Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 76

  • 26 295
  • 721
  •   1
Отговори
# 600
  • Пловдив
  • Мнения: 998
Ако ми позволите да се включа за храненето, тъй като за сега удържам положението само с хранене.
Аз спазвах елиминационната диета (по-строга е от Протоколът), но за по-кратко: 12 седмици.
Вече две години не ям краве млечни продукти и глутен, като в последните 6 месеца си позволявам малко хляб от лимец през ден-два.
Първата година в рамките на 8 месеца си пусках всеки месец кръвни изследвания и виждах как се подобряват нещата - антителата намаляха 3 пъти, а хормоните станаха оптимални. Пиех добавки - вит В12, витД, магнезий, селен в различни периоди.
Сега малко съм се отпуснала и отдавна не съм пускала кръвни, но съм в сериозен стрес и не искам да си причинявам още с лоши резултати Wink

# 601
  • Мнения: 5 760
Аз изследвах хормоните и антителата два месеца след пълно спиране на глутен, захар и млечни. Хормоните бяха ок, но антителата бяха с няколко хиляди отгоре! Нямам обяснение защо. Към този момент си хапвам от всичко, но с мярка. Пак не съм ок!

# 602
  • Мнения: 117
Не е доказано, че глутена е виновен за антителата. Все още никой не знае. Ако ви се яде хляб, яжте. Стресът от постоянно четене на етикети причинява повече вреди.

# 603
  • Мнения: 452
Ако ми позволите да се включа за храненето, тъй като за сега удържам положението само с хранене.
Аз спазвах елиминационната диета (по-строга е от Протоколът), но за по-кратко: 12 седмици.

Благодаря за включването! Може ли напътствие с надежден източник, от който да се информирам и преценя ще мога ли да се справя. Под нечий контрол или само личен беше спазването на този режим?

# 604
  • Мнения: 182
Не е доказано, че глутена е виновен за антителата. Все още никой не знае. Ако ви се яде хляб, яжте. Стресът от постоянно четене на етикети причинява повече вреди.
Точно затова не спазвам стриктен, ограничителен режим. Достатъчно ми е, че ограничавам въглехидратите, ако трябва да мисля и за глутен и млечни - 'ойде коня у рЯката!

# 605
  • Мнения: 11 875
Аз изследвах хормоните и антителата два месеца след пълно спиране на глутен, захар и млечни. Хормоните бяха ок, но антителата бяха с няколко хиляди отгоре! Нямам обяснение защо. Към този момент си хапвам от всичко, но с мярка. Пак не съм ок!

Това с покачването го има при много хора и при спиране на глутен и млечни и при започване на АИП. Доколкото помня съм чела, че е някакъв временен ефект...и аз нямам обяснение защо се случва.

При сина ми не е имало такъв ефект даже напротив, но той си беше с непоносимости. А хормоните му се подобриха видимо, тогава все още не вземаше хормон.


Acid_Burn аз също не мога. Въпреки, че синът ми е на режим без глутен и млечни т.е. има такива продукти у дома и  готвя за него  т.е. мога да ям и аз, но психически ме товари това и затова не го правя. Ето сега реших да огранича до минимум млечните, защото имам доста газове последно време и подозирам тях и усещам как ме напряга това ограничение, въпреки че те така или иначе не са ми били всекидневна храна.

# 606
  • Мнения: 182
mibobo, напълно те разбирам, че те напряга това ограничение. Колкото и да се струва нищо работа на много хора, реално това е сериозно ментално натоварване непрекъснато да мислиш какво и как да ядеш, за да си спазиш режима. Ами не е по силите на всекиго!

Аз мога да спазвам подобни радикални ограничения само ако съм в пост по религиозни причини, но заради ИР и ниското желязо, постите са ми направо противопоказни. Иначе млечни консумирам всеки ден, вкл и прясно мляко, защото кафето го пия само под формата на капучино. Ако трябва да спря млякото, това означава да спра и кафето, защото не мога да го пия чисто, а мразя ядковите "млека". Същевременно липсата на кофеин ме побърква. Та, приела съм, че такова ограничение не е за мен и толкова. Ограничавам максимално сладките неща, ако не мога - гледам да са домашни или с подбрани съставки, движа се колкото мога и това е. На фона на миналото лято, когато от хипофункцията само гледах да легна и да заспя съм направо шампион.

# 607
  • Мнения: 5 898
Има и нещо друго, което виждам, че mibobo отчасти е засегнала. Ако не усещаш никаква разлика между това, да консумираш здравословна храна (съобразена със заболяванията ти), и това, да ядеш джънк или просто храна, която не е удачна за твоя организъм - та, при това положение, предполагам, че е наистина трудно да спазваш режими.

За мен, обаче, не е, поради две причини основно:

- Много лесно напълнявам, просто си имам генетична склонност към трупане на килограми. За това не ми е виновно само Хашимото-то. Целулит също притежавам в изобилие. Предвид това, ако искам да съм слаба и да изглеждат по начина, който ме кара да се чувствам щастлива, нямам друг избор, освен да внимавам какво ям. До края на живота си.

- Втората причина е, че получавам големи проблеми със стомашно-чревния тракт, ако нагъвам храни, които не са на 100% "чисти" или подходящи за моя организъм. Напоследък даже се побърквам от това. Предполагам, че с напредването на възрастта нещата няма да стават по-цветущи. Ето, давам пример какво имам предвид: вчера малко му поотпуснах края и си купих някакъв пакетиран десерт (на чиято опаковка пишеше, че няма глутен или добавена захар); отделно - през деня си взех за у нас супичка от едно заведение до вкъщи (което е проблем, защото не знам как е приготвена; предполагам, имаше и доста олио вътре); след вечеря пък изпих две малки бири. Е, няма да ви казвам какво ме сполетя малко след това. Безумно къркорене в червата, придружено от крампи и подуване; стегнатост в целия торс - все едно коремът ми беше от камък; излизане на малки количества газ от устата (не го наричам оригване, защото при мен е различно) на всеки 2 минути. Това продължи, в рамките на около 3 ч. Легнах си доста късно, защото се чувствах ужасно.
Между другото, забелязала съм, че при мъжа ми (който също е с доста здравословни състояния и проблеми) симптомите никога не са чак толкова обострени. Дори да консумира храна, която явно не му понася, няма чак такива епизоди и всичко при него преминава по-леко. А е с доказан гастрит и пие "Нексиум" всеки ден. Наистина всичко е много индивидуално.

Иначе млечни консумирам всеки ден, вкл и прясно мляко, защото кафето го пия само под формата на капучино. Ако трябва да спря млякото, това означава да спра и кафето, защото не мога да го пия чисто, а мразя ядковите "млека". Същевременно липсата на кофеин ме побърква.
О, и аз бях така. Жалвала съм се неведнъж, ако погледнеш постовете ми назад в темата. Хроничен потребител на прясно мляко на ежедневна база, още от тийнейджърските ми години. Simple Smile Да стана рано сутрин и да си направя огромна чаша бяло Фрапе, с голямо количество разтворимо кафе, за мен беше същински ритуал и (казвам го с ръка на сърцето) едно от най-големите удоволствия в живота ми! Буквално е имало дни, в които тази студена напитка ми е повдигала настроението с няколко пункта. Grinning
Много пъти съм опитвала да се откажа от този свой вреден навик, но не се получаваше. Идеята, обаче, че това е нещо кофти за мен и няма защо да присъства в живота ми, само поради факта че ми носи наслада, не ме напускаше. Та, уверено реших, че последните дни на 2023 г. ще са, също така, последните, в които ще се наслаждавам на любимата си напитка. Simple Smile Много се радвам, че "скъсах" с този вреден навик, защото специално прясното мляко наистина е една от най-нездравословните храни. Доволна съм, не само защото съм с Хаши и ИР, но и тъй като вече не трябва да гледам и усещам езика си покрит с гаден бял филм, наслоен от млякото, който, на практика, нямаше чистене. Освен това, и на корема ми му е доста по-леко, спрямо преди. Абе, само ползи виждам, откакто разкарах прясното мляко. Аз съм споменавала, че имам и Лактозна непоносимост (установена чрез генетични тестове), та хич няма как да се върна към този хранителен продукт.
Кафе продължавам да си пия, разбира се. Просто всеки трябва да намери такова (като марка и вид), което му харесва да приема, без да добавя мляко или сметана. Аз и захар почти не слагам.
Сега, не казвам, че никога повече през живота си няма да сложа млечен продукт в устата си. Сигурно все ще се случи да хапна баница на Коледа или някакъв десерт на Великден. Ама вредни хранителни навици, които се случват ежедневно, ами, не, няма как повече да допусна подобно нещо. Здравето и хубавият живот са ми по-важни от моментното удоволствие.

Последна редакция: чт, 25 апр 2024, 14:12 от Гърне без похлупак

# 608
  • Мнения: 2 274
Аз съм от хората, които имам видими позитивни ефекти от безмлечен и безглутенов режим - но не мога да го спазвам стриктно и без нарушения Simple Smile Ако човек свикне обаче не е такъв стрес. Ролята на безглутеновото хранене върху антителата не може да се разглежда така директно. Следете как се чувствате - ако имате чревни проблеми - подобряват ли се, как е тонус, енергия, кожа.

Иняче аз заради рефлукс се бях самопоставиоа на много строг режим, понеже нищо не помагаше. Наскоро гастроентеролог ми каза че няма нужда чак толкова и е важно най-вече да дъвчя храната, да не ям късно и да не ям сладко и мазно вечер. В крайна сметка ми падна голяма тежест от рамената, кято поразпуснах режима, а продължавам да се подобрявам Simple Smile Та ако стресът от неяденето ня нещо е по-голям от ползвта от неяденето му, то е ясно. Въпросът е да си намери човек неговия път, което не става от раз, за съжаление.

Аз мисля че се говори много малко за ролята на движението каъо начин за естествена детоксикация. С Хашимото тя е затруднена. Едно от нещятя, които няй-много са ми помагали са били редовния но лек спорт - помага да се спрявиш със стреса, да намалиш по естествен начин апетитът за вредни храни, също сауната, а и неща като медитацията, качественият сън … справянето със стреса като цяло.

# 609
  • Мнения: 20 193
Мибобо, от времето на нввмх, и от Шоки, съм запомнила, че е най-добре да се яде повече черен дроб. Иначе Ей това намерих из запазените неща, виждам че си е сменила ника:
https://bg-mam.ma/p/907324/32666888

# 610
  • Мнения: 11 875
Мибобо, от времето на нввмх, и от Шоки, съм запомнила, че е най-добре да се яде повече черен дроб. Иначе Ей това намерих из запазените неща, виждам че си е сменила ника:
https://bg-mam.ma/p/907324/32666888

Много мерси Kissing Heart , точно днес си правих дроб аз обичам, но не се сещам често, но пусто хлапето не иска да го опита даже, той поне моркови хапва....абе спор няма от храната е най-добре да се набавя всичко.


Гърненце моята снаха от както я помня все е на някаква диета, нещо все не яде я заради отслабване, я заради нещо гастро, но тя е бетон - сядаме на маса дори и празник да е отрупано всичко, тя не кусва. Аз обаче не мога слаби са ми ангелите относно храната Grinning . И още повече, че все си тъжа за времето от преди да родя , била съм все слаба  50-53кг (въпреки хипофункцията), тъпчех се с каквото реша, основно теста и сладко, даже нощно време редовно ставах да ям и не пълнеех. Вляза в сесия и хоп за месец от напрежение 3кг надолу...и не съм си и представяла, че ще бъда "дебела" някога и че няма да мога да отслабна даже се радвах като качвах кг като бременна. Сега обаче това отслабване зор работа, вече месец съм понамалила въглехидратите, че моите са много, движа се доста, вода много пия а съм само 1кг надолу и 1см на обиколки, ноо и егн-то си казва думата Simple Smile

# 611
  • Пловдив
  • Мнения: 998
Не е доказано, че глутена е виновен за антителата. Все още никой не знае. Ако ви се яде хляб, яжте. Стресът от постоянно четене на етикети причинява повече вреди.

Напротив! Просто лекарите в бг отказват да четат нови изследвания и да прилагат нови методи. Но до 10г ще стане и тук.
Разбира се, има изключения, но в общия случай изключването на глутена намалява отделянето на зонулин, който пък обърква тялото и го кара да произвежда антитела. Повърхностно го обясних, но на който му е интересно, може да чете. Има много информация в нета и по книгите.

А че е трудно да се избягва глутен, трудно е. Изисква много воля и организация. Но...с нареждането на правилните приоритети, не е невъзможно. Просто е много ангажиращо.

# 612
  • Мнения: 182
Аз четох като потвърдиха момичетата от форума, че съм с хипофункция, и след немалко четене установих, че няма консенсус глутенът дали влияе или не на щитовидната жлеза. Така че пак стигаме до това ограничаването на глутена дали представлява стрест за конкретния човек или не. Даже почвам да си мисля, че липсата на консенсус е именно защото изследващите гледат диетата и нивата на антителата и хормоните, а не държат сметка как се чувстват самите болни от спирането на глутена.

# 613
  • Пловдив
  • Мнения: 998
Самите болни могат да се настроят, че спират нещо, което вреди на тялото им. Тогава няма да им причинява стрес.

Извинявам се, но ми е смешно това оправдание, че причинявало стрес.

Разбира се, че може да се успокоявате, че нищо не е 100% доказано. То това си е така. Просто всеки чете и вярва на това, което може да възприеме.

Ако ви стиска, пробвайте.
Ако не, успех в търсенето на вашия начин.

Аз мога да дам съвет - правете си вкъщи "хлябове" без глутен и си правете стандартните сандвичи с тях. Слагам в кавички, защото аз ги правя като кекс. Не ги меся, за да става бързо. За 15мин съм разбъркала сместа и за 40 мин съм я изпекла.

А ако кажа колко стрес съм си спестила от задължителната консумация на почерпки...Само казвам "съжалявам, не ям глутен" и се спира с подканването и подпитването защо не си вземам, на диета ли съм, хайде само едно и т.н. Реших си кардинален проблем, защото ненавиждам похапването между храненията от преди Хашимотото, но докато не натъпча някоя сладка в устата, не ме оставяха.

# 614
  • Мнения: 182
Ох, майко! Като знам колко съм заета на работа, по колко време ме няма вкъщи, за да ходя на работа, остава и да се налага сама да си меся хляба?! Не че не обичам да меся - даже много обичам и съм много добра, но това се случва рядко, само ако съм в настроение. Та, ето как едно "месене" на хляб за мен би било допълнителен ангажимент, а за мен всеки допълнителен ангажимент означава и още стрес.

Общи условия

Активация на акаунт