Просто вкусни и шоколадови.Обичам ги с малко повече добавен алкохол(ром,коняк).
Кремът:
3 яйца
1 ч.ч захар
3-4 с.л. какао
1/2 ч.ч. прясно мляко(110 г)
125 г краве масло
сок от 1 лимон(внимавайте да не е горчив,за да не развали вкуса на топките)
2 пакетчета ванилена захар
есенция ром (или 1-2 супени лъжици ром,коняк или друг концентриран алкохол)
1-2 с.л. мед (при нужда , за да се улесни оформянето на топките. Гледайте описанието долу)
"Трохите":
2 ч.ч. орехи (добавете още , ако сместа не е достатъчно гъста)
около 270-300 г обикновени бисквити
(или по-малко орехи и повече бисквити , но в този случай трябва да намалите малко захарта , защото самите бисквити имат захар)
Количеството на "трохите" може да варира , в зависимост от това колко ви е кремът ( яйцата може да са по-големи или по-малки,лъжиците с мед по-пълни или не толкова и т.н..)
Орехите и бисквитите се смилат на дребно (в блендера например).
Приготвяме крема:
В метален съд смесваме захарта и какаото , към тях прибавяме млякото и яйцата . Разбъркваме хубаво и слагаме на слаб котлон . Чакаме да заври . След като поври минутка , сваляме сместа от огъня и прибавяме към нея кравето масло , нарязано на парчета , за да се разтопи по-бързо . Прибавяме лимоновия сок,есенцията ром , ванилията , меда .
Изсипваме още топлият крем в по-голям съд . Започваме малко по малко да прибавяме към него натрошените орехи и бисквити . Гледаме да се получи гъста смес , която да става за оформяне с ръце. Ако пък стане прекалено гъста , я "разредете" с 1-2 с.л. мед , но може и да не ви се наложи .
И така още от топлата смес оформяме топки . Всяка топка овалваме в смлени допълнително орехи или бисквити , или кокосови стърготни , или шоколадови пръчици , или смес от всичко това .
След като ги оформим , слагаме за няколко часа в хладилник за да се охладят и се постегнат.
Да ви е сладко!