Общата кухня на Tumba_lumba/dpetrova

  • 20 980
  • 55
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 170
Крехки жулиенчета от свинско месце със задушен лук и сос с червено вино, гарнирани със сметаново пюре с пармезан:)!



Продукти

за жулиенчетата:
1/2кг. или малко повече свинско месо, чисто без много мазнина
2 средно големи глави стар лук
100мл. червено вино
1 равна с.л. червен пипер
2 с.л. доматено пюре
олио, малко водичка за разреждане на соса, сол, черен пипер, 2-3 зрънца бахар, 1 дафинов лист, щипка чубрица ситно смляна, 1 скилидка чесън

за сметановото пюре:
1 пакет картофено пюре на "БЕЛЛА"-класик, без варене, 1/2 от малка опаковка заквасена сметана, 1 пълна с връх с. л. маргарин "Калиакра" - класика или чисто масло, 2 непълни с.л. настърган пармезан, сол, бял пипер

Приготовление

Ястието: Сварявате, охлаждате и нарязвате на много тънки жулиенчета месото. Лукът нарязвате на много тънки полумесеци, размачквате ги малко да се отделят полумесечките и в загрято олио леко го запържвате, после добавяте малко водичка и оставяте да омекне напълно, след което добавяте вече нарязаните жулиенчета и скилидката чесън и оставяте да се задушат заедно с лука. Прибавяте червен пипер, запържвате добре, добавяте доматеното пюре, разбърквате и наливате виното, оставяте лекичко да се изпари и доливате водичка, посолявате, овкусявате с черен пипер, чубричка, дафинов лист и бахар, похлупвате и оставяте на тих огън ястието да изври на мазнинка. При сервиране поръсете с наситнен пресен лук.

Към продуктите горещо препоръчвам да добавите кисели краставички, зелени обезкостени маслини и гъбки, става вълшебно, но баща ми е доста капризен и не хапва гъби, та се съобразявам доколкото мога с вкуса на всички у дома:)......

Гарнитурата: През това време си загрявате 700мл. вода, като кипне добавяте маргарина или маслото, разстопявате го и оттегляте от котлона или спазвате указанието на опаковката 500мл. вода се кипва, след оттегляне от котлона се добавя 200мл. прясно мляко, след което изсипвате картофеното пюре и бъркате енергично до пълното му сгъстяване, връщате на котлона за малко, докато клокне и сте готови. Оттегляте, добавяте заквасената сметана, пармезана, солта и пипера и пак добре разбърквате. Искам да подчертая, че така приготвено пюрето макар и купешко, няма нищо общо с блудкавия си събрат по ресторантите. Когато времето не ми достига винаги използвам този вариант, който не само ме спасява и ми спестява време, а и бивам похвалена като домакиня:)....Към пюрето може да добавите и скилидка чесън, а за по ярък цвят щипка шафран или куркума:)!

Сервирате и поднасяте ястието както ви диктува въображението:)!



# 46
  • Мнения: 170
ВИНЕН КЕБАП (КЛАСИК) НА ЖУЛИЕНЧЕТА




Продукти

за кебапа - 300-500гр. свинско нетлъсто месо, предварително сварено и нарязано на тънки жулиенчета, олио за запържване, 1 малка главичка лук(макар, че в класическия винен кебап няма лук, той добре се връзва със всички продукти:)), 3-4 с.л. лютеница "Филикон"(защото е мн вкусна и идеална за целта), 100мл. червено вино, 1 непълна с.л. червен пипер, 1 скилидка чесън, сол, черен пипер, 2-3 зрънца бахар, 1 дафинов лист, щипка чубрица, малко водичка

за гарнитурата - ориз, малко олио, черен пипер, сол, 2-3 зрънца бахар, 1 дафинов лист

Приготовление

Задушавате свинските жулиенчета заедно с главичката лук с малко олио и водичка. Когато лукът е напълно омекнал и продуктите са останали на мазнинка добавяте червения пипер и добре запържвате(внимавайте да не прегорите пипера за да не нагарча), добавяте лютеницата и виното, както и малко водичка според желаната гъстота на ястието. Прибавяте скилидката чесънче нарязана на тънки филийки и подправките, похлупвате и оставяте на бавен огън до готовност на ястието. Когато ястието остане само на мазнинка е готово за консумация. Сервирайте топло гарнирано с топка ориз, който предварително сте запържили в олио, и сварили във водичка, съотношение 1:3 в полза на водата и овкусили с гореизброените подправки:)!




ПП Може да поднесете ястието и с гарнитура от сметаново пюре с пармезан(вж. предните постове за рецептата) или да комбинирате двете гарнитури. Придружете ястието със свежа зелена салата, става много подходяща комбинация:)!


# 47
  • Мнения: 170
Гарнитурен ориз с ядки, стафиди и гъби
Необходими продукти:
Дългозърнест ориз
фъстъци
кашу
гъби
стафиди
фъстъчено олио
черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Сварявате ориза в подсолена вода с няколко капки олио, внимавате да не се развари. Когато е готов, оттегляте от котлона, отцеждате и оставяте настрана. В предварително загрятото фъстъчено олио/ако нямате такова преспокойно заменете с обикновено в което запържвате малко цели фъстъци за аромат, даже става и по добре/. Запържвате в мазнината гъбите, които не трябва да са много като количество, кашуто и фъстъците /ядките може да са цели, а може и натрошени на едро, зависи от предпочитанията ви/, добавяте стафидите, след което и ориза, разбърквате, посолявате на вкус, добавяте черния пипер. Оставяте още няколко минути на котлона за да се смесят продуктите и ароматите, след което ориза е готов.
По желание към ориза може да добавите капки соев сос, унисос на "Маги" и сусамово олио/който харесва аромата му разбира се/.

# 48
  • Мнения: 170
ОРИЗ С МНОГО ПОДПРАВКИ
Необходими продукти:
Ориз дългозърнест(може и бланширан такъв или в пакетчета за варене), къри, куркума, бял пипер, джинджифил, гъбен бульон "Маги", зеленчуков бульон"Маги", стрък пресен лук и чесън, сусамово олио, уни сос "Маги".
Начин на приготвяне
Ориза се запържва във фъстъчено олио, в което предварително може да запържите и малко натрошени на едро фъстъци. Прибавяте подправките, лука, чесъна и натрошените бульончета, сусамовото олио и уни соса, внимавайте със солта, защото бульоните и уни соса са солени, разбърквате всичко, добавяте вода(съотношението е 1ч. ориз : 3ч. вода) и оставяте да се свари на не много силен котлон. Става доста екзотичен като вкус, но на мен ми допадна. Реших малко да поекспериментирам и не се получи хич лошо! Резултата ми хареса! Надявам се и на Вас да се хареса:)!
ПП Внимавайте и със сумавото олио, слагайте малко, от няколко капки до около 1кафена лъжичка например, защото то е с доста силен аромат!
ПП Ако ориза Ви е в пакетчета за варене може направо да го сварите в подсолена вода и малко олио до почти пълна готовност. След което да го запържите по описания начин като добавите още съвсем малко водичка, колкото бульончетата и самия ориз да могат да я поемат и оттегляте от котлона. В смисъл първо варите, после запържвате и оставяте да се смесят ароматите за кратко на котлона. Така даже става и още по хубав ориза:).

# 49
  • Мнения: 170
ДИВ ОРИЗ С КРАЛСКИ ПЕЧУРКИ И ТИКВИЧКИ
Необходими продукти:
Див ориз на "Крина" от поредицата "Екзотик"-той е примесен бял дългозърнест и тъмен(див)ориз
кралски печурки
скилидка чесън
тиквички
сол, бял пипер, олио, кашкавал за поръсване.
Начин на приготяне:
Сварявате ориза в подсолена вода с малко олио и оставяте настрана. В тиган запържвате наситнените гъби, тиквички и скилидката чесън, но не задълго(нека да останат леко хрупкави). Посолявате с пипер и сол и прибавяте предварително сварения ориз. Запържвате за кратко и оттегляте. Поръсвате с кашкавал и готово. Става и за основно, става и чудесна гарнитура към винен кебап с фикса на "Маги" за винен кебап.
ПП Ако искате този ориз да стане вид салата, след като сте го оттеглили от котлона и е поизстинал леко, прибавете към него нарязани на много ситни кубчета 1-2 обелени домата, почистени от семките, 1 прясна краставица, стрък зелен лук наситнен, и много ситно нарязан пресен магданоз. Добавете няколко капки пресен лимонов сок. Охладете и сервирайте поръсен с кашкавал. Може да гарнирате и със заквасена сметана.
Да Ви е сладко.

# 50
  • Мнения: 170
ОРИЗ С ТИКВИЧКИ И ГЪБИ

Продукти

1ч.ч. ориз/може бланширан, може дългозърнест, а може и обикновен/
1 малка тиквичка
3-4 средно големи гъби
2-3 скилидки чесън
1/3 връзка копър
олио, сол, бял пипер
на 1ч.ч. ориз добавяте 3ч.ч. вода/съотношение 1:3/
за гарниране - цедено к. мляко или много хубаво гъсто, маслено обикновено к. мляко, а може да се поглезите и с малко заквасена сметана 

Приготовление

Ако ориза ви е обикновен и качеството му изисква го измивате добре, ако е бланширан или дългозърнест с добро качество го изполвате директно. И така - В тенджерка или дълбок тиган загрявате добре олиото и запържвате леко нарязаните на дребни кубчета тиквичка и гъби, добавяте ориза и запържвате до лекото му порозовяване. Прибавяте водата, солта и пипера, разбърквате и варите на не много силен огън. Не бъркайте ориза излишно, защото ще се слепне. Няколко минути преди да оттеглите от котлона прибавете пресования чесън и наситнения копър, разбъркайте още веднъж леко да се смесят подправките, варите до готовност и оттегляте. Похлупете вече готовия ориз и оставете настрана хубаво да поеме влагата и ароматите и сервирайте топъл гарниран с цедено кисело мляко и стръкче копър за свежест !

Истината е, че този ориз е вкусен и охладен, така, че топъл или студен винаги е приятен за консумация.....Добър апетит.........


           

# 51
  • Мнения: 170
"Загадъчен" БУЛГУР С ПРАЗ 


 

Продукти:

един голям стрък праз
1 ч. ч. булгур
2-3 с. л. червен пипер(зависи от пипера де:) )
олио, черен пипер, чубрица, сол, 2-3 зрънца бахар, 1 дафинов лист, 2 с. л. доматено пюре, памрезан за поръсване;


Приготовление:

Измивате добре и на много тих огън оставяте булгура с чаша, чаша и половина вода да се свари и да я поеме добре. Оттегляте, добавяте му струйка олио и похлупвате. В по дълбок тиган задушавате наситнения праз в олио и малко водичка до неговото омекване. Когато празът вече е готов, добавяте червения пипер, запържвате го и прибавяте доматеното пюре, наливате водичка на око, но внимавате да не стане много рядко ястието, нека да бъде със средна гъстота. Посолявате, овкусявате с черен пипер, чубричка, бахар и дафинов лист и оставяте да покъкри малко, докато се поемат всички аромати, след което добавяте вече сварения(или накиснатия) булгур, разбърквате добре, клоквате още малко, за около минута - две, оттегляте и похлупвате. Ястието се приготвя много лесно и много бързо, а колко е вкуснооооо............Опитайте, няма да съжалявате:)....Поднасяте с поръсен пармезан и украса по избор, обаче пресни доматки много му отиват на това ястие...........



# 52
  • Мнения: 170
ДРОБ СЪРМА



Необходими продукти:
Комплект за дроб сърма(черен, бял дроб и разните му там карантийки)
1 връзка пресен лук
1 връзка пресен чесън
1/2 вр. магданоз
1/2 вр. копър
1/2 вр. джоджен
1 ч. ч. ориз
чубрица, черен пипер, сол, олио за запържване
за заливката: 2-3 с. л. брашно (пълни), олио, вода, 1 яйце, 4-5 с. л. кисело мляко;



Начин на приготвяне:
Сварявате дроба, оставяте да изстине и нарязвате на дребни кубчета(аз лично предпочитам по наситничко). В сгорещено в тенджера олио запържвате дроба и добавяте ориза, след което и наситно нарязания лук и чесън. След като се послегнат лука и чесъна, добавяте наситно нарязаните зелени подправки, чубрицата, черния пипер, солта. Добавяте на 1 ч. ч. ориз 2 ч. ч. вода и оставяте на котлона ястието да поеме водата. След което премествате сместа в тава, добавяте още 1 ч. ч. вода (мярката е 1 към 3- т. е. на една чаша ориз-3чаши вода, но разпределена на две), поставяте във фурната докато водата се поеме и ястието се позапече. След което правите заливка, като в сгорещеното олио запържвате брашното до леко порозовяване, дърпате от котлона и добавяте водата за да не стане на бучки брашното, връщате на котлона, разбърквате интензивно до получаване на гъста еднородна смес, добавяте разбито в кисело мляко яйце, малко сол и черен пипер, още 1-2 мин. топлинна обработка и готово. След това заливате вече готовата дроб сърма и връщате във фурната докато заливката се запече. Сервирате с пресни краставици, поръсени с копър и пресен лук или салата само от пресен лук овкусен с олио, лимонов сок и сол. Може да поднесете и с кисело мляко, който обича по този начин:)! Да ви е сладко! А и идват празници, Гергьов ден, надявам се да съм Ви била полезна:)!
Приготовлението е на два етапа-един път в тенджерата с 2 ч. ч. вода и втори път в тавата с другaтa 1 ч. ч. вода, защото самото ястие по този начин става много вкусно и дроб сърмата става невероятна, по сочна, по пухкава, просто много хубава. По принцип може да запържите продуктите направо в тавата на котлона с първите две чаши вода и после да метнете тавата с другaтa eдна чаша вода във фурната. Но за да стане дроб сърмата по дадената рецепта трябва да спазите реда: първо на котлона и после във фурната. Няма да съжалявате, макар и да си отворите малко повечко работа:)! Гарантирам!!!
Не покривам дроб сърмата с було защото на мен лично ми идва много мазно, затова съм предложила такъв вариант без такова. А и не навсякъде в магазините ти слагат към комплекта и було!


# 53
  • Мнения: 170
Малки коктейлни кюфтенца, пържени на фритюрник, рецептата за тях е следната:
Необходими продукти:
кайма смес
шунка
кисели краставички
обезкостени черни, може и зелени маслини, а може и от двата вида
кашкавал
пресни гъби
1 яйце
накиснат хляб или вместо него галета
скилидка чесън
черен пипер, чубрица, кимион
Начин на приготвяне:
Нарязвате на малки кубчета кашкавала, шунката, киселите краставички, обезкостените маслини, пресните гъби, вместо хляб може да сложите галета, яйце, черен пипер, една идея чубрица, кимион и скилидка чесън. Омесвате изброените продукти с каймата. Оформяте малки топчета и пържите в силно сгорещена мазнина, най-добре на фритюрник, след което оставяте върху домакинска хартия да се отцедят и да не са мазни и сервирате по ваш избор! Стават много бързо и са много вкусни! Да ви е сладко! Тези кюфтенца всички мои близки, познати и приятели са оценили по достойнство, затова се осмелявам да ви ги предложа!
Може същото да направите, като вместо кайма използвате за основа картофи намачкани на пюре с малко масло и прясно мляко. Омесвате изброените по горе продукти, но не слагате хляб или галета, както и кимион. Оформяте по същия начин, като преди пържене овалвате картофените топчета в разбит белтък.
Поднасяте по начин, който най ви допада!

# 54
  • Мнения: 170
А това е тортичката ми по случай рожденния ми ден....





ПП Рецептата е много простичка - 3 рула на "7 days"-карамел, шоколад и капучино се намачкват/омесват добре и се оформят в тортена формичка с подвижно дъно или откопчаваща такава на тънък блат, сиропират се с карамелов сироп от 1/2 ч. ч. захар и 1/2 ч. ч. вода плюс 1 с.л масло. Отгоре се налива крем карамел приготвен от 800мл. прясно мляко и готова смес за крем карамел, която не се пече и стяга мн бързо. След като крема е стегнал, гарнирате с плодове/в моя случай резенчета банани/ и поливате с приготвен карамел от 1/2 ч.ч. захар и 1 и 1/2 ч. ч. вода с разтворен 1 пак желатин на д-р Йоткер. Оставяте отново в хладилника да стегне и воала, имате прекрасна тортичка.

# 55
  • Мнения: 170
Свежа зелена салата с гъби и пармезан

Продукти:
1бр. зелена салата, няколко листа свежо китайско зеле, 1/2 прясна краставица, 5-6 по едри печурки, перцата на една връзка зелен лук, около 20гр. настърган пармезан, кашкавал, сол, олио(зехтин), пресен лимонов сок.

Приготовление: Измийте добре зелената салата и китайското зеле, отцедете от водата и нарежете на много тънки ленти, поставете в купа за сервиране, добавете ситно нарязаните перца зелен лук, отгоре прибавете нарязаната на тънки дълги ленти краставица, а върху тях прибавете нарязаните на ленти леко сварени печурки, овкусете със сол, олио и лимонов сок, разбъркайте леко и поръсете обилно с настърган пармезан и настърган на едро ренде кашкавал. Става чудна лека, свежа и вкусна салатка. Да ви е сладко!

Общи условия

Активация на акаунт