Аз правя по следния начин овесените ядки:
Слагам да заври 130 мл. вода, като кипне намалявам котлона и слагам 2 супени лъжици с връх от финните овесени ядки за около 5-7 мин, след което изключвам котлона и ги оставям за още 5 мин захлупени да си поемат водата. Добавям 5 гр. масло и плодово пюре, така че да стане общо 200 гр. Понякога ги правя и с кисело мляко, като слагам по-малко пюре и без масло.
Гриста по подобен начин - в 130мл завряла вода добавям 2 с.л. грис, предварително разбъркани с малко вода. Котлона трябва да е макс. слаб, така че да къкри леко и се бърка постоянно да не залепне. Като се посгъсти(зависи от гриста - с тази на Крина за 1 мин е готово) я махам от огъня и аз тук добавям 3 л. АМ, но не е задължително, след което добавям пл. пюре, а понякога слагам и 2 бискв. на плазмон
Пробвах наскоро да сменя пюрето с настъргана ябълка, но нещо не се прие....
Аз също имам един въпрос относно кол-вото месо в пюретата. В началото се даваше по 15 гр и с готовите пюрета от по 190гр си беше ок, но сега като сме на по 8-9 месеца, а в пюретата от по 220 гр има около 20гр месо, а аз знам че вече трябва по 30гр да се дава. Вие как процедирате? Все още ме е страх да давам купешко месо, а домашно няма от къде да взема
А и още нещо, сега от 9-тия месец гледам, че трябва да се дава и бульон преди пюрето - какви бульони приготвяте, моля дайте идеи, че тези готовите на кубчета мисля, че са прекалено солени и едва ли от тях се дава на малки бебета.