за форма с диаметър 18см.
400г обезсолена извара
4 триъгълничета топено сирене без подправки (общо 80г)
100г заквасена сметана
220г захар (1чч)
3 яйца
2сл бяло брашно
1сл царевично брашно
2сл разтопено краве масло
2 ванилии
настъргана кора от половин лимон (най-добре нетретиран)
50г стафиди (една шепа)
- напръскайте обилно стафидите с ром
- стопете на водна баня топеното сирене
- разбийте изварата и я добавете към сиренето
- постепенно добавете захарта и разбъркайте добре
- едно след друго сложете яйцата,като след всяко разбивайте добре,докато се усвои
- добавете охладеното разтопено масло към сместа
- пресейте бялото и царевичното брашно,прибавете и тях, а след това и сметаната
- всичко трябва да се разбърква много добре при всяко добавяне на продукти,накрая трябва да получите пухкава смес
- ароматизирайте с ванилиите и настърганата кора от лимон,бъркайки вече с дървена лъжица
- с домакинска хартия подсушете леко стафидите,оваляйте ги с малко брашно и прибавете към тестото
- изсипете сместа в намаслена и поръсена с брашно тавичка с диаметър 18см
- печете в предварително загрята фурна, на 160 градуса около един час
- след като изключите фурната,оставете кейка вътре,на затворена врата още два часа
- извадете го и охладете в хладилник
- сервира се студен,нарязан на парчета като торта
- гарнира се със счукана карамелизирана захар или сироп от сезонни плодове
- и кейка и сиропа се съхраняват в хладилник
- като забележка мога да вметна,че кейка е по-вкусен с настъргана лимонова кора, докато при употреба само на лимонов сок,есенция или друг заместител,вкуса се променя
- като вкус и в разрез изпечения сладкиш е нещо средно между чийз кейк и обикновен кейк
- към него по-подходящи са сиропите с леко кисел вкус - от малини,череши,вишни...
черешов сироп
200г почистени от костилките череши
150г вода
100г захар
2чл лимонов сок
- сложете да заври водата със захарта,бъркайте,докато се стопи
- прибавете пасираните череши,оставете да ври 10-ина минути,като разбърквате и отпенвате от време на време
- сложете лимоновия сок,оставете на тих огън още 5-10 минути,разбърквайте.Ако сиропа ви се струва гъст,може да добавите още вода
- когато е готов,прецедете през ситна цедка или марля
източник - лични записки