Рецепти от тук и там

  • 6 797
  • 6
  •   1
Отговори
  • Мнения: 35
МАЛАЙ

Това е мързелива баница,но малко по-различна.Много харесвам такива мързеливи рецепти.
Продукти:
2ч.ч царевично брашно/или грис/
3с.л. бяло брашно,1кофичка кисело мляко,3-4 яйца
1ч.л сода/погасява се в киселото мляко,4с.л. олио,1ч.л.сол.
Приготвяне:
Царевичното и бялото брашно се накисват във вода-15-20мин..Да се получи рядка каша.Всички продукти разбити добре се смесват.Добавят се към кашата.Намазва се тавичка масло/олио/Изсипва се сместа и се пече.
Приятен апетит!

# 1
  • Мнения: 35
МЪРЗЕЛИВ КЕЙК

Тази рецепта, научих от една мила американка.
Продукти:
300гр.захар/аз слагам половината/
380гр.брашно,1ч.ч.олио,5с.л.какао,2с.л.оцет,2ч.л.сода/гасисе с оцета/
2ч.ч.вода,1ванилия
Приготвяне:
Всичко това се бърка в купа,на ръка ,не с миксер.Изсипва се в намазнена тавичка.Пече се в предварително загрята фурна на 190градуса,30-40минути.
Кекса и така си е хубав,но на мен ми харесва повече с добавки.
Докато е още топъл,го набождам с вилица и намазвам с течен шоколад.
Друг вариант е, да се намаже със смес от шипков мармалад и малко масло.Поръсени с орехи.

Последна редакция: пн, 15 фев 2010, 22:07 от Шери1

# 2
  • Мнения: 35
РУСКИ СЛОЕСТ МЕДОВИК            

Благодарение на Селма  bouquetоткрих вкуса на Медовика.
С помощта на Лабрекс и Ванчето, направих този. Heart EyesОригиналът е от тук
Блатове:

50 гр краве масло
3 с. л. мед
2/3 ч.ч. кафява захар
1 яйце
1/4 ч.ч. пресно мляко
1/2 ч.л. сода
3 ч.ч. брашно
щипка сол

Крем:

1 ч.ч.заквасена сметана
2 ч.ч. течна сметана
2 с.л. захар
1 ч.л. ванилия
2 пластинки желатин

1 ч.ч.смлени орехи за поръсване
карамелен сос

Блатове.

Нагрейте на водна баня маслото, млякото, меда и захарта. Когато се разтвори всичко, свалете от огъня и добавете с разбиване яйцето. Пресейте брашното със содата и солта. Като го добавяте на части в течната смес, замесете тесто, не твърдо, но да не лепне по ръцете. Завийте с кърпа и го оставете 15 мин.
Разточете тънки блатове, набодете ги с вилица, за да не се надуват при печенето и печете по 5 мин (до заруменяване) в нагрята на 180С фурна.
В зависимост от размера на тортата, се получават 8-12 блата. Може да ги изрежете на правилен кръг преди печенето, а може и след изпичането. (ако го правиш след изпичането, трябва да е веднага, като извадиш блатчето от фурната, докато е меко, защото бързо се втвърдяват)

Крем.

Разбийте 1 3/4 ч.ч. течна сметана със захарта и ванилията, но да не е на твърд сняг. Сложете желатина в студена вода за около 3 мин. Загрейте 1/4 ч.ч. течна сметана, но без да я кипвате, отцедете желатина и го сложете в горещата сметана до пълно разтваряне. Охладете до стайна температура и, като разбивате на ниски обороти , влейте желатиновата смес в сметановата. Увеличете скоростта на миксера и разбийте до твърда маса. (това става за секунди, в зависимост от мощността на миксера).
Разделете разбитата сметана 2 части. Смесете едната част със заквасената сметана, а другата оставете за украса на тортата.

Сглобяване.

Студените блатове са твърди. Но като се напоят от крема, стават меки и пухкави.
Слагайте блатовете един върху друг, като мажетеи между дях с крема от течна+заквасена сметана. Отгаоре и отстрани намажете с оставата част от разбитата сметана, поръсете отстрани със смлени орехи (ако са останали обрезки от блатовете, те се смилат и с тях също се ръси тортата). Отгоре украсете с карамеловия сос(топинг).
Оставете тортата в хладилник не по-малко от 6 часа.
В хладилника може да стои до 5 дней, а във фризер до 1 месец.

Техните стакани (чаши) обикновено са по 200 мл, но аз използвам ч.ч. 240 мл.

Аз не сложих желатин,отгоре е намазан със сладко ,от червени боровинки и орехи.В хладилникът изсъхва,затова е добре да се държи на хладно,но не в хладилник.
Товасе получи при мен:

Последна редакция: чт, 18 фев 2010, 23:23 от Шери1

# 3
  • Мнения: 35
Козунак Добруджа

Рецептата я видях в едно списание.От тогава я правя всяка година.От нея излизат 3 козунака.

Продукти:
5яйца,300гр.захар,1ч.ч прясно мляко,1ч.ч.кисело мляко+1лъжичка сода,1/3ч.чаша топена мас-може и масло.
1кубче мая,ванилия,лимон,ром/може и без него/,малко повече от 1кг.брашно.
Плънка:
различни ароматни сладка-смокини,кайсии,къпини,череши,боровинки
Освен това-орехи,стафиди,портокалови кори,жълтък за мазане
.
Приготвяне:
Маята се разбърква на каша с1ч.л.захар,малко хладка вода и брашно.Оставя се дя шупне.
Яйцата,захарта,прясното мляко,ванилията и рома/няколко капки/и кората на лимона,заедно с малко от сока му се смесват и разбъркват добре.
Пресява се брашното,прави се кладенче и там се изливат,яйчената смес,киселото мляко със содата,маята и започва да се меси.Когато тестото е вече оформено се долива по малко мас и се измесва до свършването и .Трябва да стане меко,мазно и еластично тесто.Слага се в дълбока тенджера,обилно намазано с олио,захлупва се с капак и може да престои в хладилник една нощ.На сутринта го изваждам на стайна температура за около 2часа,почти утроява обема си.Размесвам втори път.Върху мазна повърхност го разделям на 3части,а всяка от тях на още три.Разточвам с точилка,или  разплесквам с ръце  на ленти,дълги около 30см. и широки около 10см.В средата на всяка лента  слагам различна плънка.Например смокини,кайсии,червени боровинки.Поръсвам  с едро смлени орехи,стафиди и  завивам на рула.Усукват се като пране с изтегляне.От 3 ленти се плете едното руло.В другото руло се разменя плънката -портокалови кори,череши,къпини.Така се сплита втория козунак.Тези 2 козунака слагам да втасват в правоъгълна тава-по-голяма.В третия отново се слагат различни сладка,стафиди и орехи.При сплитането го изтеглям малко повече и го оформям като венец.Използвам ел.тенджера,с една чашка по средата.Оставям отново  да втаса.Преди печене козунака се намазва с жълтък разбит с няколко капки лимонов сок,поръсвам с кристална захар и пека в умерена фурна.

Последна редакция: нд, 04 апр 2010, 14:55 от Шери1

# 4
  • Мнения: 35
Масленица

Продукти:
3ч.ч.брашно
1яйце
мая-30гр.
1ч.ч.лимонада
1масло-125гр.-разтопено
1л.захар

Плънка:
3-4яйца
сирене-200гр.

Приготвяне:
Маята се разтваря в лимонадата и се добавя захарта.Прави се кладенче от брашното /не се слага всичкото наведнъж/ и се излива маята,добавя се яйцето  ,и се меси.
Тестото става лепкаво,тогава вземаме от разтопеното масло и така го измесваме.Трябва да се получи меко и еластично тесто.Оставяме да втасва-при мен за 20мин.Докато удвои обема си.
Тогава се разделя на 5 топки.Всяка се разточва,аз намазах с олио по 1с.л. на всяка кора,ръси се от плънката и се навива.Усуква се и се слага в тава.Аз използвам долната част на ел.тенджера,предварително намазнена.                                      

Оставя се още веднъж да втаса-около 25минути.Пече се на 200градуса.Времето зависи от това ,как пече печката ви.
Да ви е сладко!

Последна редакция: чт, 18 фев 2010, 22:53 от Шери1

# 5
  • Мнения: 35
Баница със зелении

Продукти за плънката:

лапад и коприва-общо около 1кг.
1-2стръка зелен лук/може и стар/
по 1 връзка магданоз и джоджен
250-300гр.сирене
малко повече от половин чаена чаша олио.
2-3яйца
1/4 ч.л.сода бикарбонат

За заливката:

1яйце,1ч.ч.газирана вода/може да ес сложи и лимонада,тогава става с много смесен вкус баницата hahaha/

1 пакет кори за баница-Фамилия

Приготвяне:

Изчистените,лапад и коприва,измиваме и попарваме с вряла вода.Отцеждат се и се нарязват.
Измитият и нарязан лук задушаваме в олиото,прибавяме лапада и  копривата, накрая и  нарязаните подправки.Когато сместа се позадуши сваляме да поизстине и  прибавяме натрошеното сирене и яйцата+содата и щипка сол.
Разбъркваме добре.
В добре намазнена тава,се редят пласт кори -плънка  до свършването на корите.
поливаме баницата с 1яйце и  газираната вода/лимонада/,предварително разбити.Поръсваме с мазнина и печем в предварително загрята фурна на умерена температура.
Да ви е сладко!

# 6
  • Мнения: 35
Наскоро открих тази рецепта и  я направих не веднъж ,ами два пъти за 2 дни hahaha
Искам да благодаря на Лабрекс за помоща и за всичко Heart Eyes  bouquet

Това е рецептата от ТУК

Плодов кекс

За един голям или два по-малки кекса:
3/4 ч.ч. брашно
3 яйца
3/4 ч.ч. кафява захар
1/4 ч л сода
1/4 ч л бакпулвер
1/2 ч л сол
ванилия (задължително)
1/2 ч.ч. сушени кайсии
1/2 ч.ч. сушени сливи без костилка
3/4 ч.ч. фурми (по възможност наполовина от „медените” – по-светлите, и наполовина „шоколадови” – по-тъмните)
1/4 ч.ч. сушени вишни
1/2 ч.ч. смокини сушени
3 ч.ч. орехи на половинки

Нагрейте фурната на 150С.
Смесете брашното със солта, бакпулвера, содата, сипете сушените плодове, захарта и орехите и внимателно разбъркайте с ръка.
Разбийте с миксер яйцата и ванилията до бяло, така че масата да се увеличи два пъти в обем.
Залейте сухите компоненти и пак с ръка внимателно разбъркайте, така че сушените плодове да са покрити с тънък слой тесто.
Застелете форма с хартия за печене, сипете тестото, притиснете така, че да няма празни места и сложете в загрятата фурна за 70-75 минути. Ако печете два по-малки кекса, намалете и времето за печене на един час. Ако отгоре започне да загаря повърхността на кекса, покрийте с фолио. Изпеченият кекс трябва да има златисто-кафяв цвят.
Извадете от фурната и оставете да се охлади във формата. След това увийте в пергамент и оставете да чака празника... ако не можете да устоите на изкушението, опитайте малко парченце
Сушените плодове можете да изберете по свой вкус. Като цяло съотношението трябва да е на  3 ч.ч. орехи 2 и 1/2 ч.ч. сушени плодове.

Чашата е  от 250мл.
Пече се във форма с диаметър -20,височина -10см.

----------------------------------------------------------------------
Моите бележки:
Първият път ,когато правих кекса сложих плодовете да се накиснат в 100мл ром,добавих канела ,карамфил по 1ч.л.,също и портокалови корички,4с.л. портокалов сок.Може да се каже ,че посмесих двете рецепти от тази на Джема и тази тук.
Вторият път,пак накиснах плодовете в ром,но реших да спазя всичко останало от рецептата. Промених малко плодовете Laughing-сложих стафиди и повече сини сливи,понеже нямах череши,останалите плодове са същите.
Плодовете не се режат,слагат се цели.При самото нарязване на кекса се срязват.
Оригиналният вариант ми хареса много повече.

Да ви е сладко!
 

Последна редакция: пн, 20 дек 2010, 21:38 от Шери1

Общи условия

Активация на акаунт