половин година, за да си запозната с всичките му детайли. Само това е начинът да разбереш ще се получат ли нещата, или не.
Най-успешните бизнесмени, които познавам, независимо в коя сфера са, са тръгнали от най-ниските стъпала и са минали през цялата йерархия.

# 33
  • Melmak
  • Мнения: 3 097
Е, нощен труд за детски парти център сигурно няма да се налага. Но да, разходите са големи и не се разболяваш, не почиваш, не умираш, работиш и пак работиш.

# 34
  • Бургас
  • Мнения: 6 068
Нощният труд започва от 22 ч., а за тийнейджърите, които масово ги наемат като аниматори - от 20 ч.
Но да, и без него - разходите и притесненията наистина са големи.
И докато не си видял бизнеса отвътре, нямаш реална представа за тях.

# 35
  • Melmak
  • Мнения: 3 097
За нощния труд се включих, защото не ми се вписва в детски център, понеже ми се струва, че мястото би работило през деня. Ако са кръщенета, рождени дни на малки деца сигурно се съобразява с режима. Дори 20 ч ми се вижда късно за детско парти, ама това са дреболии. Тя да стигне до там.

# 36
  • Мнения: 767
Естествено, че е необходима и практика, но първо е теорията. И да е много добре изяснено в съзнанието на всеки какво за него означава думичката успех. Защото само чистите пари могат да се нарекат успех, а парите на много от така наречените бизнесмени… Също, ако цената е платена със здравето и разбитото семейство, с игнориране на семейството… Не твърдя, че това е грешно, бизнесът е точно като мъничко дете - расте и ситуациите са най-различни, отнема ти сериозна част от времето и т.н. И да те привлича няма лошо, всички сме различни, лошо е единствено, ако човек започне да съжалява на по-късен етап, защото времето не се връща. На това ниво е разбираемо, че ще и се наложи на жената не просто да рискува немалко пари, а и да направи изключително трудният избор детето или центъра. На детенцето тепърва някой трябва да му обяснява уроци и домашни, защото образователната ни система е абсолютно срината и децата оставени единствено на нея не получават никакви знания и не изграждат мислене. Това ниво все още не е успех, а компромис. Истинският успех е когато не избираш между свободното време и материалното благополучие. И идва доста по-късно, при единици буквално. Така че най - важното е човек да предположи правилно кои са нещата, които ще го направи щастлив истински и най-вече дали на по-късен етап няма да съжалява за платената цена.

# 37
  • София
  • Мнения: 38 598
Аз се включих в темата, защото обмислях да правя образователен център преди Ковид. Но там инвестицията е много по-малка. Един апартамент, чинове, бели дъски, учебници и готово...
Но аз имам вече години опит по такива места.

# 38
  • Мнения: 58
Руми, благодаря ти за отговора, докосна ме много, предвид че засегна точно този труден избор относно семейството. Най-важно ми е и само там чувствам истинско щастие. Милион пъти съм премисляла и знам, че подобна стъпка ще се отрази със сигурност, нищо че всички ще сме там вечер, например. Но предполагам, че "отражението" няма да е особено положително в дългосрочен план. Въпреки че може би има вариант, в който ни сплотява още ровече. Нямам представа, наистина.
Рокстар, аз и сега не мога да взимам болничен, даже и когато детето се разболее, не аз Grinning
А едно парти със сигурност не струва 300лв. Просто зтам аз колко оставям, а никак не съм от тия с вечерните тържества, милион гости и тн. По-скоро се надявам да потръгне сравнително бързо, защото наистина няма варианти в града ни. Аз звъня всеки път 2 месеца по-рано и едва ме вреждат. Точно защото съм наясно, че отстрани изглежда лесно и доходоносно, а всъщност никак не, особено лесно, потърсих вашите мнения. А те наистина ми дават различни гледни точки и теми за допълнителен размисъл, за което искрено ви благодаря.

# 39
  • Мнения: X
Сега отвориха нов кът на много вървежна място в моя град.
Кафе с детски кът. И определено там има нужда-близо до най-пълния с деца парк, който съм виждала(а съм била в Лондон). Хубаво е човек да следва мечтите си.

# 40
  • Мнения: 18 638
През годините съм правила много рождени дни на моите деца и кръщене, и какво ли не. Най-често в едно близко кафе с детски център. Изглеждат ми много успешни. Има сравнително голям детски кът (сигурно 60 кв. поне), топла кухня, забавления за децата. Големите могат спокойно да си хапват и говорят, докато малките си играят безопасно.
Като занимаваща се с бизнес, виждам всичко и по друг начин. Не само като клиент.
Ти имаш най-важното - желание да се занимаваш с това (аз нямам никакво желание вече да работя с много хора, камо ли с деца).
Щом имаш желание - ето ги подводните камъни:
1. Персонал - високи разходи за заплата, осигуровки, а ще се работи и извън стандартните часове - трудна задача. Дори не знам как става, имам опит само със стандартно работно време, но извънредното ще е допълнителен разход. А няма как детски кът да затвори в 18,30, работят поне до 21.00 часа. при тържества.
2. Счетоводство. Тази година всички счетоводители си вдигнаха цените
3. Разпределяне задачи на персонала - отлични организаторски умения. Трябва да е много чисто, а младите хора се засягат, ако ги помолиш да почистят. Simple Smile Ще си чистиш ли ти или ще имате и чистачка? Момиче сервитьорка може да ти се изсмее, ако я помолиш да мине с мопа.
4. Аниматор - свестен, успех да намериш.
5. Кухня -  тъмна Индия, там не мога да помогна, че не разбирам, ама си е пак занимавка
6. Готовност всеки месец да плащаш своята и на персонала заплати - дори нещата да не вървят. Това е малко сложно.

Плюсове има:
Може твоето дете да си играе там, да си учи и да ти е пред погледа винаги, докато работиш. Това е много удобно. Може да си работиш бременна - няма да е проблем.

# 41
  • Бургас
  • Мнения: 6 068
Плюс всеки месец такса СОТ, наем на помещението, обслужване на касов апарат, интернет, лицензионни такси за музика (не ги плащат всички, обаче ако те хванат, глобите са безумни и разправиите също), договор със служба за трудова медицина, годишни разходи за категоризация, лиценз за алкохол (няма как да нямаш, щом ще се черпят и родителите).
Относно кухнята - професионалното оборудване на кухнята е много скъпо, а заплатите на готвачите вече са космически.
В Бургас има много детски центрове. Но много и фалираха.
Хубаво е човек да има ентусиазъм и мечти. Хубаво е и да ги следва.
Но фактът, че теб едва те уреждат в графика не значи, че всички дни в годината са им пълни. Колко рождени дни можеш да поемеш на ден? Не повече от 2, максимум 3. И 500 лв. да ти платят за един рожден ден, това не е чиста печалба, а оборот. Някои хора много бъркат двете понятия.
Според мен, ако си решила да следваш мечтите си - забави на първо време кухнята. Винаги можеш да я добавиш. Като начало - кетъринг.

# 42
  • Мнения: 58
В2022 здравей, за чистенето, ще го чистя, нямам проблем точно с това. Относно аниматора, аз май не съм имала намерение да има. Може би и няма да е задължителен, ако е 3-7/10г. За останалите неща си абсолютно права..Тинтина аз за това и нямам идея за отваряне на зала за рождени дни, а заведение с детски кът. Това при нас няма и е целогодишно..къде да седнеш семейно или с приятели, а децата да имат какво да правят. Празнуването го дадох като някакъв пример.

# 43
  • Мнения: 767
Според мен, идеята ви да не се занимавате с огромните очаквания на капризни родители за празниците на децата е отлична. Защото са не само страшно много разправии, но и всеки лично си има някаква визия за празника в главата си и вие се изправяте срещу нея и ако нещо не стане според неговата визия… А не схващат, че малките деца искат да спят, когато им се спи и пет пари не дават, че този ден имат рожден ден, че имат кисели моменти, че всяко си е с неговите предпочитания за храна, че имат здравни неразположения и т.н. Често празниците с много малки деца са нелепи; едно не успява да се нахрани, друго мрънка цял ден, на трето просто не му се стои там, на четвърто му е много уморително и шумно…Всъщност родителите имат нужда точно от това, което пишете; да си отпочинат малко, да се видят на спокойствие без постоянно да им мрънкат децата, да ги прекъсват, да тичат, където не трябва и те за всичко да са нащрек, което не е точно отпочиване. Може да направите нормално заведение за родителите и зала, където персонал да обгрижва децата. Без да предлагате услугата организиране на рождени дни. Децата с децата, родителите с родителите, на съответната цена разбира се. На когото му е скъпо да сяда в стандартно заведение и да си гледа детето. Всяка услуга се заплаща. Има такива ресторанти и те са много успешни. Родителите са си в ресторанта, децата са в залата за деца. И не им е скучно, играят си, забавляват се, в същото време родителите си общуват с приятели, все едно са излезли без децата. Тази идея е много добра. Ако ще организирате и празници, ще стане сложно, още в самото начало хич не е  удачно, правилно мислите, става много трудоемко, а това ще наложи нуждата от много повече персонал, който трябва да се върти на смени, ще трябват и хора, които да решават проблемите за празничните събития и отделно за другото време, това са наистина още заплати, както пишат и другите тук,  а вие тепърва ще изграждате ритъма на работа. Винаги може да разширите идеята по-късно. Забелязвам качества, които ще ви помогнат, като това, че не се притеснявате, например, да чистите. Браво! Всичко тръгва от мисленето на човек. Някой може да каже, че никога няма да чисти, защото е много повече и му е под достойнството, но в същото време да продава ежедневно морала си, като лъже непрекъснато, всеки ден, много хора, за да се нахрани. Е, тогава кой има морал и кой е всъщност успешният човек? Да лъжеш, че обучаваш децата в училище, да лъжеш за лечението на болен човек, да лъжеш хората на каса, в мобилен оператор, в доставчици на други разни услуги - това не може да бъде успех, това е успех само в съзнанието на лъжеца. Също сте склонна да се вслушвате в други мнения. Това много хора не го могат и затова и не напредват, защото не могат да излязат от собствените си ограничения, комплекси и категорични вярвания, че живеят пълноценно, докато реално не живеят щастливо. То е хем трябва да развивате бизнеса, хем да не пропуснете личното, да не е за сметка на семейството, поне не и дълго време. Защото има два вида хора: такива, които обичат парите, и такива, които обичат парите, защото обаче обичат хората до тях.

# 44
  • Бургас
  • Мнения: 6 068
Значи ще отваряте заведение. Това е различно от "детски център", каквото е заглавието на темата.
Ресторантският бизнес е един от най-трудните, с най-много разходи, постоянни инвестиции, най-проверяван и най-рекетиран.
Ще имате нужда от много сериозна първоначална инвестиция, щом ще има кухня.
Седнете и напишете на един лист абсолютно всички разходи, които ще имате на месец. След това помислете колко трябва да ви е оборотът, като приемете, че печалбата е около 20-25% от него, и ще успеете ли да осигурите разходите за шест месеца напред, докато се разработи.
Както и колко пари ви трябват за първоначалната инвестиция и какво ще включва тя.
Поговорете поне с някой ресторантьор във вашия град. Доста неща ще ви се изяснят.
Успех, каквото и да решите!

# 45
  • Melmak
  • Мнения: 3 097
О, аз бях разбрала съвсем различно  нещо. Детски център не е ресторант/заведение с детски кът.

Ресторантьорския бизнес не е за всеки и е труден, инвестира се много, персонал едва се намира.

# 46
  • В страната на мечтите.
  • Мнения: 915
В "Кошмари в кухнята" постоянно дават хора, които нямат опит, но отварят ресторанти, даже е имало места които са детски парти центрове с кухня и обикновенно хората нищо не разбират от този бизнес точно, започват да затъват, дълговете са много и се принуждават да извикат Манчев и предването да им помогне, но накрая 90% от тези заведения затварят завинаги, месеци след посещението на Манчев. Тук ми изглежда, че точно до там ще се стигне, освен ако не си намериш сътрудник, който има опит с ресторантите.

# 47
  • Мнения: 1 574
По-лесно е сладкарница с детски кът от ресторант. И то е значително по-лесно, ако всичко се зарежда от вън и само се препродава. Разходите за оборудване, консумативи и персонал също са значително по-малко. Снабдяването и воденето на документацията също е по-малко. Печалбата може и да е по-голяма от ресторант, ако се работи добре.
Ресторантите... да го кажем така, Манчев не е снимал всички кошмари Grinning

# 48
  • София
  • Мнения: 38 598
Аха, значи ресторант с детски кът. И аз разбрах съвсем друго.

# 49
  • Мнения: 58
Може би и аз ве го обясних правилно, защото нямам поглед за такива заведения по големите градове.
В нашия, както казах са 2. Единия мъничък, който е по-предпочитан, защото няма как да я има лудницата със 100 деца. Него гледам за някакъв пример. Ще обясня накратко какво представлява. Има зала около 50кв, където е детския кът, отделена е само с малко стъпало, т.е. има пълна видимост от местата с масите. Там може би повече от 40-50 човека не се събират. При рождени дни се събират на дълги маси, през другото време са малки маси. Кухнята предлага, салати, непретенциозни предястия(картофи, хапки, св.уши и тн), 2 вида паста и сладки палачинки. Когато се звъни за рожден ден ги интересува сацо колко човека ще са и предварително меню за деца и родители, както и дали украсата е от фирма, или твоя, заради мястото, което трябва да оставят около масата за тортата. Техните ангажименти са до там, отиваш по-рано украсяваш, може разбира се да се поръча и нещо допълнително, но основните неща са с предварителна уговорка. След което плащаш и тръгваш. Не разчиташ на никого да ти гледа децата. Отвън има заградена тераса за пушачи, има и двор за лятото, късето има пластмасов дворец. И това е.
И имайки предвид не много особените ястия в менюто и не многото места, ми се струва не толкова страшно.
Извинявам се, че не съм обяснила още в началото точно моето виждане.

# 50
  • Мнения: 1 574
Малко маси, евтино меню и почти или напълно без алкохол, клиентела от която на свободната консумация през деня повечето ще ти висят на по едно кафе или картофи с часове, за да си играят децата, нужда от някакъв персонал... Трябва много внимателно да си прецениш каква прогнозна печалба ще си заложиш и да си съобразиш планираните първоначални разходи с нея с опцията останалото да го довършвате по-късно.

# 51
  • Мнения: 58
Днес намерих не малко фирми за бизнес консултация. Предлагат набор от услуги като бизнес план, оправяне на първоначалната документация и куп други, особено за стартиране на начинаещи. Може ли да им се има доверие?

# 52
  • Мнения: 12 835
Няма как някой да гарантира за непозната фирма. Аз лично консултантска фирма не съм ползвала в моя бизнес, заради образованието ми и защото преди съм работила подобно нещо, само че за чужд човек.
Но ако наистина нямаш представа нито за разходи, разрешения и пр., каквото и да ти кажат, ще е повече от това, което знаеш в момента.

От друга страна ако познаваш счетоводители, може да намериш някой, който води счетоводство на заведения. Такъв човек би могъл срещу заплащане да каже нещо полезно за разходи, впечатления за печалби и прочие.

Наистина тези разходи за консултации може да ти се сторят излишни, но като си помислиш с колко можеш да се "вътриш" от начинанието, ще са ти много полезни.

По повод това, което писа stalia: Имам позната, младо момиче, която работеше като сервитьорка. Оплакваше се точно от клиенти, които дойдат, купят си по една вода и седят после с часове, а накрая не дават и бакшиш. Simple Smile

# 53
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 402
Ще се включа в темата с уговорката, че не познавам отблизо типа бизнес, който искаш да започнеш.

От 9 години живея в чужбина, тук смених радикално професията си и оттогава работя като барман. След 7 години стаж, като през това време бях и помощник- управител, се запознах доста отвътре с бизнеса. Натрупах контакти с доставчици на стоки и услуги. Контакти с потенциални клиенти. И започнах да се оглеждам за мое място. Открих го, изпълняваше почти на 100% изискванията, които имах. Намерих си прекрасен адвокат и счетоводител, без който беше просто немислимо да се оправя. Лицензи, разрешителни, промяна на договори, нови договори, месеци наред копаеш на едно място, докато изобщо заработиш. През това време разходите си текат- наеми, осигуровки, вноски по заема.
Заработихме. Цяла година работих без почивен ден, от 9 до 2-3 сутринта. Децата си не ги виждах, ядяха ресторантска храна( нашата). добре, че бяха вече големи, че и помагаха с работа при нас.  Имаш, нямаш клиенти, ти си там. Разходите продължават да си текат, и се увеличават със започването на плащането на данъците( тук са на всяко тримесечие). Не знаех къде се намирам, не спях, не ядях, отслабнах сигурно 15 кг.
При нас нещата приключиха много рязко. Дойдоха едни хора и ми предложиха една торба пари за това, което притежавахме. И от днес за утре реших, че не искам повече частен бизнес, искам си живота. Продадохме без много да се пазарим.
Мисълта ми от споделеното е, че може да се изненадаш от разминаването между мечти и реалност. Още повече, без да имаш грам представа как се случват нещата. Имаш някаква твоя представа как функционира едно заведение( малко храна, какво толкова), която сигурно не се доближава много до реалността. Аз имах много силен опит в сферата, познавам отблизо функционирането на едно заведение от наемането на помещение, до правенето на графика на персонала. И въпреки опита, действителността се оказа трудна.
Успех, каквото и да решиш. Не целя да те отказвам с този си пост, просто ти представям друга гл.т.

# 54
  • Мнения: 58
Тарталета много ти благодаря за включването, точно такива коментари си представях. Аз съща в следващата си мисъл го виждам така, въпроса е дали и как все пак ще дойде момент на удовлетворение. Началото е ясно, че ще е скапано и много, много трудно, просто момента на задоволство го виждам много мъглив.
Uncommon аз за това и не питам за конкретна, а като цяло за такава дейност. И с мисълта за НЕеднократно използване на услугите им. На повечето първата им консултация е безплатна, което ме навежда на мисълта, че е твърде възможно да ме откажат от раз, което ,може би, би ме върнало в реалността и действало отрезвително.
Наясно съм, че с "много го искам" не става, но пък ме делят и точно по една крачка от двете крайности: да започвам да опитвам да го направя реалност или да си го оставя просто като младежката мечта.

Общи условия

Активация на акаунт