Тайна

  • 26 580
  • 13
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 15 486
 Пържени крилца!



Много са лесни!Разфасовам, мариновам в соев сос, лъжица горчица, две-три лъжици кисело мляко или сметана, лимонов сок,малко олио и може и лъжичка майонеза.Може да сложиш и друго за каквото се сетиш в маринатата.След няколко часа отцеждам, овалвам в брашно смесено с малко черен пипер, щипка сол, една-две лъжици грис, изтръсквам хубаво, да изпада излишното и пържа във фритюрник на 180 градуса.Да добавя:слагала съм в марината и сок от портокал,от мандарина(вместо лимонов сок) и чесън, всеки път различно.Не ги натрупвайте в кошничката на фритюрника, защото се залепват.Най-много на два реда да са. Не ги овалвайте предварително, защото панировката става дебела и се изронва. Овалвайте всяко поотделно и веднага пускайте във фритюрника. Тези неща ги разбрах на принципа проба - грешка!

# 1
  • София
  • Мнения: 15 486

  Хрупкави пилешки филенца!
 Взимам пилешкото филе и притискайки го с ръка към дъската,с остър нож го разрязвам на две по дължина, начуквам ги с чукче, мариновам в соев сос и лимонов сок.  Загрявам малко олио, колкото да покрие дъното на тигана, топя ги в разбито яйце и после в счукан корнфлейкс и пържа до златисто.Имайте предвид,че от корнфлейкса пада в олиото, обирам го с решетеста лъжица.Добавям по малко олио в тигана, ако намалее, защото олиото изгаря и не е хубаво да се слага много. Сервирам с резен лимон и пържени картофки! Който обича, може да си сложи и сос Маги!Хубави са топли. Добър апетит !  Hug

Последна редакция: нд, 25 юли 2010, 14:22 от Тайна

# 2
  • София
  • Мнения: 15 486
   Вкусен патладжан на фурна!




      Обелвам патладжана на 4  места (ивици), нарязвам го на кръгчета дебели по 2 см, посолявам, изцеждам и редя на намазаното с олио дъно на тавата, после заливам с настъргани домати, сол,малко млян черен пипер, чесън на скилидки, слагам поне две главички и бутам във фурната на 200 градуса.Пека ,докато се изпари водата и се сгъсти! Лесно и вкусно е. Патладжана става като масло.Който обича,може да добави накрая и пресен магданоз!

Последна редакция: пн, 23 авг 2010, 20:05 от Тайна

# 3
  • София
  • Мнения: 15 486
      Пилешко месо на плоча или сух тиган !
 
     Пилешки пържоли или бяло месо се нарязват на хапки. Добавят се нарязани на ивици чушки и кромид лук.Наръсва се със соев сос и лимонов сок.. Капва се малко олио.Разбърква се добре. Престоява една нощ в хладилника.Пече се върху плоча или сух тефлонов тиган.Може да се добави парченце масло.Сервира се с гарнитура от пържени картофки и салата от зеле и моркови.Добър апетит!

# 4
  • София
  • Мнения: 15 486
   Пилешко със зеленчуци,имитация на китайско, по моя начин!

 Нарязвам 2 бр чушки на лентички Същото правя и с морковите, а лука режа на полумесеци Ако имам тиквичка,  с нея да правя същото.В  малко ,но добре  загрято олио на дъното на уока запържвам морковите до омекване, преди да ги извадя капвам малко соев сос и разбърквам.После пържа чушките и лука, и тях първо задушавам, после им добавям соев сос.Пилешкото месо ми беше охладено, само го нарязах на хапки и овалях в натурално нишесте.Добавям в уока още малко олио да се нагрее и пускам хапките една по една, като гледам да има място между тях, само в един ред да могат да се запържат, разбърквам след малко,като се зачервят от едната страна.Ако месото е повече,се повтаря действието.Но не слагам месото наведнъж,че пуска вода и се вари, а не пържи.Накрая капвам и на пилешкото малко соев сос, разбърквам и вадя върху зеленчуците.Всичко вадя с решетеста лъжица.Така написано изглежда сложно, но е работа точно за 10 минути.Първо си нарязвам всичко, после само пържа. Ако имате гъби, кълнове или бамбук, процедирате по същия начин.Успех.

 Със светъл соев сос.

С по-тъмния на Дерони.

Последна редакция: чт, 14 мар 2013, 23:17 от Тайна

# 5
  • София
  • Мнения: 15 486
    Сладка макова пита или кекс! Беше опит, но се получи вкусно!



        Две чаени чаши захар, 150 грама масло, три яйца,150 мл прясно мляко,2 и 1/2 чаени чаши брашно, пакетче бакпулвер, маково семе!

    Разбиват се до побеляване захарта и маслото, добавят се трите яйца и пак се разбива хубаво, следва прясното мляко и брашното с бакпулвера. Всичко се разбива много добре!Излива се в тава, застлана с хартия за печене, поръсва се с маково семе и се пече на 180 градуса до суха клечка, около 40-45 минути, зависи колко е широка тавата.!

# 6
  • София
  • Мнения: 15 486
       Крем-карамел на микровълнова!

          За крем-карамела и печенето му:
       Първо стопявам карамел и насипвам по чашките, порцеланови, без злато по тях !Може и в керамични! После си затоплям леко млякото (6 непълни чаши), разтварям захарта,захар по ваш вкус, и наливам яйцата на тънка струя, бъркайки, за да не се пресекат!По яйце на чаша се пада! После наливам в чашките и пека една по една на мощност една степен преди max! Първо включвам на 2 минути и наблюдавам, защото се надига, като изтекат отварям и проверявам с леко разтърсване , дали се е стегнало. Ако не е, пускам за още минута, ако е нужно за още една. Накрая, понеже имам горен реотан, включих само него за 3-4 минути, за се запече коричката!Успех!

    П.С.Имайте предвид,че карамела си се тресе леко и като е изпечен, не печете повече от 4 минути, и то само ако е нужно!




# 7
  • София
  • Мнения: 15 486
   Да сложа и тук моя вкусен селски хляб!

    

    Брашно(близо килограм е),но започнах със 750 грама и добавях после по лъжица, лъжичка захар, лъжичка сол, три яйца, пакетче суха мая, разтворена във водна чаша хладка вода, няколко лъжици кисело мляко, няколко лъжици олио! Омесих меко, лепнещо тесто, с миксера, оставих го да си удвои обема. Насипах брашно на плота изсипах го от купата и го премесих!После го сложих в намазнена и набрашнена тавичка пак да втаса.През това време включих фурната да се се нагрява до 250 градуса с малка тавичка с вода на дъното!Пекох 15 минути на 250 градуса за коричка и после намалих на 200  и покрих с фолио. Пробвах с дървено шишче, до суха клечка! Не е да се хваля, но това беше най-вкусния хляб, който съм яла! Хрупкава коричка и пухкава среда!Идеята за съда с вода при печене взех от Анук!

http://kulinarnimisli.wordpress.com/2010/12/04/домашен-хляб-за-5-мин/

Последна редакция: пт, 07 яну 2011, 20:32 от Тайна

# 8
  • София
  • Мнения: 15 486
          Понички!

  

  Тестото е обикновенно, с мая,която активирам залята  с чаша затоплена вода, с две супени лъжици захар и наръсена с брашно, направо в купата в която ще меся,оставям да кипне!
   Добавям две яйца, брашно на око, но към 700 грама, ако не и повече отива и няколко супени лъжици олио.Замесвам тесто, да не лепне, ако трябва добавям брашънце. Оставям да втаса един час. После го деля на две топки и разточвам две кори ,по 1 см дебелина, на набрашнена повърхност, да не се залепва. На едната кора отбелязвам кръгчета с чаша, без да ги режа, слагам по лъжичка пълнеж във всяко кръгче и покривам с втората кора. Тогава изрязвам с чашата поничките, редя на набрашнена хартия за печене и оставям пак да втасат, да бухнат добре.Взимам една по една и пускам внимателно в горещо  олио, пържа от двете страни! Вадя на хартия!
   За без пълнеж разточвам остатъка тестото по- дебело, режа кръгчета и пържа! Да предупредя ,че се пържат хубаво в повече олио, но пък брашното по тях бързо пада на дъното и изгаря!Две чинии понички изпържих с една бутилка олио  , хич не е икономично, но трябваше да го изхвърлям и сменям, че ставаше черно брашното на дъното. Успех!

Последна редакция: вт, 25 яну 2011, 19:43 от Тайна

# 9
  • София
  • Мнения: 15 486
   Яйца-бохчи!  Идеални за злояди деца  Grinning!



    Застилам купички с найлоново фолио, намазвам с масло, слагам във всяка различни подправки, по вкус - черен пипер, червен пипер, бульонче маги, орех, чубрица, магданоз, абе каквото ти дойде наум, но всяко е различно. После чуквам по едно яйце в купичка, събирам и завързвам найлона с конец, да стане като бохча. Малко е пипкаво, не трябва да остава въздух, да стане хубава бохча. Варя 6 минути във вряща вода, ако искаш рохки, по-малко. После режеш найлона отгоре и вадиш внимателно с лъжичка в чиния! Сервира се върху сухар или препечена филийка!

Последна редакция: чт, 14 мар 2013, 23:02 от Тайна

# 10
  • София
  • Мнения: 15 486
                               Яблочный «тертый» пирог

                     http://allthatfood.ru/cakes/yablochnyj-tertyj-pirog.html



               Ето и моят пирог!

         

# 11
  • София
  • Мнения: 15 486
  Да взема да пусна и рецептата за кифличките, докато не съм забравила какво съм слагала  Joy! Peace

Кифлички

  Лошото е,че не е по рецепта,а слагах за каквото се сетя в машината.Значи сложих една голяма водна чаша топла вода, едно пакетче френска мая, към една чаена чаша захар, ливнах с шишето олио, чукнах две яйца, настъргах и кората на един лимон и брашно доста,защото сложих първо към 600 грама, но се наложи да добавям, докато стане оформена, но не много твърда топка тесто.Два пъти си втасва в машината, докато преля от нея.После изсипах тестото ,оформих го на дебел цилиндър с диаметър около 10 см, нарязах го на еднакви парчета.После върху набрашена повърхност разточвах всяко парче на кръг с диаметър около 30 см.От там предполагам знаеш как се прави, нарязва се кръга на 8 части и се навиват кифлички , от широката страна към върха на парчето. Наредих  в намазнена и набрашнена тава( поради липса на хартия) оставих да втасат във фурната на 50 градуса.Да добавя,че като ги навивах изглеждаха мънички и тънички, но като втасаха се сляха и допряха. Намазах с яйце, поръсих със захар и със маково семе и включих на 200 градуса фурната за около 15-20 минути. Гледах ги, за да не ги изпусна и да изгорят.



Последна редакция: сб, 10 мар 2012, 01:11 от Тайна

# 12
  • София
  • Мнения: 15 486
Най-обикновен хляб!

Около 600+ гр брашно, мая 1 пакетче, френска  суха или на Йоткер(за Йоткер трябва повече време за втасване),по една чаена лъжичка с връх сол и захар, вода топличка около 310-315 гр, и олио няколко кръгчета с шишето отгоре.Сипвам водата, захарта, маята, олиото и накрая солта и брашното.Меся в машината,там втасва два пъти,като свърши машината,изсипвам тестото на набрашнен плот, разделям на две, и оформям хлебчетата- дълги или кръгли ,кой както реши.. Наръсвам с брашно и завивам да втасват,включвам фурната да се грее, с керамична плочка на решетката.Нагрявам я много добре, до 200-220 градуса, но да се погрее още малко след достигане на температурата.После нарязвам хлебчетата отгоре с остър нож, слагам ги да се пекат направо на плочката, и плискам една чашка вода на дъното на фурната. Затварям веднага и не отварям поне 20-25  минути, тогава почти са готови.Ако искаш с по-дебела и хрупкава кора, печеш повече време.

 Писала съм за машината , но преди да имам машина си месех на ръка, същото тесто, става и на ръка, но му трябват поне две втасвания.Писала съм за две хлебчета, но може и да е едно, просто ще му трябва повече време за печене.


Последна редакция: нд, 15 апр 2012, 18:19 от Тайна

# 13
  • София
  • Мнения: 15 486
Везирски пръстчета!




Оригиналната рецепта видях тук!Преведох с преводача.

http://www.oktayustam.com.tr/oktay-ustadan-visneli-vezir-parmagi-tarifi/

   Ще напиша аз как ги направих, не е точно по рецептата: В тенджера сложих да заврят 2 чаени чаши и половина вода и 75 грама масло.Като завряха, във водата сипах  две чаени чаши брашно и половин чаена чаша грис.Бърках докато се отлепи от стената и стана гладко и още малко след това.Стана твърдо парено тесто.Сложих го в голяма купа да се охлади леко и разбивайки с миксера му добавих 4 яйца.Оставих да изстине, а през това време сварих сиропа от 3 чаши вода и почти пакет захар, заедно със сока от два портокала и кората на единия.Изнесох да се охлажда на балкона, а аз започнах да правя пръстчетата.Излизат много, защото от половин чаена лъжичка става едно пръстче.Прави се като тестото се търкаля между дланите докато придобие нужната форма.Като се загря олиото ,в дълбок тиган пусках по десетина пръстчета да се изпържат до бежово и веднага, изваждайки ги пусках в тава с охладен сироп.Това е.

   На вкус са нещо между тулумбички и грис халва, но сиропирана.Стават бързо и много, затова може да намалите продуктите наполовина.

Общи условия

Активация на акаунт