Развалено ли е

  • 1 600
  • 7
  •   1
Отговори
  • Мнения: 41
Здравейте, има ли как заек в гювеч да вкисне за 5часа. Вчера го изкарах и прибрах вкъщи, за да не се спука гювеча към 22:30/23ч . По мои измчисления гювеч изстива за 4-5 часа някъде, тоест към 3-4 сутринта е бил изстинал. Днес в 12ч отворих гювеча да пробвам месото и се чу странно бълбукане, все едно е развалено, а не мирише на вкиснато, пробвах картофите нямат такъв вкус, възможно ли е да е вкиснато без да мирише.. Има ли как за толкова малко време да се развали, въобще не ми се хвърля, а и е и домашен.. Чак ми е странно , ако е вкиснал как може за толкова кратко време.. Отстрани ми се струва, че има нещо като мехурчета

# 1
  • Мнения: 1 034
Възможно е, веднъж ми се случи точно със заек, манджата беше в хладилника за една нощ и на другия ден имаше точно балончета, сякаш че ври, даже и се чуваше като шуптене. Въобще не го пробвах, направо  го хвърлих. Тогава помислих, че майка ми е сложила в кашата от това брашно с набухвател и затова е вкиснала.

# 2
  • Мнения: 41
Възможно е, веднъж ми се случи точно със заек, манджата беше в хладилника за една нощ и на другия ден имаше точно балончета, сякаш че ври, даже и се чуваше като шуптене. Въобще не го пробвах, направо  го хвърлих. Тогава помислих, че майка ми е сложила в кашата от това брашно с набухвател и затова е вкиснала.
Не съм слагала.брашно даже..

# 3
  • Мнения: 4 701
Явно по външен вид не можеш да прецениш, тогава помириши, гребни с лъжица и пробвай леко с език, то вкиснато хич не можеш го сбърка с вкусно😉 и спокойно нищо няма да ти стане, преди да си помислила за гълтане ще си  "предала"  съдържанието на кошчето.

# 4
  • Мнения: 25 620
А възможно ли е въпросното бълбукане да е в резултат от образувалия се вакуум?
Колко топло е у вас, за да се вкисне толкова бързо?

# 5
  • Melmak
  • Мнения: 3 011
Такова нещо се случи с една пилешка супа и още нямам обяснение. Майка ми я готви вечерта. Сутринта рано я слага в хладилник. И не е била вкиснала. На обяд отварям хладилника и се чуваше звук все едно ври. Вдигам капака и щях да падна… точно все едно ври и бълбука, това се е случило в хладилник!

Не знам как, беше пилешко, купено от магазина.

# 6
  • Мнения: 41
Явно по външен вид не можеш да прецениш, тогава помириши, гребни с лъжица и пробвай леко с език, то вкиснато хич не можеш го сбърка с вкусно😉 и спокойно нищо няма да ти стане, преди да си помислила за гълтане ще си  "предала"  съдържанието на кошчето.
Много е добре на вкус
А възможно ли е въпросното бълбукане да е в резултат от образувалия се вакуум?
Колко топло е у вас, за да се вкисне толкова бързо?
Нормална температура е 23-4градуса

# 7
  • Мадрид / София
  • Мнения: 5 996
По принцип ферментацията на готвеното ядене започва веднага след като е приготвено. Това е по правилата за качествения контрол. Така че да, може да се вкисне скоро след приготвянето на ястието, още повече, че съдържа зеленцуци, а те са по-деликатни.
Ако имате съмнение дали едно ястие се е развалило и няма ясни признаци да е започнала ферментация, най-добрия метод е да го стоплите. Ако е тръгнало да се разваля, ще почне да шупти след стоплянето, защото от топлината процеса се ускорява. Така ще се предпазите от интоксикация и не се налага да го опитвате.

Общи условия

Активация на акаунт