Отговори
# 15
  • Мнения: 54 795
Карбохидратите може да са адиктивни, но пък за сметка на това са палатибъл и делишъз, особено когато са приготвени от някой наистина виртуозен чийф  Peace Шоколадовите темптейшънс са един истински плежър за всички сензис, да не говорим колко редуцират стреса и инкрийзват нивата на серотонин в брейна, а оттам и фийлинга за ендлес хепинес  Peace Защо да рестрикваме тези фийлингс за нашите кидс?


(За мен темата е несериозна. Да се сравняват захарите с кокаина е ... смехотворно. А пък да се говори за пълното изключване на въглехидратите от менюто на подрастващите - престъпно.)

smile3501

В статията , която все пак не съм чела , може би се има предвид , че пристрастяването към въглехидратите е равно по сила на това към кокаина . А не че последствията са еднакви .


# 16
  • Мнения: 3 066
Карбохидратите може да са адиктивни, но пък за сметка на това са палатибъл и делишъз, особено когато са приготвени от някой наистина виртуозен чийф  Peace Шоколадовите темптейшънс са един истински плежър за всички сензис, да не говорим колко редуцират стреса и инкрийзват нивата на серотонин в брейна, а оттам и фийлинга за ендлес хепинес  Peace Защо да рестрикваме тези фийлингс за нашите кидс?


(За мен темата е несериозна. Да се сравняват захарите с кокаина е ... смехотворно. А пък да се говори за пълното изключване на въглехидратите от менюто на подрастващите - престъпно.)

smile3501

В статията , която все пак не съм чела , може би се има предвид , че пристрастяването към въглехидратите е равно по сила на това към кокаина . А не че последствията са еднакви .



Да,точно това се има предвид.
Не говорим за изключване на въглехидратите ,а напротив- за увеличаване на консумацията и  въвеждане на пълно-зърнести брашна, ръжени макарони,без-глутенови мъфини, солети от киноа и просо със семена вместо "Зрънчо", Стевия вместо захар ,фрешове от моркови и лайм вместо подсладени сокове и постепенни промени в менюто на децата ни в ДГ и училищните лавки.

# 17
  • Мнения: 54 795
Добре , Танче , права си ! Peace

Ама не е нужно да пишеш с английските думи , смешно е това , не самата статия .

# 18
  • София
  • Мнения: 2 217
Не обичам вманиачаването по крайности. Ям и децата ми ядат от всичко, но в нормални количества.
Най-малкият дори е май пристрастен към шоколада като мен.  Mr. Green
Предпочитам към това да се пристрасти, ако изобщо ще се пристрастява къв нещо, отколкото към цигари и други подобни....

# 19
  • София
  • Мнения: 650
И на мен думата карбохидрати ми извади очите !
Иначе за сладкото - аз много обичам. Скоро имах период в който изяждах всеки ден по един шоколад и отделно още сладко (добре че не напълнях Wink ) Нарочно потърсих информация за захарта, за да ми стане неприятно и да спра да се тъпча. И наистина - колкото повече захар ядеш, толкова повече ти се яде. Ако не ядеш, не ти се и яде. В крайна сметка се спрях, защото взеха да ми излизат пъпки.  Сега ям много малко сладко и съответно не ми се и яде.  Peace

# 20
  • Мнения: 54 795
"jeny", мила , прати ми и на мен малко да прочета , че да ми стане неприятно ! Wink
Сериозно ! Знам , че е така , но много се изкушавам ! Embarassed Embarassed Embarassed

Не знам с кокаина как е , не съм пробвала , но потвърждавам , че към сладкото има много силно пристрастяване ! Blush

# 21
  • Мнения: 3 066
Ние у дома не харесваме сладкото,затова не ми е проблем предлагането,но исках да споделите ваши наблюдения ,че въглехидратите водят до силно пристрастяване.

# 22
  • София
  • Мнения: 650
happy mama инфо има много, ако тръгнеш да търсиш.
В най-общи линии, това пише в Уикипедия за захарта

Захарите, консумирани в естествения си вид (от плодовете или зърнените храни), попадайки в храносмилателната система се разпадат почти веднага на глюкоза и фруктоза, и преминават бавно и постепенно в кръвния ток, така че организ­мът може лесно да ги усвои. Рафинираните захари обаче покачват бързо нивото на кръвната захар. За да се намали това ниво, панкреаса започва да отделя хормона инсулин. Тъй като това става много бързо, нивото на захарта в кръвта пада под долната норма, което оставя чувство на умора, раздразнителност и потис­натост. С увеличаването на нивото на инсулин човешкият мозък все по-трудно разпознава лептина - хормон, идващ от мастните клетки и понижаващ апетита. Със спадането на енергийния "подем", в отговор се получава стремеж за набавяне на захар отново, за да се отстрани чувството на енергиен спад. Липсата на "сигнал" за ситост в мозъка, и стремежът към набавяне на захар водят до пристрастяване.

това е линка
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B0%D1%85%D0%B0%D1%80

Общи условия

Активация на акаунт