Продукти:
1 (70 г) чесън
2 с л зехтин
1 (150 г) глава червен лук
1 (200 г) червена чушка
1 (200 г) зелена чушка
4 (600 г) домати
125 г зелен фасул
2 (120 г) малки патладжани
50 г тъмни стафиди
1 ч л сладък червен пипер
300 г дългозърнест ориз
750 г горещ пилешки бульон
Приготвяне:
• Главата чесън, без да се бели, се намаслява с малко зехтин.
• Пече се в предварително загрята фурна на 200 С за 30 минути.
• Междувременно лукът се нарязва на полумесеци, чушките на ивички.
• Доматите се обелват и се нарязват на 6-8 резена, патладжанът на филийки, а фасулът се почиства и се начупва на две.
• Останалият зехтин се загрява в огнеупорна тенджера и се добавят зеленчуците.
• Готвят се, като се разбъркват 10 минути или докато омекнат.
• Прибавят се стафидите и се подправя с червения пипер.
• Отгоре се изсипва оризът и бульонът.
• Тенджерата се прехвърля във фурната, като по средата се поставя изпеченият чесън.
• Оризът се пече, без да се похлупва 30 минути, като се разбърква 2-3 пъти.