Вкусотийки

  • 14 842
  • 13
  •   1
Отговори
  • Мнения: 385
Баница с майонеза

7-8 фини кори за баница
сирене
Плънка:
2-3 с.л. майонеза /моята беше домашна/
1 ч. ч. прясно мляко
половин ч.ч. брашно
половин ч.л. хл. сода + оцет за гасене

Разбиваме продуктите за плънката. Вземаме една кора, намазваме с 1-2 с.л от плънката, наръсваме със сирене и навиваме кората на руло. Нареждаме навитите кори една до друга в предварително намазнена правоъгълна тавичка. С останалата плънка покриваме равномерно баницата. Печем на умерена фурна до порозовяване. След като се извади готовата баница се задушава с малко вода и кърпа за десетина минути. Добър апетит!

# 1
  • Мнения: 385
Пилешки сърмички
/вариация на сърми Холестеролки на brazilka/

половин пакет пилешки кожички /около 10-12/
100 гр. гъби
1-2 моркова
1 стрък пресен лук
50-100 гр. ориз
сол, чубрица, магданоз на вкус

Задушаваме с лъжица олио/масло и малко вода нарязаните на ситно гъби и моркови, добавяме ориза и същото количество вода. Оставяме да поври докато изври водата. Сваляме от огъня, нарязваме лука и добавяме подправките. Загъваме сместа в пилешките кожички и нареждаме в йенско стъкло. Добавяме около 1 пръст вода, захлупваме и печем на умерена фурна около час. Отделената от кожичките мазнина може да се отлее по време на печенето, ако не обичате мазно.

Последна редакция: сб, 26 юни 2010, 18:07 от Starlight'

# 2
  • Мнения: 385
"Фокача" с бакпулвер

За тестото
около 500 гр. брашно
1 бакпулвер
1 ч.ч. топла вода
1 с.л. олио / зехтин
сол и подправки /риган, босилек, чубрица/ на вкус

олио/зехтин за подмазване
сирене и кашк-л за поръсване
 
Смесваме брашното с бакпулвера и подправките. Правим кладенче и сипваме водата и олиото вътре. Омесваме меко тесто. С намазнени ръца разстиламе тестото в добре намазнена тавичка. Намазваме отгоре с мазнината и поръсваме с щипка-две червен пипер. Печем в предварително добре загрята фурна до готовност - около 20 минути. Непосредствено преди изваждане от фурната наръсваме с кашкавал и сирене.

Последна редакция: сб, 26 юни 2010, 18:07 от Starlight'

# 3
  • Мнения: 385
Салата от спанак и тиквичка

300-400 гр. пресен спанак
1 млада тиквичка
10-20 маслини
шепа слънчогледово семе
шепа сусам

за дресинга:
1-2 лъжици зехтин/олио
1-2 лъжици оцет
половин чаена лъжичка мед
сол, копър, босилек, чубрица, магданоз на вкус

Накъсваме измития и отцеден спанак в дълбока купа. Обелената тиквичка нарязваме на тънки ивици /аз я режа с белачката/ и добавяме при спанака. Добавяме маслините, сусама, слънчогледовите семена.
Приготвяме дресинга като смесваме съставките и разбъркваме. По желание може да се добави и скилидка чесън. Заливаме салатата и оставяме поне половин час в хладилника.

Последна редакция: сб, 26 юни 2010, 18:08 от Starlight'

# 4
  • Мнения: 385
Домашна паста /за 3 порции/

2 ч.ч. брашно+шипка сол
3 яйца /по възможност домашни/

Брашното се пресява и се прави кладенче. Вътре се чукват яйцата и се разбъркват. Замесва се тестото, ако е необходимо се добавя още брашно. Тестото се меси се докато стане плътно и еластично. Оставя се да почине около 30 минути. Разрочва се на тънка /около 1-1.5 мм/ кора върху добре набрашнена повърхност. Нарязваме с остър нож в желаната форма.


Последна редакция: сб, 26 юни 2010, 18:08 от Starlight'

# 5
  • Мнения: 385
Паста "КарАбонара" Simple Smile
/по мотиви на Cook yourself thin/

паста по избор  /аз използвах домашно приготвена/
2 жълтъка
150-200 гр. пилешка кайма
50 гр. пармезан / твърд кашкавал
1 глава лук
половин домат
4-5 пера пресен лук
пресен риган, магданоз

В незалепващ тиган слагаме ситно нарязаната глава лук и добавяме лъжица-две вода. Похлупваме с капак и оставяме на умерен огън до омекване на лука. Махаме капака и добавяме каймата. Разбъркваме и оставяме на огъня до готовност на каймата.
Сваряваме и отцеждаме пастата.
В дълбока купа слагаме 2-та жълтъка и настъргания пармезан/кашкавал. Добавяме топлата паста и разбърквам. Слагаме в купата и каймата. Нарявзме на ситно перата лук, подправките и домата и прибавяме към пастата. Разбъркваме отново и сервираме.

Последна редакция: сб, 26 юни 2010, 18:08 от Starlight'

# 6
  • Мнения: 385
Вкусни тиквичкови роленца

2 по-големи тиквички
150-200гр. сирене
1 яйце

Нарязваме тиквичките по дължина на парчета с дебелина до около половин см. Запичаме всяко парче леко от двете страни на скара, тефлонов тиган или плоча. Приготвяме плънка като натрошаваме сиренето и прибавяме към него яйцето. Вземаме запечено парче тиквичка, слагаме приблизително 1 чаена лъжичка плънка и навиваме на руло. Нареждаме в предварително намазнена тавичка, като слагаме рулото така че крайчето да остане отдолу. Ако има останали парчета от тиквичките, може да ги наредим между ролцата. Поръсваме с малко олио и печем на умерене фурна до изпаряване на водата, която рулцата си отделят. По желание към края на печенето може да се поръси настърган кашкавал.

# 7
  • Мнения: 385
Моят Рататуй
1 тиквичка
1 патладжан
1/2 лимон
2 домата
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
пресни подправки по избор /риган, копър, магданоз/

Нарязваме единия домат на кубчета и запържваме за 5-6 мин., добавяме нарязания чесън. Разстиламе на дъното на тавичка или йенско стъкло, където ще печем ястието.


Нарязваме всички продукти на колелца и нареждаме върху запържените домати, като редуваме зеленчуците, така че да стане пъстро.

Напръскаваме с малко олио/зехтин и печем в уметрена фурна. Малко преди да извадим ястието слагаме подправките.

# 8
  • Мнения: 385
Пролетна супичка с коприва и гъби /подходяща за пости/

Продукти:
2 шепи коприва /прясна или замразена/
около 150-200 гр. гъби печурки
1 малка глава лук
2-3 с.л зехтин
1-2 с.л. брашно
сол и подправки по избор

Ако копривата е замразена, е достатъчно да се извади и начупи на ситно. Ако е прясна, се попарва и нарязва на ситно.
В тенджерка с незалепващо покритие запържваме нарязаната на ситно глава лук в зехтина, добавяме копривата и също запържваме за 2-3 минути. Прибавяме нарязаните на не много ситно гъби, като бъркаме на често. След като гъбите леко поомекнат, но преди да започнат да отпускат вода, добавяме брашното и разбъркваме за няколко минути. Доливаме с вода, според желаната гъстота и оставяме да поври 20-30 минути на тих огън. Преди да свалим супата, добавяме подправките. Аз сервирам с препечени филийки и горчица.

Последна редакция: сб, 09 апр 2011, 16:30 от Starlight'

# 9
  • Мнения: 385
Картофено пюре с лапад

Продукти:
4-5 средно големи картофа
1 малка глава лук
2-3 скилидки чесън
150-200гр. лапад
зехтин
сол, пипер

Сваряваме картофите. Измиваме добре и нарязваме лапада. В тенджерка запържваме до омекване в 1-2 с.л. зехтин нарязаните на ситно лук и чесън. Добавяме лапада, а след минута-две и около 100 мл. вода. Захлупваме с капак и оставяме за десетина минути, докато лапада омекне. През това време обелваме и намачкваме картофите, след което ги добавяме към лапада. Разбъркваме и ако има нужда добавяме още малко вода. Оставяме сместа да заври, като разбъркваме, за да не загори. Подправяме със сол, черен пипер и други подправки по избор.  По желание може да се добави и още малко зехтин.

Последна редакция: нд, 19 юни 2011, 21:39 от Starlight'

# 10
  • Мнения: 385
Солено руло

За блата:
3 яйца
1 с.л. захар
3 с.л брашно
щипка сол
1 ч.л бакпулвер
босилек или друга подправка

За плънката:
шунка /бекон, пушено месо, колбас по избор/
100 г. майонеза
сирене, кашкавал
маслини
кисели краставички

Блатът се приготвя, като  яйцата и захарта се разбиват до удвояване на обема. Прибавя се солта, пресятото брашно с бакпулвера. Сместа се разстила в намазнена и набрашнена тава /или покрита с хартия за печене/. Пече се около 7 минути на 200 градуса.

След изпичане, блатът се оставя да изстине и се изважда върху чиста и влажна кърпа. Намазва се с майонеза и се нареждат останалите продукти. Завива се на стегнато руло и се овива в домакинско фолио. Оставя се в хладилник за 2 часа да стегне.
 

Последна редакция: пн, 20 юни 2011, 15:00 от Starlight'

# 11
  • Мнения: 385
Тонизираща напитка /домашен студен чай/


Продукти:
2.5-3 л. вода
3 пакетчета чай по избор /черен, трапезен/
4-5 с.л захар /мед/
10-12 сливи или друг плод по избор /кайсии, праскови/
Щипка кориандър или друга ароматна подправка

Нарязаните плодове и останалите съставки се поставят в тенджера или друг подходящ съд и се слагат да заврят. След завиране се оставят на огъня 3-4 минути, изключва си и се оставя да изстине. Прецежда се и се съхранява в хладилник.

Последна редакция: нд, 17 юли 2011, 12:53 от Starlight'

# 12
  • Мнения: 385
Бишкотени пастички с тен

Продукти:
За блата:
6 яйца
150 гр. захар
125 гр. брашно
20 гр. какао
2 п. ванилия

За сиропа:
2 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
1 ванилия

За глазурата:
100 гр. натурален шоколад
10 гр. масло

Яйцата и захарта се разбиват на сняг. Смесват се какаото, яйцата, ванилията и се прибавят към яйцата. Сместа се изсипва в подмазана тавичка и се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за 10-12 минути. След изпичане се оставя да изстине и се нарязва на квадратчета или ромбове.
Приготвя се захарен сироп от водата и захарта, като се кипват и оставят няколко минути да поврят.
С топлия сироп се залива изстиналия блат.
Разтопява се шоколада на водна баня или в микровълнова фурна. Добавя се маслото и се разбърква добре. С получената смес се намазва сиропирания блат. След като изстине малко, се нарязва отново. Оставя се в хладилник за няколко часа до втвърдяване на шоколада

# 13
  • Мнения: 385
Различен крем-карамел /Галинска торта/


Продукти:

1 п. бисквити "Ревю" с овесени ядки
75 гр. масло
50 гр. пудра захар

3 яйца
2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. захар
ванилия
плодове по желание

Смиламе или натрошаваме бисквитите. Прибавяме към тях маслото и пудрата захар до получаване на ронливо бисквитено тесто. Разстиламе тестото в намаслена тавичка или формичка за пай.
Смесваме яйцата, млякото, ванилията и захарта и изсипваме сместа върху разстланото бисквитено тесто. По желание може да се добавят малко нарязани плодове.
Печем до стягане на крема на умерена фурна.

Общи условия

Активация на акаунт