В съвременната кухня Киш Лорен се смята за типично френско ястие, въпреки че пикантните яйчени кремове в тесто са познати в английската кухня поне от 14-ти век. На практика кишът е дошъл във Франция през средновековието от Лотарингия. Оттам произлиза и съвременното му име "quiche", от лотарингското "Küeche" /кейк, торта/.
Киш лорен е една от популярните разновидности на това ястие- отворен пай с пушен бекон или гърди с яйца. В по-късни времена е добавено сиренето.
Тъй като ястието идва от селските райони, традиционно то се приготвя в чугунен тиган и страните му не са нагънати.
Веднъж приготвен, кишът може да престои в хладилника няколко дни - нарязан на парчета, завити в домакинско фолио, а във фризера - няколко месеца, без да изгуби своите вкусови качества. Ако решите да поднесете вече замразен киш, той не се чака да се размрази, а се слага направо в предварително загрята до 180-200 ºС фурна за 20-30 мин.
Продукти:
За тестото:
250 г брашно
125 г масло
1 яйце
щипка сол
2-3 с.л. ледена вода или повече, ако е необходимо.
Замесва се гладко тесто, като първо се размесва брашното и маслото, докато стане на трохи , а после яйцето , солта и по няколко капки вода, ако е необходимо. Маслото трябва да бъде току що извадено от хладилника и да се настърже преди да се сложи в тестото. След като се омеси, тестото се увива във фолио и се оставя да почива в хладилника за 1 час.
За плънката:
200 г бекон
1/2 с. л. масло
2 големи яйца
2 жълтъка от големи яйца
200 мл сметана
200 г настъргано сирене грюер или швейцарско сирене /или каквото и да е друго сирене, което ви харесва/
щипка прясно настъргано мускатно орехче
черен пипер
щипка сол
Приготовление:
Използа се тавичка за киш - керамична, с накъдрени стени. Тестото се разточва в кръг с дебелина 3-5 мм, който да е около 3 см по-широк от дъното на тавичката /предполага се, че тя е висока 3 см и когато тестеният кръг се сложи в нея ще покрие дъното, както и ръбовете й по височина/. Тестото се поставя в тавата и това, което остава над ръбовете й, се отстранява.
Оставя се в хладилника за още половин час.
Фурната се загрява предварително до 190-200 ºС.
Тестото се покрива с хартия за печене, вкл. и стените на тавата, отгоре се запълва наполовина с ориз или боб. Пече се така 10-12 мин. Хартията и зърната се отстраняват и се пече още 10-тина минути , докато стане златисто.
Тестото се изважда и охлажда.
В малка тенджера за около 5 мин. се задушава с масло ситно нарязания бекон, докато стане хрупкав и мазнината се разтопи. Беконът се изважда с решетеста лъжица и се оставя да се отцеди върху домакинска хартия.
Трябва да изстине.
Слага се равномерно върху тестото.
В голяма купа се разбиват яйцата, жълтъците и половината от сметаната. Добавят се останалите продукти – сметана, сирене и подправки. Всичко се изсипва върху тестото и бекона. Пече се на 180ºС 30-35 мин., докато хване златиста коричка.
Изважда се от фурната. Оставя се да изстине 10 мин. и се сервира нарязан на триъгълници.