Дюканските вълшебства на Tumba_lumba/dpetrova

  • 44 373
  • 75
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 170
Класическа "Снежанка" ала Дюканска



Продукти

обезмаслено кисело мляко 0.1%, кисели краставички в марината без захар, скилидки чесън, малко пресен копър, малко сол и пресен лимонов сок за подправяне



Приготовлениe

В парче марля/тензух или обикновен, чист американ(чаршаф де:)/ поставете киселото мляко и изцедете. Понеже обезмасленото кисело мляко е по редичко му трябва около една нощ цедене за да стане гъсто и хубаво. В купа си нарежете на дребни кубчета краставичките, след което ги отцедете от излишната саламура/посредством изтискване с ръце:)/, добавете пресования чесън, нарязания наситно копър, поръсете с малко сол и лимонов сок и смесете с вече изцеденото мляко. И воала, вашата "Снежанка" е напълно готова, без никаква разлика във вкуса с нормалната такава.

# 31
  • Мнения: 170
Салата с цедено мляко, печен пипер и яйца ала Дюканска



Продукти

обезмаслено кисело мляко 0.1%, печен пипер, сварени яйца, скилидки чесън, малко пресен копър, малко сол и пресен лимонов сок за подправяне



Приготовление

В парче марля/тензух или обикновен, чист американ(чаршаф де/ поставете киселото мляко и изцедете. Понеже обезмасленото кисело мляко е по редичко му трябва около една нощ цедене за да стане гъсто и хубаво. В купа си нарежете на дребни парченца печения пипер, след което ги отцедете от излишната вода/посредством изтискване с ръце/, добавете и нарязаните на дребни кубчета сварени яйца, прибавете пресования чесън, нарязания наситно копър, поръсете с малко сол и лимонов сок и смесете с вече изцеденото мляко. И воала, вашата салата е напълно готова и доста вкусна при това.

# 32
  • Мнения: 170
Бърза класическа "Снежанка" ала Дюканска



Продукти

кисели краставички в марината без захар, 2 с.л. Екскуиза 0.2%, 2 с.л. по гъстичко обезмаслено кисело мляко 0.1%, скилидки чесън, малко копър, сол, лимонов сок



Приготовление

В купа си нарежете на дребни кубчета краставичките, след което ги отцедете от излишната саламура/посредством изтискване с ръце/, добавете пресования чесън, нарязания наситно копър, поръсете с малко сол и лимонов сок и смесете с екскуизата и киселото мляко. И вашата бърза "Снежанка" е напълно готова! Т. к. Екскуизата е доста густичка консистенцията на салатата ви става идеална:)!

ПП ЕКСКУИЗАТА Е ВИД СВЕЖО СИРЕНЕ И СЕ ПРОДАВА В ОПАКОВКИ ПОДОБНИ НА СИРЕНЕТО ФИЛАДЕЛФИЯ, НО Е ОБЕЗМАСЛЕНО ДО 0.2%!

# 33
  • Мнения: 170
Лимоново пиле печено в плик по Дюкански



Продукти

1 бр. пиле за печене на грил, 1 лимон, сухи подправки - лют и сладък червен пипер, куркума, гранулиран чесън, сол, сминдух, черен пипер, 1 плик за печене



Приготовление

Измивате добре пилето и отстранявате, ако има тук таме остатъчни перушинки/макар, че това, което ползвах беше изключително чисто/, обилно го полвате с изцеден лимонов сок и овалвате добре в сместа от сухи подправки, в кухината му слагате 1/2 лимон, разрязан на две, поставяте в плик, който надупчвате с игла/ако указанието на опаковката го предвижда/ и печете във фурната на 200 градуса в тавичка застлана с хартия за печене. Става по бавничко, но напълно замества печенето на грил, да не кажа, че става много по добре и изключително вкусно.

ПП Идеята съм взела оттук, но съм си я пригодила в съответствие с режима и моя вкус:) - http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,2626.msg83835.html#msg83835 !

# 34
  • Мнения: 170
Мини фалшиви шоколадови ролца с крем от цедено мляко, екскуиза и нес кафе по Дюкански



Продукти

за блата - 2 с.л. овесени трици, 1 с.л. пшеничени трици, 1 яйце, 50гр. кисело мляко с угасена в него 1 ч.л. бакпулвер, 25 мл. обезмаслено прясно мляко 0.1%, 2 непълни с. л. течен подсладител "Суитли", капки течна есенция "шоколад", 2 ч.л. нес кафе

за крема - 2 пълни с. л. цедено обезмаслено кисело мляко 0.1%, 2 пълни ч.л. свежо сирене "Екскуиза" 0.2%, 1 ч.л. нес кафе, 1 непълна с.л. течен подсладител "Суитли", капки течна есенция "шоколад"



Приготовление

Разбийте добре с миксер яйцето, добавете всички останали продукти за блата, разбийте отново до хомогенност, поставете готовата смес в тавичка застлана предварително с хартия за печене и изпечете добре в предварително загрята фурна на около 200-250 градуса.

ПП Сместа за блата става доста редичка, но това да не ви притеснява, блатът става тъничък, така и трябва:)!

След като блатът ви е вече изпечен, докато е още топък го завийте на руло заедно с хартията за печене и оставете да изстива.

В отделен съд смесете всички продукти за крема и след това развийте рулото и  го намажете с вече готовия крем, завийте отново. Може да намажете рулото и отгоре, след което да го нарежете на мини ролца, които да поставите в камерата на хладилника да стегнат. Извадете час преди консумацията за да могат да се отпуснат и да са приятни за хапване.

ПП Цеденото мялко за крема си подгответе по вече гореописаната технология:)!

# 35
  • Мнения: 170
ЗЕЛЕВИ СЪРМИ ПО ДЮКАНСКИ

Продукти

листа кисело зеле, за пълнежа - 2 с.л. овесени трици, 1 с.л. пшеничени трици, 3 неголеми гъби, нарязани на дребни кубчета, 1 неголяма главичка стар лук, нарязана на дребно, може да настържете и 1 малък морков, и да добавите няколко слайса пуешки деликатес, както и 2-3 парчета пуешка пастърма, нарязани на дребни кубчета, сол, лют и сладък червен пипер, черен пипер, чубрица, сминдух.

Приготовление

Смесете всички продукти за пълнежа и напълнете с тях зелевите листа. Оформете като сърмички и варете в тенджерка с водичка, като ги захлупите с една чиния за да не ви се надигат. Варете ги на слаб огън за да не ви загорят, наглеждайте ги честичко и им доливайте водичка, ако е необходимо.

ПП В сместа за пълнежа може да си прибавите и телешка, пилешка или пуешка кайма, която сте си смляли предварително или сте си скълцали месото на много дребно и ситничко:)!

ПП Източника на тази рецепта е сборен и съответно реализиран и поднесен по моя вкус:)!

# 36
  • Мнения: 170
Пица с яйчен блат за ПЗ дните ала Дюканска

Внимание-в рецептата има нережимен продукт, а именно лютеница за диабетици, заменете същата със сос от пресни домати или ползвайте консервирани белени домати без захар предварително овкусени по ваш вкус!



Продукти

за блата - 3 яйца, 1/2 опаковка обезмаслена извара "Мероне", малко шарена сол и щипка чубричка, сол, ако е необходимо

за плънката на самата пица - 1 пълна с.л. лютеница "Дерони" за диабетици, че е с подсладител, но внимавайте с количеството, че има 2.9% мазнини, 1/2 по едър пресен домат, 3 слайса пушена пуешка шунка "Браво", 1 бр, едра печурка, 1 скилидка чесън, щипка сол, мащерка, риган, босилек, чер пипер, може да нарежете и 1 бр, прясна или консервирана чушка/пиперка/, а ако сте в по напреднала /трета/ фаза и 20-40гр. обезмаслен кашкавал "Маджаров"



Приготовление

В купа разбийте с миксер яйцата, добавете изварата, шарената сол и чубрицата и пак разбийте до хомогенност/добавете сол, ако е необходимо/. Поставете сместа/която е гъстичка/ в тавичка застлана с хартия за печене и запечете на силна фурна/предварително загрята/. Когато блатът е почти готов, извадете от фурната и гарнирайте с изброените по горе продукти, като първо намажете с лютеницата, поръсете с наситнения чесън и сухите подправки, поставете отгоре слайсовете шунка, върху тях наредете резени домат, а върху тях  поставете на тънки филийки гъби, поръсете с чер пипер и мн малко солчица и запечете на фурната и воала...вашата пица е вече налице и чака да бъде изядена с кеф и най голямо удоволствие:).............

# 37
  • Мнения: 170
"Тричаво" хлебче с извара и праз

Продукти

3 с.л. овесени трици, 1 яйце, 100 гр. кисело мляко 0.1% с угасена в него 1 пълна к.л. бакпулвер, щипки шарена сол, чубрица и лют червен пипер/сол, ако е нужно, а защо не и малко чер пипер:)/, бялата част на стрък праз/нарязана на много ситничко/, 1/2 опаковка обезмаслена извара "Мероне"

Приготовление

Разбийте в купа яйцето много добре, после добавете изварата и отново разбийте до хомогенност, прибавете всички останали продукти, разбъркайте добре и поставете готовата смес в тавичка застлана с хартия за печене. Печете хлебчето в предварително загрята фурна на около 200 - 250 градуса до готовност. Става лекооо влажничко отвътре, нооооооооо много вкуснооооооо...Наподобява на вкус баницата с праз и е страхотно, особено гарнирано с пресен домат......Да ви е сладко!!!

# 38
  • Мнения: 170
Как да си направим хрупкаво дюканско хлебче/по същата технология може да си направите и дюкански кекс, като сложите в сместа 1 с.л. течен подсладител "Сиутли", вместо солени подправки сложите 2 к.л. нес кафе и/или капки течни есенции според предпочитанията и постигането на желания от вас вкус:)/



ПП НАЙ НАКРАЯ ХВАНАХ ЗДРАВО ЦАКАТА НА ТРИЧАВОТО ХЛЕБЧЕ И СЪЩОТО СТАНА ВЪРХОВНО-Значи обяснявам как трябва да се прави за да стане хрупкаво отвън и мекичко, но не влажно отвътре-2 яйца се разбиват на пухкав крем(задължително) с 2до3 капки течен подсладител "Суитли"(но не повече, че ще стане сладък кекс, а не хляб), после добавяте около 1/2 ч.ч. кисело мляко(около 100гр.) с угасена в него 1 к.л. бакпулвер/не сода  /, добавяте около 1с.л. обезмаслена извара "Мероне", подправки на вкус, аз този път сложих само шарена сол/повечко/ и лют едро смлян червен пипер, прибавяте 6 с.л. овесени едро смляни трици и 2 с.л. едро смляни пшеничени трици/така дозата ви е за 2 дена и половина до 3 дни, ноооо може да стане и за два дни, ако сте много гладни/. Разбивате всичко с миксера до хомогенност, и поставяте в предварително загрята на 300градуса фурна в тавичка застлана с хартия за печене, намаляте градусите до 200 и печете, когато е почти готово отново усилвате фурната на 250градуса и допичате хлебчето. Става прекрасен хляб. Да ви е сладко!!!



ПП На снимката хлебчето е поръсено с ленено семе!

# 39
  • Мнения: 170
ДЮКАНСКА ПИЛЕШКА КАВЪРМА С ЛУК И ГЪБИ И ФИКС МАЛКИ ТАЙНИ "МАГИ" ЗА ПИЛЕШКА КАВЪРМА за ПЗ дните /обаче не я правете честичко, че малките тайни са бъкани с какво ли не, колкото да си разнообразите менюто/



Продукти

1/2 обезкостено и "обезкожено" сварено пиле, 1 голяма глава стар лук, 5-6 неголеми печурки, 2 скилидки чесън, чубрица, черен и червен пипер, 1/2 пакетче фикс "Маги" малки тайни за пилешка кавърма, разтворено във водичка, зрънца бахар, 1 дафинов лист.



Приготовление

Нарежете лука на полумесеци и гъбките на филийки, накъсайте месото на дребни парченца и задушете  в по дълбок тиган с малко водичка до омекване на лука. Добавете фикса на "Маги" разтворен в студена водичка, прибавете сухите подправки и чесънчето нарязано на филийки и задушавайте до готовност/извиране на водичката в соса/. Гранирайте със свежи зеленчуци/режимни Sign Exclamation / и поднесете ястието топло.

# 40
  • Мнения: 170
Ето от мен още едно ЖЕЛИРАНО КРЕМЧЕ С ИЗВАРА АЛА ДЮКАН/ идеята за изварата е взаимствана от момиче от тук и по точно от дюканската тема /



Продукти

1 кофичка кисело мляко 0.1%, 2 непълни с.л. обезмаслена извара "Мероне", 1 с.л. свежо сирене Екскуиза 0.2%, 100мл. прясно мляко 0.1%, 1 с.л. течен подсладител "Суитли", малко количество от степче "Фрути" пунш с вкус на праскова и комбинирани плодови аромати, 1 пак. желатин на "Д-р Йоткер, капки течна есенция "Цитрус" на "Д-р Йоткер".



Приготовление

Разбийте в купа с миксер киселото мляко, изварата и Екскуизата, подсладителя, есенцията и степчето на гладък до пухкав крем, прибавете прясното мляко и отново разбийте. Прибавете желатина/предварително подготвен според указанието на опаковката/ и отново разбъркайте добре. Поставете в хладилник да се стегне/може да го налеете в чашки или да го оставите в купата/. Сервирайте крема поръсен с малко нес кафе/ако обичате аромата му/.

ПП На снимката е поръсен точно с нес кафе, нито с какао, нито с шоколад Imp !

# 41
  • Мнения: 170
Гювеч с пилешко месце по Дюкански за ПЗ дните



Продукти

1/2 обезкостено и "обезкожено" сварено пиле /без крилцата/, 2 глави стар лук, 4-5 скилидки чесън, две пресни чушки /пипер/, 1 морков, 1 тиквичка/може да добавите и патладжан, аз нямах/, 10-15 дребни печурки, два средни домата/по възможност по сочни/, 1 с.л.  доматено пюре или консервирани белени домати без захар, 1 с.л. червен пипер, малко лют червен пипер, черен пипер, чубрица, малко сол, 1 люта чушка/може и маринована(ама без захар)/.



Приготовление

Нарязвате си всички зеленчуци на дребни парчета и задушавате в тенджерка под капак с малко водичка. Когато зеленчуците поомекнат добавяте накъсаното пилешко месо и отново задушавате. В купа настъргвате доматите, прибавяте червения пипер, доматеното пюре и всички сухи подправки заедно с лютата чушка и разбърквате добре до хомогенност. Когато всички продукти са се задушили добре добавяте съдържанието на купата, разбърквате добре и намаляте степента на котлона, като готвите ястието на бавен огън до неговата готовност! Сервирайте топло, гарнирано с пресни зеленчуци!

# 42
  • Мнения: 170
Ето моето предложение за "плодова"(пъпешово-ягодова) дюканска тортичка с блат в кексова форма



Продукти

за блата - 2 яйца, 3 с.л. овесени трици, 1 с.л. течен подсладител "Суитли", 100гр. кисело мляко 0.1% с угасено в него 1/2 пакетче бакпулвер, по 1/2 капсулка течна есенция ванилия и с козуначен аромат.

за пъпешовия крем - 1 кофичка кисело мляко 0.1%, 1/2 степче(фрути) с аромат на пъпеш, 100мл. прясно мляко 0.1%,
1 пакетче желатин на "д-р Йоткер"(приготвен по указанието на опаковката).

за ягодовия крем - 1 кофичка кисело мляко 0.1%, 1/2 степче(фрути) с аромат на ягода, 100мл. прясно мляко 0.1%,
1 пакетче желатин на "д-р Йоткер"(приготвен по указанието на опаковката).

ПП За кремовете, ако не ви е достатъчно сладко, особено ягодовия крем(защото степчето е по киселичко), може да добавите 1/2 с.л. течен подлсадител "Суитли".

ПП Блата може да го сиропирате след изпичането с малко прясно мляко подсладено с малко подсладител и ароматизирано с есенция.



Приготовление

За блата - Разбийте с миксер яйцата на пухкав гъст крем до побеляване с добавения подсладител. Добавете останалите продукти и внимателно с лъжица разбъркайте сместа като внимавате нивото му да не спадне много. Изпечете в предварително загрята фурна на 250гр. в тавичка заслана с хартия за печене.

За кремовете - Разбийте последователно първо единия крем с миксера, като първо разбиете киселото мляко с добавеното степче, после добавяте прясното мляко и отново разбивате. Добавяте и предварително приготвения според указанието на опаковката желатин. Готовия крем сипвате във форма за кекс и слагате да стегне. Когато крема е стегнал сглобете блата към крема и залейте с другия крем. Поставете отново в хладилника да стегне до готовност.
След като тортата е напълно готова, стегнала и охладена поставете я в тортена чиния и поръсете с малко нес кафе(по желание). Тортата се обръща лесно, като преди да я поставите в чинията с върха на ножа лекичко я отделите от стените на кексовата форма.

Последователност на приготвянето - Първо пригответе и изпечете блата(сиропирайте леко по желание) и оставете настрани да изстине. След което пригответе първия крем и го поставете да се стегне в хладилника, когато е готов прибавете към него блата, след което пригответе втория крем и залейте блата, поставете отново в хладилник до пълна готовност.

# 43
  • Мнения: 170
ПРОЛЕТНА ЗЕЛЕНА САЛАТА С ВАРЕНИ ЯЙЦА И МЛЕЧНО ИЗВАРЕН СОС АЛА ДЮКАНСКА



Продукти

1 неголяма зелена салатка, 3 твърдо сварени яйца, 1 връзка пресен чесън, 1/2 неголяма прясна краставица

за соса - 1/4 пакетче обезмаслена извара "Мероне", 2 с.л. кисело мляко 0.1%, наситно нарязани перца пресен чесън, наситно нарязан пресен копър, сол, малко лимонов сок



Приготовление

Измийте и нарежете зелената салата на тънки лентички, поставете в средата на плитка чиния, около салатата(по ръба на чинията) поставете тънко нарязани филийки прясна краставица. Върху самата салата нарежете на малки кубчета останалата краставица, а около салатата, върху тънките резенчета краставица поставете яйцата разрязани на четвъртинки. Поръсете обилно с наситнения пресен чесън, а върху салата(в средата и) поставете няколко лъжици от млечно изварения сос, който предварително сте приготвили като сте смесили всички съставки за него и добре сте разбъркали до еднородност. Много свежа салатка се получи и много вкусна. Да ви е сладко.

# 44
  • Мнения: 170
Пилешко месце с подлучен доматен сос по Дюкански



Продукти

250-300гр. пилешки гърди(моите бяха от останали от готово пиле на грил), 2 средно големи глави стар лук(нарязани на тънки полумесеци), 1 голяма скилидка чесън(нарязана на тънки филийки), 1 консерва(400гр.) белени нарязани на кубчета домати без захар, чубрица, бахар, дафинов лист, малко солчица, 1 стрък пресен чесън(нарязан наситно) за поръсване.



Приготовление

В дълбок тиган задушете във водичка лука и чесъна докато омекнат, добавете свареното или изпечено пилешко месо нарязано на малки парчета или кубчета, дозадушете ястието и добавете консервата домати, подправете с подправките и оставете на тих огън до извиране на соса и готовност на ястието. Поръсете с пресния чесън и похлупете. Да ви е сладко.

Общи условия

Активация на акаунт