Вкусни нещица

  • 10 729
  • 15
  •   1
Отговори
  • Мнения: 50




Козуначени кифлички

Продукти:

½ кубче прясна мая,
4 яйца,
2 ½ ч.ч. захар,
1 ½ ч.ч. топло прясно мляко,
4-5 ванилии,
настъргана кората на 1 лимон,
200 мл. разтопено масло,
брашно,
мармалад,
1 ч.ч смлени орехи,
сусам

Приготвяне:

Маята се разбърква с 1 к.ч. вода, 1 ч.л. захар и малко брашно на каша. Оставя се да утрои обема си. Разбиват яйцата със захарта – първо белтъците със захарта и след това се прибавят жълтъците. Прибавя се топлото прясно мляко, ванилията, лимоновата кора, втасалата мая и с брашно се забърква тесто като за кекс. След това се оставя на топло, докато удвои обема си. След като е втасало се прибавя разтопената мазнина и с още брашно се замесва меко тесто да не лепи по ръцете. Разделя се на 3 топки и всяка се разточва на кора с дебелина 3-4 мм. Кората се нарязва на триъгълници. Всяко триъгълниче се взима и в единия му край се слага мармалад объркан със смлени орехови ядки. Триъгълничето се навива от основата към върха на кифличка. Готовите кифлички се подреждат в намазана с мазнина тава на разстояние една от друга, защото се оставят пак да втасат на топло, но за малко, тъй като има опасност да се разлеят. След като са втасали се намазват внимателно с разбит жълтък и се поръсват със сусам и кристална захар. Пекат се в предварително загрята умерена фурна до зачервяване. След като са изпечени се изваждат от тавата веднага  и се оставят да изстинат. Съхраняват се в торбички,за да не изсъхнат прекалено бързо.

Добър Апетит !

Източник - Кулинарни рецепти

# 1
  • Мнения: 50


ТРАКИЙСКА ТРАХАНА

Представям ви традиционно и вкусно ястие, което баба ми редовно ми приготвяше за закуска , когато бях малък !

Продукти

Един литър вода;
2 кг  пипер;
едно пакетче мая;
брашно, колкото поеме;
сол

Начин на приготвяне на суровия продукт:

Изчистеният и нарязан пипер се сварява във водата, след това се намачква добре.  Пакетчето мая се активира като се размива с малко хладка вода, сол, щипка захар и малко брашно. Прибавя се към водата и намачкания пипер, прибавя се постепенно брашно и се меси. Когато се омеси много добре, се оставя да втасва три дни. След  това се накъсва с пръсти на малки парченца, нарежда се на слънце върху чиста повърхност и се оставя да съхне на слънце. Когата позасъхне се начупва отново,  пак се оставя да съхне, сле второто изсъхване се претрива  с ръце. Пресява се през решето да стане съвсем ситна траханата. Съхранява се на сухо в памучни торбички. Траханата обикновено се приготвя през лятото, защото има слънце, и е чудесна закуска за през студените зимни дни.

Приготвяне на  ястието:

Шепа трахана се поставя  в подходящ съд с две чаши вода  от вечерта, за да се разтвори добре. На сутринта се слага на огъня, прибавя се още малко вода, според това колко гъста искате да бъде, и се вари. При варенето трябва да се бърка непрекъснато , за да не стане на топчета. Получава се  каша с  приятен аромат. Вари се до леко сгъстяване.  Разсипва се в купички и обикновено се надробява хляб, прибавят се сирене и масло.  Може да се  яде и с лъжица , без хляб. Особено е вкусно, когато се поднесе с парченца праз.
Вижте и  рецептата за   македонска трахана !

 Да ви е сладко!

Източник - Кулинарни рецепти  

Последна редакция: пн, 09 ное 2009, 15:57 от lapence

# 2
  • Мнения: 50


Предлагам на вашето внимание едно доста вкусно ястие !

ПИЛЕ ПО СЕЛСКИ В ГЮВЕЧ


Продукти :

1 пиле;
500 г картофи;
200 г гъби;
2 - 3 глави лук /малки/;
1 -2 скилидки чесън;
2 моркова;
2 стръка целина;
2 - 3 с.л. олио;
1 ч.чаша доматено пюре;
1 с. л. брашно;
черен пипер и сол на вкус

Приготвяне :

Пилето се нарязва на порции и се овкусява. Нарязват се на едро картофите и морковите. Лука се слага цял. Слага се в глинен гювеч, картофите, отгоре месото, морковите, лука, чесъна, и отгоре покривате с картофи и гъби. Сипва се доматеното пюре размито във малко вода. Добавят се подправките и се тиква във фурната за около 2 часа на 200 градуса. Наглеждате ястието, ако има нужда от водица се сипва. Може да размиете брашно във вода,ако прецените, че е ястието е рядко и да добавите, когато е готово.

Добър апетит !


Източник - Кулинарни рецепти 

# 3
  • Мнения: 50
ПИТКА СЛЪНЦЕ




Една чудна пита, подходяща за тържествени поводи !

Продукти:

1кг.брашно;
1/2 пакетче масло;
3 яйца;
1с.л. сол;
1с.л. захар;
1 пакетче мая;
500мл прясно мляко

Приготвяне:

Брашното се пресява и се прави кладенче в тавата.Останалите продукти се смесват в по-дълбок съд като се отделя един жълтък за намазване на питката /без маслото/. Маята се разтопява в малко мляко. Измесва се тестото и се правят 5-6 топки, една от топките се слага по средата като предварително тавата е намазана с масло.Останалите топки се разточват поотделно и се слагат една върху друга с големина колкото тавата, като между корите се маже с масло.После корите се мажат първо на 4, после на 8 и се получават 16 парчета. Навиването започва от шроката част към тясната. Оставя се да втаса до 1 час за да се удвои тестото.Намазва се с жълтък преди втасването.
Слага се в загрята фурна до 200 градуса и после като се позапече се намалява фурната.
Пече се 30-40 минути.

Добър апетит !


Източник - Кулинарни рецепти 

# 4
  • Мнения: 50


ТАС КЕБАП

Продукти :

600 г телешко;
50 мл олио;
5  глави кромид лук /може и две, аз предпочитам с повече лук/;
2-3 моркова;
1 к. ч. доматено пюре;
1 с л брашно;
1/2 ч л черен пипер на зърна;
1 ч л червен пипер;
1-2 зърна бахар;
магданоз;
сол;
2 л. дафинов лист

Приготвяне :

Месото се нарязва на парчета, на хапки и леко се запържва в мазнината.  В  същата мазнина, след изваждането на месото, се задушава нарязаният лук и моркови. Когато лукът омекне, се слага разреденото доматено пюре. Когато изври, се прибавя месото, поръсва се със червен пипер, черен пипер, бахар, сол и дафинов лист. Прибавя се половин ч.чаша гореща вода. Похлупва се с капак да се задуши и се оставя на тих огън до омекване на месото. Когато ястието стане полу готово се добавя и половин ч.чаша бяло/червено вино. Похлупва се под капак докато стане напълно готово. 5-10 мин преди да се отсрани от огъня, ястието се поръсва със размитото брашно във малко топла водичка и се оставя да къкри, докато сгъсти. Готовото ястие се гарнира със магданоз и се поднася със варен ориз или картофено пюре.

Добър апетит !

Любопитно :

Телешкото месо присъства в европейските кухни от древни времена. То често е във форма на котлети като италианските котолета или знаменитото австрийско ястие виенски шницел. Тъй като телешкото съдържа по-малко мазнини от много други видове месо, при готвенето му трябва да се внимава да не стане прекалено твърдо и сухо.

Източник - Кулинарни рецепти 

# 5
  • Мнения: 50
ПЪЛНЕНИ ГЪБИ





Едно страхотно  предястие, което не изисква много усилия, но резултатът е вълшебен вкус !

Продукти :

8-10 големи кралски печурки
краве масло
катък
10-15 маслинки
150 грама кашкавал

Приготвяне :

Отрязват се дръжките на печурките, почистват се, измиват се и се слагат в тавичка намазана със маслото във фурната на  200 градуса. Маслинките се отделят от костилките, нарязват се на дребно и се омесват със катъка. След като се изпекат гъбите, се напълват със сместа, настъргва се отгоре  кашкавала и се връщат обратно във фурната, докато се разтопи кашкавала.

Добър апетит !

Източник - Кулинарни рецепти 

# 6
  • Мнения: 50
КАТМИ НА САЧ



Продукти :

1 литър прясно мляко;
0,5 кг брашно;
3 яйца;
щипка сол;
щипка захар;
масло

Приготвяне :

Най-напред активираме маята - мая за хляб колкото кибритена кутийка се разбърква в малко топла вода, слага се щипка сол , щипка захар, разбърква се добре и се оставя да шупне. Разбиваме две яйца и ги прибавяме към млякото, разбивайки сместа. Слагаме маята  с разбъркване. Постепенно и по малко се прибавя брашно с бъркане за да стане по  гъста сместа – като боза. Оставя се да втаса, тоест да се появят мехурчета на повърхността. През това време слагаме сача на огъня да се загрее. Маже се със суров жълтък. Сипва се от сместа с голяма дървена лъжица като се разстила хубаво. Обръщат се от двете страни като се внимава да не загорят. Когато са готови се мажат с масло от едната страна и се поднасят със сирене или сладко.

Добър апетит !


Източник - Кулинарни рецепти 

# 7
  • Мнения: 50
Пилешки хапки в доматен сос




Продукти :

400 грама пилешко филе
250 мл доматен сос
магданоз, черен пипер
сол на вкус

За марината :

1 белтък
50 мл соев сос
2 супени лъжици ябълков оцет
100 мл прясно мляко

Приготвяне :

Нарязаното на късчета филе се кисне 1-2 часа в марината от горепосочените продукти. След това се запържва леко в тиган, добавя се 250 мл доматен сок както и подправките - магданоза и черния пипер. Оставя се да поври на огъня. Ако е много гъст соса се добавя и малко вода. Сервира се с картофено пюре или ориз.

Да ви е сладко !


Източник - Кулинарни рецепти 

# 8
  • Мнения: 50
ТИКВЕНИК




Продукти :

1 тиква – 2 килограма;
1 чаена чаша счукани на едро орехи;
кори за баница;
250 гр. кристална захар;
100 грама пудра захар;
1 кафена чаша олио

Приготвяне :

Изчистената тиква се настъргва с ренде и се задушава с малко вода и олио на слаб огън като се разбърква от време на време. Когато омекне и си смени цвета се слага  захарта, разбърква се още малко и се изважда. Оставя се леко да изстине за 10 ина минути и след това върху разстелените кори за баница се наръсва  от плънката , слага се и от орехите и се завива на руло като корите са захващат по две. Навитата на руло плънка се поставя върху предварително намазана с олио тавичка. Когато се наредят всички кори по този начин отгоре се наръсва с олио и между отделните рула от тиквеника се сипва по една две лъжици гореща вода. Пече са на 200 градуса отгоре и отдолу. Когато се зачерви добре се изважда, наръсва се с няколко капки студена вода и се завива с кърпа. Когато изстине се наръсва с пудра захар и е готова за сервиране.

Да ви е сладко !   chef



Източник - Кулинарни рецепти     chef

# 9
  • Мнения: 50

Пилешки пържоли с доматен сос






Едни крехки пържолки за вашата трапеза !


Продукти :

4 пилешки пържоли;
водна чаша прясно мляко;
сол ,черен пипер, магданоз, червен пипер;
водна чаша вино

Приготвяне :

Пилешките пържоли се начукват и престояват във вино половин час. След това се овкусяват със сол , черен пипер, магданоз и червен пипер. Слагат се в тавичка, заливат се с чаша прясно мляко и се слагат във фурната да се пекат на 200 градуса. След като са готови, малко преди да се изключи фурната се добавя чаша доматен сос или домати консерва.


Да ви е сладко !   chef



Източник - Кулинарни рецепти     chef

# 10
  • Мнения: 50
Традиционна българска мусака




Предлагам на вашето внимание едно традиционно българско ястие !

Продукти:

половин кг кайма;
половин кг картофи;
една трета домати от буркан;
две глави лук;
кофичка кисело мляко;
две яйца;
две супени лъжици брашно;
сол, олио, чубрица;
щипка черен пипер на прах, щипка захар

Приготвяне:

Нарязваме лука на ситно и го поставяме в дълбок съд с малко вода, за да излезе миризмата. През това време почистваме, измиваме и нарязваме на ситно картофите.Разбъркваме лука от време на време и, когато се поизпари водата сипваме олиото- около половин чаша.След това слагаме картофите и ги разбъркваме, докато поомекнат. Добавяме каймата, бъркаме да се позадуши с картофите.Слагаме отделно половин литър вода да заври.В леко задушената смес слагаме намачканите домати от буркана, може и пресни, настъргани на ренде.Слагаме щипка захар, сол на вкус, черния пипер. Бъркаме да поврат заедно като намаляваме огъня. Преди да извадим
от огъня, слагаме чубрицата. Изсипваме сместа в тавичка, заливаме с горещата вода и поставяме в предварително затоплена фурна на 200 градуса да се позапече.

Приготвяне на заливката:
На един от горещите котлони, без да го включваме, слагаме съд с две супени лъжици брашно да се запече леко- до розово. Разбъркваме го. Изваждаме и оставяме да изстине. Разбиваме двете яйца с киселото мляко добре. Прибавяме с бъркане изстиналото брашно. Слагаме щипка сол. Когато картофите от мусаката са сварени, изваждаме тавичката и заливаме със млечната смес. разсиламе добре с лъжицата. Преди това, ако е необходимо доливаме отстрани в тавичката малко гореща вода. Отново се поставя във фурната да се запече отгоре до златистокафяво. Мусаката можете да сервирате с кисело мляко.

Да ви е сладко !   chef



Източник - Кулинарни рецепти     chef

# 11
  • Мнения: 50
Панирани хапки с кашкавал и сирене



Продукти :

200 гр. кашкавал
250 гр сирене
2 яйца
150 мл бира
6 с.л. брашно

Приготвяне :

Нарязват се на хапки сиренето и кашкавала. Овалват се в брашно и се слагат във иле хладилника да стегнат за 15 минути, може и във фризер за 5 минути.
Разделяте жълтъка от белтъка. Жълтъците разбивате заедно със бирата, след това прибавяте брашното. Отделно се разбиват белтъците и се приавят към сместа.
Изваждате нарязаните хапки и ги овалвате в сместа. Пържат се в сгорещено олио.

Добър Апетит !  chef



Източник - Кулинарни рецепти     chef

# 12
  • Мнения: 50


Лозови сарми – „пилцета” по капански





Тези сармички са ястие-символ на сбора в село Садина, Попово

Продукти :

1 консерва от лозови листа
1 чаша ориз
¼ чаша булгур
1 стрък праз
Масло за запръжка
Сол, чубрица, черен пипер, юзан
За соса: чесън, олио, оцет

Приготвяне :

Ориза и булгура се слагат с 1 чаша вода да се развият.Празът се нарязва на дребно и се изпържва в мазнината. Към него се прибавят ориза и булгура. Разбърква се и се добавя сол,чубрица, черен пипер и юзан. С получената смес се завиват сарми с лозовите листа. Подреждат се в тенджера, на дъното на която са подредени лозови листа. Долива се вода, затиска се с чиния и се вари на слаб огън около 1 час. Пожелание сармите могат леко да се запекат във фурна за около 10-15 мин. Сервират се с чеснов сос, приготвен така: равни части оцет, олио и вода, сол и счукан чесън на вкус. По желание може да се сервират и с кисело мляко.




Добър Апетит !  chef



Източник - Кулинарни рецепти     chef

# 13
  • Мнения: 50

КАНЕЛОНИ



Продукти:

1 кутия канелони
400 гр. телешка кайма
1 глава лук
1 глава чесън
1 консерва домати
пипер
босилек

Необходими продукти за соса:

50 гр. масло
100 гр. брашно
1 л. мляко

Приготвяне :

Накълцайте лука и чесъна на дребно и ги омесвате с каймата.Прибавете и подправките и сложете в тиган да се запържи, след което прибавете добре отцедените домати.
Напълнете канелоните със сместа като топите краищата в брашно и ги нареждате в тава. За соса:Разтопете маслото и запържете брашното. Прибавяйте мляко докато се получи средно гъст сос. Залейте канелоните с получения сос и ги печете под фолио на 200 градуса около 40 минути и още 10 минути без фолио.



Добър Апетит !  chef



Източник - Кулинарни рецепти     chef

# 14
  • Мнения: 50

Салата от цвекло





Една свежа и лека салатка на вашето внимание !

Продукти

500 грама червено цвекло;
два средно големи картофа;
два големи моркова;
100 грама грах;
половин средно голяма зелка;
олио, сол, оцет

Приготвяне :

Цвеклото се сварява, като се ставя да ври около 15 минути, но да не омеква много. Изважда се, полива се със студена вода, за да се обели лесно външната част. Картофите се сваряват и се обелват, морковите се изчистват и се кипват да омекнат малко, грахът също трябва да е сварен. Нарязва се суровото зеле на ситно и се намачква със малко сол. Към него се прибавят нарязаните на ситни парченца цвекло, картофи, моркови и сварения грах. Всичко това се обърква в дълбок съд, прибавя се сол на вкус, олио и оцет (или лимон). За постигането на уникалния вкус на салатата не се препоръчва добавянето на майонеза, тъй като майонезата се използва в приготвянето на повечето салати и уеднаквява вкуса.
Салатата съдържа много витамини и е подходяща за всеки сезон.

Добър Апетит !  chef



Източник - Кулинарни рецепти     chef

Общи условия

Активация на акаунт