Козунаци 2024

  • 25 630
  • 486
  •   1
Отговори
# 165
  • Мнения: 13 313
Никога не съм слагала по толкова захар за активиране на маята, това хич не е малко и не съм убедена че е добре за самата мая освен ако не говорим за много голямо количество смес. Захарта за рецептата си я смесвам с яйцата, млякото и прочие, в маята слагам съвсем малко от нея.

# 166
  • Мнения: 2 897
И аз. Grinning Активирам с лъжица мляко, лъжица захар и лъжица брашно. С тия сто грама ако не шупне какво правим - хвърляме я?

# 167
  • In transit
  • Мнения: 11 969
100г захар са супер много да се активира маята. Може да се получи обратен ефект.

Сисли, активираш още мая отделно и добавяш захарта към сместа. Grinning

# 168
  • Sofia
  • Мнения: 21 724
С малко от млякото и брашното и 1/2ч.л. от захарта - на кашичка... нищо че при мен маята е жива, с каквато обичах да работя. Simple Smile



# 169
  • Мнения: 13 313
И на мен ми звучи по-скоро като да умориш маята с толкова захар, отколкото да я съживиш... Това ако говорим за някакви нормални количества де, не за половин кофа стартер все пак. Айде, не да я умориш, ама зор ще види да тръгне така захаросана. Че то дори цялото козуначено тесто втасва по-трудно защото е толкова сладко, камо ли по-концентрирано със захарта да тръгне бързо.
Нещо е бързала дамата като е писала рецептата или знам ли. Защото нейните като цяло са добри, каквото съм пробвала или съм гледала, не е да не знае какво върши.

# 170
  • Мнения: 2 897
Въпросната дама има рецепта с 670 гр. брашно и 40 гр. жива мая, което за мен е апсурдно!

Последна редакция: ср, 24 апр 2024, 14:43 от Sysly

# 171
  • In transit
  • Мнения: 11 969
И на мен ми звучи по-скоро като да умориш маята с толкова захар, отколкото да я съживиш... Това ако говорим за някакви нормални количества де, не за половин кофа стартер все пак. Айде, не да я умориш, ама зор ще види да тръгне така захаросана. Че то дори цялото козуначено тесто втасва по-трудно защото е толкова сладко, камо ли по-концентрирано със захарта да тръгне бързо.
Нещо е бързала дамата като е писала рецептата или знам ли. Защото нейните като цяло са добри, каквото съм пробвала или съм гледала, не е да не знае какво върши.
Да, защото захарта и мазнината възпрепятстват и забавят развитието на глутеновата мрежа.

Сисли, за съжаление все още има много хора, които предпочитат да ползват големи количества мая, донякъде в стремежа си да се подсигурят, вместо да правят печивата с малко количество и/или с преферменти, с дълго втасване...

# 172
  • Мнения: 2 502
По тази рецепта беше замислен, нещо не се получи още от началото. 
https://www.facebook.com/DjordjevicVanya/videos/1188444795862852

# 173
  • Sofia
  • Мнения: 21 724
за съжаление все още има много хора, които предпочитат да ползват големи количества мая, донякъде в стремежа си да се подсигурят, вместо да правят печивата с малко количество и/или с преферменти, с дълго втасване...
Баш! Simple Smile
За 500г брашно аз ползвах 15г мая.

# 174
  • Мнения: 2 897
за съжаление все още има много хора, които предпочитат да ползват големи количества мая, донякъде в стремежа си да се подсигурят, вместо да правят печивата с малко количество и/или с преферменти, с дълго втасване...
Баш! Simple Smile
За 500г брашно аз ползвах 15г мая.
А аз 10. Simple Smile

# 175
  • Мнения: 5 397
Аз 16 гр. за килограм и сто брашно, двойна рецепта по Морена. Даже ми се видя излишно много, мисля тази седмица да я намаля в новото козунакоправене.

# 176
  • Sofia
  • Мнения: 21 724
Само да вметна, че е хубаво вида на брашното да съответства на по-малкото мая/по-дългото втасване.

# 177
  • Euskal Herria
  • Мнения: 28 891
Свежата мая, която тук продават, е 50 грама за 1 кг брашно.

# 178
  • Мнения: 2 502
Свежата мая, която тук продават, е 50 грама за 1 кг брашно.
Моята мая е полска, също е 50 грама на килограм.
Момичета, изпекох козунаците, не съм доволна! Защо миришат на мая? И защо отдолу стоят по-сурови? Иначе се надигнаха.

# 179
  • Sofia
  • Мнения: 21 724
Момичета, изпекох козунаците, не съм доволна! Защо миришат на мая? И защо отдолу стоят по-сурови? Иначе се надигнаха.
Формата/ съда или фурната...  
Маята колко е и брашното.

Общи условия

Активация на акаунт